Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple TV 4K

Apple viser konkurrentene ryggen

Nye Apple TV 4K er omtrent alt du kan ønske deg.

Kvaliteten på TV-ene vi kjøper blir stadig bedre, og det gjør også innholdet vi ser på. I dag er det 4K-oppløsningen som er siste skrik, kombinert med den nye HDR-standarden. Resultatet er et sylskarpt bilde med flere farger og mer lys enn noensinne.

Apple hiver seg nå på denne bølgen med sin nyeste versjon av Apple TV, nemlig Apple TV 4K. Den nye strømmeboksen koster mellom 1900 og 2100 kroner, avhengig av hvor mye lagringsplass du trenger.

Lik utenpå

Den nye Apple TV 4K-modellen er lik å se på som den fjerde generasjonen av Apple TV, og det er ikke noe negativt i det.

Den lille boksen er kompakt og tar opp lite plass på stereobenken din. Den eneste forskjellen vi kan se mellom de to modellene er at fjernkontrollen til den nye 4K-varianten har en lys ring rundt meny-knappen. Ellers er de prikk like.

Noe av det vi liker spesielt godt med denne designen er at den er stilren, noe Apple er gode på. Samtidig har undersiden godt med grep, slik at dette ikke er en enhet som sklir rundt på stereobenken din.

Apple har også løst eventuelle problemer med varmeutvikling i den lille strømmeboksen. På undersiden finner vi nemlig lufteventiler i sirkelen enheten står på, og grunnen er at boksen har langt mer krefter å by på en tidigere.

Helt ny inni

Den femte generasjonen av Apple TV har helt nye krefter å by på. 4K-versjonen er nemlig utstyrt med langt kraftigere skyts enn sin forgjengere, og denne endringen er noe av det vi liker aller best med den nye spilleren.

Under panseret har Apple hentet inn den samme systembrikken som vi finner i de nyeste utgavene av iPad Pro, altså en A10X Fusion-brikke.

Den fjerde- og femte-generasjonen Apple TV er like å se på fra utsiden. Den nye er til høyre, og legg merke til ringen rundt meny-knappen på fjernkontrollen.

Dessverre finnes ikke måleprogrammer som Geekbench tilgjengelig for Apple TV, men om ser på hva iPad Pro-modellene yter, er det lite tvil om at denne nye strømmeboksen fra Apple kan slå godt fra seg.

Resultatet er en enhet som ikke trenger tenkepauser for å utføre operasjoner.

På undersiden ser vi at den nye 4K-modellen har ekstra lufting

Ting skjer med andre ord omtrent momentant. Sammenlignet med for eksempel de raskeste smart-TV-ene på markedet, er Apple TV 4K langt raskere. Starter du for eksempel Netflix-appen, er denne oppe og kjører få tideler etter du trykker på fjernkontrollen.

Dette er med god margin den raskeste strømmeboksen vi har testet til slike oppgaver.

Endelig 4K-oppløsning

Med så mye krefter tilgjengelig kommer også neste godbit. Nemlig introduksjonen av høyere oppløsning og bedre bildekvalitet i form av 4K HDR med hele 60 bilder i sekundet. Det er ingen hemmelighet at dette krever mer trøkk fra maskinvaren.

Med 4K-oppløsningen får du langt flere piksler på skjermen din, og resultatet er et skarpere og mer detaljert bilde.

Kombinert med dette får du også HDR-støtte. Det betyr at innholdet du ser på nå kan vises med flere farger, samtidig som lyset i bildet har mye mer dynamikk å spille på. For eksempel kan du nå se detaljer både i de mørke og lyse delene samtidig. Det har du ikke kunnet før.

Med 4K og HDR økes film-opplevelsen med flere hakk.

Er du en ihuga bruker av denne nye kvaliteten, vil Apple TV 4K være en av plattformene du finner mest slikt innhold. Apples egen videotjeneste blir fortløpende oppdatert med filmer som fornyes til 4K (attpåtil gratis for de filmene du allerede eier), og samtidig har du tilgang til mange andre strømmetjenester på en og samme boks. Netflix er et solid alternativ her.

Og vi må si at bildekvaliteten du får ut av denne strømmeboksen er imponerende god. Her er det ikke maskinvaren som står mye til hinder for kvaliteten, men heller hvor mye de ulike strømmetjenestene velger å komprimere signalet sitt. Vær likevel klar over at nettlinja di får kjørt seg når du strømmer 4K-innhold, hvor du bør ha minst 20 Mbit/s for å være på den sikre siden.

Samtidig må vi si at det er gledelig å se at denne spilleren har støtte for både Dolby Vision og HDR10. Spesielt førstnevnte vil gi mye glede for de aller mest bildekresne, hvor du får dynamiske data som lar TV-en endre innstillinger fortløpende fra scene til scene.

Denne måten å sende dataene på vil også komme i form av HDR10+, men hvorvidt Apple TV får denne støtten er det for tidlig å si noe om.

Et minus med Apple TV 4K er i skrivende stund at du ikke får 4K HDR via apper som YouTube og Amazon. Men er trolig på plass om ikke så alt for lenge. Du får heller ikke Dolby Atmos-støtte på nåværende tidspunkt, men det er ikke umulig at det kommer i fremtiden.

Spillglede i tonnevis

I likhet med sin forgjenger, kan du hente inn apper fra App Store. Det gjør at du får langt flere valgmuligheter enn kun å ha en boks som kan spille av film og serier.

Du kan fint spille en rekke morsomme spill på Apple TV 4K. Her kjører vi bilspill med fjernkontrollen som ratt.

Og med såpass mye krutt tilgjengelig er det ikke noe problem å hente ned og spille de tyngste spillene du finner. Disse sklir avgårde over skjermen uten problemer, og det hele er raskt nok til at selv de mest ihuga spillerne bør kunne finne glede i disse spillene.

Selve fjernkontrollen er en del av opplevelsen. Riktignok klarer den ikke å danke ut kontrollene til for eksempel Xbox eller PS, men men du får mye den samme opplevelsen som om du pleier å spille på mobil eller nettbrett.

Forskjellen er at denne kontrollen er langt mindre og nettere. Den kan riktignok være en liten utfordring om du skal bruke den i mørket. Kontrollen er symmetrisk i utformingen, så det tar litt tid å vende seg til at den blankeste delen ikke er den du skal stryke fingrene over.

Spennende TV-App

Menyen er stilren og enkel å navigere rundt i.

En av godbitene Apple trakk opp under sin seneste lansering, var en app du kan bruke på blant annet den nye 4K-modellen. Norge var et av få land som vil få TV-appen til Apple.

Dette er en app som kun de amerikanske publikumet har hatt tilgang på frem til nå.

Den nye TV-appen, som endelig kommer til Norge og Sverige i løpet av året, kommer til å gjøre Apple TV enda bedre. Denne løsningen fungerer som en slags enorm interaktiv TV-guide, som støvsuger innholdstjenestene dine for informasjon og innhold.

La oss si at du har fem-seks ulike innholdstjenester. Noen som leverer serier og film, mens andre leverer sport. Da vil TV-appen lage et stort søkbart arkiv over innholdet i alle disse tjenestene. Dermed slipper du å bytte fra Netflix til HBO til Viaplay til TV2 Sumo for å finne det du vil se. TV-appen vet at episoden er tilgjengelig for deg, og hvor den er tilgjengelig.

Alt du trenger å gjøre er å starte det du vil se på. Alt innholdet blir søkbart på samme sted. For noen markeder loves det også at sportsresultater og liknende vil dukke opp i tjenesten. Hvis du er vant til å bruke TV-guiden på dekoderen din - se for deg en slik, bare enda litt mer responsiv og visuell og på tvers av alle nettjenestene dine. Slik ser det iallfall ut i USA i dag, men akkurat hvordan det vil fungere her i Norden avhenger nok litt av hvilke avtaler Apple får på plass her på berget.

En av tingene vi virkelig liker med de to siste generasjonene av Apple TV er at du kan legge inn apper.

Mye til felles med forgjengeren – også irritasjonene

En av de store endringene ved forrige korsvei var introduksjonen av muligheten for å hente inn apper. Det gir langt bedre fleksibilitet enn tidligere, og tar strømmeboksen nærmere friheten du har med nettbrett og mobil.

Sammen med styrkene er også noen av irritasjonsmomentene med videre. Som for eksempel når du skal skrive inn passord. Vi prøvde oss med et tastatur via Bluetooth, men også denne gangen ville det seg ikke.

Problemet er når du skal taste inn via den originale fjernkontrollen. Det lar seg for all del gjøre, men det hele blir langt mer omstendig enn om vi kunne brukt et tastatur til denne oppgaven.

Har du en iPhone eller iPad kan du laste ned den nye fjernkontroll-appen, og bruke en av disse til å taste inn passord og annen informasjon på Apple TV-boksen.

Men, vil du begrense støyen til naboen, er det fortsatt gode muligheter for å koble til hodetelefoner via samme trådløse standard.

Vil du vite mer om tingene den nye og den gamle Apple TV-en har til felles?
Les hele testen av fjerde generasjon Apple TV her »

Konklusjon

Vi har stor sans for forbedringene som Apple har gjort med sin nye Apple TV 4K. De tingene vi savnet mest ved forrige lansering er nå på plass, og ikke minst er de tingene vi satte pris på hos den forrige modell fortsatt tilstede.

Med 4K HDR-støtte er dette den mest fullkomne strømmeboksen du kan velge i øyeblikket.

Nå er den mer en kraftig nok til å forsyne selv de aller mest kresne TV-ene på markedet med prima kvalitet. Dette takket være en langt kraftigere maskinvare i form av A10X Fusion-brikken.

Samtidig er produktet enkelt å bruke, hvor du spesielt som Apple-bruker får et enda mer nyttig nav mellom TV-en og mobilen, PC-en eller nettbrettet ditt. Å installere denne enheten er unnagjort på kun få minutter.

Apple TV 4K er uten tvil et anbefalt produkt.

Med mye mer krefter sklir innlasting av programmer og apper helt sømløst, og vi kan ikke komme på noe annet produkt som er like raskt som denne til å hente opp for eksempel Netflix-appen. Selv ikke de aller råeste TV-ene på markedet klarer dette like raskt.

Selv om det fortsatt er noen irritasjonsmomenter som litt traurig løsning for inntasting av passord, er det lite vi kan utsette på denne. I stedet vil vi si at Apple hever listen for strømmebokser, og plasserer konkurrentene i skyggen.

I alle fall de vi har å velge blant her på berget. Flere av de store konkurrentene til Apples alternativ holder seg på den andre siden av dammen.

Det er rett og slett imponerende hvor mye krefter og kvalitet du får for de rundt 2000 kronene du betaler. Et soleklart anbefalt produkt.

Alternativer

Google Chromecast Ultra
4K på en liten pinne

Google Chromecast Ultra

Ikke alle trenger eller vil ha et produkt fra Apple. Vil du likevel ha 4K-innhold overført til TV-en din, kan du se nærmere på denne lille pinnen fra Google. Dette er nemlig en av de aller rimeligste og enkleste måtene å få strømmet innhold i høy oppløsning.

Nvidia Shield TV 16GB + Kontroller
For den spesielt interesserte

Nvidia Shield TV 16GB + Kontroller

Om du vil ha en utfordring, og vil spille spill via egen PC, kan denne boksen fra Nvidia være et alternativ. Den ligger i samme prisklasse som Apples alternativ, og støtter også Google Cast slik at den kan gjøre mye av den samme jobben som Googles Chromecast. I tillegg har den godt med ytelse, selv om den ikke er kraftig nok til å håndtere 4K-spill i noen særlig grad.

Apple TV 4K 64GB (5th Generation)
9.5
Imponerende
Anbefalt

Apple TV 4K 64GB (5th Generation)

sitat"Apple TV 4K er uten tvil den beste strømmeboksen på markedet i øyeblikket. "

Fordeler

 • Krysse av
  Ekstremt kjapp i bruk
 • Krysse av
  Meget god bildekvalitet
 • Krysse av
  Endelig 4K og HDR
 • Krysse av
  Enkel å bruke
 • Krysse av
  Hent ned apper du har kjøpt til iOS
 • Krysse av
  Ypperlig nav mellom alle Apple-dingsene og TV-en din
 • Krysse av
  God og presis fjernkontroll
 • Krysse av
  Mer enn kraftig nok til å spille på
 • Krysse av
  Mye for pengene

Ting å tenke på

 • Bytt
  Fortsatt pirkete på trådløse enheter du vil koble til
 • Bytt
  Måten du taster inn passord kunne vært enklere
 • Bytt
  Mangler støtte for 4K HDR via YouTube og Amazon
annonse
Apple TV 4K 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
1 på lager
1013 på lager
in stock
Les også
Denne skal konkurrere med Apple TV og Chromecast
Les også
Nå kan du endelig bruke Amazons strømmetjeneste på Apple TV
Les også
Dette er Tek-redaksjonens julegavetips
Les også
Amazons strømmepinne har kommet til Norge
Les også
Lansert: Apple TV med støtte for 4K
Les også
Panasonic TX-65EZ950 OLED: Den nye Rolls-Roycen blant TV-er på bildekvalitet
annonse