Til hovedinnhold

Slik er Samsungs neste flaggskip

Før fellesferien setter inn vil Samsungs store mobilnyhet dette året, Omnia HD, være på plass i norske butikkhyller. Det betyr at utviklingen på det nærmeste er ferdig, og vi kastet oss over et utviklereksemplar for å finne ut hva dette egentlig dreier seg om.

Når vi skriver at Samsung Omnia HD stiller andre mobiltelefoner i skyggen, så er det nesten bokstavelig talt. Monsteret er mobiltelefonenes svar på diplodokus, sauropoden som med sine 27 meter var større enn noen av sine samtidige. Med målene 123x59x12,9 millimeter blir Omnia HD antakelig den største mobiltelefonen på markedet i år.

Da ser vi bort fra spesialtelefoner for synshemmede og skuddsikre mobiltelefoner for industriell bruk. Faktisk er telefonen både høyere og tykkere enn HTCs Touch HD.

Bergtatt

Men det glemmer vi raskt når vi får Omnia HD mellom fingrene. For skjermen på Omnia HD bergtar oss; en 3,7 tommer AMOLED-skjerm med 16 millioner farger og kontraster vi aldri før har sett maken til på en mobiltelefon.

Det er så det formelig sitrer i oss når vi setter inn minnekortet med filmer vi har konvertert til DivX. Og det spiller. Det spiller så bra at vi blir sugd inn i handlingen, med en fornemmelse av å sitte med en storskjerm mellom fingrene. Opplevelsen forsterkes av stereolyden, som kommer fra høyttalere plassert så langt fra hverandre som det er mulig på en nær 13 cm lang mobiltelefon. Høyttalerne skal levere virtuell 5.1 Dolby surround (3D-lyd), men det er vi ikke i stand til å høre. Men vi hører tydelig at det er stereo, og at det låter bedre enn på andre mobiltelefoner.

Symbian

Vi var selvsagt også spent på hvordan grensesnittet ville fungere. Her har vi en mobiltelefon med samme grensesnitt som TouchWiz og Omnia, men som har et helt annet operativsystem enn de to nevnte. Samsung Omnia HD har nemlig Symbian S60 operativsystem, den samme varianten som Nokia 5800 og Nokia N97.

Dermed har Samsung tre mobiltelefoner som ved første øyekast har samme grensesnitt, men som er basert på henholdsvis Samsungs eget OS, Windows Mobile og Symbian S60 v5.0.

God flyt

Det er åpenbart at noen i Samsung kan sin programmering. ToucWiz-grensesnittet med widgets som vi finner på Omnia HD reagerer så raskt og presist at vi får oss en aldri så liten wow-opplevelse. En liten dytt, og vi suser gjennom ikonlista, et trykk, og applikasjonen åpner seg.

Bilder, albumomslag, kontakter og nettsider – flyten er imponerende bra. Skjermen reagerer raskt og presist, og taktile tilbakemeldinger i form av lyd og vibrasjon levner ingen tvil om at berøringen er registrert. Lyd og vibrasjon kan dempes eller stenges helt av, om du foretrekker det.

Skinn

Samsungs grensesnitt er begrenset til det vi kaller et skinn. I dette tilfellet betyr det av vi har tre frontskjermer med ulikt innhold. Vi blar mellom disse ved å trekke skjermbildet mot høyre eller venstre. Men så snart vi åpner en av telefonens standardfunksjoner, så er vi inne i ”Nokia-land” (Nokia eier Symbian). Nå er det riktig nok Samsungs egne ikoner og farger, men den same dobbelttappingen og de samme funksjonene gjelder her som på Nokias egne S60 v5.0-modeller. Men listen over Widgets er lang, og en egen "appstore" for Widgets er lagt inn i menyene.

Superskjerm

Men ingen slår Omnia HD på skjerm. Da er vi klar over at HTC Touch HD har 3,8 tommer skjerm med 480x800 punkter, mot Omnias 3,7 tommer og 360x640 punkter. I praksis ser skjermene like store ut, men side om side er Omnia HD mot HTC Touch HD som 17. mai mot 2. pinsedag. Maken til fargesprakende festskjerm har vi ikke sett. 

I denne allegorien er Apple iPhone 3G henvist til rollen som en ganske alminnelig søndag.

TV ut

Omnia HD har TV-utgang, men spesifikasjonene er noe endret siden telefonen først ble omtalt. Nå er det ikke lenger HD-signal på TV-utgangen, men den langt vanligere løsningen med analogt videosignal (komponent) og stereolyd fra en 3,5mm A/V-kontakt (til gul, hvit og rød plugg).

Vi fikk også prøvd telefonens innbygde videokamera med HD-kvalitet på opptakene (720p). Kameraet tar unektelig skarpe bilder, men ved panorering kommer prosessoren til kort og bevegelsene blir hakkete. Skal du ha utbytte av videoen bør du holde telefonen svært rolig, og unngå motiver med mye bevegelse.

Nå er det mulig å spille av filmene fra telefonen direkte til TV i HD-kvalitet. Forutsetningen er at du har en mottaker med DLNA, enten denne sitter i TV-en, eller du bruker en mediespiller som for eksempel Playstation3.

Vil ha

Vi kommer tilbake med en grundigere test av Omnia HD i løpet av sommeren. Etter at vi har fått prøvekjøre Omnia HD er vi med ett langt mer vennligstilt ovenfor ideen om å kjøre Symbian på en ren touch-telefon. Nokia 5800 overbeviste oss nemlig ikke helt. Nå regner vi med å finne plass til Omnia HD i feriebagasjen, selv om det vil bety at vår feriekasse blir relativt slunken.

Omnia HD finnes i en 8GB- og en 16GB-variant. Til Norge kommer bare den som har 16 GB. Snittprisen vi finner på nett (uten abonnement) er på omlag 7000 kroner. Vi kan kjøpe to bærbare mini-PC-er til den samme prisen, men de kan vi jo ikke ha i lomma.

I faktaboksen finner du flere opplysninger om telefonens spesifikasjoner.

Her er en video som gir et inntrykk av hva vi har snakker om:
[wip4: video=301 width=468 align=left]

Mer om
annonse