Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestXiaomi Mi Mix 2

Mi Mix 2 har ekstremt mye å leve opp til

... og den klarer det bare nesten.

Introduksjon til Xiaomi Mi Mix 2

Xiaomi Mi Mix skapte furore da den kom i fjor. Den kinesiske mobilprodusenten var et hestehode foran de mer etablerte selskapene. Nå er oppfølgeren her. Kan den være like god?

Svaret er både ja og nei. Mi Mix-konseptet har blitt bedre, men konkurransen har blitt hardere siden sist. Svært mye hardere.

Det er fortsatt snakk om en telefon med heldekkende skjerm. Det er knapt rammer her - foruten en stripe helt i bunnen av telefonen.

Mix 2 har blitt vesentlig mindre enn den årsgamle originalen. Den var utstyrt med 6,4-tommers skjerm, mens årets modell bare kjører en sekstommer. Liten er den ikke uansett. Fotavtrykket er omtrent det samme som for Samsungs Galaxy S8+, men den er enklere å håndtere enn forgjengeren.

Slås på kamera og vanntetthet

Baksiden er laget i keramikk. Den er ekstremt blank og forholdsvis motstandsdyktig mot riper sammenliknet med mange typer herdet glass.

Det siste året har konkurrentene i stor grad brukt til å ta igjen fjorårets Xiaomi-satsing. Og det til gagns. Samsung, Huawei, LG og Apple har alle mobiler med heldekkende skjermer. Samtlige av dem er tette og knallgode kameraer er en selvfølge på tvers av dette utvalget.

Dessverre har aldri kamera vært Xiaomis største styrke, så selv om kameraet i Mi Mix 2 er helt ålreit, må det gi tapt for de fleste av sine nye helskjermkonkurrenter. At den heller ikke er vanntett gjør det nok litt ekstra vanskelig å velge denne telefonen. Norge består av uhorvelig mye vær, og da er tett telefon en fordel det er vanskelig å si nei til. Selv om du ikke utsetter telefonen din for vann kan det oppstå fukt når du ikke venter det.

Norges nasjonaldrakt er tross alt ikke bunaden, men den regntette allværsjakken. Som har fuktige lommer.

Rask telefon med masse lagring

Mi Mix til venstre, Mi Mix 2 til høyre. Den nye har blitt vesentlig mer kompakt, men den ser ikke like oppsiktsvekkende ut.

Men Mi Mix 2 er fortsatt en spennende telefon på mange måter. Til prisen har den for eksempel nesten uhørt mye lagringsplass. Hele 256 gigabyte lagring får du med, under det høyst uvanlige materialet den er laget i. Den har nemlig en keramisk bakside, men der alt unntatt skjermen var keramisk i forrige utgave, har aluminium tatt over som ramme rundt telefonen. En spesialmodell der ramme og bakside er fra ett enkelt stykke keramikk er på vei.

Den er også svært kjapp og god å bruke, denne telefonen. En ulempe for oss nordmenn er at det ikke er norsk språk forhåndsinstallert. Men telefonen har ingen problemer med å ta imot inntasting eller gjøre autokorrektur på norsk.

At telefonen har krympet siden i fjor gjør også at den har mistet det gedigne batteriet fra fjorårsmodellen. Den holdt gjerne i tre dager med normal bruk på hver lading, mens årets modell holder i de langt mer vanlige to.

Vesentlig bedre som telefon

Bildekvaliteten fra Mix 2-kameraet er grei nok, men heller ikke mer. Det blir for dårlig når alle konkurrentene har samme formfaktor og kjemper om å ha det aller beste mobilkameraet.

Den har imidlertid blitt en del bedre å ringe med, ettersom den eksperimentelle høyttaleren fra fjoråret er byttet ut med en vanlig en. Du ser den knapt, i form av en liten åpning rett over skjermen. Fjorårets variant der hele mobilen vibrerte under snakking var en høyst uvanlig vri som ga litt boksete lyd under samtale.

At telefonen til tross for å ha blitt mindre også har fått litt større rammer rundt skjermen gjør at den ikke ser fullt så spektakulær ut som originalen. Det skal sies at alle helskjermmobilene har en eller annen form for avbrudd i det rammeløse. Men noe av det som gjorde at fjorårets utgave så så umiddelbart annerledes ut, var at skjermen så ut til å gå helt ut i kantene alle andre steder enn i bunnen.

Et svart felt på omkring en halv centimeter tar opp plassen under skjermen. Her sitter det sensorer og selfiekamera. Dermed må du snu også Mi Mix 2 opp ned for å ta selfier. Kvaliteten her blir helt ålreit, og at telefonen i samme slengen prøver å gjette kjønn og alder på inntil to deltakere i bildet kan være en artig ekstrafunksjon.

Et obligatorisk antiklimaks

Med tanke på det voldsomme inntrykket fjorårsmodellen av Mi Mix ga, var det nesten uunngåelig at Mix 2 ville bli et lite antiklimaks. Spesielt når konkurrentene virkelig har giret opp. Men det er samtidig litt uforståelig at Xiaomi ikke har prioritert noen av fanesakene fra konkurrentene. Selv ikke trådløs lading er med, selv om keramisk bakside burde gjøre det ganske enkelt å legge til.

Men du får fortsatt en høyst uvanlig telefon i Mix 2, og den har prioriteringene sine andre steder enn flere av de andre. Masse funksjoner, enorm intern lagringsplass og ørlite grann mer fremtidssikker maskinvare er bygget inn.

Til 8000 kroner blir det likevel litt vanskelig å velge Mix 2 i år. Til det er mobilutvalget så sterkt akkurat nå at Mix 2 fremstår som litt anonym. Enten du velger Samsung, Huawei, LG eller Apple får du flere og til dels viktigere funksjoner enn det Mix 2 byr på. Men hvis du vil ha «originalen», og en telefon som både er litt vanskelig å få tak i og som få andre har, kan Mix 2 likevel være riktig.

Trenger du hjelp til å velge? Ta en titt på denne artikkelen for å få et overblikk over helskjermtelefonene du kan kjøpe i høst »

Alternativ til Mi Mix 2

Huawei Mate 10 Pro
Kinesisk erkekonkurrent

Huawei Mate 10 Pro

fra 8290:-

Huawei har seilt opp som nest størst på mobilmarkedet, etter Samsung. Og Mate 10 Pro viser uten problemer hvorfor. Den er lynende kjapp, den har flott design og også den har masse lagringsplass med sine 128 gigabyte. Og du får i tillegg vanntetthet, knall kamera og en flott OLED-skjerm med HDR-støtte.

LG G6
Den rimeligste toppmodellen

LG G6

fra 4473:-

Hvis du vil ha en fet telefon uten å knuse sparegrisen fullstendig er LG G6 et fabelaktig valg. Telefonen har heldekkende skjerm, supert vidvinkelkamera og vanlig kamera på baksiden og den er tett. Til rundt 4500 kroner er den også noe i nærheten av et kupp. Den koster under halvparten av en del av de dyreste toppmodellene. Den kan virke litt pregløs, uten de store enkeltfinessene, men dette er likevel en prima telefon å bruke, og for svært mange praktiske formål er den vel så god som Mi Mix 2.

Samsung Galaxy S8+
Standardvalget

Samsung Galaxy S8+

fra 3861:-

Det er ikke for ingenting at Samsungs Galaxy S8-modeller har gjort det skarpt i år. Både S8 og S8+ er fantastiske mobiler å bruke, de har svært gode kamera og de er tette begge to. Plass for minnekort får du også her. Det du ikke får er de spesielle materialene i Mix 2, og du får heller ikke den vanvittige mengden lagringsplass inkludert. Men gjør ikke det så mye burde S8 være et godt valg.

annonse
Xiaomi Mi Mix 2 (6GB RAM) 256GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager

Dypdykk i Xiaomi Mi Mix 2

Xiaomi er den «ukjente» kinesiske mobilprodusenten som sendte sjokkbølger gjennom resten av mobilbransjen i fjor høst. Mens de andre mobilprodusentene fortsatt pyntet på telefonmodeller med rammer, og skrøt av millimeterslanking på ulike deler av mobilen - kom like gjerne Xiaomi med rammeløse Mi Mix.

For godt mål nøyde de seg ikke med å bare slippe en mobil som så spektakulær ut. De fulgte like greit opp med å bygge chassiset i keramikk, dytte inn en svær mengde lagring og å legge inn detaljer i rent gull.

På mange måter var Mi Mix drømmetelefonen for mobilnerdene - i hvert fall de blant oss som kanskje var litt lei av den gamle rammeformfaktoren.

Fornyet design

Det er ikke hodetelefonkontakt hverken på toppen eller bunnen av telefonen, men en overgang fra USB-C følger med.

I år er det Mi Mix 2 som gjelder. Den har forandret seg mye sammenliknet med originalen, men samtidig er det en del som er som før.

Mix 2 er også bygget i keramikk, og kan på sett og vis ses på som en ekstremt høyteknologisk tekopp. På den vanlige utgaven er det imidlertid kun baksiden som er keramikk, mens rammen rundt er i aluminium. Spesialutgaven som kommer bittelitt senere er frest ut av én enkelt keramikkblokk. Der overgår den forrige modell som hadde keramiske rammer rundt, men ikke var en såkalt «unibody»-konstruksjon.

I utgangspunktet er det imidlertid litt skuffende at Mix 2 kanskje er den spesifikasjonsmessig svakeste av høstens nye toppmodeller. Det er spesielt viktig med tanke på at den forrige tok rotta på større mobilprodusenter som Apple, Samsung og Huawei. Ingen av dem hadde noe som liknet på Mi Mix. Alle har noe som likner på Mi Mix 2.

Både Mix 2 (til venstre) og Mix har bakside i keramisk materiale. Den opprinnelige Mix-modellen hadde også keramikk i rammen rundt, men det er byttet ut med aluminium for den vanlige Mix 2-modellen. En spesialutgave er på vei i en keramisk unibody-konstruksjon - der alt unntagen skjermen er i en og samme blokk.

Mi Mix 2 har blitt vesentlig mindre og mer håndterlig enn forgjengeren. Selv om den ikke hadde rammer var den 6,4 tommer store skjermen en anelse uhåndterlig. Mix 2 har en skjerm man når mye enklere, og hele pakken er rundt en halv centimeter smalere og lavere. Tykkelsen er omtrent som før.

Men det som har blitt litt tykkere er det svarte som fortsatt gjenstår rundt skjermen. Til tross for at Mix 2 fortsatt ikke har tradisjonelle rammer, er det litt mer svart rundt skjermen oppe og på langsidene enn det pleide å være.

Men konkurrentene er på banen

Der Mix altså slo godt fra seg i et marked der ingen konkurrenter hadde tilsvarende telefoner, må Mix 2 kjempe mot disse modellene:

Gå direkte til tester og artikler om telefonene fra lenkene over, eller gå til samlesaken som sammenlikner de ulike modellene her »

Når Mix 2 ikke har det ekstreme kameraet fra S8-modellene, ikke pennen fra Note 8 og heller ikke den fabelaktige lydløsningen fra LG V30 kan det bli vanskelig å måle seg. Den må også klare seg uten OLED-skjerm, avansert ansiktsgjenkjenning og trådløs lading. Og helt til slutt; den leveres i utgangspunktet ikke med norske menyer.

Kan årets toppmodell fra Xiaomi likevel være god nok?

Menyer og opplevd ytelse

Mi Mix 2 har svært kjappe og fine menyer, men at den kun har engelsk menyspråk kan være en hindring for noen.

Mi Mix 2 leveres i utgangspunktet med engelske menyer i år. Nordiske og norske oversettelser er det verre med. Normalt oversettes imidlertid disse menyene ganske raskt til et vell av ulike språk, og det er mulig å snike inn disse oversettelsene selv. Men det understreker på sett og vis hvor entusiastrettet Xiaomis produkter foreløpig må betraktes som utenfor Kina. Noen har større språkpakker, andre ikke, og du risikerer å måtte legge til språk selv.

De fleste norske brukere burde imidlertid ikke ha noe større problem med å bruke en telefon med engelsk menyspråk. Norsk korrekturspråk og tastatur er selvsagt ikke noe problem, ettersom det er Googles Gboard-tastatur som er forhåndsinstallert.

Xiaomis MIUI-menyer er ganske fine og veldig kjappe. Men i denne Mix-utgaven er de bare på engelsk, med mindre du selv sørger for å finne frem og legge inn oversettelser. Det finnes et stort frivilligengasjement for Xiaomi-telefonene utenfor Kina, og oversettelser av menyer er noe av det de driver med.

Telefonen har siste generasjon maskinvare under keramikken, og sammen med de sedvanlig kjappe MIUI-menyene betyr det at ytelsesproblemer er noe man omtrent aldri støter på.

Det meste her går som et olja lyn. Enten det er veksling mellom apper, eller inn og ut av de ulike menyene. I så måte stiller den omtrent likt som de andre Snapdragon 835-telefonene vi har testet så langt - så godt som alle har vært veldig kjappe.

Menyene ser ikke ut helt slik vi er vant med, men strukturmessig er de omtrent slik vi kjenner Android 7-menyene. Det er rett nok stokket ganske grundig om på innstillingsmenyen i Android 8, og de endringene er foreløpig ikke synlige her.

Men gjemt i de mange innstillingskategoriene finnes det en mengde knapper Android-telefoner flest ikke har.

Funksjoner

En funksjon som ikke er veldig vanlig i andre mobiler, men ganske vanlig for kinesiske, er at mobilen prøver å gjette alder og kjønn på deltakere i selfier. Her bommer den litt, men vi velger å ta med bildet på grunn av dets estetiske kvaliteter.

Hauger av funksjoner pleier å være de kinesiske mobilprodusentenes paradegren. Mange av disse har vi sett før i andre merker, men ofte er de også genuint nyttige småting som blant annet Samsung, LG og Sony kanskje har gått bort fra.

En rekke nyttige ekstrafunksjoner er bygget inn i MIUI-menyene som kjører på Mix 2.

Her er noen av de til dels unike funksjonene du finner om du blar rundt i Mix 2-menyene:

  • Dual apps - mulighet til å installere samme app flere ganger, for flere ulike brukerkontoer.
  • App-lås - du kan sette separat sikkerhet for enkeltapper, med eller uten fingeravtrykket som hovedidentifikasjon. Kjører du uten får du i praksis et ekstra lag beskyttelse med separat mønster/passord for opplåsing. Du kan låse opp alle på en gang, eller en gang per app. Forskjellige passord per app går ikke.
  • Second Space - lar Mix 2 i praksis bli to ulike telefoner. Enten til jobb og fritid, eller om andre låner telefonen din ofte.
  • Kameraet kan forsøke (med varierende hell) å gjette alder og kjønn når telefonen brukes til selfier.
  • Du kan detaljstyre topplinjen. Batteriprosent får du andre steder, men mulighet til å gi operatøren ditt eget navn, se datahastigheter eller skru av og på ikoner for varslingene i nedtrekksmenyen er ikke spesielt vanlig.

Mi Mix to har flere andre mer og mindre nyttige funksjoner, inkludert en hel skytjeneste fra Xiaomi. Men det er relativt få ting her som ikke kan være nyttige i en eller annen sammenheng. Selv muligheten til å bytte navn på operatører kan være nyttig. Kanskje har du Telenor på jobb og Telia på privaten? Omdøp dem til Jobb og Privat, så ser du enda enklere hvilket kort du ringer med.

Målt ytelse

Mi Mix 2 yter akkurat slik vi forventer av en Snapdragon 835-mobil, og den havner dermed i selskap med flere andre modeller i oversikten vår. Den har imidlertid litt mer RAM enn 835-mobiler flest, og kan komme til å håndtere multitasking bedre enn en del av sine konkurrenter.

Grafer: Grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett (Exynos, Kirin, Apple Ax etc).

Som mobiltelefon

Forrige generasjon Mi Mix hadde et eeeeenormt batteri på hele 4400 mAh. Det er nesten uhørt stort. De få telefonene som har og hadde større batterier enn det er i stor grad spesialmodeller som selger på eviglang batteritid. Det fungerte som bare det også, og fjorårsutgaven glemte jeg rutinemessig å lade - fordi det måtte gjøres så sjelden. Bare hver tredje til fjerde dag måtte Mixen lades.

Batteriet i Mix 2 er krympet med hele 1000 mAh, og selv om 3400 mAh ikke akkurat er smått er det heller ikke uvanlig stort lenger. Mix 2 klarer seg fint et par dager på en lading, men den er ikke evighetsmaskinen forgjengeren var.

Heldigvis går det kjapt å lade med Quick Charge 3-støtte.

En endring fra originalen som dessverre er høyst velkommen, er overgangen til vanlig ringehøyttaler i toppen av telefonen. Forrige modell hadde en nokså sær høyttalerløsning der hele toppen av telefonen vibrerte for å lage lyden. Det ble en litt annerledes og pussig lyd av det. Selv om ny og spennende teknologi er tøft, har definitivt retretten til den gamle høyttalerteknologien gitt Mix 2 bedre samtalelyd enn sin forgjenger.

Telefonen har forøvrig to SIM-plasser slik at du kan dele opp mobilbruken din i privat- og jobbrelatert bruk, med hvert sitt abonnement og kort. Begge SIM-plassene støtter 4G.

En svært stor forbedring siden originalen for oss nordboere er at Mix 2 nå støtter 4G på 800 MHz-båndet. Det virker kanskje litt teknisk, men jo lavere frekvenser, desto lenger rekkevidde. 800 MHz er blant de laveste vi bruker i Norge, og er båndet operatørene bruker for det de kaller arealdekning. Altså der det ikke bor så mange folk, men man likevel ønsker dekning over et stort område.

Veldig kort og forenklet; Mix 2 kan vise seg å ha dekning på mange fjellknauser, svaberg og hyttetomter der originale Mi Mix ikke hadde dekning.

Strømmetjenestene på venstre halvdel av skjermen støtter alle å strekke innholdet slik at det passer på Mix-skjermen, mens Youtube dekker hele skjermen bare når videoen er i 18:9 originalt. NRK og Amazon liker ikke dette aspektet i det hele tatt. Foreløpig.

Å taste meldinger på Mi Mix 2 går som en lek, takket være det knallgode Gboard-tastaturet som er forhåndsinstallert. Her slipper du egne tastatur-appbutikker, reklamer og alt mulig annet fjas som andre løsninger gjerne kommer med. Enkelt og greit et ålreit tastatur som gjør jobben raskt, og som ikke tar vinter og vår å få satt opp slik man foretrekker det.

En utmerket underholder

Xiaomi har fjernet hodetelefonkontakten som var i forrige modell. I stedet følger det med en overgang til vanlig minijack, for deg som har gode hodetelefoner fra før som du vil bruke. Ellers følger det faktisk ikke med hodetelefoner i det hele tatt. Men Mix 2 har ikke problemer med å bruke andre telefoners overganger eller hodetelefoner, så det burde være ganske fritt frem til å velge mellom ulike USB-C-baserte hodetelefoner.

Om du vil ha kabel, altså. Hvis ikke finnes det gode trådløse alternativer enten du foretrekker øreklokker eller plugger.

De heldekkende skjermene ser ut til å ha standardisert seg på omtrent 18:9-aspekt, og det aspektet har Xiaomi også adoptert. Det er i grunnen like greit, nå som vi forventer at tjenestene følger etter med stadig større grad av støtte for disse superbrede skjermene.

Som vanlig for de fleste 18:9-telefoner vil ikke Youtube-innhold fylle hele skjermen med mindre det er tatt opp som 18:9 i utgangspunktet. Det er relativt lite utstyr som tar opp i dette aspektet som standard - de fleste slike kameraene er nok andre mobiltelefoner. Dermed er det litt sparsomt med innhold å strømme fra Youtube.

Heldigvis fungerer de tre kanskje viktigste betalte strømmetjenestene godt på en slik skjerm. Hverken HBO, Viaplay eller Netflix har problemer med å skyte litt utenfor skjermen fremfor å gi deg svarte striper på innsiden av den.

Slik ser det ut når NRK godgjør seg ca. midt på skjermen, med svarte striper på hver kortside.

Dessverre er både NRK TV-appen og Amazon Prime Video lite egnet for superbrede skjermer. Spesielt NRK burde bruke noen kroner på å oppdatere appen sin.

Skjermen har ikke mer enn rett over full-HD-oppløsning, og det er greit nok til vanlig mobilbruk, om enn litt skrint for bruk i VR-briller og tilsvarende.

Den største mangelen på skjermfronten er at HDR-bilder ikke er støttet. Teknologien finner du i så godt som alle konkurrenter, i litt ulike former. Når den gjør jobben slik den skal, enten ved å «oppskalere» frem sterke kontraster i eldre filmer og serier, eller ved å vise det kontrastrike innholdet i nye, er effekten ganske slående. En liten skjerm kan fort fortone seg betydelig større og mer engasjerende enn den virker.

Ellers er Mi Mix 2 en utmerket telefon til å spille og se filmer og serier på.

Kamera

Kameraet i Mix 2 er blitt bedre enn i forgjengeren, men ikke veldig mye - og ikke nok til å tukte konkurrentene.

Xiaomi har dyttet inn optisk stabilisering i kameraet sitt siden sist, og det kan virke som om kameraappen generelt har blitt kjappere. I godt med lys tar Mix 2 helt greie bilder. De blir noenlunde skarpe og plages ikke nevneverdig av bevegelsesuskarpheter innendørs.

Men kameraet er fortsatt Mix' svakeste gren. HDR-bilder kan bruke veldig lang tid på å eksponere ferdig, og HDR-funksjonen aktiveres heller ikke automatisk. Samtidig gir telefonen lukkerlyd fra seg omtrent umiddelbart. Resultatet? En haug testbilder som åpenbart er tatt mens telefonen egentlig er på vei oppi lommen igjen.

Kvaliteten på bildene lider dessuten en del under det som ser ut som svak programvare for digital puss og komprimering. Det er forholdsvis mye støy i bildene - også de som tas på dagtid. Det gjenkjenner vi fra Mi6 som vi testet i sommer.

Skal du ta selfier må du helst snu telefonen. Frontkameraet er nemlig under skjermen.

Det er én ting å ha et kamera som ikke kan kjempe med de aller beste i en telefon som overskygger konkurrentene på alle andre vis. Det er derimot kritisk så fort konkurrentene har tatt igjen Mix-serien både på formfaktor og til dels på øvrig bestykking. Så selv om Mix 2-kameraet er såvidt kvassere enn fjorårets med stabilisering bygget inn, er det strengt tatt ikke godt nok i år.

Det sagt, Mix 2 har et helt ålreit kamera. Men du får bedre mobilkamera enn dette fra rundt 3000 kroner i vanlige telefoner, mens de aller fleste helskjermskonkurrentene har bedre kamera i utgangspunktet.

I likhet med forrige Mi Mix må du snu Mix 2 på hodet for å ta selfier. Frontkameraet sitter nemlig i nedre høyre hjørne av telefonen, og er lett å dekke til når man holder den på vanlig måte. Telefonen gir selv beskjed om at det er fornuftig. Mix 2 gjør en helt ålreit jobb på disse bildene. Skjønnhetsmodusen som glatter ut huden er automatisk på, men gir hakket mer naturlige resultater enn mange slike løsninger.

annonse
Xiaomi Mi Mix 2 (6GB RAM) 256GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
Les også
Ulefone Mix: Ulefone Mix har heldekkende skjerm og koster under 2000 kroner
annonse