Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic TX-65EZ950 OLED

Den nye Rolls-Roycen blant TV-er på bildekvalitet

Panasonic viser konkurrentene hvor skapet skal stå.

Panasonic har i flere år vært en av de flinkeste på markedet til å lage TV-er. Spesielt når det kommer til bildekvalitet, hvor toppmodellene oftest har slått godt i fra seg i tester.

Nå er selskapet klar med sin andre generasjon OLED, hvor de har to ulike serier; EZ 1000 og EZ 950.

Vi har nå testet den rimeligste av disse, EZ 950, som fortsatt koster nesten 60 000 kroner for 65 tommer. Likevel er dette langt mer spiselig enn prisen på den første generasjonen, som strakk seg opp mot 100 000 kroner.

På menyen står en fullblods 4K-TV, som blant annet skal klare opptil 1000 nits lysstyrke. Dette er noe OLED-teknologien ikke har klart før, men har vi altså en OLED-skjerm som kan knive LCD-skjermer også på dette området.

Stilrent fra topp til tå

Panasonic er ikke kjent for å lage spradende TV-er når det kommer til design, selv om selskapets første OLED ble et unntak med blant annet alcantara-skinn på bakveggen. Med sin nye EZ 950 fører selskapet designen tilbake til kjente trakter, og det er ikke noe negativt i det.

En av styrkene til OLED-teknologien er at panelet er syltynt, som igjen innbyr til svært slanke skjermer. Og EZ 950 drar god nytte av nettopp dette.

Rammene på en OLED blir oftest meget smale og nette
Baksiden oser ikke kvalitet med tanke på hvor mye du betaler for produktet.

Rammene rundt skjermen er bare noen få millimeter tykke, og er laget i mørkt metall. Hele fremtoningen til skjermen er nøktern, og heller ikke foten skiller seg ut. Men den er likevel en stabil og tung fot med den samme metalloverflaten som rammene.

Skjermen er som nevnt tynn, men på baksiden er det likevel et område av skjermen som er tykkere – for å kunne huse alle styringselektronikken og de ulike inngangene. TV-ens innganger skjules bak et deksel med et lær-lignende mønster, men videre herfra er det ingen måte å skjule ledningene på – som for eksempel Samsung kan via foten på mange av sine toppmodeller.

Vi må sette et lite spørsmålstegn ved selve valget av plast på baksiden. Dette mønsteret gjør at TV-en føles og ser billigere ut, og samtidig er passformen mot sidene dårlig. Her varierer glippen fra null til to-tre millimeter. Det er ikke bra nok med tanke på at du svir av 60 000 kroner for et eksemplar.

Henger etter på brukeropplevelsen

En av ulempene med tidligere Panasonic-modeller har ikke vært bildekvaliteten, men brukeropplevelsen. Det samme gjelder også denne modellen, selv om selskapet har frisket opp plattformen noe.

Panasonic har en del apper installert. Men det er langt fra et like bredt utvalg som de beste alternativene på markedet.

Selskapet sverger nemlig til Firefox OS, og det er i utgangspunktet ikke så aller verst. Problemet ligger i at antall apper, som ikke er på langt når like utbredt som hos konkurrenter som Samsung og LG. Du finner de aller mest nødvendige, men ønsker du for eksempel en app for sosiale medier, finner du ikke Facebook i oversikten.

Samtidig er menyen og navigeringen unødvendig kronglete på enkelte punkter. For eksempel er måten du kobler til TV-en til et trådløst nettverk langt mer omstendelig enn det hadde trengt å være.

Når du kjøper denne TV-en får du med to fjernkontroller. Den ene en tradisjonell kloss med masse knapper og funksjoner, samt en smartkontroll som skal gjøre det mer hendig å navigere rundt i menyene.

Fjernkontrollene som følger med er solide.

Denne kontrollen er den samme som fulgte med på fjorårets toppmodell, og den har fortsatt det samme problemet. Den har nemlig en pekeplate på midten, og denne idéen er i seg selv ikke så dum.

Problemet er at overflaten du skal bruke til å stryke fingeren over er av skinn. Og det betyr at det er mer friksjon enn nødvendig på denne overflaten, som vi heller kunne ønsket oss var i noe langt glattere materiale.

Likevel er ikke alt bare sorgen. For det første er denne TV-en lynrask når du bruker de appene som er tilgjengelig. Om du for eksempel starter opp Netflix bruker skjermen bare et lite blunk på å laste inn og starte innholdet du vil se.

Så godt som perfekt bilde ut av esken

Den normale modusen gir deg ikke de mest presise fargene.

Når vi ser på bildekvaliteten til en TV starter vi med å sjekke hvor gode modusene er ut av esken. Moduser som Normal og Dynamisk viser seg, som vanlig, å være justert feil, hvor et distinkt blåstikk er gjengangeren. Samtidig som lysstyrken og kontrasten ikke er på stell heller.

Likevel har Panasonic noen moduser som skal vise seg å gi oss en ny erfaring: En TV som ikke trenger noe justering ut av esken.

THX-modusene er ganske så bra, med farger som treffer nokså presist, og en lysstyrke som ikke er på avveie. Likevel er det modusen Profesjonell du bør merke deg først som sist.

Denne gir nemlig så godt som perfekt bilde ut av esken. Du trenger altså ikke å kalibere skjermen når du først har pakket den ut. Det er nesten helt uhørt.

Med mindre du vil jakte den siste lille halve prosenten på presisjonen til den røde fargen har denne TV-en utrolig nok et tilnærmet perfekt bilde, rett fra fabrikk.

Den beste bildekvaliteten vi har testet

Profesjonell-modusen kan du trygt velge. Den er så godt som perfekt, rett fra fabrikk!

Panasonic har igjennom flere år visst oss at de er markedsledende når det kommer til bildebehandling. Og kombinasjonen av OLED-teknologien og selskapets ferdigheter på bildebehandling resulterer i det aller beste vi har sett av teknologien hittil.

Først og fremst er styrker som et bunnløst sortnivå og meget presise farger med å gi deg en knakende god opplevelse, og ikke minst evnen TV-en har til å tolke signalet som kommer inn. På flere av testplatene våre har vi tidligere sett at enkelte TV-er «overreagerer» på farger som rødt. For eksempel blir leppestift ofte litt vel glorete.

Og det er i slike tilfeller at Panasonic ikke lar seg lure. I stedet bevarer den fatningen, og resultatet er en TV som presterer så godt at den fint kan figurere som referanse mot alle andre skjermer på markedet.

VI har tidligere latt oss imponere av Sonys første OLED, som i bunn og grunn har det samme panelet som denne modellen fra Panasonic. Likevel vil vi si at Panasonic klarer å tyne det lille ekstra ut av potensiale til panelet, selv om vi her snakker om ørsmå forskjeller.

Ofte har OLED-skjermer hatt problemer ved at detaljer i mørke deler av bildet har endt opp med å få det man kaller «black crush», hvor detaljene har uteblitt til fordel for helt sort. Det har Panasonic klart å forbedre med mange steg. Nå kan du fint se detaljer ned mot helt sort, noe vi har hatt til gode å oppleve tidligere.

Samtidig er TV-en god til å behandle raske bevegelser, selv om skarpheten ved de raskeste bevegelsene er hårfint dårligere enn for eksempel Samsungs Q9-modell.

Foten er enkel og stødig.

Les testen av Samsung-konkurrenten, Samsung QE65Q9f »

Mangler Dolby Vision

Denne OLED-skjermen kan altså by på HDR, og det med godt med lysstyrke. Vi målte skjermen ved flere anledninger, og denne OLED-en har rikelig å guffe på med.

Det betyr at dette er den mest lyssterke OLED-skjermen vi har testet, og selv om den kommer til kort mot Samsung QLED-TV-er på ren lysstyrke, kompenserer dette med et uendelig godt sortnivå. Så totalen byr på minst like mye glede når du ser innhold i HDR.

Likevel er det ikke alt som er helt topp. Denne skjermen støtter HDR10-formatet, mens Dolby Vision glimrer med sitt fravær. Dette er et format som nok vil bli savnet av de aller mest ihuga bildefantastene, og til prisen du betaler syns vi dette burde vært en del av pakken.

Kurant nok som spillskjerm

OLED-teknologien er på papiret en lynkjapp teknologi. Tenker du at denne skjermen også kan figurere som spill-skjerm, så er svaret nja.

Selv vanlig strømme-kvalitet blir imponerende bra.

Vi fisker frem inputlag-måleren, og i de vanlige modusene er responsen meget seig. Ved en oppløsning på 720p, ligger inputlagen på over 100 millisekunder. Altså ikke brukbart overhode.

Men setter vi skjermen i spillmodus ender ting seg vesentlig. Da faller inputlaggen ned til under 30 millisekunder, hvilket betyr at du fint kan spille enkelte spill på den uten å bli plaget. Er du en ihuget spiller av skytespill vil dog dette bli i overkant tregt.

Lyden er ikke noe å få bakoversveis av

Panasonics nye OLED er tynn og elegant å se på. Mye av det samme kan vi si om lyden – altså at den er tynn. Skjermen har høyttalere som peker nedover, og kreftene disse elementene har å by på er ikke noe å få bakoversveis av.

Kvaliteten er helt kurant, hvor balansen mellom diskant og mellomtone er behagelig kontrollert, men likevel er det nærmest et totalt fravær av bass. Resultatet et en lyd som fremstår spe og tannløs.

Men om du først kjøper TV i denne prisklassen, vil du trolig ha et ekstern anlegg parat til å ta seg av lyden.

Konklusjon

Når du legger 60 000 kroner på bordet for en TV skal man forvente det ypperste av kvalitet. Er du i hovedsak på jakt etter det beste bildet, og kanskje har en Apple TV eller Chromecast-pinne for å ta seg av apper, er dette den beste TV-en vi hittil har testet.

Ut av esken er TV-en overbevisende godt kalibrert, om du velger modusen Profesjonell. Da slipper du å gjøre nevneverdige justeringer. Her får du et bunnløst sortnivå hvor Panasonic har klart å håndtere problemer med «black crush» – problemet hvor detaljer i sorte partier av bildet ble visket ut i sort i stedet.

Panasonic viser oss nok en gang at de er en sann mester på bildebehandling, og hvor der hvor mange andre produsenter har en tendens til å overøse enkelte farger med for mye styrke, beholder denne TV-en fatningen hele veien. Altså nærmest perfekte farger i en hver situasjon.

Skal du ha det beste bildet kan vi trygt anbefale deg Panasonic EZ950

Samtidig har denne TV-en masser med lysstyrke å skuffe på med når du skal se innhold med HDR. Noe OLED-teknologien hittil har hatt problemer med å følge LCD-skjermer på. Riktignok klarer Samsungs nye QLED-serie opptil dobbelt så mye lysstyrke (2000 nits) som denne OLED-en, men husk at innholdet du finner i dag er ment og produsert for skjermer som klarer maksimalt 1000 nits.

Skåret i gleden for denne skjermen er at den skorter på antall apper og brukeropplevelse. Firefox OS har et godt potensiale, men per i dag henger de etter de beste på markedet som Samsung og LG.

Alt i alt er denne TV-en den beste TV-en vi har testet hittil på bildekvalitet. Det er rett og slett ren glede å se på denne skjermen, spesielt om du kjører på med 4K-materiale med HDR. En soleklar Anbefalt fra vår side, selv om det svir godt i lommeboken å kjøpe et eksemplar.

Alternativer

Samsung QE65Q9F
Om du heller vil ha LCD

Samsung QE65Q9F

Samsungs nye toppmodell har QLED-teknologi leverer det ypperste du får av LCD-teknologi per i dag. Dette er en skjerm som kan by på kraftig lysstyrke og et utvidet fargerom, og som ikke minst er markedsledende når det kommer til brukeropplevelsen. Tizen-plattformen er rett og slett en frys å bruke.

Sony Bravia KD-65A1
For deg som vil ha enda et sprekere utseende

Sony Bravia KD-65A1

Denne TV-en fra Sony har mange av de samme egenskapene som Panasonic når det kommer til bildekvalitet, men har et langt tøffere utseende å by på. TV-en er rett og slett en stor overflate hvor glasset i skjermen også fungerer som høyttaler. Sony bruker dessuten Android som plattform, en brukeropplevelse som er et par hakk hvassere enn Panasonics alternativ.

Panasonic TX65EZ950E
9
Imponerende
Anbefalt

Panasonic TX65EZ950E

sitat"Panasonics nye OLED er en referanse-TV verdig"

Fordeler

 • Krysse av
  Markedets beste bildekvalitet
 • Krysse av
  Meget godt kalibrert fra fabrikk
 • Krysse av
  Enkelt og stilrent design
 • Krysse av
  Meget god på bevegelse
 • Krysse av
  Lynkjapp i bruk
 • Krysse av
  Markedets beste bildeprosessering

Ting å tenke på

 • Bytt
  Mangler støtte for Dolby Vision
 • Bytt
  Dårlig app-støtte
 • Bytt
  Dyr
Les også
Panasonic TX-65EX780: Denne toppmodellen kan måle krefter med de beste
Les også
Apple TV 4K: Apple viser konkurrentene ryggen
Les også
Lyst på de aller største TV-ene på markedet? Dette må du ut med
Les også
Er dette fremtidens TV?
Les også
Sony KD-65A1: En slepen OLED-diamant fra Sony
Les også
Panasonics OLED-versting har fått orden på en av teknologiens store svakheter
Les også
Vi fant Panasonics nye OLED-flaggskip i et lite hjørne på CES
Les også
Philips' nye OLED-flaggskip er virkelig flott å se på
annonse