Til hovedinnhold
SniktittLG 55EA980W OLED

Slik må du ikke pakke opp en OLED-TV

Ett feilgrep så flyr 65 000 kroner ut av vinduet.

OLED-TV-er er skjøre

En helt ny type TV-teknologi, OLED, er på vei inn i norske butikkhyller dette året. Enkelte modeller dukket opp i løpet av fjoråret, men det er i år det virkelig brede utvalget vil komme. Disse skjermene er best når det kommer til bildekvalitet, og det forventes at de vil ta over for LCD og plasma med tiden. Den nye teknologien har foreløpig en prislapp som skremmer vannet av de flest av oss, og om du først brukt 65 000 kroner på en slik TV, gjelder det å ikke bli for ivrig når esken står klar til å pakkes opp.

Du skal nemlig være klar over at en av fordelene med en slik OLED-TV samtidig er en av dens store svakheter. Kort forklart er skjermer med OLED-teknologi uhyre tynne av seg, og med det nette ytre følger svakheten; de kan være nokså skjøre. Med andre ord kan feil håndtering av TV-en under utpakking gjøre at du ser tusenlappene fly ut av vinduet. Måten du tar tak i TV-en kan nemlig gjøre at den knekker.

Vi har fått inn en buet OLED-TV fra LG, og sammen med esken fikk vi en bruksanvisning på hele seks sider som forklarte oss hvordan vi skulle gå frem for å pakke ut skjermen. Først syns vi det hele virket litt overbeskyttende – selv om dette er en svindyr TV – men etterhvert skjønte vi at det hele var høyst reelt. Bli med når vi pakker ut vår første OLED-skjerm til test, og se hvilke feller du må unngå for å slippe en ubehagelig overraskelse.

Få også med deg unboxingen av vår første 4K-TV »

Vi setter i gang. Første steg er å ta av toppen på esken. Legg merke til at esken har vært ute en vinterdag før. Den har tydeligvis vært på flere stoppesteder før den omsider fant veien til vår testlabb. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Med toppen av ser vi at sideveggene består av to halvdeler. Først tar vi av den veggen som peker inn mot baksiden av TV-en. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
I den øverste av i alt tre deler med isopor, finner vi en stor sort eske med tilbehøret til LGs 55EA980W. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Med tilbehørsesken ute av veien kan vi begynne å ta av den første delen med isopor. Dette er et heltstøpt stykke som sitter tredd ned på toppen av TV-en. Det er viktig at man er to personer når man pakker ut denne skjermen – slik at delene tas rett av, og ikke skaper spenn mot selve skjermen. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Husk å være forsiktig når du nærmer deg toppen av skjermen. Dra isoporen rett opp, helt til den går klar av skjermen. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Neste isopordel er en helstøpt bit det også, som har freset ut en lysåpning i midten, slik at den tres rundt skjermen som et helt stykke. Nå begynner vi å merke at skjermen ikke er like stiv og solid som vi er vant til når vi pakker opp vanlige TV-er. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Sånn, da var de to øverste isopordelene tatt av. Den nedre delen er en form for sokkel der TV-ens fot står trygt oppi. Merk at foten er festet til skjermen fra fabrikk. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Her ser du grunnen til å være forsiktig når du pakker ut denne skjermen. Hele TV-en er bare noen få millimeter tykk. Når vi legger litt press hjørnet av TV-en tror vi først det er skjermen som står å vipper i esken, men nei, hele overflaten flekser når vi presser mot den. Her gjelder det å være forsiktig! (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)

Unboxingen forsetter

Så er det på tide å løfte OLED-skjermen ut av esken sin. Du må ikke løfte slik vi viser deg på dette bildet. Ifølge bruksanvisningen vi har fått med, er dette en av de vanligste årsakene til at skjermen blir ødelagt. Den tåler rett og slett ikke at du klemmer til i selve skjermen og løfter den på den måten vi demonstrerer her. Utfallet kan bli at skjermen knekker i det hjørnet du løfter den i. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Den riktige måten å få skjermen ut av esken er å løfte den fra undersiden. Ifølge bruksanvisningen skal det være to hull i isoporen til å stikke hendene sine under selve foten, men disse glimret med sitt fravær i dette tilfellet. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Vi tok derfor tak i den lille kanten på nedsiden av tilkoblingene. Her får vi akkurat nok grep til å lette TV-en noen få centimeter opp fra esken. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Med den ene enden høyt nok oppe til at den andre personen får tak under foten på sin side, kan begge forsiktig begynne å løfte skjermen ut. Det er viktig at du ikke klemmer hardt i skjermen med den hånden som ikke holder i foten. Da kan uhellet fort bli et faktum. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Skjermen er for første gang fri fra esken sin, som vi nå kan ta vekk, før vi snur TV-en rundt slik at den står den riktige veien. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
LGs nye OLED-TV er kanskje mindre buet enn du trodde? Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no
TV-en er på plass, slik at vi kjøre i gang med testen. Men før vi gir oss må vi ta en kikk oppi tilbehørsesken. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)

Dette inneholdt tilbehørsesken

Når vi vipper opp lokket på esken ser vi at den består av en rekke mindre esker. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Vi starter med esken som ligger lengst til høyre. Denne inneholder selskapets Magic Remote-kontroll. Med denne kontrollen kan du peke mot TV-en på samme måte som med en Nintendo Wii, for å navigere deg rundt i menyene. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Lengst til venstre ligger det en stor eske, som det blant annet står Alain Mikli på. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Inne i esken finner vi i alt fire 3D-briller, som da etter alt å dømme er designet av Alain Mikli. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
De to 3D-brillene i midten av esken er av typen som festes til vanlige briller. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Vi er mer nysgjerrige på de to etuiene som ligger i esken. De inneholder to vanlige 3D-briller. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Designerbrillene er ikke de verste vi har sett. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Den siste esken inneholder bruksanvisningen, en pusseklut og en liten foliert pose. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)
Her er hva posen inneholder. Spennende. (Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)

Har du hørt om OLED, men er usikker på hva det er?
Les vår guide der vi forklarer deg hvordan teknologien fungerer »

Les også
Sony KDL-50W805B: Den beste TV-en vi har testet til under 10 000 kroner
Les også
Ser man egentlig at en TV har OLED?
annonse