Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestUlefone S8 Pro

Denne mobilen koster bare 998 kroner, og fungerer faktisk overraskende godt

Men perfekt er den absolutt ikke.

Kort om Ulefone S8 Pro

Undertegnede har testet mange billigmobiler de siste årene.

Dette er en mobilklasse som har hatt en rivende utvikling i denne perioden, der både design, funksjonalitet og byggekvalitet har tatt virkelige sjumilssteg på kort tid.

Utviklingen her til lands har de siste årene båret preg av kinesernes inntog, og dagens testprodukt stammer nettopp fra det fjerne østen.

Dette er en prisgunstig mobil. Fryktelig prisgunstig, faktisk – du må ikke ut med mer enn sparsommelige 998 kroner for å få tak i Ulefone S8 Pro. Det er ikke mange markedsnye mobiler i dag som sniker seg under den magiske tusenkronersgrensen, men her har vi altså én.

Men hva i all verden for slags mobil får du egentlig for en liten håndfull hundrelapper?

Svært god byggekvalitet og lekker metallramme

Et litt uvanlig, men også pent design.

For det første får du en telefon som er bygget som en tanks. Ulefone S8 Pro har en skikkelig tjukk metallramme rundt kroppen, med skråstilte kanter som sender tankene hen til HTCs designspråk for et par år tilbake.

Dette sørger for en vridningsstabilitet av de sjeldne. Finishen på metallet er dessuten bedre enn vi har sett i mange andre metalltelefoner til en liten penge, og rundt Micro-USB- og hodetelefoninngangen har man pakninger i plast – akkurat som på toppmodellene.

I bunnen finner vi små mikrofonhull, men kun én av de to radene skjuler en faktisk høyttaler. Dessverre låter også denne ene høyttaleren som Bee Gees med kikhoste, i alle fall om volumet er noe høyere enn aller lavest. Med andre ord: det skjærer, og er lite behagelig å høre på.

Foruten høyttaleren er imidlertid S8 Pro en overraskende veldesignet og godt bygget telefon. Fronten har dessuten 2,5D-glass over den 5,3 tommer store IPS LCD-skjermen, noe som gir enda mer premium-følelse.

Denne følelsen rives noe ned av den avtagbare, gummierte baksiden – her er det plast som gjelder. Så trekkes inntrykket igjen noe opp av fingeravtrykksleseren, de doble kameraene og tvilligblitsen.

Kort sagt: her er det litt blanda drops – men for det meste positive drops.

Skjerm med noen merkelige nykker

De negative dropsene kommer når vi forsøker å bruke telefonen. Vi oppdaget ganske raskt at S8 Pro egnet seg dårlig til all form for spilling utover enkle ting som Candy Crush, Hill Climb Racing og til nøds litt enklere 3D-spill.

Skjermen i seg selv duger mer enn fint til videotitting og slikt, og her vil du slite med å merke at den er såpass billig. Joda, det er riktignok «bare» 720p-oppløsning, men gitt prisen er dette mer enn skarpt nok.

4G-støtte er det også, selv på båndene vi har her i landet.

Før telefonen kunne skrus på måtte vi fjerne en liten plastlapp over batteriet.

Hovedproblemet med skjermen er at den av en eller annen grunn lever sitt eget liv på hjemskjermene. Det later til at den mistolker navigeringen vår, og plutselig hopper motsatt vei av det vi ønsker. Dette virker ikke å skje i på nær langt like ofte inne i apper og andre steder, så vi antar det er et programvareproblem. Det er uansett irriterende, men løser seg om man bare husker på å være litt ekstra tydelig i navigeringen. Store, bestemte sveip har nemlig som regel alltid ønsket effekt.

Ikke verdens beste ytelse

Når det kommer til ren ytelse, er ikke dette noen slugger. MediaTek-brikken på innsiden er inngangsbrikken til produsentens 4G-støtte, og foruten dette og hurtigladestøtte er det lite snadder å by på. Fire halvslappe kjerner klokket til 1,3 GHz er ikke mye å skryte av, og heller ikke Mali-grafikken er veldig imponerende.

Totalt sett betyr dette at du innimellom må vente på at telefonens skal tegne appene på hjemskjermen, at en app skal lastes inn eller at en kommando skal utføres.

Til tross for dette, er mye av navigeringen ofte mer enn rask nok. Det skjer mer periodevis at telefonen går inn i strikkmotor-modus, og da gjerne om den får mye å tenke på på én gang. Med andre ord: vær påpasselig med å lukke apper innimellom, og ikke ha for mange faner oppe i Chrome.

Gjør du dette, vil opplevelsen være relativt trivelig – spesielt siden det er tilnærmet ren Android på innsiden.

Konklusjon – Utrolig hvor mye telefon du får for pengene

Den billigste telefonen undertegnede hadde testet før Ulefone S8 Pro, var Lenovo C2 Power. Her fikk du et langt dårligere design, ingen metallramme, ingen fingeravtrykksleser og betydelig dårligere skjerm. Kameraet var heller ikke storartet, om enn litt bedre enn i S8 Pro, faktisk.

Den største forskjellen på de to er at S8 Pro har noen merkelige nykker vi ikke helt forstår oss på, først og fremst den merkelige skjermoppførselen. Dette kan man som sagt venne seg til, så helt krise er det ikke – og det skjer nesten utelukkende på hjemskjermene, ikke i apper.

Alt i alt er vi ganske imponerte over hvor mye telefon du får for pengene her. I løpet av testperioden fikk både teknologientusiaster og mer normalt interesserte gjette prisen, og anslagene varierte mellom 2 500 og 3 500 kroner. De aller fleste ble forbløffet da vi fortalte at prislappen kun var på skarve 998 kroner. Det er helt klart ikke en bragd Ulefone klarer uten skavanker, men så vet vi heller ikke om det kun er vår testmodell som lider av skjermproblemet.

Hadde skjermen oppført seg nogenlunde normalt, ville vi nok anbefalt telefonen. Slik det er nå, vil vi anbefale den under tvil. Skal du bare ha en smarttelefon som «funker», er dette mer enn nok i bøtter og spann. Men går du litt opp i pris, kan du også finne alternativer som oppfører seg langt bedre og også har kameraer som faktisk ikke gjør feriebildene til skamme.

Les mer om det på side to, der hele testen befinner seg.

For eksempel disse:

Lenovo C2 Power
En annen virkelig billig mobil

Lenovo C2 Power

Klarer du deg uten fingeravtrykksleser og metalldesign, er Lenovo C2 Power et knallgodt alternativ på billigmobilfronten. Her får du et regelrett enormt batteri, som attpåtil støtter hurtiglading. Telefonen i seg selv er helt ålreit, og har overraskende god opplevd ytelse innmaten tatt i betraktning. Utskiftbart batteri har den også – og en prislapp som er langt fra avskrekkende.

Motorola Moto G5 Plus 32GB
Motorolas oppgraderte budsjettmodell

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Det soleklare førstevalget om du vil bruke mindre enn 3 000 på ny mobil, men samtidig vil ha mest mulig valuta for pengene. Kameraet er langt bedre enn i S8 Pro, og det gjelder også ytelsen, designet og generelt hele telefonen. Rett og slett veldig mye for pengene!

Xiaomi Mi A1 64GB
Legg på en tusenlapp og få en utrolig rask og god Xiaomi

Xiaomi Mi A1 64GB

Xiaomi Mi A1 kommer fra Googles Android One-program, og er en av de beste billigmobilene vi har testet den siste tiden. Lekker unibody-aluminiumskropp, dobbeltkamera som fungerer godt, upåklagelig opplevd ytelse og garanterte oppdateringer trekker opp. 64 GB lagringsplass og 4 GB minne er heller ikke til å kimse av – også får du USB Type-C! Også her ekstremt mye telefon for pengene.

Dypdykk i Ulefone S8 Pro

Telefonen det skal handle om i denne testen er altså Ulefone S8 Pro, en billigmobil fra – du gjettet det – Kina.

Den er den siste i en lang rekke mobiler fra den kanten de siste årene, og tidligere har vi testet flere modeller fra den kanten – deriblant en Ulefone:

Det alle disse har til felles er at de forsøker å få innpass i vårt toppmodelltunge marked ved hjelp av utstrakt bruk av metall i konstruksjonen, gode skjermer, fin ytelse og særegne løsninger på både programvare- og kamerafronten. Også har alle svært lav pris i forhold til sine norske konkurrenter, da.

Fingeravtrykksleser og dobbelt kamera er på plass!

Selv de nye, billige «norgesmodellene», altså de som selges her gjennom regulære butikker, er nesten alle som én kinesiske. Eksempler er Motorola Moto G5 Plus, Huawei P10 Lite og – i realiteten – Nokia 5 og Nokia 3. Uansett hvor mye du vil at de skal være finske.

Ulefone S8 Pro er imidlertid veldig billig, med en utsalgspris på under 1 000 kroner. Men hva slags telefon får du for en slik sum? Og ikke minst: i hvor stor grad har man prioritert byggekvalitet og design?

Design og byggekvalitet – Imponerende gode materialer og konstruksjon

Overraskende mye, faktisk! Spesielt byggekvalitetsmessig er dette en telefon som sparker hardt oppover i prisklassene, med den kanskje mest solide metallrammen vi har sett i en billigtelefon noensinne. Faktisk minner rammen oss litt om den vi fant i HTC 10 for et par år tilbake, som også hadde en kraftig skråkant i metallet. Her er imidlertid den «rette» delen av metallet mye smalere, og det er ikke en unibody-konstruksjon.

Metallrammen er skikkelig solid, og har en kul designvri med skrånende flater.

I stedet er baksiden dekket av et svakt gummiert plastdeksel, som heldigvis kan tas av. Dette blir bare sjeldnere og sjeldnere, men er i realiteten ganske bra siden man da med enkelhet kan bytte batteriet når det ubønnhørlig begynner å miste kapasiteten. Eller så kan du selvsagt ha med deg et ekstrabatteri i stedet for en nødlader. Praktisk!

På litt snodig vis sitter volum- og strømknappene plassert i den skråstilte kanten, noe som innledningsvis bød på noen tilvenningsproblemer. Det handler i realiteten mest om å vite at knappene faktisk sitter sånn, heller enn at knappene er vanskelige å nå.

En annen snodig ting, er at alle tilkoblingene sitter i toppen av telefonen. Ikke at det gjør så fryktelig mye, men her plugger du altså både hodetelefon- og Micro-USB-inngangene inn fra toppen. I bunnen finner vi to høyttalergriller med små hull, hvorav den ene er rent estetisk.

Både i topp og bunn er det små antennebånd, men noen SIM-kortluke finner vi ikke her. I stedet puttes SIM-kort inn bak bakdekselet. På baksiden finner vi også – hold på hatten – en fingeravtrykksleser! Her er det bare å sprette sjampanjen, for dette hadde vi jammen ikke forventet å finne i en så billig mobil. Kudos, Ulefone!

Bakkameraet er dobbelt, mens frontkameraet har en myk blits.

Har flere detaljer du vanligvis må opp i pris for å få

Foruten at baksiden er avtagbar er mange av de fysiske egenskapene til Ulefone S8 Pro rett og slett ganske toppmodellaktige. Metallrammen setter også en ny standard for byggekvalitet i denne prisklassen. Skjønt, vi har knapt testet noen telefoner i denne prisklassen tidligere – det er sjelden vare å finne telefoner under tusenlappen.

Da skulle man også tro at det nå snart var slutt på premium-tendensene, men også på forsiden har man tatt seg bryet med å sette en liten prikk over i-en. Som så mange andre telefoner for tiden har også Ulefone S8 Pro buet 2,5D-glass på fremsiden, noe Apple populariserte med sin iPhone 6. Det ser lekkert ut, og løfter helheten et hakk opp.

Ulefone har som standard festet en plastfilm på skjermen, som også har et greit fettavstøtende belegg. Dessverre har ikke selve glasset under det samme, og siden plasten ubønnhørlig vil bli ripete og stygg vil den nok måtte fjernes etterhvert. Da må du også frem med pussekluten oftere enn ønskelig for å få vekk fingerfettet fra skjermen. Udigg.

På den digge siden kan vi trekke frem at Ulefone også leverer med et skikkelig solid gummideksel i pakken – dét skulle vi gjerne sett andre produsenter gjøre også.

Ytelse og programvare – Nesten ren Android, med et par tillegg

Én av hovedgrunnene til at vi stadig anbefaler billigere og billigere mobiler, er at den opplevde ytelsen har blitt grådig mye bedre over få år. Dette skyldes ikke bare at produsentene har fått tilgang til bedre og billigere maskinvare, men også at mange aktører nå velger å utstyre telefonene sine med Android-grensesnitt som ligger tett opp mot Googles eget.

Det betyr færre bits og bytes å dra rundt for maskinvaren, og – enda viktigere – bedre optimalisert programvare rett fra Googles eget samlebånd. Ulefone har gått for en slik løsning, og det betyr at S8 Pro selv med en firekjerners MediaTek MT6737-brikke under skallet driver operativsystemet ganske raskt rundt.

Skjønt, det er absolutt både ventetid og rykk og napp å spore her. Innimellom bruker telefonen et par sekunder ekstra på å åpne en app, eller for eksempel på å bytte mellom menyer i innstillingene. Det er altså langt fra en silkemyk brukeropplevelse du får her, og det reflekteres også av ytelsestallene:

  • Fargeoversikt: Gul – relevante konkurrenter for Ulefone S8 Pro, Grønn – Snapdragon 835-enheter, Svart – Snapdragon 821 Pro, Grå – Snapdragon 821, Lyseblå – egenutviklede brikkesett (Exynos, Kirin, Apple Ax etc).

Med dét sagt: det fungerer godt nok til at man kan bruke telefonen. Potensielle kjøpere av en så billig telefon vil nok uansett være forberedt på at det kuttes i kantene på visse områder, og det er altså ikke kritisk for brukeropplevelsen. Det skal også nevnes at undertegnede er i overkant godt vant, med en jevn strøm av lynraske topp- og mellomklassemodeller gjennom testmølla.

En ganske irriterende feil vi støtte borti: hjemskjermen lever sitt eget liv. Den «hopper» rett og slett feil vei når du forsøker å sveipe fra side til side innimellom, med mindre man sveiper svært bestemt. Merkelig nok merker vi knapt noe til dette inne i apper, så vi antar dette er en programvarefeil – og vi vet heller ikke om dette kun gjelder vår enhet. Men frustrerende, det er det.

Noen egne apper og tilpasninger

Som nevnt er det nesten ren Android på innsiden her, i vårt tilfelle i utgave 7.0 Nougat. Dette er dugelig nytt, og vi ville neppe forventet noensinne å se Android 8.0 Oreo finne veien hit. Systemet fungerer imidlertid supert som det er, og det eneste vi kan se at Ulefone selv har endret på er følgende:

  • Hurtigvalgene: I nedtrekksmenyen har man endret den vanligvis fargede menyen med hurtigvalg til en helt sort meny, med et par nye ikoner
  • Appveksleren: Firkantikonet åpner en appveksler som minner veldig om Google sin, men har også en hurtigoversikt over hvor mye minne telefonen har i bruk, og et nytt ikon for å lukke alle appene.
  • Tilleggsinnstillinger: Ulefone har lagt til et eget menyvalg i innstillingsmenyen, der de har samlet sine egne funksjoner

I tillegg kommer at Ulefone også leverer en bråte egne apper, for eksempel kalender, nettleser, filutforsker, galleri og musikk. Felles for samtlige er at de er nokså utdaterte, og egentlig bare burde deaktiveres og skrotes til fordel for Googles egne løsninger.

Nyttige hurtigvalg

Tillegginnstillingene vi tidligere nevnte fortjener også litt spalteplass. Sist gang vi støtte på dem, i Android 6.0-utstyrte Ulefone Power II, var det mange av dem og de var til dels vanskelige å forstå. Ikke bare fordi de var splittet opp i ulike menyer, men også fordi navnene led av total svikt i alle ledd av både markedsførings-, oversettelses- og designavdelingen.

Nå har man ryddet i sysakene, og samlet alt under «Intelligent Assist». Her finner du valg for å tilpasse navigasjonsknappene nederst, automatisk svare på samtaler ved å ta telefonen opp til øret og automatisk avslå dem ved å snu telefonen med skjermen mot bordflaten. De to siste valgene kommer fra standard Android.

Noe som definitivt ikke kommer fra standard Android, er muligheten til å sveipe tre fingre over skjermen for å ta en skjermdump. Enda mindre standard er også muligheten for det Ulefone kaller «Non-touch operation». Kort sagt: kontroller telefonen uten å ta på den. Her tas frontkameraet i bruk, og lar deg for eksempel bla gjennom bilder i albumet, spole i videoer eller bytte sanger ved å sveipe hånden over telefonen. Ikke spesielt nyttig, all den tid det å bruke berøringsskjermen er både raskere og enklere. Men gøy, det er det.

Underholdning – Helt kurant til de fleste underholdningsformål

Neida, den 5,3 tommer store skjermen kan ikke måle seg med AMOLED-panelet i Tab S3. Men det tenker du neppe mye over i hverdagen.

Det er en 5,3 tommer stor skjerm med 1 280 x 720 piksler du finner på fremsiden av Ulefone S8 Pro. Det er et LCD-panel av IPS-typen, og gitt prisen er det slett ikke noe ille å feste blikket på. Både farger, kontrast og – viktigst – lysstyrke er helt akseptable, men det er klart: oppløsningen kunne vært høyere. Men selv med «bare» 720p-oppløsning skal du slite med å finne enkeltpiksler ved vanlig bruksavstand, så med mindre du pleier å ha telefonen 10 centimeter unna ansiktet burde det neppe være et problem.

Det er ikke noe HDR eller annet dilldall her, men skjermen fungerer fint til formålet. Undertegnede ser mye på YouTube på farten, og tenkte ikke nevneverdig over at det var en telefon til under 1 000 kroner bildene ble servert på. Det vil du derimot gjøre under spill. Asphalt 8: Airborne er ikke enspesielt fornøyelig opplevelse, med en oppfriskningsrate på mellom 15 og 20 bilder i sekundet. Her er det den svake grafikkløsningen som er skyldig.

Til video hjelper det selvsagt at telefonen har full 4G-dekning for det norske nettet, en ganske solid batteritid takket være det 3 000 mAh store batteriet og hodetelefoninngang. Spesielt det sistnevnte er helt nødvendig, med mindre du har trådløse hodetelefoner – lyden i bunnhøyttaleren er knapt brukbar til telefonsamtaler.

Ikke medfølgende propper eller hurtiglader

Det følger imidlertid ikke med noen ørepropper i S8 Pro-boksen, så det må du uansett skaffe selv – så hvorfor ikke gå for et par billige, trådløse propper med én gang? Hva mer angår lyd, så kan vi melde om at samtalekvaliteten er helt ålreit, men at støyreduksjonen gjerne kunne vært noe bedre.

Ulefone skal imidlertid ha bonuspoeng for å ha hele tre kortinnganger: to Micro-SIM-plasser og én Micro SD-inngang. Uhyre praktisk om man for eksempel har både personlig og jobbabonnement, men også trenger mer lagringsplass enn de 16 GB-ene som er innebygget.

Lader får du da med, ja, europeisk som sådan! Hurtiglader er det dog ikke, til tross for at MediaTek-brikken støtter PumpExpress 2.0-standarden. En slik lader koster fort et par hundrelapper i etterkant, så at det ikke er inkludert her er egentlig helt forståelig.

Det vi ikke forstår, er mangelen på støtte for 5 GHz-båndet til Wi-Fi. Her går det altså tregere enn vanlig over fastnettet.

Kamera – Greit under enkelte forhold, forferdelig under andre

På baksiden av Ulefone S8 Pro sitter det ikke bare ett, men to kameraer. Ett på 8 megapiksler (interpoleres til 13), og ett på 5 megapiksler – begge med en blenderåpning på relativt uimponerende f/2.2. Som du sikkert allerede har gjettet, benyttes ett av kameraene til å samle dybdeinformasjon og skape dybdeuskarphet i bildene dine.

Vi har testet en liten haug mobiler med slike løsninger etter hvert, og erfaringsmessig er det mobilene med zoom-løsning som også får den beste bokeh-effekten. Så også her – dybdeeffekten fra S8 Pro er mer eller mindre ubrukelig. Vi er faktisk noe usikre på om den i det hele tatt har særlig stor effekt på sluttresultatet, for uansett hva vi gjør virker det som om telefonen bare lager en uskarp sirkel rundt midten av motivet og sier seg fornøyd med det.

Nuvel. Hva så med bildekvaliteten sånn generelt? Jo, det er ganske begredelig. For det første får nesten alle bildene du knipser med S8 Pro et grønt skjær, og kompresjonen er relativt hard. Oppløsningen er heller ikke spesielt stor, så mangelfull etterprosessering synes destod bedre.

Ikke at det ville hjulpet så veldig, for bildene preges også av svært flat dynamikk, skuffende farger og i det hele tatt, vel, dårlig bildekvalitet. Med dét sagt, så er dette omtrent på linje med det man ville sett i dyre mobiltelefoner for 6-7 år siden, og i godt lys er det ikke alltid så katastrofalt som vi kanskje får det til å høres ut som her. Om du kun tar et familiebilde eller to en sjelden gang og et par tre feriebilder innimellom, er det neppe så plagsomt. Men i dårlig belysning er ikke dette noe å spare på, uansett.

Det er heller ikke videoopptak, som, vel, ser helt forferdelige ut. Det kan du se i eksempelet under:

Et frontkamera på 2 megapiksler...?

Vi trodde æraen for lavoppløste frontkameraer var over, men Ulefone S8 Pro fanger faktisk trynet ditt i storartede 2 megapiksler. Riktig nok interpoleres dette til 5 megapiksler, hvilket betyr at filene faktisk blir større, men støyen og den generelt dårlige bildekvaliteten får man ikke forandret på.

Frontkameraet er ingen höjdare.

Det er mye og hard kompresjon ute og går, og mye bevegelsesuskarphet. Igjen: fargene er også direkte skuffende, og dynamikken har mye å gå på. Blenderåpningen er også her på stakkarslige f/2.2.

Da skulle du kanskje tro at bilder i mørke omgivelser bare var å glemme, men den gang ei – Ulefone har montert en frontblits her! Dette er noe vi gjerne skulle sett hos mange andre produsenter, og det hjelper stort på sjølisenes kvalitet. Blitsen er langt fra like sterk som tvillingblitsen bak, og gir kun et mykt lys som ikke vekker veldig mye oppmerksomhet. Praktisk!

Men alt i alt: dette er ikke en stor kameratelefon. Det kan du selv bekrefte ved å titte på bildekarusellen nederst.

Les også
Mobilprodusenten ZTE legger ned
Les også
Ulefone Mix: Ulefone Mix har heldekkende skjerm og koster under 2000 kroner
annonse