Til hovedinnhold

Test: Samsung Jet - på grensen til perfekt

Test: Samsung Jet - på grensen til perfekt

Testresultater

Meget god skjerm. Liten og brukervennlig, DivX, Wlan, FM-radio, GPS med navigasjon. Rask.
Netleser må lukkes før kamera kan startes. Ingen fysiske musikk-kontroller. Litt for lite dynamisk minne til e-post.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Samsungs nye sjarmtroll Jet, eller S8000 som den også heter, har en egen prosessor som kjører tilleggsprogrammene. Det gjør at den reagerer raskere enn de fleste mobiltelefoner med touch.

Når den i tillegg har AMOLED-skjerm med knallgode kontraster og oppløsning på hele 480x800 punkter (mer enn storebror Omnia HD), DNSe lydforbedringskrets, GPS med navigasjon, WLAN, geomerking, og støtte for Active Sync, ja da blir det vanskelig å se hva som skiller denne modellen fra langt dyrere smartmobiler.

Smart

For å ta det siste først, så er ikke Samsung Jet definert som smartmobil, ettersom den har et lukket operativsystem der du ikke selv kan legge til og trekke fra programvare som kjører integrert med telefonens operativsystem. Men grensen blir hårfin når du kan legge til miniprogrammer som Widgets og Java-applikasjoner.

På Jet finnes allerede miniprogrammer for Facebook, Youtube, My Space, Google (søk, Gmail og Google Maps), FM-radio og musikkspiller, for å nevne noe.

Samsung Jet er noe mindre enn de fleste av sine konkurrenter. Men plassen er godt utnyttet. Skjermen er på 3,1 tommer, og det er vesentlig mer enn på Samsung Ultra Touch, som kjører samme operativsystem.

Design

På baksiden av telefonen er det en kameralinse (objektiv) uten deksel, men bak et glass som hindrer støv og skitt i å samle seg i åpningen. Her finnes også fotolys, oge en metallramme som stikker akkurat så mye frem at den beskytter glasset foran kameraet mot riper. Men vil du være sikker på at kameraet virker optimalt er det lurt å tørke av glasset med en my klut før du fotograferer.

Bakdekselet er av plast, og har en holografisk effekt der et bølgemønster ligger under dekselets sorte semitransparente overflate og skinner i rødt.

På venstre side av telefonen er det en volumkontroll, mens det på høyre side finnes en tast for tastlås (slukker eller tenner også skjermen) i tillegg til en lengre tast som er kameratast i den ene enden (opphevet) og snarvei til en ny kubemeny i den andre.

Grensesnitt

Under skjermen finnes en sekskantet navigasjonstast, som ikke egentlig er en navigasjonstast, men en knapp som tar deg direkte til telefonens hovedmeny. Trykker du flere ganger vil du kunne veksle mellom standard ikonbasert meny, og Samsung nye TouchWiz-grensesnitt. I tillegg til disse har telefonen en tredje meny, i form av en kube vi kan spinne rundt for å hente opp ulike programmer. For å åpne denne menyen må vi som nevnt trykke på

De mange ulike grensesnittene kan unektelig virke forvirrende en stund, men vi ble raskt vant til det. Vekslingen mellom TouchWiz-grensesnitt og ikonbaserte menyer kan også gjøres ved at du enkelt og greit trekker frem neste skjermbilde med et strøk over skjermen.

Den eneste funksjonen som kan være litt vrien er å åpne den loddrette linjen med miniprogrammer. En liten pil viser hvor vi kan hente frem denne menylinjen. Men når vi forsøker å trekke frem menyen har vi en tendens til å ende på neste menyskjerm.

Men også her gjør øvelse mester.

I bruk er telefonen enkel og grei. Men det forundrer oss at det ikke er mulig å starte kameraet mens nettleseren går. Prøver vi det, så får vi beskjed om at vi ikke kan starte kamera mens leseren kjøres.

Nettleser

Nettleseren er god, og zoomfunksjonen, der vi trykker på skjermen og fører fingeren opp eller ned for å forstørre eller forminske fungerer også bra. Dessuten har telefonen en innstilling som siler bort reklamen. Problemet med denne er at den kan kutte med vel hard hånd, slik at en del tilleggsfunksjoner forsvinner på enkelte nettsider.

Noe stort problem er det uansett ikke. Dessuten kan denne funksjonen ved behov deaktiveres i nettleserinnstillingene.

I det store og hele er det få mobiltelefoner som kan skilte med en mer brukervennlig nettleser enn dette. Da skal vi ikke underslå at iPhone fremdeles ligger et hestehode foran på akkurat dette området.

Active Sync

Vi plundret også en stund med å sette opp Active Sync, der vi fikk vi feilmelding om at nettverk ikke var tilgjengelig. Vi forsøkte Wlan, byttet SIM-kort og skrudde av alle andre programmer. Likevel fikk vi ikke tilgang til nettet fra synkroniseringsprogrammet. Nettleseren fungerte, og andre modeller vi forsøkte hadde ingen problemer med å synkronisere. Her var det tilsynelatende telefonen det var noe galt med.

Det skulle vise seg at feilen var så banal som at vi hadde stilt klokken på telefonen, men ikke datoen. Når også datoen stemte forsvant problemet som dugg for solen.

E-postprogrammet fungerer greit, men har noen begrensninger i forhold til minne. Det er litt irriterende å måtte slette post hele tiden for å få plass til ny.

GPS

Navigasjonsløsningen på telefonen er levert av Route66. Denne fungerer godt, og med en universalholder i bilen (ekstrautstyr) har vi ingen problemer med å kalle dette en fullgod navigasjonsløsning.

Musikk

Musikkspilleren er også god. Hodesettet som følger med har mikrofon med utgang til 3,5mm plugg, så vi kan bruke vårt eget hodesett med telefonens håndfriløsning. Vi kan også koble hodesettet direkte til telefonens 3,5mm utgang.

Lydkvaliteten er bra, men vi skulle gjerne harr musikk-kontrollene litt lettere tilgjengelig.

Kamera

Kameraet tar gode bilder, og har en oppløsning på 5 megapiksler. Her er både smilefunksjon, ansiktsgjenkjenning og autofokus. Menyene er enkle å forstå, og nås ved hjelp av tasting på skjermen.

Kameraet har også en videoopptaker som kan ta opp video med brukbar kvalitet. For den som ønsker å gå et skritt videre er det en relativt avansert videoredigeringsapplikasjon på telefonen. Med denne kan flere videoklipp settes sammen, kommentarer og musikk legges til, og det kan legges til bilder.

TV ut

Opptakene du gjør kan vises på en TV ved hjelp av en TV-ut-kabel (ekstrautstyr). Du kan også velge å se filmen på den gode telefonskjermen. Vi kjørte DivX-filmer fra et minnekort via telefonen til storskjerm og ble imponert over kvaliteten.

Skjermen egner seg også godt for filmfremvisning. Her kommer den høye kontrasten, de klare fargene og den høye oppløsningen virkelig til sin rett.

Brukervennlig

Telefonen er enkel å ringe med, og lyden ved telefonsamtaler er god. Inntastingen på skjermtastaturet fungerer bra så lenge vi velger standardtastatur, men vi klarer ikke å bli like fortrolige med håndskriftgjenkjenningen. Den fungerer faktisk utrolig dårlig. Det er ikke skriften vår som ikke er pen nok, men problemer med å få skjermen til å registrere det vi skriver.

Av andre funksjoner på S8000 tar vi med dynamisk lerret, et program der vi kan tegne, skrive legge til bilder og gjøre andre notater på et skjermbilde. Her er også flere Java-spill, som Tetris, Pyramideblox og et 3D berg-og-dalbane-spill.

Samsung Jet har også stoppeklokke og nedtellingsklokke, lydopptaker og FM-radio, i tillegg til de mer ordinære konverteringsprogram og kalkulator. Flere programmer og spill kan lastes ned med telefonens nedlastingsapplikasjon.

Alt i alt er dette en mobiltelefon med svært gode egenskaper, og når prisen heller ikke er avskrekkende velger vi å gi telefonen toppscore.

Bildeeksempler

Testresultater

Meget god skjerm. Liten og brukervennlig, DivX, Wlan, FM-radio, GPS med navigasjon. Rask.
Netleser må lukkes før kamera kan startes. Ingen fysiske musikk-kontroller. Litt for lite dynamisk minne til e-post.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Meget god skjerm. Liten og brukervennlig, DivX, Wlan, FM-radio, GPS med navigasjon. Rask.
Netleser må lukkes før kamera kan startes. Ingen fysiske musikk-kontroller. Litt for lite dynamisk minne til e-post.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse108.8 x 53.5 x 11.9 mm
Vekt110g
Standby-tid422 timer
Taletid8,2 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portJa Ja, Micro USB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMeget godt virtuelt T9-tastatur
MMSKrysse av
EpostJa Ja, med Activ Sync
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning5 megapiksler
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse460x800 AMOLED, 3,1 tommer
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet2/8 GB
Støtte for minnekortKrysse av
Nettverk-
UMTSJa Ja, 3,6 Mbit/s
EDGEJa Ja, klasse 12
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkSvær bra
PrisklasseMedium
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignLekker. Skinnfutteral følger med
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse