Test Motorola Moto G5S Plus

(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

Det er svært sjelden dette skjer i en telefontest

Motorola Moto G5S Plus er... en nedgradering?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Noen ganger virker det som om enkelte mobilprodusenter nærmest forsøker å overøse oss med nye modeller. Motorola har i 2017 definitivt vært en av dem, med ikke minst masse gode mellomklassemodeller som perler på en snor.

Her er en liten liste, om du ikke har fått med deg testene våre av disse:

Det alle de ovenfornevnte modellene har til felles, er at de jevnt over gir fryktelig mye bedre opplevd ytelse enn andre modeller i samme prisklasse. Og at de alle stort sett er relativt rimelige, spesifikasjonene tatt i betraktning.

I dag skal imidlertid listen kompletteres, med en mobil vi har jobbet i godt og vel to måneder med å få inn til test. Hils på Motorola Moto G5S Plus!

Dette er altså søstermodellen til den allerede testede Motorola Moto G5S, og de to deler da også svært mye DNA rent designmessig. Men Moto G5S Plus er også oppfølgeren til telefonen vi i fjor erklærte som den overlegent beste billigmodellen på markedet, kamerakongen Moto G5 Plus.

Men er G5S Plus egentlig noe tess? 

Design – Som snytt ut av nesa på forgjengeren

Årets billige Moto-modeller (fra venstre): Moto G5S, Moto G5S Plus og Moto Z2 Play. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vel, designmessig er det en ganske lekker telefon vi har med å gjøre. Motorola har virkelig tatt sjumilssteg på dette området de siste årene, og det kjedelige plastdesignet fra fordums tid er en saga blott.

Designet er ganske lekkert, men også litt ordinært etterhvert. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Nå er det heldekkende aluminium som gjelder, selv på produsentenes aller billigste telefoner. Vel, stort sett heldekkende da – både Moto G5 og den absolutte bunnmodellen Moto E4 hadde innslag av plast blant metallet. Med Moto G5S Plus og lillebroren har imidlertid unibody-design uten noen synlige sammenføyninger tatt over – kun de sedvanlige antennebåndene bryter metallet. Dette gir svært god opplevd byggekvalitet, og en tung og solid følelse i hånden.

Også det buede 2,5D-glasset foran, metallfolien under glasset og de blankfreste metallkantene rundt om ser lekre ut, og vi liker også at telefonen er svakt avrundet ut mot sidene. Det gjør at den ligger behagelig i hånden.

Metallkroppen har selvfølgelig den leie konsekvensen at batteriet ikke er uttagbart, slik det var i forrige generasjon. Men, den egenskapen er det uansett få av dagens telefoner som kan skilte med.

En relativt stor og tradisjonell telefon

Baksiden av telefonen brytes kun opp av den runde og uthevede kameratuten og en svakt innsenket Motorola-logo, to designelementer produsenten har hatt i alle sine seneste modeller. Nytt av året er at det sitter to kameraer under det speilblanke glasset, noe vi er spent på hvordan fungerer i praksis.

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

I bunnen av telefonen finner vi en høyttalergrill, en Micro-USB-inngang og et lite mikrofonhull. Langs venstresiden befinner SIM-kortluka seg, mens høyresiden har fått volumknapper og strømknapp. En liten stjerne i margen: sistnevnte er teksturert, og altså lett å finne. Stjerne nummer to: hodetelefoninngang i toppen! 

I fronten finner vi få overraskelser, men én ting skiller seg ut. I toppen finner vi nemlig både samtalehøyttaler med en metallfinish rundt, et frontkamera, en lysmåler og – hold deg fast – en frontblits!

At ikke flere produsenter sysler med slike kjekke småting fremstår for undertegnede som et under. Under den 5,5 tommer store skjermen finner vi noe annet kjekt: fingeravtrykksleseren. 

Den kan ikke trykkes ned, men fungerer derimot kjapt og presist – selv med noe fukt på hendene. Et lite aber: den er ikke dekket av glass. Dermed er den også potensielt mer utsatt for riper og bruksmerker.

Ytelse og programvare – Business as usual (stort sett)

Ytelse er et punkt Motorola har imponert oss på i flere år nå, med nær perfekt opplevd hastighet ved alle tenkelige kommandoer og operasjoner. Menynavigering er jevnt over så smertefritt at man knapt tenker over det, og Motorola later til å ha kuttet enda mer ned i ventetidene og forsinkelsen på animasjoner enn de tidligere har gjort her.

Resultatet er at ting skjer nærmest før du utfører dem, men også at telefonen enkelte ganger er litt mindre elegant i navigasjonen enn man ellers kunne ønske. Animasjoner og slikt er jo tross alt der for å bidra til flyt og bedre bruksestetikk.

Uansett: du må ha overmenneskelige evner for å merke forskjell på Moto G5S Plus og en toppmodell i praktisk bruk, til tross for at de syntetiske målingene under later til å fortelle en annen historie:

Fargeoversikt: Gul – relevante konkurrenter for Moto G5S Plus, Grønn – Snapdragon 835-enheter, Svart – Snapdragon 821 Pro, Grå – Snapdragon 821, Lyseblå – egenutviklede brikkesett (Exynos, Kirin, Apple Ax etc).

Som alltid: syntetiske tall er overhodet ingen fasit på hvordan telefonen er i virkelig bruk. For eksempel klarte Nokia tidligere i år å utstyre toppmodellen Nokia 8 med nokså begredelig ytelse, før en oppdatering rettet opp i noe av rusket. Motorola er langt mer trygge og forutsigbare på dette punktet. Som Apple i sin tid sa: «It just works».

Tilnærmet ren Android med små, nyttige forandringer

Motorola har de siste årene forandret så lite på programvaren sin fra mobil til mobil at vi nok uten større problemer kunne kopiert denne seksjonen fra én mobiltest til en annen. Derfor, om du virkelig vil ha et dypdykk, så henviser vi til Moto G5S-testen vår og den tidligere Moto G5 Plus.

Her vil vi bare kjapt nevne noen av viktigste tingene, og slenge med noen skjermdumper. Om du faktisk bestemmer deg for å kjøpe en Motorola-mobil, er dette noen av tingene du vil legge merke til:

  1. Operativsystemet: Motorola var blant de første til å kaste alle egentilpasninger på sjøen, og utstyre telefonene sine med tilnærmet standard Android. Dette gjelder både hjemskjermene, innstilingsmenyen og hvilke apper som følger med.
  2. Google Assistant: Gitt at du lar telefonen snakke engelsk, får du Google Assistant i all sin prakt her. Så kan du både øve opp engelsken og få vite om du trenger paraply på morgenkvisten samtidig.
  3. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje
    Moto-appen: Motorola leverer en egen app med viktige valg og tilpasningsmuligheter, deriblant nattskjerm og diverse «gestures»-kontrollerte hurtigfunksjoner. Vekke kameraet ved å vri på telefonen to ganger? Null problem.
  4. Hjemknapp-navigering: Motorola har gjennom Moto-appen en egen vri på navigasjonsknappene nederst; de kan bygges inn i hjemknappen. Dermed får du mer «real estate» på skjermen, men også en tilvenningsprosess å håndtere.
  5. Bakgrunner: Moto-telefonene har en av de beste tjenestene for å finne nye bakgrunner i undertegnedes øyne. Gitt at du har internettilgang kan du til enhver tid velge blant hundrevis av nye, lekre og alltid oppdaterte bakgrunner fordelt i kategorier. 
Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Alt dette er vel og bra, og Motorola har også en egenutviklet låseskjerm som skrur seg på automatisk om du plukker opp telefonen, vifter over den med hånda eller får et varsel. Her kan du se klokka, og holde fingeren over et varselikon for å få kjapp informasjon om hvem eller hva som krever oppmerksomheten din. Motorola gir deg også store muligheter for å tilpasse størrelsen og utseendet på både ikoner, tekst og menysystemet generelt.

Så, til én ting vi ikke synes er så bra: Motorola har lagt til «bloatware»! Første gang du skrur på telefonen ligger nemlig som standard både Outlook (ok, greit nok) og LinkedIn (!) på premium hylleplass. LinkedIn er sikkert en flott tjeneste, men hvor mange bruker det ofte nok til at det verdt å ha det midt på førstesiden? 

Samtidig: Dette er de to eneste appene – foruten Moto-appen – som ikke kommer fra Googles eget bibliotek, så helt ille er det absolutt ikke. 

Underholdning – Fortsatt en god underholdningsmaskin

5,5 tommer med IPS-glede. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

På underholdningssiden skal det egentlig ganske mye til for ikke å være en god mobil i dag. Store, høyoppløste skjermer, trådløs lyd og et vell av underholdningskilder uavhengig av platform og merke gjør sitt til å jevne ut markedet en god del. 

Motorola har som tidligere utstyrt sin Plus-versjon i G-serien med et 5,5-tommers LCD-panel, der 2 073 600 piksler (1 920 x 1 080) får utfolde seg i all sin prakt.

Skjermene er helt ålreite på Moto G5S-serien, men blekner ved siden av toppmodellene. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

For ordens skyld: ja, det finnes andre mobiler med skarpere skjermer der ute. Nei, det merkes knapt i praksis. Og nei, det betyr ikke at det ikke betyr noe. Men om du noen gang har sett på en iPhone-skjerm og syntes den var skarp nok, så er dette også skarpt nok for deg.

Det er nemlig nøyaktig samme oppløsning og skjermstørrelse Apple benytter i sine Plus-modeller.

Skjermteknologien er også den samme: IPS LCD. Dette er en teknologi som fungerer fint, men som må se seg slått av den mer moderne OLED-teknologien på nær alle fronter. Det synes godt i sammenligningsbildet vårt til høyre, der Samsungs Galaxy S8 er tydelig bedre på både farger og kontrast.

Apples iPhone 7 viser også at den har et bedre LCD-panel enn både Moto G5S og Moto G5S Plus, med både bedre kontrast, høyere lysstyrke og mer livlige farger. Innsynsvinkelen er også hakket dårligere på Moto-modellene, og lysstyrken noe svakere.

Samtidig: her sammenligner vi med markedets absolutte toppmodeller, og gitt dét grunnlaget er det slett ikke dårlige paneler Motorola har valgt. Tvert imot er dette både lyssterke og trivelige skjermer å ha med å gjøre, spesielt når du får 5,5 tommer å boltre deg på som med Moto G5S Plus.

Mer middelmådig på lyd, men en rakker på spill

Og hva så med lyden? Vel, den vier vi litt mindre plass til – rett og slett fordi den fortjener mindre spalteplass. Hodetelefoninngangen leverer helt grei lyd, som uten problemer driver ørepropper og hodetelefoner av ymse slag. Men til mer krevende hodesett, ja, der bør du ha tyngre skyts.

Størrelsessammenligning.

Samtalehøyttaleren er på sin side ingenting å klage over. Lyden er både høy, klar og uten skingring eller spraking av noe slag. Spørsmålet er vel mer om dette holder seg over tid, ettersom det nok vil samle seg mye rusk i den dypt innsenkede glipen den sitter i. 

Bunnhøyttaleren er derimot litt mer... ålreit. Den utmerker seg ikke med hverken noen form for stereo eller BoomSound-aktig kvalitet, men låter helt greit til både videostrømming og Snapchat-videoer. Den går også hakket dypere enn man kanskje skulle tro. Men til ren musikk ønsker du uten tvil å plugge deg inn eller koble til en bærbar høyttaler av noe slag.

Verdt å nevne på underholdningssiden er også at batteriet er utholdende på G5S Plus. Undertegnede trengte aldri å bekymre seg for om det rakk ut en hel dag i testperioden, selv med ganske tung bruk – og hadde det knepet til sender Motorola med en hurtiglader. Kjekt!

Kamera – Et stort, deilig mageplask 

Så til det som tidligere har vært Plus-seriens virkelige paradegren: kameraet. Både Motorola Moto G4 Plus og Moto G5 Plus hadde så gode kameraer innabords at vi måtte gni oss i øynene og klype oss selv i armen samtidig for å tro det vi så. Spesielt i dunkle omgivelser var dette to reale kraftverk – ja, sistnevnte kunne sågar rivalisere toppmodeller som Galaxy S7 og S7 Edge.

Motorola bestemte seg imidlertid for å følge strømmen i år, og utstyrte derfor Moto G5S Plus med noe av det hippeste på mobilmarkedet akkurat nå: dobbelt hovedkamera. 

Doble kameraer kan brukes til så mangt. Huawei benytter det i stor stil for å bedre farger, fokus og generell bildekvalitet (med en monokrom ekstrasensor), Apple benytter det til zoom- og portrettformål og LG har lenge levert ekstra vidvinkelkameraer ved siden av det «vanlige» hovedkameraet.

Dybdeeffekt. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Motorola benytter ekstrakameraet til å simulere dybde, slik at du kan få skikkelig dybdeuskarphet i mobilbildene dine. Akkurat som UMIDIGI gjorde med sin Z Pro og ZTE med sin Blade V8, altså. I Moto G5S Plus sitt tilfelle ser effekten ut som på bildet over.

Ikke så veldig overbevisende, altså. Du ser eksempelvis i gitteret at steder som skulle vært skarpe er, vel, ikke det, og at overgangene er helt ute å kjøre. Men enda viktigere: dette er oppgaver eksempelvis Samsungs telefoner får til en god del bedre kun med programvare. Da er det ikke mye verdi igjen i å ha et dybdekamera.

Her kan du flikke på dybdebildene. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Motorola skal imidlertid ha ros for en svært enkel og funksjonell redigeringsapp til dybdebildene sine, som også lar deg bytte bakgrunnen og justere uskarpheten.

Dra for å sammenligne. (OBS: På mobil kan opptegningen bli feil; prøv å bytte et bilde for å rette dette)

Alt dette hadde vært vel og greit, dersom bildene ellers holdt samme høye kvalitet som før.

Men nei, der Moto G5 Plus var utstyrt med glass med en blenderåpning på f/1.7 og Dual Pixel-teknologi, må Moto G5S Plus ta til takke med en blenderåpning på f/2.0. Da hjelper det ikke at 12 megapiksler er blitt til 13 ganger to.

Det gir seg store utslag i bildekvaliteten, spesielt i utfordrende lysforhold – men også mer generelt. Mer lys inn til bildebrikken sørger ikke overraskende for at både kontrast, farger og støynivå blir bedre i sluttproduktet enn ellers. Men i mørket er det altså verst, noe du kan se på side 1 i kollasjen vår. 

I sammenligningen her kan du dra for å se bildekvaliteten på litt ulike objekter. 

En annen ting det er helt absolutt presserende å nevne, er at kameranavigasjonen i Moto G5S Plus er merkbart tregere enn tidligere år, spesielt ved dybdefotografering. Det kan ta mange sekunder fra man knipser et bilde til det faktisk tas, og å bytte mellom front- og bakkamera og ulike moduser er en prøvelse i tålmodighet. Rart, men sånn er det.

Et helt ålreit frontkamera

Hva angår frontkameraet, så er det en ganske ålreit sak. Joda, det kunne godt fungert enda bedre i mørke omgivelser, og det kunne gjerne hatt noe bedre ytelse i motlys. Men ellers er vi nokså fornøyde med bildene 8-megapiksleren spytter ut. 

Vi nevnte tidligere at man har fått på plass en frontblits her, og den settes stor pris på. Ikke det at det blir det mest naturtro eller bildeteknisk korrekte resultatet, men om du av en eller annen grunn skulle ha interesse for å vise trynet ditt og omgivelsene bak i mørket så er det superpraktisk. Båltur med kompisene, og en snap som skal ut klokka 2 på natta? Moto G5S Plus redder dagen.

Frontkameraet er sånn passe greit. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Videre er det også automatisk HDR i frontkameraet, i likhet med i hovedkameraet. Det er hendig når sola skinner (noe den ikke har gjort mye i testperioden), og heller ikke veldig vanlig i så billige mobiler.

For øvrig bør det nevnes at videoopptak ser relativt bra ut fra Moto G5S Plus, for stabiliseringen fungerer bedre enn man skulle tro. Men totalt sett leverer altså årets G5S Plus en ganske skuffende kameraopplevelse sammenlignet med fjorårets modell.

PS: Se flere bilder i bildekarusellen nederst!

(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen