Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Moto G5 Plus

Godt under 3000 kroner for superkamera og fantastisk brukeropplevelse

Nå må vel snart Motorolas konkurrenter gå lei av å bli grisebanket?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du ikke har hørt om Moto G-serien før nå, er det godt du er her. Motorolas «mye for pengene»-mobiler har de siste årene virkelig skutt fart i markedet, og nå har de sluppet en ny. Hvis du leste overskriften før du trykket på artikkelen avslører jeg nok ingenting når jeg sier at her kan du spare penger. Mange penger.

For Moto G5 Plus koster 2800 kroner å kjøpe. Det er rundt halvparten av det en rimelig toppmodell koster, og en tredel av det de dyreste toppmodellene koster. Og når den også følger tidligere tiders Moto G-oppskrift til punkt og prikke må det jo bare bli bra.

Les testen av billigste utgave Moto G5

Noen små endringer er det imidlertid her sammenliknet med tidligere varianter, så la oss starte med dem.

Moto G er ikke kjedelig lenger

En legitim klage på Moto G-modellene har lenge vært at designen er kjedelig, eller til og med litt stygg. Det har ikke vært de fjongeste telefonene på planeten Motorolas fabrikker har spyttet ut. Til tross for alle sine styrker på andre områder, har de vært litt kjedelige, svarte plastrektangler. Når omverdenen sprader rundt med lekre mobildoninger i glass og metall, eller til og med keramikk, er det klart det kan bli litt traust.

De har solgt meget godt likevel, nettopp fordi de er så gode å bruke. Men en litt stødigere designhånd hadde nok bare gjort Moto G4 Plus enda bedre og mer ettertraktet.

Den tar seg godt ut - spesielt med tanke på den lave prisen og hvor enkle forgjengerne var i designen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så hva har Motorola gjort i år? Jo, nettopp det. Moto G5 Plus, og for den saks skyld lillebror, Moto G5, har endelig fått en design. Vekk med den matte, svarte plasten. Inn med aluminium, glass og designelementer fra toppmodellene, så som det runde kamerafeltet på baksiden.

En blank og såvidt utstikkende Motorola-M pryder midten av baksiden, mens like blanke felt finnes langs matte metallrammen både mot baksiden og forsiden av telefonen.

Det hele ser relativt flott ut. Spesielt dersom du tar høyde for prislappen. Design er alltid en smakssak, og kanskje en anonym Moto G høres bedre ut om du ikke liker denne designen. Men det er vanskelig å gjøre alle til lags, og blant de få klagene på forrige generasjon var anonymt design og plastfølelse tross alt en gjenganger.

Ikke utskiftbart batteri

Plus-modellen av G5 har ikke utskiftbart batteri, og kan ikke åpnes. Dermed er det plass til to SIM-kort og ett minnekort i en skuff på toppen av telefonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Plus-modellen ser ut som en større utgave av den vanlige modellen. Der den vanlige i hovedsak består av lakkert plast, med en del metall rundt og avtakbart batterideksel er Plus-modellen en relativt solid klump metall der dekselet ikke kan tas av. Dermed bor SIM- og minnekort i en skuff som åpnes med en liten pinne, en løsning brukt i nesten alle toppmobiler, men som er til og fra i denne prisklassen.

En ulempe noen kanskje vil reagere på er at batteriet ikke er enkelt å bytte på Plus-varianten, slik det er på den vanlige.

Skjermen her er bittelitt større enn i Moto G5 - den øker fra 5 til 5,2 tommer. Det er ikke allverden, og ettersom Plus eller «+» har blitt et vanlig vedheng på mobilnavn er jeg vant til at det gjerne er enda større forskjell på skjermstørrelsen. Men i Moto G5-land er det på ingen måte skjermen som er viktigst når etternavnet legges til, selv om den altså øker litt.

Flott skjerm

G5 Plus har stor og god skjerm på 5,2 tommer. Men det er det mange rimelige telefoner som har. De virkelige trekkplastrene skjuler seg andre steder.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kvaliteten på skermen er god, og full-HD-oppløsningen gjør den skarp og fin å se til. Lysstyrken kan også bli ganske sterk, men bruker du originaltemaet er det ikke så godt å se akkurat hvor lyssterk den er. Her snakker vi om et mørkt og stripete bakgrunnsbilde som strengt tatt gir mobilen et litt rotete uttrykk. Heldigvis er det ikke bakgrunnsbilder vi tester, og det går fort å bytte slike.

Selv om skjermer i (langt) dyrere telefoner gjerne har både høyere oppløsning og kanskje HDR også, er det for de fleste praktiske formål vanskelig å se de helt store forskjellene mellom Moto G5 Plus-skjermen og mange langt dyrere modeller.

Under skjermen bor det en liten raring, nemlig fingerleseren. Moto G4 Plus hadde også fingerleser, mens billigmodellen G4 Play fra i fjor ikke hadde det. I år har altså begge variantene det, men det er en uvanlig løsning som er valgt.

Uvanlig fingerleser

Fingerleseren kan bli en smule overlesset om du skrur på énknappsnavigeringen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I år bor nemlig leseren i et lite søkk i glasset, og utover den er det ingen andre knapper eller annen nips på forsiden av telefonen.

Dermed er det mange funksjoner som er bakt inn her. Du kan:

  • Låse opp telefonen
  • Låse den igjen - langt trykk
  • Gå tilbake til hjemmeskjermene - kort trykk
  • Åpne Google Nå - mellomlangt trykk
  • Gå tilbake ett steg - sveip mot venstre
  • Åpne appveksleren - sveip mot høyre

I utgangspunktet er ikke fingerleseren aktivert som annet enn fingerleser. Ekstrafunksjonaliteten må aktiveres i Moto-appen. Og det ønsker man jo, ettersom alternativet er skjermknapper, som tar opp plass.

De eneste vanlige knappene på telefonen er volumbryteren og låsetasten på høyre langside av telefonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det som er litt irriterende er at man må aktivere den utvidede funksjonaliteten i ett stykke. Det er alt eller ingenting, der jeg aller helst hadde ønsket meg å kunne aktivere hver av de ulike funksjonene for seg. Jeg bruker ikke Google Nå så ofte, så jeg hadde klart meg uten den. Med en godt plassert låsetast på siden av telefonen kunne man klart seg uten den funksjonen også.

Da er man nede i fire ulike funksjoner på samme sted, og det blir vesentlig enklere for både telefon og mobilbruker å treffe riktig.

Samtidig skal det sies at i disse tider med mange telefoner som egner seg aller best for høyrehendte, er låsing via fingerleseren langt mer ergonomisk for deg som er venstrehendt enn å prøve å finne låsetasten.

Skulle du oppholde deg i nærheten av vann, eller bli overrasket av et ambulerende uvær kan du være trygg på at Moto G5 Plus tåler en vannsprut. Men den er ikke tett, så ikke bad med den.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selv om jeg etter en tid med både G5 og G5 Plus har blitt bedre vant til å bruke løsningen, og sjeldnere trykker feil, oppstår det fortsatt feil. Noen ganger oppfatter telefonen et bittelitt upresist trykk som et sveip, og henter frem appvelgeren, mens andre ganger leser den et trykk fremfor et sveip og går helt ut når man egentlig bare ville gå ett hakk tilbake.

Stort sett fungerer dette veldig greit. Så lenge man har tid til å være litt tydelig når man trykker er alt fint, men det er når det haster og man plundrer litt at ting slår krøll på seg. Da hadde det gitt en bedre brukeropplevelse om ikke samme punkt på telefonen var så søkklastet i funksjoner.

Et ørlite skår i gleden her, altså. Men også noe som er enkelt å fikse for Motorola, hvis de vil. Alt som skal til er noen flere valgbokser i innstillingsskermen for funksjonen, som ellers ikke har mange brytere på seg. Foreløpig må vi leve med denne løsningen, eller bruke litt av skjermen til knapper. De skjuler seg uansett når fullskjermaktiviteter pågår.

Lynende rask brukeropplevelse

Menyene er så godt som identiske med de du finner på Google Pixel. Alt går lynende kjapt. Selv om Moto G5 Plus ikke har samme motor som de dyreste mobilene, klarer den å by på en brukeropplevelse som slår mange telefoner til tre ganger prisen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Menyene her er som vanlig omtrent kliss rein Android. Moto-appen og noen få innstillinger er unntakene. Det er versjon 7.0 som pryder denne, altså har den ikke fått 7.1 i skrivende stund. Men i praksis er ikke forskjellen mellom 7.x-versjonene så store som de har vært mellom mange tidligere underversjoner av Android. Så dette er likevel for noenlunde nytt og oppdatert å regne, i et marked der det fortsatt finnes en drøss telefoner som har Android 6-utgaver.

Bruksmessig kan du sette samme bakgrunnsbilde på en Moto G5 Plus og en Google Pixel, og raskt lure deg selv til å tro at de to egentlig er samme telefon.

Det er stor forskjell i maskinvaren som driver de to, men siden ren Android i seg selv er så lettdrevet, ser man rett og slett ikke forskjellen i vanlig bruk. Noe lengre lastetider for apper enn på de heftigste mobilene må man påregne, og en og annen app vil kanskje oppleves som litt tregere på G5 Plus enn på et av dagens flaggskip. Men også der er det slik at utviklere skriver for så mange som mulig, og ser vi litt på verden rundt oss er faktisk ikke 2800 kroner så billig. I mange markeder er det vanlig med enda billigere telefoner.

Derfor tar det tid før apper flest krever så veldig mye mer ytelse enn det du finner i denne telefonen.

Få egne funksjoner

Moto-appen har en del nyttig innhold, og utgjør mesteparten av det egenutviklede Motorola har lagt på G5 Plus. Ellers finnes det en bakgrunnsapp, en hjelpeapp og et par ekstra funksjonssider i innstillingsmenyen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er mye å snakke om nå det gjelder brukeropplevelse og ytelse her, men på renspikket Motorola-funksjonalitet er det naturlig nok ikke så veldig mye å ta i. Det meste av den bor inni den nevnte Moto-appen som også aktiverer fingerleserens mange funksjoner.

Her kan du skru på énhåndsmodusen som lar deg krympe skjermen. Andre funksjoner lar deg hugge i luften med telefonen et par ganger for å skru på lommelyktfunksjonen, eller vri den to ganger for å hurtigstarte kameraet. Begge deler fungerer upåklagelig, og har gjort det i en god stund for andre Moto-produkter.

Her ligger også varslingsstyringen der du kan sette opp regler for hvilke apper som skal få lov til å plage deg med mer eller mindre nødvendige (og reklamepregede) varslinger i nedtrekksmenyen.

Blir de stripete bakgrunnene for intense? Det er fort gjort å bytte, og du får masse å velge i i en egen app som følger med.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I det hele tatt har Motorola lagt ved akkurat nok ekstrafunksjoner til at behovet for mer enn standard Android burde være dekket for de fleste. Men de har ikke pepret menyene med ekstra funksjonalitet slik mange andre mobilprodusenter gjør.

For Huawei og Samsung vil i hvert fall denne ekstrafunksjonaliteten ofte være så god at den kan være nyttig for noen. I mange andre tilfeller kan det ofte være rent overflødige muligheter som er bygget inn, som tar plass og som skaper rot.

Det er altså et litt tveegget sverd dette, men Android-puristene vil sannsynligvis elske Moto G5 Plus. Ærlig talt har jeg problemer med å se for meg at ikke hvem som helst som faktisk prøver den også vil bli glad i den – og spare penger samtidig.

Motorola er forresten såpass sparsomme i vedlagte apper at ikke engang hele Googles utvalg er med. Noe av innholdet er her, men vil du ha Google Docs, eller en annen Office-pakke til telefonen, må du laste det ned selv. Det kan være upraktisk å finne ut om man ikke har tilstrekkelig dekning når en fil plutselig må åpnes. Har du slike behov, finn og last ned det du behøver før du for eksempel setter deg på et fly. Det finnes en drøss gode gratis alternativ - også Microsoft egen Office-pakke er gratis på Android-skjermer under ti tommer.

Ytelsestestene

untitled link

Grunnleggende bruk og batteritid

Moto G5 Plus kommer med støtte for to samtidige SIM-kort, og innebygget hvit-støy-generator. Vel, helt presist er det ikke - FM-radioen kan fortsatt benyttes for å lytte til nærradioer rundtom, men utvalget er glissent.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Batteriet inni Moto G5 Plus er stort nok. Telefonen holder fint ut en drøy dag med litt tung bruk, og strekker seg fint opp mot to om man er litt mer forsiktig med lysstyrke og bruk. Når batteriet blir tomt kan det også lades kjapt med hurtiglader som følger med i esken.

Lyd under samtale blir normalt høy og er omtrent på nivået vi forventer fra en god snakketelefon. Siden det er så å si ren Android som kjører her er det dessuten Googles Gboard-tastatur som følger med. Her er det mange ulike preferanser ute og går, men det er mitt soleklare favorittastatur for Android-plattformen.

Grunnen er at det beholder omtrent samme tasteplassering om man bytter mellom de ulike tegnmodusene, og dermed slipper man å stokke om på fingrene i den samme prosessen. Sveipeskriving er også støttet.

For deg som er opptatt av å skille jobb fra fritid, eller som reiser mye utenfor Europa, er det greit å vite om at den også støtter to samtidige SIM-kort i tillegg til minnekort. Her slipper du altså å forsake den ekstra lagringsplassen din om du vil ha to ulike abonnement aktive på samme telefon. Det er en ulempe mange andre telefoner med støtte for to SIM-kort har.

Lyd og underholdning

Hodetelefonkontakt og Micro-USB i bunnen av telefonen. USB-C hadde vært et kjekt tillegg - men når resten er så voldsomt bra for sin prisklasse føles det urettferdig å klage.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hodetelefonutgang hører til, og lyden i den er omtrent som forventet. Den er midt på treet-god, som fra telefoner flest. Lydvolumet kan bli rimelig høyt, uten at det virkelig er snakk om noe kraftverk her. Har du veldig krevende hodetelefoner med lav følsomhet bør du fortsatt vurdere å ha en lommeforsterker eller liknende om du skal bruke Moto G5 Plus som lydkilde.

Til portable hodetelefoner flest er den imidlertid helt prima.

Stereohøyttalere er for mye å kreve i denne prisklassen, og det har Moto G5 Plus heller ikke. Men den ene høyttaleren den har er faktisk ikke så aller verst. Litt blikkbokslyd er det jo, som nær sagt alltid, men den går faktisk overraskende greit ned i lavere mellomtone og gir et slags bassinntrykk. Det var ganske uventet å finne ut.

Spesielt med tanke på at telefonens forvalgte lydeffekter tidvis er så skjærende at jeg umiddelbart fikk lyst til å hive telefonen ut et vindu. Det er imidlertid gode erstatninger for alle lydeffektene her, bortsett fra oppstarteffekten. Felles for standardlydene er at de nesten virker med vilje å være laget for å være maksimalt irriterende. Skjærende tonefall, rare stemmer som sier noe som kanskje kan skrives som «Hellåååå ... måååtå» og pling-plong som virkelig ikke låter bra. Telefonen tiltrekker seg oppmerksomhet fra alle som står rundt deg om den restarter eller mottar en melding med standardlyden.

Skjermen fungerer utmerket til Youtube og Netflix, som man må kunne forvente i denne prisklassen. Selv om lyden ikke er i stereo klarer man seg noenlunde godt med den enkle høyttaleren øverst på telefonen. Til noe mer enn småtitting bør man ta på seg et sett hodetelefoner.

En ny kamerareferanse i prisklassen

Det er vanskelig å se for seg andre telefoner i samme prisområde klare å ta dette bildet så skarpt, støyfritt og godt eksponert som det er.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så har vi kommet til rosinen i Moto G5 Plus-pølsa.

Kameraet.

På papiret ser det forbausende likt ut det Samsung har puttet i Galaxy S7 og Galaxy S8. Det er en tolv megapikslers sensor, som for hver av sine tolv millioner piksler har en ekstra hjelpepiksel som bidrar til rask fokusering og en del andre funksjoner i kameraet. Dual Pixel-løsningen er så langt ikke spesielt vanlig i mobiltelefoner, og det er primært de to Samsungene som har denne løsningen så langt. Ellers må man se til Canons systemkamera for å finne samme teknologi.

Gitt de uvanlige spesifikasjonene kunne man mistenke at det faktisk er samme brikke som er dyttet inn her. Men spesifikasjoner sier ikke nødvendigvis alt, og jeg vet fortsatt ikke med sikkerhet om det faktisk er samme brikke, eller bare en som likner.

Det vi kan slå fast er imidlertid at Moto G5 Plus setter en helt ny kamerastandard i sin prisklasse. Makan til fototelefon finner du ikke under 3000 kroner, og for å være ærlig vil du ha store problemer med å finne det noe særlig under 5000 kroner også.

Videokvaliteten er grei nok, men ikke rå. Her begrenses nok G5 Plus noe av den øvrige maskinvaren. Like fullt, kvaliteten er godt innenfor det vi forventer i denne prisklassen.

De sterkeste kortene er naturligvis Samsungs egen Galaxy S7 til rundt 4800 kroner, og Huaweis P9 og Honor 8 som ligger mellom 3500 og 3800 kroner. Men begge de sistnevnte sliter mer enn S7 og Moto G5 Plus på vanlige mørkefoto, og har sine styrker andre steder.

Så godt som uansett forhold blir bildene fra Moto G5 Plus skarpe. Svakt lys? Ingen hindring. Blir det først bekmørkt er det derimot en del detaljtap her, og se opp for litt lenger lukkertid og bevegelsesuskarpheten som gjerne kommer med det. Men det må man tross alt passe litt på med Galaxy S8 også.

Det føles forøvrig ikke så rent lite absurd å sammenlikne kamerakvalitet mellom en telefon til 2800 kroner og en til 7500 kroner. Moto G5 Plus gjør en god jobb i nær sagt alle situasjoner, og det er slett ikke vanlig i denne prisklassen.

Samsungs toppmodeller er likevel noen små knepp mer treffsikre, og av og til bittelitt bedre på støy. Men igjen, at vi må helt dit opp for å vurdere en telefon til såpass lav pris betyr bare at Motorola sannsynligvis har gjort jobben sin bedre enn noen annen mobilprodusent har klart for denne prisklassen. Skal du ha en overkommelig kameramobil? Vel, du trenger egentlig bare å se på denne. Og på bilene i karusellen under.

Les testen av Samsung Galaxy S8+ som også har 12 megapiksler og Dual Pixel-fokus

Til slutt

For bare ett år siden fantes det ikke telefoner som Moto G5 Plus. Det fantes gode forsøk på å lage dem, mange fra kinesiske produsenter som ikke er spesielt kjente. Men ingen som er så komplette og fullendte som Moto G5 Plus føles.

Vanligvis må jeg nøye meg med et lite utdrag av potensielle irritasjonsmomenter når jeg oppsummerer testene. Smak er ingen enkel størrelse å hamle opp med, men her er det jaggu ikke mye å utsette.

Det eneste skåret i gleden er at jeg har problemer med å se for meg at fingersensoren fungerer smidig når man er stresset. Til vanlig bruk får man fort bukt med de mange funksjonene, men når det står om tid, og telefonen gjør noe helt annet enn det man ønsket, kan man fort bli litt irritert.

Men igjen, den funksjonen er valgfri, og telefonen virker godt med snarveistastene på skjermen også. At den ikke har USB-C, utskiftbatteri eller Bluetooth 5.0 og slike ting? Vel, noe er jo de flere ganger så dyre telefonene nødt til å ha for å hamle opp med dette.

Gode alternativ til Moto G5 Plus

Huawei Honor 8 32GB
Huaweis storhit

Huawei Honor 8 32GB

fra 5249:-

Honor 8 traff markedet med et brak i fjor. Den relativt rimelige glassmobilen, med supert kamera og solide mengder hestekrefter under dekslene gjorde det voldsomt bra både her og rundt om i verden. Og til rundt 3500 kroner er dette stadig vekk haugevis av mobil for pengene. Hvis kamera bare er nest viktigst, bak ren prosessorytelse og tilpasningsmuligheter er dette et veldig godt valg.

Motorola Moto G5
Lillebror Moto

Motorola Moto G5

Moto G5 er den rimeligste G5-modellen, og til en pris som er nesten tusen kroner lavere enn G5 Plus kan den være et virkelig godt alternativ om du ikke trenger fullt så godt kamera som Plus-modellen har. Litt mindre skjerm, og litt lavere målt ytelse må du påregne. Men den opplevde kvaliteten og ytelsen på telefonen er så godt som lik. Kameraet er dessuten fortsatt ganske bra, selv om det ikke er like godt som det Plus-modellen har.

Samsung Galaxy S7 32GB
Enda bedre design

Samsung Galaxy S7 32GB

Samsungs Galaxy S7 gjorde virkelig noe med mobilfoto da den kom. Den er stadig vekk litt kvassere på bildebehandlingen enn Moto G5 Plus er, men først og fremst har den kvikkere innmat og et enda mer gjennomdesignet ytre. Der Moto G5 Plus er sprutsikker, er Samsungs telefon tett. Den koster mer, men har blitt billigere siden lansering.

Motorola Moto G5 Plus 32GB
9.5
Imponerende

Motorola Moto G5 Plus 32GB

9.5
Imponerende
sitatNok en gang er Motorola referansen i sin klasse - vi tar av oss hatten for Moto G5 Plus.

Fordeler

  • +
    Aller best kamera i sin prisklasse
  • +
    Lynende rask
  • +
    God batteritid
  • +
    Greit med lagringsplass
  • +
    Minnekortplass
  • +
    Fin skjerm
  • +
    Pen i tøyet
  • +
    Bygget i aluminium
  • +
    Så godt som ren Android
  • +
    Sprutsikker

Ting å tenke på

  • Ikke lenger utskiftbart batteri
  • I overkant mange funksjoner på fingersensoren
  • Ikke USB-C
annonse
Motorola Moto G5 Plus Dual SIM 3GB RAM 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse