TestSony Xperia XZ1

Vi har testet Xperia XZ1: Den første mobilen som leveres med Android 8

Trekker omtrent ikke strøm i hvilemodus og har en helt unik 3D-scanner.

Introduksjon til Xperia XZ1

Sonys nye Xperia XZ1 er selskapets toppmodell for folk flest. Den er passelig stor og har en oppdatert metalldesign som ser ganske lekker ut. Den har dog ikke en heldekkende skjerm, slik mange av flaggskipene i dag har.

Telefonen føles velbygget og fin i hånden, og er ikke fullt så gigantisk som det egentlige flaggskipet, Xperia XZ Premium. Som de andre påkostede Sony-modellene er også denne vanntett.

Samtidig har den svært mange av egenskapene derfra, inkludert maskinvare fra øverste hylle.

Og det merkes på telefonen. Det er knapt en forsinkelse å spore i menyer og apper her. Den er svært, svært rask.

Først ut med ny Android

En viktig faktor her kan også være det faktum at den er den så langt første av telefonene fra en større produsent som leveres med Android 8. Det betyr at mange av funksjonene her er kliss nye, og en funksjon som virkelig imponerer er måten den begrenser aktivitet mens mobilen er i dvale.

Baksiden av XZ1 er i metall. Her er mesteparten av telefonen i ett stykke, der XZs hadde flere metallpaneler satt sammen.

I løpet av testperioden måtte XZ1 ligge i noen dager. Vi har i skrivende stund hatt den i en ukes tid, og i mellomtiden har den klart kunststykket å ikke bruke mer enn 78 prosent batteri på 77 timer - mer enn tre døgn. Den har ligget for det meste i ro i den perioden, med noe fotografering og nettsurfing innimellom. Men det er helt unormalt at en telefon som er satt opp med massevis av tjenester og innhold ikke bruker mer av batteriet når den ligger rolig.

Spesielt når vi tar i betraktning at batteriet her er forholdsvis lite sammenliknet med mange tilsvarende telefoner. Det må imidlertid sies at den kutter såpass ned på bakgrunnsaktiviteten man bør skru av begrensningen for apper man vil ha automatisk push-varsling fra.

Ved svært aktiv bruk, så som ytelsestesting, kan batteriprosenten synke svært fort. Men så er det uhyre sjelden at apper krever like mye av telefoner som det en ytelsestest gjør. I normal bruk synker ikke batteriprosenten like fort.

Det er likevel greit å få med seg at det finnes telefoner med vesentlig større batterier enn Xperia XZ1, og de vil nok også få Android 8. Men gitt tempoet for mobilprodusenter flest, er det ikke sikkert det skjer med det første.

Begrens varslingsmaset

Android 8 gjør at du blant annet kan slumre varslinger du får, og du kan også få ha apper aktive på skjermen etter at du har gått ut av dem, som bilde-i-bilde. Foreløpig fungerer det ikke for Youtube, selv om det ligger i listen. Navigasjon via Google Maps virker imidlertid upåklagelig.

Men det er flere fordeler her. Du kan for eksempel bestemme hvilke type varslinger du vil ha fra apper. Dermed kan du be om å bare få de viktigste varslene fra en app som er i overkant aktiv om ting som ikke er relevant for deg.

Den 5,2 tommer store HDR-skjermen fungerer sammen med Netflix' HDR-titler, slik at mobilen virkelig kan lyse opp rundt seg dersom noen for eksempel retter en lommelykt mot kamera. Dette er en svært stilig effekt som har kommet til i det siste. Sony har flere skjermmoduser som til en viss grad kan etterlikne effekten for innhold som ikke har det, men disse har en tendens til å tulle litt med fargene på skjermen, og effekten blir ikke like god som når Samsungs Galaxy S8 og Note gjør det med eldre innhold.

For nytt innhold med HDR bakt inn blir effekten ganske lik på de ulike mobilene som støtter det. Her får du forresten stereohøyttalere til lytting uten hodetelefoner, noe du ikke får fra Samsung.

3D-scann vennene dine

Kameraet her er det samme som du finner i Xperia XZs og XZ Premium. Det er en ålreit pakke som tar veldig gode bilder på dagtid, men fortsatt ikke er helt på linje med de beste når mørket faller på. Skulle du ha behov for det kan du også filme korte snutter i supersakte film, altså 960 bilder per sekund.

En greie vi ikke har sett før er muligheten til å gjøre 3D-scanning med mobil. Du kan scanne inn hodene til vennene dine, og sette dem på GIF-animasjoner eller bruke dem som bevegelige, litt småskumle, bakgrunnsbilder på mobilen. Funksjonen er svært artig, men det er litt krevende å gjøre selve scanningen, så spørsmålet er om Sony og andre innholdetilbydere klarer å holde det interessant over tid.

Det du har lest inn kan også skrives ut på 3D-printer, men om kvaliteten blir god nok til at man faktisk ønsker det er jeg mer usikker på. Foreløpig er dette svært nye løsninger som er helt i startgropen.

Konklusjon

Alt i alt er Xperia XZ1 en veldig fin telefon, og først og fremst er den en lynkjapp måte å skaffe seg Android 8-funksjonene på uten å måtte kjøpe telefon med helt ren Android. Batteritiden er tidvis svært bra, men XZ1 vil nok tas igjen på dette punktet når telefoner med større batterier og samme type maskinvare får Android 8.

Det ble også lansert en kompaktversjon av denne telefonen. Test kommer, men sniktitten finner du her »

Det er greit å få med at du kan få et svært kostbart støykansellerende sett hodetelefoner med i prisen om du kjøper telefonen mens den er på forhåndssalg. Med en prislapp på 3300 kroner for hodetelefonene blir dette plutselig en ekstremt gunstig pakke. Mens bare telefonen fort blir litt anonym til normalpris. Så hvis du sikler på denne, er det fornuftig å kjøpe den nå fremfor senere.

Alternativer til Sony Xperia XZ1

Liker du ikke skjermrammer?

Samsung Galaxy S8

Samsungs Galaxy S8 er regjerende mester i mobilmarkedet om man ser på de fleste faktorer. Telefonen er dekket i glass foran og bak, svært rask å bruke og har et av de aller beste mobilkameraene du kan oppdrive. Den er dessuten vanntett. Men her må du nok vente litt på Android 8, og ikke alle liker buene langs kanten av skjermen.

Den heftigste Sonyen

Sony Xperia XZ Premium

fra 8095:-

Gjør det ikke noe om mobilen er stor? I så fall er XZ Premium et trivelig alternativ til XZ1. De to mobilene er omtrent like på mye, men her får du vesentlig større batteri, større skjerm og 4K-oppløsning i skjermen attpå. Telefonen er stadig vanntett, men med bakside av glass er XZ Premium noen hakk enklere å ødelegge enn XZ1 som har bakside i metall. Prismessig er det ikke mye som skiller disse.

Det kommer en kompakt XZ1

Sony Xperia XZ1 Compact

Om størrelsen og prisen på vanlige XZ1 blir for heftig, er det godt å vite at en XZ1 Compact-modell er på vei. Begge kommer samtidig rett over månedsskiftet, og deler de fleste viktige spesifikasjoner. Unntaket er først og fremst skjermstørrelse og oppløsning. Denne er fortsatt ikke kommet inn til test, men det er kanskje XZ1-modellen vi er aller mest spente på. Mobilbrukere med små hender har ikke hatt mange toppmodeller å velge i.

Sony Xperia XZ1
8
Meget bra

Sony Xperia XZ1

sitat"XZ1 er en kjapp og god telefon som nesten ikke bruker strøm når den hviler."

Fordeler

 • Krysse av
  Ekstrem batteritid i hvilemodus
 • Krysse av
  Meget god skjerm
 • Krysse av
  Flott byggekvalitet
 • Krysse av
  Ålreit kamera
 • Krysse av
  Plass for minnekort
 • Krysse av
  Du kan styre varslingsmaset selv
 • Krysse av
  ... og en rekke andre Android 8-forbedringer
 • Krysse av
  Du kan 3D-scanne med den
 • Krysse av
  Gode stereohøyttalere

Ting å tenke på

 • Bytt
  Store skjermrammer
 • Bytt
  Kunne hatt større batteri
 • Bytt
  Andre mobilkamera er bedre i mørket
annonse
Sony Xperia XZ1 G8341I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager