Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Tipo

Denne koster 1000 kroner

Du trenger ikke betale mer for en mobil med Android OS 4.

Design, skjerm og menyer

Navnet på Sonys billige nykommer, Xperia Tipo, får oss til å tenke på bilmodellen Fiat Tipo, som ble produsert fra 1988 til 1995. Etter å ha lansert den upålitelige bilmodellen Ritmo som rustet lett, skulle Tipo gjenopprette fabrikkens gode rykte. Fiat Tipo ble en suksess. Billig var den også.

Utseendet til Xperia Tipo får oss også til å tenke på den samme bilmodellen. Den er litt tykkere enn de fleste telefoner, men til gjengjeld veldig stutt. Liten og kompakt er en passende beskrivelse.

Men blir den en like stor suksess som Fiats Tipo?

Tipo er en veldig billig mobil. Det er sjeldent å se en Android-telefon med berøringsfølsom skjerm til bare 1000 kroner uten abonnement. Finner du noe slikt, er det gjerne snakk om en mobil som er under utfasing og som derfor selges rimelig.

Dette er imidlertid snakk om en splitter ny telefon med Android 4.0.4 under panseret.

Ikke vanntett

Etter å ha testet så mange vanntette telefoner fra Sony i det siste, som Sony Xperia go og Sony Xperia Acro S, understreker vi for sikkerhets skyld at denne ikke er vanntett.

Grei byggekvalitet

Billige telefoner pleier gjerne å knirke litt. Tipo er ikke noe stort unntak. Bakdekselet foldes litt rundt telefonen og dekker også sidene av telefonen. Knirkelyder kommer av at bakdekselet er laget av myk plast som lettere bøyes enn resten av telefonen. Dermed gnikkes dekselet mot resten av telefonen når du klemmer. Likevel føles Tipo kompakt og solid.

Under vanlig bruk merker vi lite til knirkelyden. Siden skjermen er berøringsfølsom trenger du ikke bruke mye kraft under vanlig bruk.

Overflaten over skjermen er ikke steinhard, slik som i dyrere mobiler, men ganske myk. Den er dermed mottakelig for riper fra skarpe gjenstander. Med prislappen i bakhodet forventet vi imidlertid ikke annet.

Responsiv skjerm

Dagene der billige mobiler hadde resistive trykkfølsomme skjermer er forbi, og Tipo reagerer i stedet av lett berøring.

Vi installerte et tegneprogram og tegnet diagonale linjer for å undersøke presisjonen i skjermen. Hvis skjermen er lite presis vil diagonale linjer som er tegnet sakte med fingeren bli jevnt bølget, fordi punktene som detekterer fingeren din er plassert i et vanlig rutenett. Skjermen i Tipo lager overraskende jevne linjer uansett hvor sakte vi og hvor svakt vi drar fingeren diagonalt.

Dette genspeiler seg også når vi skriver tekstmeldinger. Siden skjermen er liten vil tastaturet og tastene bli små. Imidlertid har vi ingen problemer med å treffe rette bokstaver når vi skriver tekstmeldinger. Undertegnede er faktisk ingen mester i å treffe små ting på skjermen, og har forholdsvis store fingre med litt dårlig finmotorikk, men tekstmeldinger går likevel greit selv uten ordbok.

Vi installerte tastaturet Swiftkey 3, som er god på å "gjette" seg frem til hva du prøver å skrive. Da kan du bomme ganske grovt på tastaturet, men du får likevel stort sett opp det rette ordet. Med dette tastaturet synes vi ikke at vi skriver noe tregere på denne lille skjermen enn på mobiler med langt større skjerm.

Oppløsningen er ganske lav. (Klikk for full størrelse).

Lav oppløsning

Skjermoppløsningen kan være et hinder for hvor mange applikasjoner som støttes av en telefon. Hvis ikke en telefon støtter en applikasjon, vil ikke den applikasjonen vises i applikasjonsbutikken Google Play.

Xperia Tipo har en oppløsning på 320 x 480 piksler. Endel applikasjoner du får lastet ned til Android har denne oppløsningen som det laveste kravet. De aller fleste applikasjoner støtter oppløsningen.

Oversiktligheten blir bedre jo høyere oppløsning en mobil har og jo større skjermen er. Det sier seg derfor seg litt selv at dyrere mobiler gir bedre oversikt.

I tillegg er det vanlig at kvaliteten på skjermene i billige mobiler er dårligere enn i dyre mobiler. Det merker vi også i Tipo. Det svarte i skjermen er ikke like svart i Tipo som i dyrere mobilskjermer, og hvitfargen er litt mer blågrå.

Det er den lave oppløsningen som er den største ulempen ved skjermen. Du skal ikke langt opp i pris for å få bedre oppløsning på skjermen. ZTE Blade II koster i skrivende stund omtrent fire til fem hundrelapper høyere, og her har skjermen 480 x 800 piksler.

Slik er fleroppgavebehandleren i Android OS 4.0.4.

Android OS 4

Google ligger ikke på latsiden, men dundrer ut stadig nye Android-versjoner. I Tipo finner du Android OS 4.0.4, og her er det en rekke forbedringer fra tidlige versjoner. For eksempel får du opp en bedre oppgavebehandler når du holde inne hjem-tasten.

Sony har gjort sin egen vri på menysystemet, som vanlig. Dette er det samme som vi finner i mange tidligere Sony-mobiler, og vi har beskrevet grensesnittet som vellykket. Du finner egne widgeter fra Sony, altså småprogrammer som du har på skrivebordet, og det er enkelt å tilpasse startskjermen ved å holde fingeren inne på skjermen et par sekunder.

Menysystemet virker raskt selv på Tipo som ikke har veldig mange hestekrefter under panseret, noe vi kommer tilbake til på neste side.

Hvis du bruker Facebook kan det hende du setter pris på at Xperia Tipo kan synkronisere kontaklisten din inkludert bilde. I tillegg ligger det inne en egen synkroniseringsprogram som henter album og kalender, samt henter ekstra informasjon fra venners profiler og legger inn i kontaktinformasjonen.

I esken

Med Xperia Tipo finner du:

  • Batteri
  • Micro-USB-kabel for lading og synkronisering
  • USB-lader
  • Oppstartsguide
  • Øreplugger