Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia XZ1

Vi har testet Xperia XZ1: Den første mobilen som leveres med Android 8

Trekker omtrent ikke strøm i hvilemodus og har en helt unik 3D-scanner.

Introduksjon til Xperia XZ1

Sonys nye Xperia XZ1 er selskapets toppmodell for folk flest. Den er passelig stor og har en oppdatert metalldesign som ser ganske lekker ut. Den har dog ikke en heldekkende skjerm, slik mange av flaggskipene i dag har.

Telefonen føles velbygget og fin i hånden, og er ikke fullt så gigantisk som det egentlige flaggskipet, Xperia XZ Premium. Som de andre påkostede Sony-modellene er også denne vanntett.

Samtidig har den svært mange av egenskapene derfra, inkludert maskinvare fra øverste hylle.

Og det merkes på telefonen. Det er knapt en forsinkelse å spore i menyer og apper her. Den er svært, svært rask.

Først ut med ny Android

En viktig faktor her kan også være det faktum at den er den så langt første av telefonene fra en større produsent som leveres med Android 8. Det betyr at mange av funksjonene her er kliss nye, og en funksjon som virkelig imponerer er måten den begrenser aktivitet mens mobilen er i dvale.

Baksiden av XZ1 er i metall. Her er mesteparten av telefonen i ett stykke, der XZs hadde flere metallpaneler satt sammen.

I løpet av testperioden måtte XZ1 ligge i noen dager. Vi har i skrivende stund hatt den i en ukes tid, og i mellomtiden har den klart kunststykket å ikke bruke mer enn 78 prosent batteri på 77 timer - mer enn tre døgn. Den har ligget for det meste i ro i den perioden, med noe fotografering og nettsurfing innimellom. Men det er helt unormalt at en telefon som er satt opp med massevis av tjenester og innhold ikke bruker mer av batteriet når den ligger rolig.

Spesielt når vi tar i betraktning at batteriet her er forholdsvis lite sammenliknet med mange tilsvarende telefoner. Det må imidlertid sies at den kutter såpass ned på bakgrunnsaktiviteten man bør skru av begrensningen for apper man vil ha automatisk push-varsling fra.

Ved svært aktiv bruk, så som ytelsestesting, kan batteriprosenten synke svært fort. Men så er det uhyre sjelden at apper krever like mye av telefoner som det en ytelsestest gjør. I normal bruk synker ikke batteriprosenten like fort.

Det er likevel greit å få med seg at det finnes telefoner med vesentlig større batterier enn Xperia XZ1, og de vil nok også få Android 8. Men gitt tempoet for mobilprodusenter flest, er det ikke sikkert det skjer med det første.

Begrens varslingsmaset

Android 8 gjør at du blant annet kan slumre varslinger du får, og du kan også få ha apper aktive på skjermen etter at du har gått ut av dem, som bilde-i-bilde. Foreløpig fungerer det ikke for Youtube, selv om det ligger i listen. Navigasjon via Google Maps virker imidlertid upåklagelig.

Men det er flere fordeler her. Du kan for eksempel bestemme hvilke type varslinger du vil ha fra apper. Dermed kan du be om å bare få de viktigste varslene fra en app som er i overkant aktiv om ting som ikke er relevant for deg.

Den 5,2 tommer store HDR-skjermen fungerer sammen med Netflix' HDR-titler, slik at mobilen virkelig kan lyse opp rundt seg dersom noen for eksempel retter en lommelykt mot kamera. Dette er en svært stilig effekt som har kommet til i det siste. Sony har flere skjermmoduser som til en viss grad kan etterlikne effekten for innhold som ikke har det, men disse har en tendens til å tulle litt med fargene på skjermen, og effekten blir ikke like god som når Samsungs Galaxy S8 og Note gjør det med eldre innhold.

For nytt innhold med HDR bakt inn blir effekten ganske lik på de ulike mobilene som støtter det. Her får du forresten stereohøyttalere til lytting uten hodetelefoner, noe du ikke får fra Samsung.

3D-scann vennene dine

Kameraet her er det samme som du finner i Xperia XZs og XZ Premium. Det er en ålreit pakke som tar veldig gode bilder på dagtid, men fortsatt ikke er helt på linje med de beste når mørket faller på. Skulle du ha behov for det kan du også filme korte snutter i supersakte film, altså 960 bilder per sekund.

En greie vi ikke har sett før er muligheten til å gjøre 3D-scanning med mobil. Du kan scanne inn hodene til vennene dine, og sette dem på GIF-animasjoner eller bruke dem som bevegelige, litt småskumle, bakgrunnsbilder på mobilen. Funksjonen er svært artig, men det er litt krevende å gjøre selve scanningen, så spørsmålet er om Sony og andre innholdetilbydere klarer å holde det interessant over tid.

Det du har lest inn kan også skrives ut på 3D-printer, men om kvaliteten blir god nok til at man faktisk ønsker det er jeg mer usikker på. Foreløpig er dette svært nye løsninger som er helt i startgropen.

Konklusjon

Alt i alt er Xperia XZ1 en veldig fin telefon, og først og fremst er den en lynkjapp måte å skaffe seg Android 8-funksjonene på uten å måtte kjøpe telefon med helt ren Android. Batteritiden er tidvis svært bra, men XZ1 vil nok tas igjen på dette punktet når telefoner med større batterier og samme type maskinvare får Android 8.

Det ble også lansert en kompaktversjon av denne telefonen. Test kommer, men sniktitten finner du her »

Det er greit å få med at du kan få et svært kostbart støykansellerende sett hodetelefoner med i prisen om du kjøper telefonen mens den er på forhåndssalg. Med en prislapp på 3300 kroner for hodetelefonene blir dette plutselig en ekstremt gunstig pakke. Mens bare telefonen fort blir litt anonym til normalpris. Så hvis du sikler på denne, er det fornuftig å kjøpe den nå fremfor senere.

Alternativer til Sony Xperia XZ1

Samsung Galaxy S8
Liker du ikke skjermrammer?

Samsung Galaxy S8

Samsungs Galaxy S8 er regjerende mester i mobilmarkedet om man ser på de fleste faktorer. Telefonen er dekket i glass foran og bak, svært rask å bruke og har et av de aller beste mobilkameraene du kan oppdrive. Den er dessuten vanntett. Men her må du nok vente litt på Android 8, og ikke alle liker buene langs kanten av skjermen.

Sony Xperia XZ Premium
Den heftigste Sonyen

Sony Xperia XZ Premium

fra 8048:-

Gjør det ikke noe om mobilen er stor? I så fall er XZ Premium et trivelig alternativ til XZ1. De to mobilene er omtrent like på mye, men her får du vesentlig større batteri, større skjerm og 4K-oppløsning i skjermen attpå. Telefonen er stadig vanntett, men med bakside av glass er XZ Premium noen hakk enklere å ødelegge enn XZ1 som har bakside i metall. Prismessig er det ikke mye som skiller disse.

Sony Xperia XZ1 Compact
Det kommer en kompakt XZ1

Sony Xperia XZ1 Compact

Om størrelsen og prisen på vanlige XZ1 blir for heftig, er det godt å vite at en XZ1 Compact-modell er på vei. Begge kommer samtidig rett over månedsskiftet, og deler de fleste viktige spesifikasjoner. Unntaket er først og fremst skjermstørrelse og oppløsning. Denne er fortsatt ikke kommet inn til test, men det er kanskje XZ1-modellen vi er aller mest spente på. Mobilbrukere med små hender har ikke hatt mange toppmodeller å velge i.

Sony Xperia XZ1
8
Meget bra

Sony Xperia XZ1

sitat"XZ1 er en kjapp og god telefon som nesten ikke bruker strøm når den hviler."

Fordeler

 • Krysse av
  Ekstrem batteritid i hvilemodus
 • Krysse av
  Meget god skjerm
 • Krysse av
  Flott byggekvalitet
 • Krysse av
  Ålreit kamera
 • Krysse av
  Plass for minnekort
 • Krysse av
  Du kan styre varslingsmaset selv
 • Krysse av
  ... og en rekke andre Android 8-forbedringer
 • Krysse av
  Du kan 3D-scanne med den
 • Krysse av
  Gode stereohøyttalere

Ting å tenke på

 • Bytt
  Store skjermrammer
 • Bytt
  Kunne hatt større batteri
 • Bytt
  Andre mobilkamera er bedre i mørket
annonse
Sony Xperia XZ1 G8341 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager

Dypdykk i Xperia XZ1

Ved første øyekast er kanskje ikke Sonys Xperia XZ1 så spennende, og den overskygges kanskje litt av at mobilprodusenten endelig har en fullblods Compact-modell igjen. Men ser man litt nærmere på den er dette faktisk en meget god mobil.

Sony Xperia XZ1 ser ganske lekker ut, men den skiller seg ikke veldig ut fra de andre mobilene i butikken.

Det er et knippe årsaker til dette. For det første har den en uhorvelig kjapp mobilprosessor der inne, bak skjermen. For det andre kjører den nye Android 8 allerede nå, kun uker etter at Google lanserte versjonen. Vanligvis tar det månedsvis før de store mobilprodusentene oppdaterer modellene sine. En tredje ting som gjør XZ1 verdt å merke seg er den relativt håndterlige størrelsen.

Sonys Xperia XZ Premium er en fabelaktig telefon den også. Den er lynende rask, den ser flott ut og en unik skjerm og et ganske ålreit kamera kompletterer opplevelsen. Men den er stor. Veldig stor. Og de speilblanke flatene samler fingeravtrykk som om det sto om livet.

På mange vis er Xperia XZ1 en Xperia XZ Premium Compact. Den er ikke like diger, den veier mindre og ikke er den like intenst opptatt av å samle fingeravtrykk heller. Samtidig får du det meste av det den store telefonen gir deg, og litt til - du mister først og fremst 4K-skjermen og den blanke designen. Men det er et akseptabelt kompromiss, akkurat som lavere skjermoppløsning er det for Xperia XZ1 Compact, den minste varianten i Sonys toppserie.

Vi snakker altså om tre forholdsvis like telefoner her, så det kan være på sin plass med en liten sammenlikning. For godt mål tar vi med Xperia XZs, som er forgjengeren til disse telefonene.

Xperia XZsXperia XZ1 Compact (ny)Xperia XZ1 (ny) Testet modellXperia XZ Premium
Skjerm----
TypeLCD IPSLCD IPSLCD IPSLCD IPS
Størrelse5,2 tommer4,6 tommer5,2 tommer5,5 tommer
Oppløsning1920 x 1080 (1080p)1280 x 720 (720p)1920 x 1080 (1080p)3840 x 2150 (4K)
----
Viktige mål----
Bredde7,2 cm6,5 cm7,3 cm7,7 cm
Vekt161 gram143 gram156 gram195 gram
----
Maskinvare----
ProsessorSnapdragon 820Snapdragon 835Snapdragon 835Snapdragon 835
Kjerner4888
GPUAdreno 530Adreno 540Adreno 540Adreno 540
RAM3 GB4 GB4 GB4 GB
Lagring32 GB32 GB64 GB64 GB
----
Kamera----
Oppløsning19 MP19 MP19 MP19 MP
Glassf/2.0f/2.0f/2.0f/2.0
Selfie13 MP, f/2.08 MP, f/2.4, vidvinkel13 MP, f/2.013 MP, f/2.0
----
Android7.1 Nougat8.0 Oreo8.0 Oreo7.1 Nougat
Batteri2900 mAh2700 mAh2700 mAh3200 mAh
Pris5200 kroner5500 kroner6800 kroner7500 kroner
----
TestetJa, her er testenNei, bare sniktittHei, velkommen!Ja, her er testen
Fra venstre: Xperia XZs, Xperia XZ1 og Xperia XZ Premium. Pussig nok er den blankeste telefonen den som er renest i dette bildet. Sannheten er at den samler vesentlig mer på fingeravtrykk enn de andre, men den er også enklere å gjøre ren.

Som du ser av tabellen over er det fire telefoner i svært tett familie dette. Hovedkameraet er klin likt på alle fire, mens én av de nye skiller seg ut på frontkamera. XZ1 har imidlertid det samme kameraet foran som vi kjenner fra før. Det er ytelsen i de tre kraftigste, størrelsen på de tre minste og litt uventet lite batteri i de to nyeste som antakeligvis er avgjørende faktorer for hver av dem. I tillegg til prisen da.

Legg merke til at XZ1 Compact koster hele 1300 kroner mindre enn den vanlige modellen. Men om den vanlige virker dyr sammenliknet med XZ Premium, er det greit å huske at du får med et heftig sett hodetelefoner om du forhåndsbestiller den. Trenger du et slikt virker prisen også her meget god. Etter salgsstart og uten hodetelefoner legger den seg omtrent jevnt med andre telefoner i samme ytelsesklasse.

Først av de store med Android 8

Innstillingsmenyen er ryddet kraftig opp i under Android 8. Hvis du er vant til dagens Android-menyer krever denne litt tilvenning, men organiseringen virker vesentlig mer intuitiv for noen som møter menyen for første gang.

Hvis du har en Pixel kan du allerede ha stiftet bekjentskap med nye Android 8. Men for de fleste av oss andre er det fortsatt en stund frem til den nye versjonen dukker opp. Sony er svært tidlig ute denne gangen. Og det er faktisk en del som har endret seg siden sist.

Her er noen av de viktigste du kommer til å legge merke til:

 • Punktmarkering for apper med varslinger
 • Be om ny varsling (snooze)
 • Velg varslingstypene du vil ha
 • Omorganisert innstillingsmeny
 • Trykk lenge på en app for å få opp vanlige snarveier
Ved første øyekast er det ikke så mye som skiller XZ1 fra tidligere telefoner. Sånn foruten at du kan ha hodene til venner som animerte bakgrunner, da.

I tillegg er Android 8 full av effektiviseringer under panseret. Så som at apper som har lyst til å bruke opp batteriet ditt ikke får styre forbruket helt selv, eller støtte for nye Bluetooth 5.0 og HDR-skjermer. Siden Xperia XZ1 er først til å ha både maskinvaren og programvaren for disse fungerer de rett ut av esken. Men spesielt Bluetooth 5.0 er det lite annet utstyr som matcher. Mange mobiltelefoner har maskinvaren som skal til, men Android 8 kreves for å utnytte den, så dermed må vi smøre oss med tålmodighet før vi kan dra nytte av betydelig lengre rekkevidde og høyere båndbredde.

Hvordan funker de nye funksjonene?

Nye Android 8 har vanvittig god batteristyring. På det lengste holdt XZ1 i 77 timer før den hadde kommet ned i 22 prosent batteri. Rett nok ved lite bruk - men den bruker knapt strøm i dvalemodus. Det er også mulig å prioritere varslinger fra apper som er tilpasset det nye systemet.

Varslinger rett på appikonet er svært praktisk og forenkler menyopplevelsen noe. Men det er hurtigvalgene som popper opp når man holder fingeren nede på de ulike appikonene som kanskje er nyttigst. Hold fingeren lenge nede på Gmail-ikonet, og gå rett til en fersk opprettet e-post som du kan sende etter tastet inn innhold. Løsningen er veldig lik den du finner på nyere iPhoner om du trykker litt ekstra hardt på skjermen.

Å kunne bli varslet igjen på et senere tidspunkt er kanskje en av de triveligste nye Android-funksjonene. Du kan velge hvor lang tid varselet skal slumres i, men normalen er én time. Dette er en vesentlig finere løsning enn den Apple har, der man automatisk får en påminnelse et kvarters tid etter det første varselet.

Den nye innstillingsmenyen er nok det du vil bruke lengst tid på å bli vant til her. Her er omtrent ingenting der du forlot det på din forrige telefon. Nesten alt er stokket om på, men menyen er nå langt kortere og ryddigere. Og den er veldig intuitivt lagt opp, slik at ting er der man forventer å finne dem. For eksempel er alle telefonens brukerkontoer, og alle nettkontoer gruppert samme sted.

Til venstre ser du bilde-i-bilde-funksjonen aktivert for Google Maps-navigering. Til høyre har du appsnarveiene som dukker opp om du trykker og holder på ikoner i Android 8..

En lovet forbedring er bilde-i-bilde, men her er det foreløpig litt ruskete trav å melde om. Det er det sannsynligvis Google og ikke Sony som står for. Youtube skal nemlig ha støtten, og er i listen over apper som kan bruke funksjonen. Men den stopper likevel avspilling om man forlater den med hjemknappen, fremfor å lage den lille videoruten som flyter over resten av skjerminnholdet. Med Google Maps ser det imidlertid ut til å virke fint. Så her er inntryket litt variabelt.

Opplevd ytelse

Det er ingenting her som ikke går som et olja lyn. Men det er strengt tatt ikke overraskende. Xperia XZ Premium deler mye av sin innmat med denne telefonen, og også den er kjemperask. Pauser eller annet slipper du som regel helt å oppleve, med unntak for de gangene en app slår krøll på seg. I tetperioden har det vært lite av det å notere seg, foruten at ytelsestest-appene et par ganger forsvant fra skjermen. Det handler nok mer om å tilpasse appene til Android 8 enn trøbbel med Xperia XZ1, for alle andre apper har kjørt stabilt.

Xperia XZ1 er en fryd å bruke, og mer er det stort sett ikke å si om den saken.

Målt ytelse

Selve den målte ytelsen er også i toppklasse, selv om vi etter hvert har hilst på en del Snapdragon 835-baserte telefoner.

Grafer: Blå - telefoner under 2800 kroner, grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett. Lilla - forgjengeren Xperia XZs med Snapdragon 820-brikke.

Kraftigere stereohøyttalere

Høyttalere over og under skjermen tar seg av lyden hvis du ikke har hodetelefoner med. Lyden blir helt grei, men litt fattig i nedre mellomtone. Bassgjengivelse kan du uansett stort sett ikke forvente fra slike dingser.

Sony skal ha ære for å ha satset mye på innebygde stereohøyttalere. Det vil aldri bli en optimal lydopplevelse, men det er jo ikke alltid man har hodetelefoner med. Da kan stereohøyttalere likevel berge serieepisoden eller litt musikklytting.

Xperia XZ1 har kraftigere høyttalere enn XZ og XZs-variantene. Den gir omtrent like mye lyd fra seg som storebror Xperia XZ Premium. Men felles for alle Sonyene er at de omtrent kun gjengir øvre deler av mellomtonen og diskant. Det blir det en veldig boksete lyd av. Typisk vil store deler av enkelte låter omtrent bare forsvinne. Hører du en halvdyp basslinje i hodetelefonene, vil du ikke merke antydning til den på Xperia XZ1. Så her kunne jeg fortsatt ønsket meg mer.

HTC U11 og Apple iPhone 7 spiller både høyere og dypere med sine stereohøyttalere. Spesielt sistnevnte er i stand til å gjengi basslinjer på en måte som i hvert fall synliggjør at de er der. Det blir for all del ikke sjelsettende dypbass fra de heller.

Uansett ser vi på de aller feteste modellene med stereohøyttalere nå, og at vi i det hele tatt må gjøre sammenlikningen er et pluss for Xperia XZ1.

Som mobiltelefon

Det er lett å pine kjempelang batteritid ut av XZ1 om man justerer ned bruken litt. Den trekker omtrent ikke strøm i hvilemodus.

Én ting er åpenbart; de nye Android 8-funksjonene som passer på batteriet når telefonen ikke er i bruk virker. Og de virker faktisk helt ekstremt godt.

Sony Xperia XZ1 bruker omtrent ikke batteri når den ligger i dvale, slik den måtte gjøre et par-tre dager mens jeg jobbet med Galaxy Note 8. Den oppnår det ved å kutte all unødvendig bakgrunnsaktivitet. Dermed kan det hende du vil gå inn og skru på uhindret bakgrunnsaktivitet igjen for enkelte apper du trenger raske varslinger fra.

Men normalt får selv ikke Gmail ture på som den vil i bakgrunnen. Resultatet er at telefonen kan holde ut i 77 timer uten å bruke mer enn drøyt like mange prosent av batteriet. Den har rett nok kun unntaksvis blitt brukt i den tiden, til litt surfing og musikk og fotografering. Sikkert ikke mer enn et par timer til sammen.

Men likevel - telefoner i dvalemodus bruker som regel betydelig mer enn dette. Og med bare 2700 mAh batteri er dette veldig imponerende.

Fingerleser og kameraknapp finner du på høyre side av telefonen. Volumknappene er fornuftig plassert et lite stykke opp på telefonen.

Hvis du virkelig setter alle kluter til, klarer du å bruke opp 2-3% av batteriet på fem minutter, men i løpet av uken jeg har hatt telefonen har jeg kun opplevd dette ved bruk av ytelsestester som kjører telefonen så hardt som overhodet mulig.

Dermed får vi si at Sony slipper veldig godt unna med det relativt lille batteriet i denne telefonen. Men hva som skjer når også telefoner med opp til 4000 mAh får Android 8 er et åpent spørsmål. Det virker ikke utenkelig at batteristørrelsen her fort kan virke litt liten igjen.

Det lades uansett lynraskt om du er i nærheten av en stikkontakt.

Antennebåndene er litt utradisjonelt plassert på XZ1, og det skiller den litt fra mengden om man ser nærmere på den. De fleste har dem på tvers, eller symmetrisk langs rammen.

Lydkvaliteten i samtale er også knall, og volumet greit nok. De to høyttalerne kan gi fra seg temmelig mye lyd når XZ1 ringer.

Skjermtastaturet som følger med er nok velkjent for noen. Det handler om gode gamle Swiftkey. Dette er en ganske omfattende tasteløsning med sveipemuligheter.

Lag 3D-modeller av vennene dine

Ved hjelp av kamera, gyro og andre sensorer i telefonen kan du 3D-scanne ting med Xperia XZ1-modellene. Appen heter 3D Creator, og fungerer ved at du holder telefonen rundtom 30-40 cm unna modellen din, mens du sakte beveger deg rundt. Etter å ha fulgt en rekke anvisninger som minner veldig om de du får når du fotograferer panoramabilder.

Du starter ved et øre og fortsetter rundt hodet til den du scanner. I prosessen må du ta mobilen opp og ned over hodet til offeret ditt, før du kan fortsette på runden rundt. Det tar som regel noen minutter å gjøre hele scanningen, og løsningen har et par tydelige svakheter.

Tiden det tar å scanne gjør det veldig vanskelig for personen som sitter der å holde på samme uttrykk hele veien. At hele opplevelsen er litt merkelig, og at appen i tillegg gir fra seg pling-plong-lyder underveis gjør det ekstra lett å trekke på smilebåndet i løpet av tiden det tar. Appen liker heller ikke ujevn lyssetting.

Men resultatene blir såpass morsomme at jeg tipper dette blir en partyvinner. I hvert fall i begynnelsen. Så er spørsmålet hvor mye faktisk nytte man kan få ut av den. Til faktiske 3D-utskrifter er jeg litt usikker på hvor nyttig den er.

Det morsomste man foreløpig kan gjøre med resultatene er å hive dem inn i appen Shadow.lol som bare er tilgjengelig for Sonys nye telefoner. Enn så lenge. Appen er heller ikke ferdigutviklet ennå, så noen feilskjær gjør den.

Men om alt går som det skal kan du få ansiktet du akkurat scannet til å danse, eller bli en del av kjente GIF-filer. Sistnevnte deles enkelt på sosiale nettverk.

Kameraet er fortsatt ålreit

Kameraet er det samme som før, men det har fått noen nye finesser i programvaren.

Kameraet er slik vi kjenner det fra Xperia XZs og utover. Det betyr at det tar meget gode bilder om lyset er tilstrekkelig, altså i alt fra normal innebelysning og oppover. I dunkelt lys ute, i eller etter skumring, begynner det fort å slite litt. Dette er normalt for de fleste kamera, men her finnes det et knippe mobiler som går mot strømmen. I hovedsak er disse Samsungs Galaxy S7 og S8, HTC U11 og Motorola Moto G5 Plus, som alle har varianter av omtrent samme kamera.

Men Sonys kamera har andre triks, og i enkelte tilfeller gir det bedre bilder i godt lys, så det er slett ikke dårlig. Men det fokuserer kanskje i overkant mye på det mobilkamera alt er gode på. Sonys G-linse som brukes som et salgsargument for Xperia-modellene er ikke så fryktelig lyssterk, med sitt f/2.0-glass. Her er Samsungs bedre med f/1.7, mens LGs nye toppmodell V30 er på vei inn i markedet med enormt lyssterk f/1.6.

Sonys ekstratriks ligger i selve brikken på baksiden av glasset. Den har innebygget minne, slik at den kan bunkre opp uhorvelig mange bilder, veldig fort. Den kan faktisk ta opp video med 960 bilder per sekund - altså ekstrem saktefilm. Det kan være vanskelig å treffe på akkurat det som skjer, for telefonen kan bare holde på sånn et knapt sekund. I tillegg trengs veldig mye lys for å slippe unna med så kjappe eksponeringer. Men resultatene blir stilige når man treffer.

Frontkameraet tar helt ålreite bilder, og skjermen brukes nå til å hjelpe til med belysningen. En løsning som har vært vanlig mange steder, men som har kommet litt tregt til Sonys modeller.

Sony Xperia XZ1
8
Meget bra

Sony Xperia XZ1

sitat"XZ1 er en kjapp og god telefon som nesten ikke bruker strøm når den hviler."

Fordeler

 • Krysse av
  Ekstrem batteritid i hvilemodus
 • Krysse av
  Meget god skjerm
 • Krysse av
  Flott byggekvalitet
 • Krysse av
  Ålreit kamera
 • Krysse av
  Plass for minnekort
 • Krysse av
  Du kan styre varslingsmaset selv
 • Krysse av
  ... og en rekke andre Android 8-forbedringer
 • Krysse av
  Du kan 3D-scanne med den
 • Krysse av
  Gode stereohøyttalere

Ting å tenke på

 • Bytt
  Store skjermrammer
 • Bytt
  Kunne hatt større batteri
 • Bytt
  Andre mobilkamera er bedre i mørket
annonse
Sony Xperia XZ1 G8341 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
Les også
Sony Xperia XA2: Xperia XA2 er en rimelig og oppdatert telefon med knall batteritid
Les også
En ny versjon av Android ble sluppet for seks måneder siden, så hvorfor kan jeg ikke laste den ned ennå?
annonse