Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestXiaomi Mi A1

Xiaomi Mi A1 er et røverkjøp

Treffer på det meste, til en veldig hyggelig pris.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Kort om Xiaomi Mi A1

Android One! Googles store prosjekt som skulle bringe gode, pålitelige og billige mobiltelefoner ut til massene. Eller, vel, først og fremst til utviklingsland som India, Bangladesh og en rekke afrikanske land – hvertfall sånn i første omgang. Gjerne produsert av selskaper selv ikke teknologijournalister hadde hørt om før.

For kort tid siden forandret dette seg imidlertid drastisk, da både markedene utvidet seg til mer hjemlige trakter og flere kjente produsenter hev seg på prosjektet. Deriblant HTC, Motorola og ikke minst kinesiske Xiaomi, som har produsert dagens testtelefon: Xiaomi Mi A1. Dette er den første telefonen fra Android One som blir tilgjengelig verden over.

Xiaomi er en av verdens beste på å lage knallgode telefoner med raffe spesifikasjoner til en lav penge, og Google lager den definitivt raskeste versjonen av Android. Til sammen burde dette bety en nokså heftig mellomklassemobil – eller?

Ingen designmessige feilsteg

I utgangspunktet ser vi ingenting som skulle bestride det synet, i alle fall. Xiaomi har snekret sammen en solid og velbygget telefon, som attpåtil er både tynn og ser bra ut. Eller, sagt med andre ord: den etterligner iPhone 7 Plus så det synger etter – uten at det er negativt.

Minimalisme er et nøkkelord her, men også eksklusive materialer. Det er en solid unibody-kropp i anodisert aluminium rundt innmaten i Mi A1, og et avrundet 2,5D-glass oppå. Nederst er det kapasitive knapper med LED-dioder, så de store rammene rundt den 5,5 tommer store skjermen er ikke helt uutnyttet.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Fingeravtrykksleser finner du på baksiden, svakt nedsenket i metallkroppen. Kameramodulen er imidlertid uthevet, så telefonen ligger aldri helt rett ned mot eksempelvis en bordoverflate.

Totalt sett stemmer imidlertid mye designmessig, så hva med resten?

Knallgod opplevd ytelse, og kliss ren Android

Ytelsesmessig er det i alle fall ingenting å klage på. Android One betyr kliss ren Android, og kombinert med den passe kraftige Snapdragon 625-brikken er resultatet et menysystem som aldri stopper. I likhet med Moto-telefonene med lignende spesifikasjoner kan du utsette Mi A1 for nesten hva du vil, uten at den trenger å ta en pust i bakken.

Joda, innlasting av tunge apper kan ta litt ekstra tid, men det er stort sett det eneste du merker også. De fire gigabytene med minne på innsiden sørger dessuten for at du kan ha et traktorlass apper åpne samtidig uten at telefonen trenger tenkepauser.

Mi A1 er bygget utelukkende i metall og glass.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Apropos traktorlass: med ren Android slipper du også pent unna den enorme mengden tredjepartsapper Xiaomi vanligvis leverer med sine telefoner. Det er kun tre Xiaomi-spesifikke apper her: en fjernkontroll-app for å bruke IR-senderen i toppen, en tilbakemeldingsapp og – ikke minst – en egen kameraapp.

Interessant og god kameraløsning

Men vent nå litt: kameraapp leverer da Google selv? Joda, men ikke med støtte for doble kameraer. Derfor har Xiaomi sannsynligvis fått dispensasjon til å bruke sin egen app, og her kan du gjøre mye interessant.

Bakpå telefonen sitter det som nevnt to linser; én «vanlig» med blenderåpning f/2.2, og én zoom-linse med f-tall f/2.6. Begge er dog 12-megapikslere, men hovedlinsa har en større bildebrikke og dermed mer lys til hver enkelt piksel. Optikken på zoom-linsa tilsier også at det i utgangspunktet vil komme mindre lys inn her, og det merkes i praksis. Her er et eksempelbilde:

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Zoom-linsa trives ikke spesielt godt når mørket faller på, men i god belysning er det en helt kurant løsning. Med dét sagt: hovedlinsa gir generelt bedre både dynamikk, farger og støynivå, selv under gode forhold. Zoomen skjer dessuten digitalt utover to ganger forstørrelse, og når lysnivået faller under et visst punkt skjer all zoom digitalt. Du kan imidlertid tvinge Mi A1 til å zoome med linsa i de manuelle innstillingene, men da skal du vite hva driver med også.

Xiaomi lar deg foruten å zoome også bruke de to kameraene til å lage en simulert dybdeeffekt, der zoom-kameraet benyttes til selve knipsingen og hovedkameraet bidrar med ekstra informasjon for å simulere dybdeuskarphet med programvaren. Og det fungerer faktisk rimelig bra:

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Vil du vite mer om kameraene kan du ta turen over til side to, der hele testen av Xiaomi Mi A1 finnes. Det er viktig å påpeke at ikke alt er helt perfekt heller – telefonen trives generelt dårlig når mørket faller på, og har litt problemer med å behandle fargenyanser i ensfargede områder på en naturlig måte. At den har fasedeteksjon på hovedlinsa hjelper imidlertid med fokusen, som generelt er presis og lynrask.

Konklusjon – Xiaomi har gjort ekstremt mye veldig riktig

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Så, hva er bunnlinja her? Jo, ganske enkelt at Xiaomi har snekret sammen en svært kurant telefon til prisen. Du får en svært god og ganske stor skjerm som ikke skorter på hverken kontrast, lysstyrke eller farger (selv om spesielt sistnevnte kunne vært mer korrekte). Lydmessig er også høyttaleren i bunnen en liten höjdare; den spiller både høyt og klart. Hodetelefoninngangen har også godt med volum, og, ja, så finnes den da.

Batteritiden er dessuten helt innafor, og en hel dags bruk er alltid innen rekkevidde selv med omfattende videotitting, snapchatknipsing og nyhetslesing. Med Android 8.0 Oreo blir det sannsynligvis enda bedre.

Og nettopp Android-oppdateringer er et viktig poeng her; dette er en telefon som er garantert oppgradering til ikke bare Android 8, men også Android 9. Det betyr at du får en telefon som vil være en trofast følgesvenn i flere år, noe både minnemengden og den ålreite prosessoren også understreker.

Kult dobbeltkamera og fingeravtrykksleser trekker opp.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

64 GB lagringsplass internt sier vi ikke nei takk til. Fingeravtrykksleser er også selvsagt på plass, og den er lynrask. Det samme er telefonen generelt, og vi digger kameraløsningen der den fungerer som tiltenkt. Det vil si: i godt lys, når du trenger å komme nærmere motivet og til portrett- og nærbilder.

Oppsummert: Xiaomi har snekret sammen en heidundrandes god telefon, som vi anbefaler varmt. Spesielt sett opp mot prisen, som fra start legger seg fra 2 471 kroner og oppover. Da får du faktisk ekstremt mye mobil for pengene, ja, så mye at det er kun få andre som kan konkurrere mot Xiaomi i dette prissegmentet. Noen finnes det dog, og de kan du se under:

Anbefalte alternativer:

Huawei P10 Lite
Mer design for pengene

Huawei P10 Lite

fra 5380:-

For omtrent like mye penger enn du må ut med for både Moto G5 Plus og Mi A1, får du Huaweis strålende Huawei P10 Lite. Dette er en designmobil over alle, og har også solid ytelse og et kamera med fasedeteksjon. Fingeravtrykksleser er det også, og glass på begge sider. Et knallkjøp!

Motorola Moto G5 Plus 32GB
Motorolas oppgraderte budsjettmodell

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Det soleklare førstevalget om du vil bruke mindre enn 3 000 på ny mobil. Kameraet er langt bedre enn Mi A1, men designet er ikke helt like lekkert. Android-en er imidlertid like ren, men er ikke i Android One-programmet. Ellers er dette en knallgod telefon på alle områder – og verdt en titt!

Samsung Galaxy J7 (2017)
Samsungs gunstigste telefon?

Samsung Galaxy J7 (2017)

Galaxy J7 er en virkelig lekker telefon, med en Super AMOLED-skjerm, et fantastisk kamera både foran og bak og super ytelse til det meste. Byggekvaliteten er det heller ingenting å si på, og du får Samsungs eget menysystem.

Xiaomi Mi A1 64GB
9
Imponerende
Anbefalt

Xiaomi Mi A1 64GB

9
Imponerende
sitatEt røverkjøp med riktig Android og et overraskende godt dobbeltkamera.

Fordeler

 • +
  Mye maskinvare for pengene
 • +
  Lynende rask i bruk
 • +
  Kliss ren Android, Android One-støtte
 • +
  Minimalistisk og velbygget aluminiumskropp
 • +
  64 GB lagring OG minnekortplass
 • +
  IR-sender, kan brukes som fjernkontroll
 • +
  Overraskende godt dobbeltkamera med zoom
 • +
  Tillitvekkende batteritid
 • +
  Velplassert og rask fingeravtrykksleser

Ting å tenke på

 • Andre mobiler er bedre på mørkefotografi
 • Kunne hatt større batteri
 • Knappene lager klirrelyd når mobilen legges ned
 • Store skjermrammer
 • Ikke like store tilpasningmuligheter for hjemskjermen som andre
annonse
Xiaomi Mi A1 Dual SIM 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager

Dypdykk i Xiaomi Mi A1

Xiaomi er et selskap med mange baller i luften. Både smarthjem, droner, TV-er, lyd, robotstøvsugere og en lang rekke andre ting står på agendaen til kineserne – men det de først og fremst er kjent for er mobiltelefoner.

Svært billige mobiltelefoner, som sådan. Vel, sett bort i fra den revolusjonerende Xiaomi Mi Mix, som tok bransjen med storm i fjor.

I dag skal det imidlertid handle om den splitter nye Xiaomi Mi A1, som langt fra kan kalles dyr.

For i underkant av 2500 kroner får du overraskende mye maskinvare, ikke minst hele 4 GB minne og en ganske så ålreit prosessor.

En annen nyhet er at dette også er en Android One-telefon. Ja, sågar den første «nye» Android One-telefonen, etter at Googles opprinnelige forsøk strandet. Mer om både det og spesifikasjonene litt lenger ned – først skal vi ta en titt på designet.

Design – Vent nå litt... dette har vi sett før!

Mi A1 er bygget utelukkende i metall og glass.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Og for et design! Ikke det at det er så fryktelig revolusjonerende, men til prisen er dette en særdeles velbygget og tiltalende telefon. Kroppen består av utelukkende to ting: metall og glass. Vel, om du ser bort fra antennebåndene, som etteraper iPhone 7 Plus.

En lekker telefon.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Mi A1 minner mye om eplemobilen. Foruten en bakmontert fingeravtrykksleser og en tvillingblits plassert på utsiden av det doble kameraet, er de to telefonene nesten kliss like.

Tilfeldig? Neppe. Og det er strengt tatt ikke en negativ ting – Apple lager tross alt noen av planetens mest attraktive telefoner. Og mens vi er inne på det, så ligner Mi A1 strengt tatt enda mer på en annen telefon: Oneplus 5. Her er det praktisk talt bare én forskjell: at fingeravtrykksleseren på sistnevnte er plassert i front.

Noe alle de tre telefonene har til felles, er at de føles dyre ut i hånden. Mi A1 er i likhet med de to andre svært tynn, og har god vridningsstabilitet. I bunnen finner vi en USB Type-C-kontakt, høyttalergrill og – hold deg fast – en hodetelefoninngang.

Like uvanlig som hodetelefoninngangen snart ser ut til å bli er IR-senderen vi finner i toppen. Denne setter mobilen i stand til å kommunisere med for eksempel TV-er og klimaanlegg. En annen fin ting er at det doble kameraet er dekket av glass heller enn plast, som reduserer faren for at den dessverre noe uthevede modulen vil bli ripet opp over tid.

Store rammer i front, men kapasitive knapper

Fremsiden preges av store lepper oppe og nede, og heller ikke skrekkelige tynne rammer på langsidene. Det betyr imidlertid ikke at den nederste flaten står uutnyttet; her har man dyttet inn kapasitive knapper. Disse belyses av LED-dioder, på samme måte som Samsung tidligere hadde i sine telefoner. Hovedfordelen med en slik løsning er at du slipper å ha virtuelle knapper på skjermen, og altså alltid har større bruksareal på panelet.

Selv om designet og byggekvaliteten jevnt over er tillitsvekkende, er det også noe småplukk som vitner om kvalitetssikring noe under premium-nivå.

Eksempelvis klirrer volum- og strømknappen om man legger mobilen ned på en flate, litt på samme måte som man i en billig bil vil oppleve mer vindsus i kupéen. Presser man hardt øverst på skjermen, over høyttaleren, kan man også høre en klikkelyd. Slikt finner du aldri i en splitter ny iPhone.

Dette er soleklart pirk fra vår side, men også en påminnelse om småting man får ved å kjøpe premium-telefoner med dertil prislapp. Vanntetting er også en slik ting, noe Mi A1 mangler totalt.

Til telefonens forsvar, så har den noe mange premium-telefoner mangler: en hybridskuff som enten tar to nano SIM-kort eller ett slikt og ett minnekort.

Ytelse og programvare – Ganske nøkterne og fornuftige valg

På innsiden er det en etterhvert svært kjent prosessorløsning som står for den daglige driften: Snapdragon 625. Brikken er utstyrt med åtte småspretne Cortex-A53-kjerner klokket til 2,0 GHz, den oppgraderte grafikkbrikken Adreno 605 og hele 4 GB minne. Det siste er det definitivt mest imponerende, tatt i betraktning at dette er samme minnemengde flaggskip som LG V30, Galaxy S8 og Xperia XZ1 opererer med.

I syntetiske målinger er imidlertid ikke Snapdragon 625 i stand til å måle seg med de verste sluggerne der ute:

Fargeoversikt: Gul – relevante konkurrenter for Mi A1, Grønn – Snapdragon 835-enheter, Svart – Snapdragon 821 Pro, Grå – Snapdragon 821, Lyseblå – egenutviklede brikkesett (Exynos, Kirin, Apple Ax etc).

Disse tallene burde du imidlertid til en viss grad se bort fra, etter vår erfaring. Brikkesettet er nøyaktig det samme som i for eksempel lynraske og strålende Moto G5 Plus, og i likhet med denne kjører også Mi A1 kliss ren Android. I kombinasjon betyr dette at rykk og napp i menysystemet er så å si fraværende. Tiden da billigmobil var uløselig knyttet til ventetid, knapper uten respons og rykk og napp i navigeringen er definitivt forbi, og Xiaomi Mi A1 er enda et eksempel på dette.

Android One, hva betyr det egentlig?

Xiaomi har altså kastet ut sitt eget MIUI til fordel for Googles helt rene Android-system, men det er ikke fordi de gir opp sitt eget grensesnitt. Derimot er det fordi Mi A1 er blitt til i samarbeid med Google, gjennom det oppfriskede Android One-programmet.

Her stiller Google en rekke krav til hvilke deler som puttes inn i de sertifiserte telefonene, som garanteres å kunne drive Android-systemet godt og problemfritt. Nøyaktige krav har aldri blitt offentliggjort, men poenget er i alle fall klart: Å få telefoner med en best mulig Android-opplevelse en billigst mulig penge.

Til gjengjeld får alle Android One-telefoner en garanti fra Googles side om oppdateringer til nye Android-versjoner i minst to år fremover. Oppdateringene vil også komme raskt, ettersom telefonene kjører kliss ren Android. Dermed er det også svært kjente menyer vi blir presentert for hos Mi A1:

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje/skjermdumper

Dette synes selvfølgelig på hjemskjermene, som til forveksling kunne kommet fra eksempelvis Pixel-serien til Google selv. Det betyr rene, enkle og trill runde ikoner, med et tydelig markert felt nederst som kan dras opp for å hente frem appskuffen. Borte vekk er appskuffknappen fra fordums tid.

Mer standard Google-stuff.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje/skjermdumper

Google har tydeligvis også diktert at Google Assistant og søkefunksjonaliteten deres skal ha en sentral plass her, for søkewidgeten øverst på hjemskjermen får du ikke lov til å fjerne.

Du får heller ikke lov til å slette den originale hjemskjermen eller omdefinere hvilken side du vil starte på, og til venstre finner du Google Nå-siden som standard. Google Assistant er selvfølgelig også standard, all den tid du finner deg i at både assistent, telefon og du selv må snakke engelsk for at det hele skal fungere.

Graver vi oss litt videre i menysystemet, ser vi fort mer kjent. Innstillingsmenyen er for eksempel helt som forventet fra en telefon med ren Android:

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje/skjermdumper

Om man liker ren Android eller ikke får være en smakssak, men at det er ryddig, minimalistisk og funksjonelt skal i alle fall ingen betvile. Det er Android 7.1.2 Nougat som regjerer her, så alle de nye funksjonene fra Android 8.0 Oreo lar vente på seg. Foreløpig er det uansett få telefoner med så ny Android på markedet, og Mi A1 er garantert en av de første til å få fatt i oppdateringen.

Da vil blant annet innstillingene bli enda ryddigere, varslinger kunne håndteres mye smartere og batteritiden bli enda bedre takket være bedre strømsparing ved avslått skjerm.

Med det sagt: det følger mye bra med Android 7.1.2 også, deriblant minimerbare forslag til tiltak du burde gjøre øverst i innstillingsmenyen, mer avansert strømstyring enn tidligere og Google Assistant-støtte (som du kan lese i dybden om i denne testen). Muligheten til direktesvar i SMS-varslinger er også noe undertegnede setter pris på i hverdagen, og Android 7 har innebygget støtte for delt skjerm; altså å bruke to apper samtidig.

En funksjon kalt «Ambient Display» vekker også skjermen i sort/hvitt-modus og viser de nyeste varslingene når du får viktige beskjeder inn. I tillegg til mye annet er dette ting som gjør Android 7 til et trivelig sted å være, inntil 8-ern er på plass på Mi A1.

To Xiaomi-apper følger med

I tillegg til den helt rene Android-en følger det med tre egne apper fra Xiaomi. Én av disse er kameraappen, som vi skal snakke om litt senere. De to andre er mer trivielle, og standard på veldig mange Xiaomi-telefoner. Vi snakker om en klage-app og en fjernkontroll-app.

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje/skjermdumper

Førstnevnte er i bunn og grunn bare et kontaktskjema til Xiaomi, der du kan varsle selskapet om bugs, merkelig oppførsel eller feil i menysystemet. Du kan velge både kategori for problemet, skrive inn egen tekst og legge ved bilder.

Den andre appen lar deg bruke IR-senderen på toppen til å kontrollere TV-en eller andre IR-mottagende enheter, og fungerer supert. Mot undertegnedes noe aldrende Samsung Smart-TV tok det knapt et halvt minutt å koble appen opp, og – vips! – så kunne andre rote bort kontrollen så mye de bare ville uten å plage meg.

Slike apper har vi ingenting i mot, og det oppleves ikke som unødvendig søppel i menysystemet – mer som et nyttig tillegg.

Underholdning – Finfin skjerm og super lyd

Torstein Norum Bugge, Tek.no

På underholdningssiden har ikke Xiaomi Mi A1 noe revolusjonerende å stille opp med. Den 5,5 tommer store skjermen er av IPS LCD-varianten, og har en oppløsning på 1 920 x 1 080 piksler – noe som gir litt over 400 piksler per tomme (ppi). Eller, sagt på en annen måte: nøyaktig det samme som iPhone 8 Plus.

Mi A1 har store rammer. Selv med 5,5 tommer skjerm er den større enn Galaxy S8 med 5,8 tommer.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Fargene er naturligvis ikke like gode her som hos Apples telefon, som har et utvidet fargerom og jevnt over bedre kvalitet på alle punkter. Heller ikke mot iPhone 7 Plus kan Mi A1 hevde seg rent fargemessig – den heller mot et blålig skjær – men her er både kontrast og lysstyrke i en mye likere liga.

Panelet i Mi A1 er nemlig vel så lyssterkt for de fleste formål, og attpåtil kanskje enda et hakk raffere på kontrasten. Slikt er både nyttig og synlig på solrike dager der mange mobilskjermer raskt mister både lesbarhet og opplevd kvalitet. Innsynsvinkelen er også upåklagelig.

Men sett mot eksempelvis OLED-skjermen i Galaxy S8 må Xiaomien selvsagt gi tapt. Det er heller ingen HDR-støtte her, og hadde oppløsningen vært høyere kunne du med større glede brukt telefonen til VR.

Men til dagligdagse formål, slikt som bildebeundring på Instagram, serietitting på Netflix eller en rask runde rundt banen i Asphalt 8: Airborne er Mi A1 en utmerket følgesvenn. Det er også hyggelig å kunne melde om at telefonen takket være den finfine grafikkbrikken uproblematisk driver selv tunge spill rundt, men det er strengt tatt en øvelse vi har bevist i en hel liten horde Snapdragon 625-mobiler etterhvert.

Trivelig lyd kommer fra bunnen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Hva angår batteritiden, så er det også en paradegren for Mi A1. Kun unntaksvis i testperioden trengte vi å tenke på å spare batteri, og det var under tung bruk i grisgrendte strøk der mobilen tilsynelatende brukte ekstra mye strøm på å få inn 4G-signalet. Og igjen; dette blir enda mye bedre når Android 8.0 Oreo banker på døren – noe Google garanterer.

Kapabel også på lyd

Lydmessig er det sjelden grunn til å forvente mye av mellomklassetelefoner, med mindre det står HTC på utsiden av enheten. Fra Xiaomi Mi A1 er det imidlertid både klar, god og ikke minst veldig høy lyd. Den bunnmonterte høyttaleren spiller rett og slett svært godt, selv om den rent lydkvalitetsmessig ikke kan hamle opp med stereohøyttalerne i for eksempel de nyeste iPhonene eller Xperia XZ1 Compact.

Ettersom den er alene og nedovermontert, får du selvsagt ikke noe stereoperspektiv å snakke om heller – og det er litt for enkelt å blokkere den med hånda under eksempelvis spilling eller videotitting. Mi A1 er imidlertid langt fra alene om å ha dette problemet.

Hodetelefoninngangen er på sin side også relativt høylytt – betydelig mer bråkete enn for eksempel Galaxy S8, som undertegnede bruker i hverdagen. Nå har ingen av dem noen problemer med å spille høyt nok, men hovedpoenget er dette: du vil sannsynligvis kunne drive hodesett med større impedans med Mi A1 enn en del andre telefoner.

Kamera – En interessant løsning med god dybdefunksjon

Det siste vi tar for oss i testen er kameraet. Her har Xiaomi dyttet inn et vanlig kamera med blenderåpning f/2.2 og fasedeteksjon til fokus, samt et zoom-kamera med f/2.6 og vanlig kontrastbasert fokus.

De to linsene.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Begge er på 12 megapiksler, og under gode lysforhold knipser de begge gode bilder. Zoom-kameraet sliter imidlertid mer med både dynamikk og støy, noe som synes når mørket faller på.

Telefonen nekter dessuten å bruke zoom-linsa når den når en viss lysgrense, men du kan tvinge den i de manuelle innstillingene. Våre erfaringer er at den er noe konservativ i valgene sine her, så du kan trygt tvinge den om du tror forholdene ligger til rette for det.

Det at du i det hele tatt kan dét er ikke vanlig, og for eksempel ikke noe Apple tillater i sine Plus-modeller. Xiaomi varsler deg dessuten om den velger å gå over fra zoom-linsa til digital zoom, med en liten melding på skjermen: «It's too dark now». Kudos!

Her er en del eksempler på zoom-funksjonen:

Foruten forstørrelsen har Xiaomi implementert en portrettfunksjon, tilgjengelig rett fra fremsiden via en knapp. Her benyttes zoom-kameraet til å knipse bildene, mens informasjonen fra hovedkameraet brukes for å simulere dybdeuskarphet i bakgrunnen. Og det fungerer! Det er kanskje ikke helt på høyde med Apples løsning i iPhone 7/8 Plus, men det er lysår foran for eksempel Moto G5S Plus. Her er eksempler på dybdefunksjonen:

Stort sett blir bildene både skarpe og fine, og overgangene mellom den skarpe forgrunnen og den myke bakgrunnen er imponerende simulert. Selv utfordrende motiver med mange overganger og ulike områder som skal defokuseres ser stort sett bra og naturlig ut.

Det har vært litt diskusjon innad i redaksjonen om hvor viktig slik funksjonalitet er, men om du først oppdager det og lærer deg det, kan du få riktig så imponerende bilder i retur.

Et problem Xiaomi lenge har hatt er rotete overganger mellom fargenyanser, noe som synes spesielt godt i for eksempel kveldshimmel. Problemet er langt på vei eliminert med Mi A1, men kommer til syne om du blåser opp bildene på PC-skjermen. Men til ren mobilbruk er det ikke et stort problem. Vi skulle imidlertid gjerne hatt automatisk HDR her.

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Frontkameraet er heller ikke noe høydepunkt, og tar ofte uskarpe bilder om det er dunkelt rundt deg. HDR er det heller ikke her, og motlys er ikke 5-megapiksleren spesielt glad i. Samtidig: det er langt fra det verste vi har sett, og fungerer fint om du bare tar hensyn til at du må være stø på hånden og helst ha godt lys.

PS: Se alle bildene i bildekarusellen helt nederst!

Xiaomi Mi A1 64GB
9
Imponerende
Anbefalt

Xiaomi Mi A1 64GB

9
Imponerende
sitatEt røverkjøp med riktig Android og et overraskende godt dobbeltkamera.

Fordeler

 • +
  Mye maskinvare for pengene
 • +
  Lynende rask i bruk
 • +
  Kliss ren Android, Android One-støtte
 • +
  Minimalistisk og velbygget aluminiumskropp
 • +
  64 GB lagring OG minnekortplass
 • +
  IR-sender, kan brukes som fjernkontroll
 • +
  Overraskende godt dobbeltkamera med zoom
 • +
  Tillitvekkende batteritid
 • +
  Velplassert og rask fingeravtrykksleser

Ting å tenke på

 • Andre mobiler er bedre på mørkefotografi
 • Kunne hatt større batteri
 • Knappene lager klirrelyd når mobilen legges ned
 • Store skjermrammer
 • Ikke like store tilpasningmuligheter for hjemskjermen som andre
annonse
Xiaomi Mi A1 Dual SIM 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse