På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Nesten ingen andre mobiler kan måle seg med iPhone 7 Plus
Knall batteritid og et veldig godt kamera med superkrefter.
Innhold
Apples iPhone 7-modeller kom på markedet rett før helgen, om enn i svært begrenset opplag etter en ukes forhåndssalg. Vi har allerede publisert testen av iPhone 7, men hva med størstemann, iPhone 7 Plus? Er det verdt å betale rundt 1400 kroner ekstra for den store varianten?
Ekstrem pris
Dette er blant de dyreste telefonene på markedet. I hvert fall om du skal ha en av variantene med mer lagringsplass. Beregn 11 000 kroner hvis du vil ha modellen med 256 GB plass. Samtidig har Apple endelig krøpet til korset og gitt kundene sine 32 GB i inngangsmodellen. 16 GB uten mulighet for utvidelse med minnekort har vært skrint i flere år allerede.
Dermed kan du klare deg noenlunde greit med en iPhone 7 Plus til rundt 8800 kroner. Det er fortsatt dyrt, men med tanke på at konkurrentene også har klatret i pris de siste par årene er ikke kontrasten så voldsom som den har vært. Hvis du vil ha Samsungs Galaxy Note 7 må du for eksempel betale 8500 kroner, og det handler dermed litt mer om preferanser enn om pris her oppe i übermobilland.
Men så er det også ganske luksuriøse enheter vi snakker om.
To nesten like telefoner
iPhone 7 Plus deler svært mange av sine egenskaper med lillebror iPhone 7. Den har samme systembrikke, lik lagringskapasitet og begge har den nye faste hjem-knappen som ble beskrevet grundig i forrige test. Ingen av dem har hodetelefonkontakt. De leveres i stedet med øreplugger som passer i ladekontakten, og en overgang til deg som eventuelt vil bruke vanlige kablede hodetelefoner.
Siden begge disse telefonene er så like lar vi den opprinnelige testen så som grunnlag for deg som vil vite mer om programvare og de nye funksjonene de deler mellom seg. Her gjør vi i stedet en gjennomgang av kontrastene mellom dem.
Slik skiller iPhone 7 Plus seg fra iPhone 7:
- Større skjerm (5,5 tommer mot 4,7)
- Høyere oppløsning i skjermen (1920 x 1080 mot 1334 x 750 piksler)
- Dobbelt kameraoppsett med 2x optisk zoom
- Vesentlig større batteri (2900 mAh mot 1960 mAh)
- Fysisk større
Vil du vite mer om det som er felles finner du testen av Apple iPhone 7 her »
Skjerm og høyttalere
Den store skjermen har høyere oppløsning enn de mindre utgavene av iPhone. Med det har den også høyere pikseltetthet og er litt skarpere. Men i det daglige er det mest merkbare det åpenbare. At den er større gjør den rett og slett bedre egnet for eksempelvis mediekonsum som Netflix og spilling.
Som den mindre utgaven har også denne skjermen høyttalere over og under seg. En kunne kanskje se for seg at Plus-modellen også hadde kraftigere høyttalere. Det virker i utgangspunktet ikke helt slik. Volumet er omlag likt, men lyden oppleves likevel ikke som helt lik.
Den vanlige iPhone 7-modellen har svært god lyd i disse høyttalerne, men nesten alle mobilhøyttalere sliter litt med høye volum og bass. Og selv om lyden generelt er veldig god i begge varianter, virker det som om den minste av de to har større problemer med lavere mellomtone. Ingen av dem når uansett særlig mye dypere enn det.
Det er antakeligvis snakk om en naturlig effekt av at selve telefonen er større og at lyden fra høyttaleren har mer å resonnere i. iPhone 7 Plus-høyttalerne låter rett og slett litt bedre enn sine motstykker i den mindre utgaven.
Ytelsen
Grafikkytelsen er såvidt lavere enn for den vanlige iPhone 7-modellen, noe som høyst sannsynlig bare dreier seg om at telefonen har noen ekstra piksler i skjermen å drasse på. Det er likevel snakk om så lite at det for de fleste praktiske formål ikke burde være merkbart. Vanlig bruksytelse målt i Geekbench 4 er omtrent lik mellom de to variantene.
Batteritiden
iPhone 7 Plus-batteriet holder til et par døgns vanlig bruk, eller til en hel dag med svært tung bruk. Men da har du også skjermen din stående på med ett eller annet gjennom svært store deler av dagen. De fleste vil nok slippe greit unna dersom de glemmer å lade iPhone 7 Plus en kveld, mens den mindre modellen vil begynne å hoste et lite stykke inn i den nye dagen ved middels tung bruk.
Pusler du med telefonen din flere ganger i timen gjennom hele dagen, samtidig som du av og til glemmer å lade, vil Plus-modellen være telefonen for deg. I hvert fall batterimessig.
Begge telefonene oppgis å ha fått bedre batteritid enn i fjor på grunn av større batterier og smartere strømstyring, men jevnt over er forholdet mellom dem omtrent det samme. I tillegg får vi stadig mer krevende apper, der for eksempel utvidet virkelighet inngår.
Totalt sett blir opplevelsen dermed omtrent som på forrige generasjon. Den ekstra batteritiden vi kunne vunnet går bort i litt tyngre bruk.
Ergonomien
Brettmobilene forsøker å gi oss litt nettbrettfølelse uten at man behøver ryggsekk for å bære dem. For Apples varianter, inkludert iPhone 7 Plus, er likevel ergonomien en litt større utfordring enn ellers. Det er svært brede rammer over og under skjermen, og langs sidene er det også tre-fire millimeter med dødplass.
Sammenliknet med mange Android-telefoner, og spesielt Samsungs Edge-modeller, blir dermed selve telefonen vesentlig større enn den trenger å være gitt skjermstørrelsen. Andre telefoner får plass til 5,7 tommers skjerm, der Apple kun har fått plass til 5,5 tommer. Alternativt kunne iPhone 7 Plus vært en del mindre med samme skjerm.
Her gjelder det å ha store hender og/eller koordinasjonen i orden. Personlig foretrekker jeg Plus-modellene i Apples utvalg, nettopp på grunn av skjermstørrelse og batteri. Jeg har digre hender til å holde dem med, men likevel er det ofte farlig nærme at telefonene går i bakken. Av og til gjør de også det.
Har du små hender vil iPhone 7 Plus være en real utfordring å håndtere, hvis ikke du har trent opp mobilfølelsen i kleptopølsene gjennom flere år med brettmobilbruk.
Kameraoppsettet
Som for iPhone 7 er hovedkameraet i Plus-modellen meget bra. Det er ikke like stabilt og godt under mørke forhold som Samsungs Galaxy S7-kamera. Her kan man være heldig, men man kan også være uheldig. Samsungs telefon treffer generelt litt oftere når mørket faller på.
Samtidig veier kameraet opp med å klare seg bedre enn Samsungs i sterkt motlys. Strølys, altså lyseffekter skapt av optikken, kan være vanskelig å unngå med Galaxy S7 på bilder med veldig skarpt lys. Det problemet er en del mindre med iPhone 7 og 7 Plus.
Plus-modellen har i tillegg et ekstra kamera som tar deg nærmere motivet ditt. I løpet av tiden jeg har brukt iPhone 7 Plus har det vist seg nyttig både der det var forventet, og på et litt uventet sted.
Selvsagt er det greit å komme litt nærmere det man sikter på, men i utgangspunktet tenker man gjerne på objekter som er langt unna i denne sammenhengen. Men siden de to kameralinsene har omtrent samme nærgrense kommer man også enda nærmere motivet sitt med makrofotografering. Det kan være vel så nyttig i en del sammenhenger.
Skarpheten på kamera nummer to, det du aktiverer når du trykker på 2X-knappen i fotoappen, virker ikke å være fullt så god som på hovedkameraet. Men likevel er det vesentlig flere detaljer i nærbildene her enn fra de fleste andre telefoner.
Styr unna digital zoom
At kvaliteten går noe ned på kamera nummer to skyldes antakeligvis noe mer lyssterk optikk. Der hovedkameraet har f/1.8, må zoom-kameraet klare seg med f/2.8. Det vil dermed trenge litt mer lys for å gi de aller skarpeste bildene.
Det er forresten verdt å ta med at Apple skryter av at du kan zoome helt til 10x ved å kombinere ekstrakameraet og digital zoom. Her skryter de på seg litt vel mye. Digital zoom er og blir slik vi kjenner den, altså et bildeutsnitt du like gjerne kunne gjort i programvare senere. På fullt utslag blir bildene støyete og dårlige, men bare til å vise frem noe som er veldig langt unna uten å måtte redigere bildene selv kan det være greit nok å dra i spaken av og til. Men du må ikke forvente bilder du kan bruke til noe særlig mer. For hvert eneste knepp utover 2X du trekker zoomen blir bildekvaliten dårligere.
Se en mengde sammenlikningsbilder mellom iPhone 7 Plus' to kamera, og noen av konkurrentene i bildegalleriet nederst.
Konklusjon
iPhone 7 Plus koster 1400 kroner mer enn minste iPhone 7, og butikkene skal ha fra 8800 kroner for å gi deg Apples absolutte toppmodell. Det er ganske mye penger for en telefon som deler så mange egenskaper med den mindre utgaven. Samtidig er det som i fjor åpenbare fordeler ved å gå for den heftigste varianten. Med zoom-kameraet har disse fordelene blitt enda tydeligere.
Dermed vil ikke prisoppgangen være helt urimelig, men det forutsetter først og fremst at du klarer å håndtere den digre mobilen. Stor skjerm gir både plass til mer, skarpere bilde og bedre innlevelse under filmtitting. Litt bedre lyd, mye bedre batteritid og det spesielle kameraet er tydelige fordeler.
At også iPhone 7 Plus er vanntett (IP67) for alle praktiske formål er forøvrig greit å få med. Du bør likevel ikke svømme rundt med hverken den eller andre «tette» telefoner. Dette er mer en ekstra sikring enn noe annet. Den vil antakeligvis overleve om uhellet er ute.
Den er og blir svindyr, men iPhone 7 Plus er antakeligvis den nest heftigste mobiltelefonen vi kan teste. Den aller heftigste er det fortsatt en stund igjen til du kan kjøpe, ettersom Samsung bytter batterier i Galaxy Note 7.
Alternativene
Når den tid kommer vil du kunne få en telefon med større skjerm, uten at selve telefonen er større. Note 7 har også mulighet til å vise HDR-video, noe som antakeligvis blir aktuelt i diverse strømmeapper fremover, etter hvert som utvidet fargerom og svært kraftige lysstyrker blir vanligere. Kameraet fra Galaxy S7 og en knallgod digital penn hører til.
Den er dessuten litt tettere enn iPhone 7-modellene, som kun er testet for en meter under vann i en halvtime, der Note 7 klarer seg i samme tidsrom ned til 1,5 meter (IP68).
Galaxy S7 Edge kan også være et godt alternativ, med samme skjermstørrelse men mindre fysisk fotavtrykk enn iPhone 7 Plus.
Vil du bare ha en stor og knallgod mobil uten å blakke deg er Huaweis P9 Plus det klareste alternativet. Super skjerm, meget god ytelse og ett av de bedre kameraene på markedet er viktige fordeler. Den er ikke veldig billig, men legger seg lavere enn denne, med rundt 6000 kroner i utsalgspris.
Kjempemobil på budsjett? Motorolas Moto G4 Plus har like stor skjerm, samme oppløsning og et overraskende godt kamera. Du kan kjøpe tre stykker av den inkludert minnekort til alle tre før du er oppe i samme pris som iPhone 7 Plus. Urolig for uvær? Moto G4 Plus har ikke IP-sertifisering slik Note 7 og iPhone 7 Plus har, men den er sikret med belegg som skal holde vannet ute, slik at den også overlever et kraftig skybrudd.
Telefoner blir ikke veldig mye bedre enn iPhone 7 Plus, men de blir heller ikke dyrere.
Fordeler
- +Noe bedre lyd i stereo-høyttalerne enn iPhone 7
- +Vanntett
- +Stor og meget god skjerm
- +Inngangsmodellen har fornuftig mengde lagring
- +Svært godt kamera som også har optisk zoom
- +Raskt og flott menysystem
- +Hjem-knapp som ikke aktiveres i lommen
- +Overgang til vanlige hodetelefoner medfølger
- +Batteritid som holder til et par dagers bruk
Ting å tenke på
- —Mangler innebygget mini-jack
- —Litt mye ramme rundt skjermen
- —iPhone hadde tålt en større designoppdatering nå
- —Innelåst økosystem
- —Blant de dyreste telefonene du kan kjøpe
- —For stor for enkelte