Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG V30

En av de beste mobiltelefonene noensinne

LG går sine egne veier - og lykkes stort.

Video

Introduksjon til LG V30

LG har vaket litt bak de beste på mobilfronten i noen år. Men i år ser det ut til at de har satt inn et ekstra gir, og det nyeste tegnet på det heter V30. LGs nye mobilflaggskip vakte stor oppmerksomhet da telefonen ble lansert for en drøy måned siden, og nå har den dukket opp til test.

Vi snakker om en telefon som går rett i strupen på de etablerte toppmodellene.

Testutgaven av V30 vi har fått inn er en av telefonene LG viste frem under årets IFA-messe, og ble levert med forbehold om at programvaren ikke er helt ferdig ennå, men den har oppført seg så godt som perfekt i testperioden.

Det er Samsung som for øyeblikket regjerer helt i toppen om du skal ha de gjeveste Android-mobilene. Men kanskje kan LG V30 være et vel så godt valg som en Galaxy S8 eller en Note 8?

En nerdemobil for folk flest

LG V30 har vært til test i fem dager, og har i den perioden tydelig vist hvorfor også den bør vurderes om du vil ha det beste av det beste.

V-serien fra LG har alltid vært god. Både V10 og V20 var utmerkede telefoner, men begge fokuserte på spennende egenskaper som kanskje ikke var for alle. Samtidig som størrelse og design kanskje ble litt voldsomt for de brede lag av mobilkjøpere.

Det som er virkelig artig med V30 er at den får til å gjøre begge deler. Her får både mobilnerdene massevis av knallgod funksjonalitet å leke med, samtidig som mobilen har et flott design og noenlunde passelig størrelse. V30 er altså den toppspesifiserte nerdemobilen som «alle» kan, og kanskje til og med bør, kjøpe.

Den største ulempen her er prisen, som man venter legger seg et sted mellom 8500 og 9500 kroner. Vi snakker altså aller høyeste prissjikt her, og en kostnad som nok blir i høyeste laget for mange mobilkjøpere.

V30 er lettere enn alle sine direkte konkurrenter. Og det merkes ekstra godt når du veksler mellom den og en fysisk større telefon som Note 8, slik jeg har gjort i testperioden. Det skiller bare 0,3 tommer i skjermstørrelse her, men er du villig til å gi avkall på bittelitt skjerm og en penn får du en nesten 40 gram lettere mobil.

Fantastisk skjerm

Baksiden på V30 har et dobbelt kamera og en godt plassert fingerleser rett under.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermen som strekker seg over det hele har ørlite grann ramme rundt seg, men designen er avgjort av det såkalt rammeløse slaget. Det er kun få millimeter rundt skjermen enten du ser oppe, nede eller på sidene. Den lille rammebiten på sidene starter omtrent der den svake skjermbøyen begynner, og dermed minker faren for feiltrykk langs skjermkantene, i tillegg til at skjermvalg langs kantene blir litt enklere å treffe.

Bildekvaliteten på skjermen er blant det beste vi har sett, og den imponerer spesielt når man titter på HDR-video med store mengder lys og kontrast i bildet. Effekten har lett for å få små skjermer til å se større ut enn de er.

Det er imidlertid synd at enkelte videotjenester ikke får til å fylle skjermen helt. Netflix, Viaplay og HBO Nordic funker bra, og Youtube fyller skjermen om videoen er tilpasset 18:9-formatet skjermen er i. Amazon Prime og NRK fyller ikke skjermen. For Youtubes del vil dette antakeligvis løses i en appoppdatering med tiden - ettersom vi kjenner til at appen virker på samme måte i Google Pixel 2 XL - den nye referansetelefonen fra Google.

Menyene er lynende kjappe. Mobilen som er til test er et litt tidlig eksemplar av V30, og dermed er det desto mer imponerende hvor stabil og god den er.

LG har som vanlig lagt ved en hel haug verktøy, så som filutforsker og en avansert og god lydopptaker, for eksempel til møte- eller konsertbruk.

Skiller seg ut

Det følger med et sett knallgode ørepropper fra B&O, men du kan trygt bruke betydelig mer krevende utstyr med V30.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det LG V30 virkelig skiller seg ut på er kamera og lyd. Er du blant dem som stadig vekk irriterer seg over at Apple og en rekke andre mobilprodusenter har tatt vekk hodetelefonkontakten?

I så fall har LG V30 gode nyheter til deg. Inni telefonen er det en kraftig forsterkerløsning som sammen med hodetelefonkontakten sørger for at mobilen kan drive hodetelefoner som vanligvis er altfor tungdrevne for noe annet enn stasjonære forsterkere. Løsningen fungerer særdeles godt, og inkluderer en rekke måter å fininnstille lyden på. Et knallbra sett ørepropper fra Bang & Olufsen følger dessuten med. Du trenger egentlig ikke andre hodetelefoner enn dette, men hvis du allerede har det har V30 kreftene og lydkvaliteten som skal til.

Det doble kameraet på baksiden mangler den klassiske portrettfunksjonen du får hos konkurrenter som Apple og Huawei og mange flere, men LG tar igjen på andre måter. For det første tar den veldig gode bilder i de fleste forhold - også når det er litt mørkt.

For det andre er manuell fotografering gjort enkelt som en lek. Her får du alle valgene du er vant til i proffmoduser flest, men ved hjelp av eksempelbilder velger telefonen innstillinger for en gitt type bilde for deg. Hvis innstillingene likevel ikke passer helt blir du forklart hva du bør gjøre - for eksempel å skru opp eksponeringen.

En videoopptaker som er minst like avansert og morsom hører også til. Å kunne gjøre fargegradering av 4K-video mens man tar opp er definitivt ikke spesielt vanlig.

Den er dyr, men den er deilig. Og den skiller seg ut. LG har laget sin aller beste mobil i V30.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annerledes helskjermtelefon

Her har altså LG gått sine egne veier på noen viktige punkter, samtidig som de følger de viktige trendene i markedet, der heldekkende skjerm kanskje er den viktigste akkurat nå. Vanntetting har blitt vanlig i denne prisklassen, og det har V30 også.

Men LG tar det ett stykke videre også her. Telefonen er nemlig testet for å klare fall fra 1,2 meter. Både vanntetting og eventuell støtsikkerhet bør betraktes mer som en ekstra sikkerhet enn som en garanti. Men skulle telefonen gå i bakken er det godt å vite at produsenten i hvert fall har gjort noe for å sikre at den tåler strabasene.

Alt i alt er LG V30 helt i tet sammen med Samsungs toppmodeller. Om du skal velge V30, Galaxy S8, S8+ eller Note 8 avhenger av hvilke typer ekstrafunksjoner du setter pris på, og hvor stor telefon du foretrekker. Er hodetelefoner viktigere enn penn? I så fall er V30 et sterkt kort.

Alternativ til LG V30

LG G6
Heftig telefon til lavpris

LG G6

fra 4673:-

LGs G6 kan kjøpes fra rundt 4500 kroner nå, og stiller med svært mange av de gode egenskapene fra Samsungs toppmodeller. Et superdupert kamera, en flott skjerm og vanntetting er med her også. Maskinvaren er bittelitt svakere, men det merkes sjelden.

Samsung Galaxy Note 8 64GB
Hvis du trenger penn

Samsung Galaxy Note 8 64GB

fra 4346:-

Galaxy Note 8 bryter litt med Samsungs lange tradisjon for å dytte absolutt all teknologien de har inn i Note-serien. Årets utgave har et ekstra kamera på baksiden, og en penn. Utover det er det i praksis samme telefon som Galaxy S8+. Dermed skal du ha veldig stort behov for pennen før du kjøper denne - men for deg som elsker Samsungs S-pen kan det likevel være en super modell, og pennefunksjonene er mange og gode nok til å rettferdiggjøre kostnaden hvis du bruker dem. Men Note i 2017 er ikke nødvendigvis en mobil for folk flest.

Samsung Galaxy S8+
Den etablerte

Samsung Galaxy S8+

fra 3963:-

Samsungs Galaxy S8-modeller har vært på markedet en liten stund, og har siden salgsstart vært de beste mobilene på markedet. Nå kommer det nye modeller på rekke og rad, men S8-modellene er fortsatt sikre kjøp. De er lynraske, har fantastisk skjerm og kamera og en design folk legger merke til. Selv om det etter hvert begynner å bli en del av dem i de tusen lommer. Har du ingen spesielle preferanser bortsett fra at du vil ha en virkelig god Android-telefon er dette fortsatt supre valg. S8+-varianten ligger nærmest V30 i størrelse, og er den vi har valgt ut her. Har du små hender er den vanlige S8-utgaven antakeligvis et bedre valg.

LG V30
9
Imponerende

LG V30

9
Imponerende
sitatLG seiler opp i tetfeltet med en mobil som ikke er som alle andre.

Fordeler

 • +
  Fantastisk skjerm
 • +
  Beste mobillyden på markedet?
 • +
  Lynende rask
 • +
  Vanntett
 • +
  Skal tåle fall fra 1,2 meter
 • +
  Fornuftig plassering av fingerleser
 • +
  Meget godt kamera
 • +
  Avanserte videofunksjoner
 • +
  God batteritid og kjapp lading
 • +
  Fabelaktige hodetelefoner følger med
 • +
  Lett telefon med tanke på størrelsen

Ting å tenke på

 • Ingen portrettmodus
 • Ikke alle videoapper fyller skjermen
 • Kunne kanskje hatt mer enn 4 GB RAM?
annonse
LG V30 H930 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager

Dypdykk i LG V30

Vi har imidlertid opplevd ekstremt lite urent trav fra denne programvaren, som virker å være svært nært det du vil oppleve i en ferdig variant av V30. Testperioden har i skrivende stund vart fem døgn. En liten oppsummering av de små forbedringspunktene vi vet om tar vi mot slutten av siden.

LG V30 er en telefon utenom det vanlige. Der man ofte ser at mobillanseringer går i flokk og satser på de samme tingene, skiller V30 seg ut på en del viktige punkter, samtidig som den følger inneværende mobilmote; stor og heldekkende skjerm.

Ser vi på ulikhetene mellom dem først er kanskje den mest åpenbare en ekstremt potent lyddel i LG V30. Dette er sannsynligvis den mest velklingende musikkmobilen du får tak i om dagen. Vi har i hvert fall ikke testet noe som kommer i nærheten av det V30 presterer.

I tillegg har V30 en egen filmmodus som kalles Cine Video. Her jobber telefonen med såkalt LOG-format, der farger og tydelig kontrast legges til etterpå, fremfor på direkten.

Her kan man fargetone opptaket på direkten, dersom man for eksempel ønsker litt mer varme i videopptaket av en kald og blåaktig høstmorgen. Denne typen fargegradering kan på egen hånd endre hele stemningen i en videosnutt. Denne opptaksmodusen gir også mulighet til å zoome og å panorere samtidig, uten å måtte flytte telefonen. Zoomen gjøres nemlig digitalt og kan flytte hele bildet underveis. Zoomer man for nærme minker kvaliteten, men stabiliteten holder seg god.

De nødvendige likhetene

Det er kun tre fysiske knapper på LG V30. To volumknapper, og låseknapp med innebygget fingerleser bakpå.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dette er altså en helskjermmobil. Det må til i 2017, når nesten samtlige konkurrenter på toppmodellnivå har det samme. Vi kan kalle det mote, men det er også opplagt at denne typen skjermer gir betydelig bedre opplevelse nær sagt uansett innhold, uten at selve størrelsen på mobilen skyter i taket.

V30 legger seg størrelsesmessig midt mellom Samsungs to S8-modeller. Den har seks tommer stor ultrabred 18:9-skjerm, mens S8 har 5,8 tommer og S8+ har 6,2. Samsungs Note 8 har 0,3 tommer større skjerm med sin 6,3-tommer.

Det er interessant at V30 er lettere enn samtlige tre av Samsungs Galaxy 8-modeller. Den har større skjerm og ti prosent større batteri enn den vanlige S8-en, og likevel drar den vekten ned med noen gram. Sammenliknet med Note 8 skiller det nærmere 40 gram, og både vekt og håndterlighet oppleves som betydelig bedre i V30 enn i Note 8.

Alle telefonene har OLED-baserte skjermer med HDR-støtte, slik at de kan dra kontrast og lysstyrke til himmels ved behov. Se for deg at hovedpersonen i en mørk thriller retter lommelykten rett mot kamera. Med en heftig HDR-skjerm som denne blir du henimot blendet av lommelyktlyset. Samtidig bevares detaljene i de mørke områdene rundt.

I tabellen under ser du hvordan V30 legger seg mot sine nærmeste konkurrenter på spesifikasjoner:

Menyer

Menyene er enkle og intuitive. Du kan velge om du vil ha appskuff eller ikke. Det er kanskje litt enklere å holde mobilen ryddig om man kan holde rotet i skuffen bak hjemmeskjermene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

LGs menyer har blitt langt renere de siste årene, og fremstår ikke lenger som et kaos av mer eller mindre nyttige apper. Likefullt er LGs menyer stadig noen av de mer tilpassede du finner.

Eksempelvis er telefonen i utgangspunktet ikke satt opp med appskuff, altså den store appmenyen bak hjemmeskjermene. Dette kan imidlertid aktiveres etter første oppstart.

Velger du å aktivere appmenyen får du et ganske kompakt utvalg av de mest brukte appene presentert i utgangspunktet. Herunder har vi galleriappen, Chrome-nettleseren og innstillingsmenyen, for å nevne noen få.

Fem kataloger samler opp resten av det forhåndsinstallerte. Den ene kjenner du antakeligvis godt fra før: Google-mappen. Her ligger alle de vanligste Google-verktøyene, inkludert hele Google Docs, slik at man er godt rustet for redigering av dokumenter, regneark og presentasjoner.

En egen folder inneholder det LG mener er essensielle verktøy, så som kalender, musikkspiller og egen e-postleser, for deg som foretrekker å skille privat- og jobbkonto.

En finfin lydopptaker med masse innstillinger og 24-bits lydopptak hører til.

Det meste som følger med av programvare her er nyttig, og lite er påfallende overflødig. Men noen ren Android-opplevelse er ikke dette. Purister bør altså se på andre modeller. Eksempelvis Sonys Xperia XZ1-serie, som ligger hakket nærmere Googles opprinnelige menyer, eller Nokia 8, som kjører så godt som rene Android-menyer. De nylanserte Pixel 2-modellene kan også være aktuelle, men de kommer foreløpig ikke til Norden.

Maskinvaren under det blanke ytret er skikkelig heftig, og burde holde seg kjapp nok i flere år fremover.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Opplevd ytelse

Vi kjenner etter hvert Snapdragon 835-brikken som bor i LG V30 ganske godt. Så langt er erfaringen at telefoner utstyrt med denne brikken er den rake motsetningen av fiaskobrikken Snapdragon 810. Det betyr at 835 ikke blir særlig varm under bruk, og den byr heller ikke på tidvis varierende ytelse, slik Qualcomms gamle problembrikke kunne gjøre.

Og akkurat slik virker den i V30 også. Selv om dette er et tilpasset menysystem, og ikke helt Googles egne menyer, er det knapt stopp i sikte. Alt flyter imponerende kjapt og stabilt.

I tillegg kommer kombinasjonen av det relativt store batteriet og at brikken inni her er forholdsvis strømsnill. V30 holder ut en liten evighet på en lading.

Målt ytelse

Det er en del trivelige funksjoner bygget inn i V30. Automatisk utføring av ulike handlinger basert på sted eller tilkobling er svært praktisk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den målte ytelsen her er også innenfor det vi forventer fra Snapdragon 835. Den er på ingen måte så ekstrem som det du får i for eksempel iPhone 8-modellene, men så er det heller ikke mange ting som krever så mye ytelse i mobilverdenen. Dette er mer enn nok futt for så å si alt du kan tenkes å ville ha av apper i overskuelig fremtid.

Skal man se etter ting som krever mer ytelse er det eventuelt behandling av video i enda mer ekstreme oppløsninger enn 4K, eller VR- og AR-innhold. Så fort telefonen er nødt til å kombinere maskinsyn med 3D-opptegning av objekter, gjerne oppå det den får inn fra kameraet på baksiden, kan man kanskje på sikt se for seg behov for mer ytelse.

Men i skrivende stund, og en god stund fremover, bør ytelsen her være tilstrekkelig og mer til. Én av få bugs vi opplevde med V30 i testperioden er at Ice Storm Unlimited-testen ikke ville kjøre. Dette er med tiden en gammel test, og verdien av den er synkende. Nyere telefoner er optimalisert for nyere 3D-teknikker og -språk. Samtidig er det mest gammelt i applikasjonsbutikkene, så den gir likevel en indikasjon på hvor kjapp mobilen er for «apper flest».

Vi legger til denne testen så fort den endelig V30-modellen som skal selges i Norge kommer innom. Utover det er det altså ingen indikasjoner på at V30 yter mer eller mindre enn den skal med maskinvaren den har.

Grafer: Grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett (Exynos, Kirin, Apple Ax etc).

Hodetelefonkontakten får du ikke lenger i alle mobiler, men V30 har både kontakt og en av de heftigste lyddelene vi har støtt på.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den aller beste mobilen for lyd?

Er du blant oss som stadig liker god kablet lyd? Kanskje har du en hodetelefonsamling der du allerede vet og aksepterer at noen trenger sin egen forsterker for å låte bra?

Det er en sannhet V30 utfordrer med glans.

Den har nemlig LGs Quad DAC-løsning, der man også får bedre forsterking enn det som er vanlig fra mobiltelefoner. Sennheisers HD800 og HD800S er viden kjent for å kreve litt ekstra futt for å låte godt. Og det gjør de faktisk med LG V30 som kilde.

Det verste er at V30, om man stiller den riktig, faktisk kan dra på med mye av den fylden som HD800 ofte trenger separat forsterker for å gi.

Det følger med fabelaktige ørepropper med V30, men telefonen er ikke redd for betydelig heftigere utstyr, så som Variphone Go2Rock - formstøpte ørepropper av det relativt dyre slaget.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Det er enkelt å bruke og å stille på de ulike lydmodusene som støttes av V30, og lønnen for strevet er at den kan drive nesten hvilke som helst hodetelefoner du måtte ha liggende.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen er testet med tapsfri musikk fra Tidal, Spotify i høyeste tilgjengelige kvalitet og en hel haug tilfeldige saker og ting fra Youtube.

Og selve DAC-delen i denne telefonen er heller ikke bortkastet om du har et sett hodetelefoner eller øreplugger som er lettere å drive. Om utstyret er godt nok skal det ikke mye til for å høre forskjell på for eksempel V30 og Galaxy S8-modellene. V30 låter rett og slett rundere i lyden, nærmest uansett lydinnstilling.

Under testingen av LG V30 har jeg også hatt gleden av å teste de formstøpte ørepluggene Variphone Go2Rock. I testingen er det faktisk HTCs U11 og den geniale lille DAC-kabelen som følger med der som har overbevist mest i disse proppene. Helt til V30 kom inn. Den spiller fyldig og pent, med stålkontroll på bassen og luftig og oppløst diskant i toppen. Det er en fryd å lytte til kombinasjonen av de to.

Selv om propper kanskje er det mest aktuelle for V30, har ikke telefonen noe imot å drive Sennheisers HD800S - et relativt tungdrevet sett hodetelefoner. Det er flerfoldige divisjoner mellom lyden på V30 og Samsungs Galaxy-toppmodeller om man kobler på såpass krevende utstyr som dette.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Og til sist - det følger med et svært kompetent sett øreplugger fra danske B&O i esken. Det er litt på den bassige siden av ting, men det spiller meget detaljert sammenliknet med det meste av øreplugger du finner oppi mobilesker. Så lenge ørene dine passer til klassiske gummitupp-øreplugger trenger du egentlig ikke noe annet sett hodetelefoner til LG V30. De klarer til og med å gjenskape et visst stereoperspektiv, der ørepropper flest får det til å låte som om lyden bor litt midt i knollen, fremfor å komme fra omgivelsene dine.

Samsung har gjerne overtaket i antall oppgitte kHz. Det innebærer at den under visse forhold, i teorien, kan gi mer presis lyd. Tallet beskriver hvor ofte lyden samples, mens bit-antallet - 16, 24 eller 32 - beskriver selve oppløsningen på det som måles. Ofte vises dette ved hjelp av høye eller lave trappetrinn, der trinnene blir lavere og presisjonen høyere jo flere bits man sampler lyden i. Men lyd er mye mer enn bare dette, og spesielt forsterking og tendenser mot ulike typer lyd gjør en verden av forskjell.

Lyd tatt opp i 384 kHz skal du uansett lete godt før du finner. Ingen strømmetjenester tilbyr så høy kvalitet. Det nærmeste er Deezer og Tidal som tilbyr tapsfri lyd, og i noen tilfeller 24bit/192 kHz.

En herlig underholder

Hvis du lar telefonen ligge med et spill på i mer enn fem minutter, går den over i en slags laveffektsdvale, der spillet ikke får lov til å trekke så mye strøm som det ønsker. Funksjonen kan skrus av, hvis du for eksempel spiller tidsbaserte spill.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

V30 er utstyrt med en fabelaktig OLED-skjerm som har HDR-støtte. Dermed kan den lyse voldsomt opp ved behov. Har ikke innholdet HDR-informasjon fra før? I så fall kan V30 lage en slags HDR av det likevel. Akkurat som Galaxy S8 har den en bildeforbedrer som kan skrus på og som aktiveres automagisk så fort en videospiller snurrer og går.

Telefonen oppgir at automatikken ikke nødvendigvis gjelder alle videoavspillere, men i testperioden har den ikke hatt noen problemer med å skille mellom spill, andre typer apper og videospillere. Kun i sistnevnte tilfelle har skjermen virkelig blåst opp lysstyrken.

Bildekvaliteten er flott, og kombinerer man filmopplevelsen med den fantastiske lyden har man en lommekino av rang.

Det er et par små unntak i dette inntrykket. Det ene er det den innebygde høyttaleren som står for. Den kunne det vært litt mer lyd i. I skrivende stund er dette en generell sannhet for alle aktuelle telefoner med denne designen, ettersom hverken Samsung, LG eller Xiaomi har mer enn én enkelt høyttaler bygget inn. Apples iPhone X får dette, men den får også en prislapp som starter på 11 000 kroner.

Desto mer irriterende er det at Youtube ikke får til å skalere videoer i andre aspekt til 18:9-skjermen på V30. Hvis videoen er i 18:9 i utgangspunktet, slik en del Youtube-snutter er, vil videoen vises over hele skjermen. Med en så flott skjerm vil jeg heller miste bittelitt overskytende bilde enn å ha svarte striper rundt bildet. Dette er heller ikke en bug for V30, ettersom LGs forrige toppmodell, G6, gjør det samme etter noen måneder på markedet.

Vi har også testet fire betalte videotjenester med telefonen, samt NRK TV-appen. Her fikk vi litt vekslende resultater. Netflix, HBO Nordic og Viaplay skalerer innholdet perfekt til skjermen, mens Amazon Prime Video blir en videorute midt på. Det er knapper å trykke på for å zoome inn innholdet, men ingenting skjer når man trykker på den.

Også NRK-appen viser video midt på skjermen, så her er det forbedringspotensial igjen, som jeg håper LG tar tak i ved første anledning.

Lang batteritid, rask lading og gode løsninger for ringing og SMS gjør at V30 egner seg utmerket til typiske basisfunksjoner også.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som telefon

LG V30 innfrir på de viktige basisegenskapene også. Her er lyden under samtale helt super. Volumet kan bli relativt høyt, men om du jobber på anleggsplass eller sliter med hørselen kan det hende du burde prøvekjøre den.

LGs mobiltastatur er også helt prima, og gjør det enkelt å taste meldinger og andre epistler på telefonen.

Med Quick Charge 3.0 lader telefonen også lynende raskt. Batteriet skal gå fra null til halvfullt på en halvtimes tid, og det ser det ut til at telefonen lever greit opp til. Støtte for trådløs hurtiglading er det også her, men det går likevel ikke veldig fort. Beregn et par-tre timer på en lading.

Det forholdsvis store batteriet varer også ganske lenge, og tåler fint to dager med rimelig tung bruk, inkludert spilling, video og mer klassiske mobilaktiviteter.

Alt i alt ingenting å utsette på dette området heller, med andre ord.

Et par små bugs

Det har vært svært få merkbare bugs med denne telefonen, selv om programvaren påstås å være uferdig sammenliknet med den vi får i salg her i Norge. Dette er de små krumspringene telefonen har tatt:

 • En egen varsling ved første gangs oppstart om å ikke ta ut batteriet for å restarte telefonen. Det er ikke fysisk mulig på V30, og varslingen er kun en beta-advarsel i fall telefonen skulle låse seg.
 • Google-appens taledeteksjon ble feilaktivert et par ganger i begynnelsen av testen.
 • Én av 3D Mark-testene ville ikke kjøre.

Og det var egentlig det hele. Utover dette har telefonen oppført seg som en fiks ferdig og velfungerende V30, akkurat slik den skal. Den er rett og slett overraskende stabil og fin. Såpass pen oppførsel er en forutsetning for at vi tør å sette karakter på en telefon der vi vet at programvaren er tidlig, slik som her.

Kameraet i LG V30 tar supre bilder. Også når mørket faller på. Her er det også mange spennende og morsomme funksjoner å ta tak i.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Knallbra kamera

LG V30 har to kameraer på baksiden og ett på fremsiden. Her er det ene et vidvinkelkamera på 13 megapiksler uten autofokus. Fraværet av autofokus skyldes at vidvinkel som regel ikke er særlig nyttig på veldig nært hold, så dette kameraet er uansett mest tiltenkt bilder med en meter eller to som minste avstand til motivet.

Det andre kameraet på baksiden har 16 megapikslers oppløsning, optisk stabilisering og naturligvis også autofokus. Lyssterkt glass på f/1.6 hører til, og LG skryter også en del av at hele optikken er i glass.

Selv om det er to linser på baksiden her mangler faktisk LGs telefoner én typisk funksjon for denne type kameraoppsett. Her er det nemlig ikke noen portrettmodus slik det pleier å være. Så om du vil ha bokeh rundt motivene dine må du eventuelt besørge den som best som mulig selv ved å styre fokus og innstillinger i manuell modus.

Vidvinkelkameraet på V30 er kanskje ikke optimalt til nærbilder av pelsdyr i skumring, men trenger du å få plass til mye i bildet ditt er det svært nyttig.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Focus Peaking-funksjonen viser deg med linjer i bildet hvor fokuset er. Hvis fokus ligger feil, ser du at linjene omfatter andre objekter i bildet enn du kanskje ønsker. Dette er mye mer praktisk enn å prøve å finglane riktig fokus når du bruker kameraet manuelt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Jeg ser ikke bort fra at mangel på portrettmodus kan være en irritasjon for enkelte, men LG har likevel gjort en solid jobb med kameraet her. Så kanskje ser du vel så stort monn i de andre funksjonene?

For telefonen tar svært gode bilder - også i dårlig lys og innendørs. Og den manuelle modusen her er sannsynligvis den mest pedagogiske løsningen jeg har sett siden Nokias gamle Lumia-kamera.

Her ser menyene i utgangspunktet komplekse ut, men ved å trykke på et eget ikon på skjermen får du forslag til ulike innstillinger for en rekke ulike typer bilder. Telefonen varsler deg deretter om innstillinger du eventuelt burde endre på. Selv om menyen kan virke overveldende, får du altså særdeles god hjelp til å bruke den. Slike løsninger åpner for at hvem som helst kan lære seg mer kreativ fotografering uten å trenge en haug forhåndskunnskap.

Vidvinkelkameraet er dessuten en svært vid vidvinkel, der kameraet får plass til alvorlig mye på skjermen. Men vær obs på at denne modusen på nært hold kan gi ganske sære bilder.

Herlige videofunksjoner

Til sist har vi de avanserte videofunksjonene. LG V30 har en modus som heter Cine Mode, der telefonen filmer et flatt og umettet bilde før effektene legges på, og til slutt komprimeres resultatet til en ferdig MP4-fil.

Det betyr at du kan fargekorrigere videoen din mens du tar opp. Og dette fungerer også i 4K. En annen veldig tøff funksjon her er at telefonen kan panorere mot et forvalgt sted i bildet mens du zoomer. Effekten blir svært lik den man ellers kunne oppnådd med zoom og pent flytende kamerabom. Perfekt blir det ikke; her brukes det digital zoom. På fullt zoomutslag kommer det med ganske mye støy i bildet. Men holder man seg til moderat mengde zoom blir resultatet helt supert.

Bare disse to funksjonene alene gjør LG V30 til en fryd å filme med. Redigeringsappen KineMaster kan lastes ned gratis om du behøver å redigere opptakene etterpå, men den støtter imidlertid ikke 4K-behandling, så for de mest høyoppløste videoene skalerer den ned til 1440p. Dette skjer på et øyeblikk og er ikke irriterende på andre vis enn at videoen mister noen detaljer underveis.

LG V30
9
Imponerende

LG V30

9
Imponerende
sitatLG seiler opp i tetfeltet med en mobil som ikke er som alle andre.

Fordeler

 • +
  Fantastisk skjerm
 • +
  Beste mobillyden på markedet?
 • +
  Lynende rask
 • +
  Vanntett
 • +
  Skal tåle fall fra 1,2 meter
 • +
  Fornuftig plassering av fingerleser
 • +
  Meget godt kamera
 • +
  Avanserte videofunksjoner
 • +
  God batteritid og kjapp lading
 • +
  Fabelaktige hodetelefoner følger med
 • +
  Lett telefon med tanke på størrelsen

Ting å tenke på

 • Ingen portrettmodus
 • Ikke alle videoapper fyller skjermen
 • Kunne kanskje hatt mer enn 4 GB RAM?
annonse
LG V30 H930 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse