Til hovedinnhold

Mobilprodusenten ZTE legger ned

Amerikanske sanksjoner stikker kraftige kjepper i hjulene.

Kinas nest største mobilprodusent, ZTE, legger nå ned sin globale virksomhet. Det bekrefter selskapet i en børsmelding.

Grunnen er sanksjoner fra Trumps administrasjon, som forbyr amerikanske selskaper å eksportere teknologi til produsenten, melder Ars Technica.

Den kinesiske produsenten er helt avhengige av denne teknologien, som utgjør omlag en fjerdedel av delene i mobiltelefonene de produserer.

Brøt amerikansk sanksjonslov

Det hele startet i fjor, hvor ZTE måtte betale en gigantisk bot på 890 millioner dollar, eller rett over syv milliarder norske kroner, etter at de brøt med amerikanske sanksjonslover.

Selskapet hadde solgt sine mobiltelefoner til land som Iran og Nord-Korea. Altså hadde de solgt amerikansk teknologi – i strid med det amerikanske lovverket.

Lovet å rydde opp

ZTE lovet å rydde opp i egne rekker for å sette en stopper for eksporten. Blant annet sa selskapet at høytstående ansatte hadde fått advarsler og blitt trukket i utbetalingen av bonuser.

Amerikanske myndigheter hevder at dette var en løgn, og at advarslene først ble sendt ut tidligere i år, etter at de påpekte feilen. Og at ansatte ikke hadde blitt trekt i bonus.

Derfor satte Trumps administrasjon ned foten 15. april, og forbød all eksport av amerikansk teknologi til selskapet.

Helt avhengig av amerikansk teknologi

Telefonene til ZTE inneholder vitale deler som de nå altså ikke får tak i takket være eksport-nekten fra USA. Blant de viktigste delene finner vi brikkesettene fra Qualcomm.

I tillegg er de helt avhengige av Android-programvaren fra Google. Selve operativsystemet Android er åpen kildekode, men essensielle tjenester som Play-butikken og Google Maps utgår. Uten disse har de rett og slett ikke noe konkurransedyktig brukergrensesnitt å tilby.

Ifølge børsmeldingen forsøker ZTE imidlertid å forhandle frem en reversering av forbudet med amerikanske myndigheter, så det er ikke sikkert at siste ord i saken er sagt.

Amerikanske myndigheter advarte tidligere i år om både ZTE og Huawei:
De er blant annet redd for spionasje »

(Kilde: Ars Technica)

Mer om
annonse