Til hovedinnhold

Test: Samsung Beat DJ - en annerledes musikkmobil

Test: Samsung Beat DJ - en annerledes musikkmobil

Testresultater

Bra lydkvalitet, svært god skjerm, Turbo-3G, GPS og FM-radio. Bra kamera.
Ingen spill, ikke musikk-kontroll på hodesett eller dedikerte musikk-taster. Ikke WLAN eller Active Sync.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Utseendet på den nye musikkmobilen til Samsung er ganske sært. Vi snakker om en mobiltelefon som i form kan minne om Bislett stadion. Skjermen er plassert som gressmatta i midten, mens svingene i hver ende er omtrent like lange som langsidene. En ganske bred sølvfarget list rundt hele fronten får telefonen til å virke solid.

På toppen av telefonen er det en 3,5mm utgang for hodesett, mens det på høyre side er port for MicroSD minnekort og tast for aktivering av kamera. På høyre side er det vippebryter for volum, låseknapp og en inngang for USB-kabel og lader.

Baksiden er enkel, med et lite sølvblankt felt der kameralinse, fotolys og speil er plassert.

OLED

Fronten domineres av den 2,8 tommer store berøringssensitive OLED-skjermen. Med sine kraftige farger og gode kontraster fremstår skjermen som krystallklar, også i sollys. Under skjermen er det tre taster; to med rør-symbol og en returtast.

Flere taster er det ikke, men så er dette også en mobiltelefon som skal betjenes med fingrene. Det buede partiet i bunnen av telefonen fungerer sammen med grafiske elementer på skjermen som en sirkel der du kan føre fingeren rundt for å bla i spillelister eller andre menyelementer.

Widgets

Telefonen har Samsungs brukergrensesnitt med Widgets, slik vi kjenner det fra Omnia og TouchWiz. Operativsystemet er Samsungs eget, likt det vi kjenner fra TouchWiz. En del miniprogrammer (Widgets) ligger klare på startskjermen, og flere kan legges til.
Her finnes også en egen Widget for nedlasting av nye Widgets. 

Kamera
Kameraet på Samsung Beat DJ er ikke forsynt med de aller heftigste spesifikasjonene, med en oppløsning på 3,2 megapiksler. Fotolyset har begrenset nytteverdi, mens makrofunksjonen gjør det mulig å fotografere detaljer på nært hold. Bildene blir likevel overraskende bra, i alle fall så lenge lyset er bra.
Innstillingene er enkle, og kameraet er raskt aktivert. Her er det også mulig å ta panoramabilder – bilder satt sammen av flere bilder ved siden av hverandre.
Vi kan også filme videoklipp, men kvaliteten er ikke all verden.

DJ-mobilen

Beat DJ gir et svært godt lydbilde. Telefonen er utrustet med Bang&Olufsens lydbrikke ICEpower, og har ellers en del funksjoner vi ikke har sett i noen mobiltelefon tidligere. Blant annet har vi mulighet for å agere diskjockeyer, med samplinger og scratching som de artigste funksjonene. Vi kan også gjøre opptak under disse øvelsene, for senere å kunne spille av våre helt egne ”remixer”.

Under testingen av disse funksjonene registrerte vi at telefonen ikke reagerer helt presist på våre berøringer. Lydklippet er akkurat så mye forsinket at det kommer i utakt. Men øvelse gjør mester og det er mulig å kompensere ved å være litt på forskudd.

Om vi savner noe på musikkspilleren, så er det mulighet for å starte og stoppe musikken ved hjelp av tasten på det medfølgende hodesettet. Det lar seg ikke gjøre, og det er heller ikke egne musikk-taster på telefonen. Dermed må vi først vekke opp telefonen ved hjelp av skyvetasten på siden, for så å betjene telefonen med berøringer på skjermen.

Brukt som musikkspiller har telefonen batterikapasitet til å spille i 17 timer sammenhengende.

Film

Vi har allerede nevnt at skjermen er god, og når vi spiller av film på mobilen kommer dette ekstra tydelig frem. Telefonen støtter DivX/Xvid, WMV, MPEG4, H.263, H.264 og 3GPP. Du kan med andre ord putte helaftens spillefilmer på minnekortet og spille dem av i seervennlig oppløsning på mobilskjermen. Skjermoppløsningen er på 400x240 punkter.

Taster

Et springende punkt når en skal vurdere overgang til en mobiltelefon uten taster er hvordan telefonen reagerer på input. Her kunne vi ha ønsket oss en litt større skjerm, etersom det ville gjort det enklere å taste. 2,8 tommer blir for snaut for qwerty, og Samsung har derfor valgt å nøye seg med et virtuelt T9-tastatur.

Tastene fungerer bra, og den som ønsker tydeligere tilbakemeldinger kan legge til vibrasjon eller lyder som forteller at tastetrykket er registrert.Programvare
Telefonen har flere nyttige programmer, som en egen Google funksjon for søk, Gmail og kart. Ellers finner vi blant annet FM-radio, Myspace, Facebook og Youtube. Telefonen har også innbygget GPS, men det eneste navigasjonsprogrammet på telefonen er Google Maps. Dette gir ikke mulighet for assistert navigasjon.
Spill er det smått med, men den innbygde bevegelsessensoren gjør det mulig å riste to terninger. Ut over dette er det ingen spill installert, men i menyen får du tilbud om å laste ned spill fra nettet og installere dem selv.

Ingen businessmobil
Telefonen er underholdende, men noen utpreget businessmobil er dette definitivt ikke.
Telefonen kan synkroniseres med Outlook via PC, men den mangler støtte for synkronisering mot Exchange Server. Den har heller ikke leser for vedlegg.
Nettleseren er ikke av de raskeste, selv om den har Turbo-3G. Også når vi bruker nettleseren kommer den klare skjermen til sin rett. Skal du surfe mye bør du likevel se etter en mobiltelefon med noe større skjerm.

For ungdom

Alt i alt er Beat DJ en mobiltelefon for et yngre publikum med tålmodighet til å fikle med DJ-funksjonene og gjøre egne innspillinger. For de fleste andre er dette funksjoner som neppe vil bli mye brukt. Applikasjoner som Facebook og Myspace forsterker inntrykket av at telefonen retter seg mot et yngre publikum. Riktig nok er det mange godt voksne som har Facebook-profil, men mobilversjonen på Beat DJ er for spesielt interesserte.

På nettet koster telefonen om lag 3500 kroner uten abonnement. Egenskapene tatt i betraktning er det slett ikke noen upris.

Her er flere bilder vi har tatt med Samsung Beat DJ.

Bildeeksempler

Testresultater

Bra lydkvalitet, svært god skjerm, Turbo-3G, GPS og FM-radio. Bra kamera.
Ingen spill, ikke musikk-kontroll på hodesett eller dedikerte musikk-taster. Ikke WLAN eller Active Sync.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Bra lydkvalitet, svært god skjerm, Turbo-3G, GPS og FM-radio. Bra kamera.
Ingen spill, ikke musikk-kontroll på hodesett eller dedikerte musikk-taster. Ikke WLAN eller Active Sync.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse112x51x13,9 mm
Vekt100g
Standby-tidOpp til 400 timer
Taletid7 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, 2.0
USB-portMicro USB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingVirtuelle taster, T9
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraBra
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning3,2 megapiksler
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse240x400, 2,8 tommer
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet50 MB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 16 GB
Nettverk-
UMTSJa Ja, 7,2 Mbit/s
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANBytt
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn spennende musikkmobil med touch-grensesnitt
PrisklasseMedium
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignSkiller seg fra mengden
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse