Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung QE65Q9F

Samsungs beste TV noensinne byr på ekstrem lysstyrke og krystallklart bilde

Vi har testet QLED-flaggskipet.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

De fleste, store TV-produsentene trykker nå OLED-panelene fra LG til sitt bryst. Men ikke Samsung. Selskapet har ved flere anledninger bekreftet at de ikke ser for seg OLED som fremtidens teknologi.

I stedet har de klokkertro på at de ørsmå kvanteprikkene (quantum dots), som tok verden med storm for et par år siden, skal løfte TV-opplevelsen din til nye høyder.

Nå er selskapet klare med sin tredje generasjon LCD-skjermer med kvanteprikker, som i år er samlet under navnet QLED. Nå har vi fått inn flaggskipet blant de nye QLED-TV-ene, Q9, som i 65-tommers størrelse koster rett i underkant av 50 000 kroner.

Dette er med andre ord TV-en som skal kjempe med årets nye OLED-skjermer, og med det forsvare både Samsungs og LCD-teknologiens ære.

Enkel og robust

Vi har tidligere testet både Q7 og Q8 i Samsungs nye QLED-serie, hvor spesielt sistnevnte hadde en spradende design. Flaggskipet er imidlertid ikke så oppmerksomhetsskapende på dette området som sin lillebror, men heller eksklusiv på en litt annen måte.

Først og fremst er skjermen rett, og TV-en er såkalt rammeløs. Disse rammene er laget i mørkegrått metall, og er helt fri for spesielle former. Disse er rette og enkle, og kombinasjonen av metall og enkle linjer er noe vi har sansen for. Spesielt om du skal henge den på veggen.

Rammene på Q9 er enkle og stilrene.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne modellen har nemlig et aldri så lite partytriks i ermet for deg som skal henge den opp. På baksiden er festet senket inn i baksiden av TV-en, slik at den blir hengende helt inntil veggen.

Baksiden av skjermen er også enkel og ren. Her er det ingen lys, former eller farger som skal ta oppmerksomheten fra selve innholdet på skjermen. Føttene som følger med er heller ikke spesielt spenstige av seg. Det er i all hovedsak to rør som festes til skjermen, og holder TV-en stabilt stående på benken.

Tizen fortsetter å vise vei

Brukervennligheten er blitt viktigere og viktigere på dagens TV-er. Disse skjermene er ikke lenger bare et utstillingsvindu for hva dekoderen din sender til den, men også et nav for bruk av apper og andre enheter i huset.

På dette feltet er Samsung dyktige, og de valgte for noen få år siden å gå for Tizen-plattformen. Denne har de nå videreutviklet, og resultatet er et system som er blant de ypperste på markedet.

TV-en har blitt langt flinkere til å automatisk oppdage hva som kobles til, og ikke minst sy dette inn i resten av menyene, samtidig som du kan bruke fjernkontrollen til TV-en for å styre utstyret du har koblet til.

Også selve menygrafikken har blitt pusset videre på, og er nå meget oversiktlig. Trykker du for eksempel på hjem-knappen så kommer den vante menylinjen opp nederst på skjermen. Her vil de ti mest brukte funksjonene, appene og kanalene dukke opp. Markerer du Netflix-appen vil for eksempel de siste seriene og filmene dukke opp.

Alt i alt er Tizen, sammen med LGs WebOS, etter vår mening markedsledende på brukervennlighet.

Slipper mange kabler opp i skjermen

Foten er det eneste som bryter med de ellers så stilrene utseendet.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Også denne modellen har det nye, smarte systemet for overføring av signalet til selve skjermen. Ved hjelp av en OneConnect-boks, trenger du kun en syltynn optisk kabel opp til skjermen sammen med en strømkabel.

Det fine med denne optiske kabelen er at den kan gjemmes inne i foten på skjermen, hvor selve boksen kan settes et helt annet sted med resten av kablene som kommer fra alle produktene du skal koble til.

Er du litt handy, kan du for eksempel skjære en slisse til disse to kablene om du har gipsvegger, og sparkle disse inn før du maler over. Eventuelt kan de festes på veggen på tradisjonelt vis, og fortsatt er det helt greit å male over kablene.

Ved at Samsung bruker denne eksterne boksen, gjør det også at du kan slippe unna skrekken dersom det kommer noe nytt på markedet. Skulle det for eksempel komme en ny HDMI-standard, vil du trolig kunne skifte ut kun OneConnect-boksen uten å måtte skifte ut selve skjermen.

Mange moduser

Dynamic-modusen gir deg de minst presise fargene.
Standard-modusen er et par hakk bedre enn Dynamic, men langt fra god nok.

Ut av esken har du flere moduser å velge blant, hvor det kun er en som burde brukes. Vi sjekker først Dynamisk, og ikke uventet er denne modusen helt på bærtur hva gjelder nøytrale farger og riktig lysstyrke.

Fra fabrikk er imidlertid ikke denne modusen aktiv, det er det Standard som er. Men denne er heller ikke noe du bør bruke, med mindre du har en forkjærlighet for blåstikk i fargene.

Av de forhåndsprogrammerte modusene er det, ikke så overraskende, Film som er best. Akkurat slik tilfellet har vært med de to andre QLED-modellene vi har testet tidligere i år.

Her blir fargene mer korrekte, hvitbalansen mer stabil gjennom hele spekteret, og kontrast og lysstyrke mer riktig. Likevel er ikke dette resultatet så godt sammenlignet med hva denne TV-en virkelig kan.

Litt kronglete kalibrering

Da vi testet Q7 hadde denne en meny som var litt til besvær. Mens vi hadde oppe kontinuerlige målinger av bildet oppdaget vi at menyen la på et slags filter, som endret målingene mens vi var inne og gjorde endringer.

Det samme fenomenet dukker opp på Q9, som også kjører den samme versjonen av programvaren som sin lillebror (versjon 1011). Det betyr at kalibreringen tar lenger tid, men for folk flest vil aldri denne situasjonen bli noe problem.

Ferdig kalibrert er fargene langt mer presise.

Det første vi starter med er å få en gammakurve som er riktig. Denne er ikke veldig langt unna riktig med Film-modusen, så det trengs kun mindre justeringer før resultatet er slik vi vil ha det.

Videre ser vi på hvitbalansen, hvor vi hele veien fra 10-80 prosent grått må dempe innholdet av blått. Etter litt justering er hvitbalansen meget presis, hvor det kun er minimale utslag mellom 30-100 prosent. Under dette er det noe mer blått og grønt enn rødt, noe vi kjenner igjen fra de fleste Samsung-skjermer.

Til slutt må fargene justeres. Her er det flere av fargene som ikke er helt presise, hvor blant annet gulfargen er undermettet. Igjen tar det litt lenger tid enn normalt å justere, fordi vi må legge ned menyene for hver gang vi kan ta en skikkelig måling. Likevel kommer vi frem til et meget godt resultat også her.

Hvilke innstillinger vi havnet på kan du sjekke i bildekarusellen nederst i artikkelen.

Den beste LCD-en vi har testet?

Q9 er den nyeste toppmodellen fra Samsung, og den skal bryne seg på konkurrenter som har OLED-teknologi. Denne QLED-skjermen er som tidligere nevnt en LCD-skjerm med tredjegenerasjons kvanteprikker.

Q9 trykker virkelig til med mye lysstyrke når det trengs. Dette må du oppleve med egne øyne, da bildene vi tok ikke klarer å gjenskape følelsen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Den beste LCD-skjermen vi har testet hittil, uansett pris, er Panasonic sin DX900-modell. Denne må vi nå skifte ut med den nye Q9-modellen fra Samsung.

Om vi starter med fargene, så er dette en av skjermens virkelige gode sider. Her får du servert et meget bredt spekter av farger, som har meget god metning og ikke minst naturlig fremtoning. Det er spesielt i områdene rundt grønt og til dels gult at fargene har tatt mange steg i riktig retning. Her er også de to mindre modellene i QLED-serien gode, men takket være et bedre og mer presist baklys er Q9-en et klart hestehode foran disse.

Denne skjermen har også flust med lysstyrke å by på. Hele 2000 nits kan den pumpe ut over mindre arealer av skjermen i korte perioder, og resultatet er at HDR-opplevelsen høynes enda et par hakk kontra fjorårets skjermer. Vi setter på Planet Earth II, produsert i 4K HDR, og blir sittende, nærmest gapende, til kvaliteten vi får servert. Fargene og lyset gjør at det rett og slett blir vanskelig å løsrive seg. Til vanlig TV kan du også be skjermen tolke signalet den får og lage et HDR-resultat for deg. Denne funksjonen fungerer helt kurant.

Riktignok vil en OLED-skjerm gå lavere ned i sortnivå enn denne modellen, men med lys i rommet vil forskjellen være nærmest umulig å spore. I et helt mørkt rom er forskjellen fortsatt tydelig mellom de to teknologiene, selv om Q9-en har noe av det aller beste sortnivået vi har sett fra en LCD noen gang.

I lyse omgivelser kommer imidlertid skjermen til sin rett. Den kraftige lysstyrken bidrar til å veie opp for dette, slik at resultatet blir bra selv i kraftig belysning.

Med meget gode farger klarer Q9 å gjøre løvene mer intense enn noen sinne.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig må vi nevne at gjenskinnet fra eventuelle eksterne lyskilder er minimalt. Denne skjermen har et godt antirefleks-filter som gjør at du opplever få problemer her. I tillegg er skjermen flat, slik at det lille gjenskinnet som dukker opp ikke trekkes ut i bredden, slik en buet skjerm har for vane å gjøre.

Bevegelse er heller ikke noe stort problem. Skjermen legger til fiktive bilder mellom de originale bildene på en mesterlig måte, og resultatet er at bildene glir meget jevnt over skjermen.

Bildekvaliteten på denne skjermen er noe av det aller beste vi har testet, selv sammenlignet med de beste OLED-TV-ene. Men ikke alt er helt topp her heller. Innsynsvinkelen var noe av det vi trakk de to lillebrødrene for, og det samme vil gjelde for Q9. Den er riktignok bedre enn sine billigere familiemedlemmer, men ikke fullt like god som de beste OLED-skjermene. Dette blir kanskje for noen litt pirkete, siden man sjelden ser på TV fra langt ut på siden, men til denne prisen må det nevnes.

Samtidig er det noe småplukk i baklyset. Denne modellen har et oppsett der kantbelysningen sitter i siden av skjermen, og stort sett klarer denne seg godt. Likevel kan vi skimte små glorie-ringer om vi setter en helt sort bakgrunn med et kraftig farget objekt i forgrunnen. Dette vil nok være en utfordring for LCD-teknologien også i fremtiden, men det skal samtidig sies at denne skjermen, sammen med DX900, er den LCD-en som er minst plaget med dette.

Grei spilleskjerm

En TV kan også bli en god kompanjong for deg som også vil bruke den til å spille. Både Q7 og Q8 viste seg å holde mål til dette formålet. Q9 viser seg å ikke være fullt så god som sine lillebrødre på dette området.

Vi starter med å sjekke modusen TV-en står i fra fabrikk, Standard, og denne er ikke noe du bør bruke om du skal spille. Her viser nemlig måleren at inputlaggen ligger rundt 110 millisekunder – altfor mye for en aktiv spiller.

TV-en har en egen spillmodus som du bør aktivere før du kan spille. Denne finner du i menyene under Generelt - Behandling av eksterne enheter - spillmodus.

Med denne funksjonen aktivert bedres resultatet betraktelig. Fra å ligge godt over 100 millisekunder, leverer nå skjermen en inputlag på 24 millisekunder ved en oppløsning på 1080p. Det er ikke like godt som de andre, billigere QLED-skjermene til Samsung, men fortsatt et godt nok resultat for de aller fleste. Unntaket er om du er en iherdig bruker av skytespill. Da finnes det bedre alternativer på markedet.

Sped, men klar lyd

Flatskjermer er ikke kjent for å gi deg bakoversveis om du skrur opp volumet. Det gjør heller ikke denne skjermen. Designet er såpass slankt at det heller ikke er mye plass til høyttalere, og de som sitter der presterer godt med tanke på plassen de har til rådighet.

På lik linje som sine mindre brødre har Q9 også en god mellomtone og diskant. Disse er godt balansert, og fremhever tale på en god måte.

Det er når det kommer til bassgjengivelse at skjermen faller igjennom. Men når du først kjøper deg en TV i denne prisklassen, er trolig et eksternt lydanlegg på plass til å bistå denne skjermen med å gjøre filmkvelden bedre.

Konklusjon

Med sin nye Q9-modell skal Samsung måle krefter med OLED-modeller fra flere av sine konkurrenter. Og den klarer seg imponerende godt. Prisen er fortsatt stiv, som også OLED-skjermer av samme kvalitet er, hvor du i skrivende stund må punge ut nesten 50 000 kroner for et eksemplar.

Brukervennligheten er det lite å utsette på. Her får du en ny og forbedret versjon av Tizen-plattformen, som på alle måter har blitt bedre enn tidligere versjoner.

Samsung tviholder seg altså til LCD-teknologien ved hjelp av tredje generasjon kvanteprikker. Og på noen områder banker denne TV-en OLED ned i støvlene. Spesielt når det kommer til lysstyrke. Ved å kunne blåse på med opptil 2000 nits får du en helt unik opplevelse når du ser innhold i HDR. Ulempen er bare at innholdet ikke er like utbredt som du kanskje skulle ønske, og på den måten vil du som oftest ikke få oppleve TV-en på sitt aller beste.

Samsung Q9 er den beste LCD-skjermen vi har testet til dags dato, og fortjener med det et Anbefalt-stempel.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig er fargene helt gnistrende gode. Her får du meget korrekte farger som tar TV-opplevelsen til nye høyder – spesielt om du pøser på med 4K HDR-innhold. Når det kommer til sortnivå så må denne skjermen se seg slått av OLED. Her vil alltid LCD komme til kort. Likevel kan denne skjermen skilte med et strålende sortnivå til LCD å være, og du skal dempe belysningen mye før OLED-skjermene tar over ledelsen.

Med andre ord blir det litt valgets kvaler for deg som ser deg om etter en ny toppmodell til å pryde stuen. Q9 er overlegen alt annet vi har testet når det kommer til lysstyrke og dynamikk, og med mindre du foretrekker å se TV i veldig mørke omgivelser, vil denne skjermen gi deg et mer enn godt nok sortnivå.

Alt i alt er dette den beste LCD-en vi har testet. Panasonic DX900 er like god på en del områder, men likevel syns vi Q9 er bedre totalt sett. Bedre brukeropplevelse og ikke minst briljante farger og lysstyrke, er noe som taler til denne modellens fordel.

Sammenlignet med OLED klarer den seg også meget godt. Ingen av modellene gir deg i både pose og sekk, hvor OLED fortsatt har overlegent sortnivå, mens Q9 tar igjen med kraftigere lysstyrke.

Likevel er det ingen tvil om at denne skjermen fortjener et Anbefalt-stempel.

Samsung QE65Q9F
9.5
Imponerende

Samsung QE65Q9F

9.5
Imponerende
sitatSamsung lever sin beste TV noensinne med sin nye Q9-modell

Fordeler

  • +
    Særdeles gode farger
  • +
    2000 nits gir en helt ny opplevelse
  • +
    Tizen gir deg en meget brukervennlig TV
  • +
    Noe av det beste sortnivået vi har sett fra en LCD
  • +
    Meget god på bevegesler
  • +
    Lav inputlag
  • +
    Stilrent design

Ting å tenke på

  • Dyr
  • Litt dårlig innsynsvinkel
annonse