Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S7

Hvor god er den flate utgaven av Galaxy S7?

Vi har testet Samsungs flateste toppmodell.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Introduksjon

Vi publiserte testen av Samsung Galaxy S7 Edge på lanseringsdagen for et par uker siden, en test det var stor interesse for. Men Edge-modellen er ikke alene i år heller, og denne gangen er forskjellene litt større enn de var ved slippet av Galaxy S6. Det er på tide å sette den flate utgaven av Samsungs nye toppmodell på prøve.

Denne testen vil bli en forkortet utgave av våre vanlige tester, ettersom vi allerede har gått gjennom mange av egenskapene som deles mellom modellene. Det er altså noen forskjeller på telefonene, og det er de vi vil sette fokus på her. Det handler litt om fysiske forskjeller og spesifikasjoner, men også om eventuelle forskjeller i ytelse og hvor godt programvaren virker.

Svært synlig designforskjell

Den mest åpenbare forskjellen er altså at vanlige Galaxy S7 ikke har de bøyde kantene langs langsiden av skjermen, slik S7 Edge har. Men en vel så viktig forskjell er at den også har mindre skjerm. Der Edge-modellen har skjerm på 5,5 tommer, har Galaxy S7 skjerm på 5,1 tommer.

Det er fortsatt snakk om en meget god AMOLED-skjerm, og oppløsningen er den samme på de to telefonene. Dermed er pikseltettheten noe høyere i minste modell, uten at det fortoner seg som så fryktelig viktig. De færreste vil legge merke til dette.

Glass foran og bak, avbrutt av en aluminiumsramme er felles for begge, og vi liker veldig godt at Samsung har brukt bøyd glass på baksiden av også denne telefonen. Det gir et godt og behagelig grep på telefonen. Dette er en forbedring i forhold til fjorårets modell, som av enkelte ble opplevd som litt for glatt og litt spiss i ytterkant av aluminiumsrammen.

Ettersom forsiden på telefonen kun har forsiktige avrundinger langs glassets ytterpunkt ser telefonen noen hakk mer anonym ut enn storebror. Men der Galaxy S7 Edge kan by på litt tilvenningstid på grunn av den sterke bøyen langs kantene, er sånn sett den flate skjermen litt raskere å komme i gang med. Uansett er det kanskje viktigere at størrelsen er litt mindre, dersom du sliter med å håndtere store telefoner.

Har ikke Edge-funksjonene, men ellers lik

Det er Samsungs Touch Wiz-menyer som pryder skjermen også her. Sammenliknet med Galaxy S7 Edge mangler den de mange Edge-spesifikke funksjonene. Her må du med andre ord betjene telefonen slik du er vant til, og klare deg uten den hurtigkontaktene, appene og, eh, linjal og kompass som også bor i kantskjermen på Galaxy S7 Edge.

Touch Wiz-menyene har blitt meget gode, og det samme har multitaskingen Samsung har bygget inn. Appmenyen bak var forholdsvis ryddig til vi la til store mengder skrot helt selv.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samsungs menysystem har det vært delte meninger om gjennom årene, men har du ikke prøvd dem på en stund kan det være en tanke å prøvekjøre ett av de nye beistene. De er raske, og det er minimalt med forsinkelse her, uansett hva du gjør. Den totalt uanstrengte menyflyten Nexus-telefonene har får du imidlertid ikke, men den får du jo egentlig kun på de helt rene Android-produktene. Galaxy S7 er imidlertid svært nærme.

Innholdsmessig er menyene også renere enn de var før, med mindre skrot og mer nyttig innhold. En ulempe er at ikke alt ekstrainnholdet kan fjernes helt, men du kan deaktivere apper slik at de ikke vises i menyen.

Galaxy S7 oppå Galaxy S7 Edge. Begge har buet glass på baksiden, men det er bare Edge-modellen som har buer også på forsiden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Stabil programvare og rask lading

En likhet mellom de to modellene som vi setter stor pris på er at det er relativt lite programvarekrøll å finne her. De få småfeilene vi har sett har det vært langt mellom, og også batteritiden har holdt veldig godt mål.

Apropos batteritiden har Galaxy S7-modellene en forholdsvis uvanlig egenskap, nemlig muligheten for trådløs hurtiglading. For våre breddegrader ble dette først tilgjengelig i Galaxy S6 Edge+, men ellers er det ikke mange andre modeller som støtter det. Galaxy Note 5 er én slik modell, men den selges ikke her på berget.

Galaxy S7 flat er dessuten kjapp når den skal lades med kabel også. Den bruker omtrent halvannen time fra 0 til 100 prosent. Trenger du bare halvfullt batteri kan du klare deg med i overkant av en halvtime tilkoblet den elektriske navlestrengen.

Samsung Galaxy S7 32GB
10
Fantastisk

Samsung Galaxy S7 32GB

10
Fantastisk
sitatGalaxy S7 overbeviser på alle områder.

Fordeler

  • +
    Vanntett
  • +
    Minnekortplass
  • +
    Design som skiller seg ut
  • +
    Lynende rask
  • +
    Markedets beste mobilkamera?
  • +
    Superskjerm
  • +
    Mange nyttige funksjoner
  • +
    Forholdsvis ryddig menysystem
  • +
    Rask lading og god batterikapasitet
  • +
    Litt mindre og enklere å håndtere enn Edge-modellen

Ting å tenke på

  • Fortsatt ingen USB type C
  • Gmail-appen støtter ikke Exchange
  • Ingen løsning for trykkmåling i skjermen
  • Ingen Edge-skjerm
annonse
Samsung Galaxy S7 SM-G930F 4GB RAM 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Batteritid, kamera og konklusjon

Kameraet som står i de to Galaxy S7-modellene skal være likt, og akkurat som i største utgave ser bildekvaliteten fra den flate varianten meget god ut. Selv om den opprinnelige Galaxy S7 Edge-testen var en av de lengre vi har publisert på en stund, var det likevel et par viktige detaljer som ikke ble tatt med. Én av dem er muligheten til å lagre bilder som råfiler.

Begge telefonene har denne muligheten, og for begge er det et veldig smart triks som gjelder. Et triks som kanskje kan lure deg litt når du overfører bildene. Det var i hvert fall delaktig i forglemmelsen da Edge-testen ble skrevet. Men valget Samsung har tatt her er antakeligvis ett du absolutt ikke ville vært foruten.

Telefonene lagrer både vanlige JPG-filer og råfiler med data rett fra bildebrikken i DNG-format. Det som er veldig smart her er at hvis du har et minnekort i telefonen vil telefonen sende de komprimerte JPG-filene dit, mens de enorme råfilene legges på den interne lagringen. Dermed har den altså to lagringssteder å fordele datamengdene på. Når hvert JPG-bilde er på rundt 5 megabyte og råfilene er på knappe 24 megabyte stykket er det snakk om en forholdsvis voksen mengde data som må lagres fort.

Det du kommer til å sette aller mest pris på med Galaxy S7 er sannsynligvis kameraet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I andre telefoner og vanlige kamera har vi opplevd at skuddtakten synker betraktelig når både råfiler og komprimerte filer skal lagres. Det ikke særlig merkbart med Galaxy S7. Til tross for at telefonen kan ta bilder i et rasende tempo og ikke virker å ta seg særlig mye lenger tid om mørket faller på, blir bildene stort sett gode direkte fra telefonen. Råfilene gir deg imidlertid større mulighet til å berge bilder som nesten ble bra, ved bruk av Photoshop og liknende applikasjoner.

Galaxy S7 til videobruk

Begge telefonene kan filme i inntil 4K-oppløsning, og begge har stabilisert optikk som skal gi både bedre stillbilder og mer stabil filming. Det ser ut til å virke utmerket for begge enheter, men siden den flate utgaven er litt mindre enn den andre føles det et par hakk mer stabilt å filme med Galaxy S7 Edge. Høyst sannsynlig vil dette variere basert på alt fra hva du er vant til å holde til hvor store hender du har.

Videokvaliteten i seg selv blir meget god enten du har valgt full-HD eller 4K.

Det følger med en enkel redigeringsapp i programvaren fra før. Vil du gjøre litt mer avanserte ting blir du ledet til en nedlasting so gir deg appen til høyre. Viktigst av alt - telefonen er rask nok til at alt går svært smidig for seg. Også når utgangspunktet er 4K-video.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som mange telefoner i dag har Galaxy S7 innebygget støtte for enkel redigering av video. Telefonen er kraftig nok til at 4K også redigeres på et blunk. Videoen i saken om Sonys Xperia Agent fra Mobile World Congress ble tatt opp i 4K på messegulvet, før det nærmere 1 GB store opptaket ble klippet ned til de mest interessante bitene og kodet ned til full-HD for å få tanket dataene hjem til Norge litt kjappere.

Vel hjemme ble de samlet og fikk lagt til tekst og sluttplakat, men selv om tradisjonell redigeringsprogramvare altså var involvert helt på slutten, er det ingen tvil om at både mobiler generelt og Galaxy S7-modellene spesielt nå har blitt meget kraftige og gode verktøy for oss som trenger å filme på farten. Det handler både om kvaliteten vi nå får fra disse telefonene, og om verktøyene.

Batteritid og bruk

Fingeravtrykkleseren virker å ha blitt et par hakk bedre siden Galaxy S6.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En forskjell på Galaxy S7 Edge og den vanlige Galaxy S7-en er at du ikke har noen tilvenningstid forbundet med de avrundede hjørnene i Edge-modellen. Her går man rett igang, og det er ikke vanskelig å treffe de ytterste tastene på tastaturet, eller ikonene lengst ut på skjermen. Selv om vi fort ble vant til dette på Edge-modellen utelukker vi ikke at størrelse og utforming kan gjøre den vanskelig for enkelte.

Hvis du har små hender eller foretrekker mer kompakte telefoner anbefaler vi at du prøver begge modellene før du bestemmer deg.

Galaxy S7 har mindre batteri enn Galaxy S7 Edge, men vi opplever ikke batteritiden som noe problem her heller. Vi har hatt telefonene en stund nå, og de må lades rundt annenhver dag begge to. I mindre aktive perioder har det holdt å lade hver tredje dag. I testperioden har bruken vært relativt aktiv med noen timer musikklytting, nettsurfing og spilling om dagen, i tillegg til grunnleggende utveksling av meldinger og samtaler.

Akkurat batteritiden er noe enkelte brukere har opplevd som for knapp i forrige generasjon Galaxy S, så her lover Galaxy S7-modellene meget godt. Det er likevel vanskelig å ta høyde for aktiv bruk over lang tid, påvirkning fra enkeltapper og eventuelle oppdateringer som kommer. Rent fysisk virker imidlertid telefonene å ha kruttet som skal til for å holde lenge og litt til.

Galaxy S7 blir lunken, og holder seg lunken

Samsungs nyeste Exynos-brikke i kombinasjon med en litt uvanlig kjøleløsning ser ut til å være en vinner. Tre AnTuTu-målinger i rask rekkefølge endte i lunken telefon og den raskeste målingen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi forventer egentlig kliss like tall for de to Galaxy S7-modellene. Systembrikken er den samme, og selv om skjermen i modellen vi nå ser på er mindre, er oppløsningen lik. Kort sagt, maskinvaremessig har de like forutsetninger. Med ett lite, og kanskje viktig unntak.

Telefonene kjøles av en væskefylt varmefordeler (heatpipe) som ligger under glassbaksiden. Hele konseptet med slike kjølere er at væsken fordamper og så kondenserer et annet sted i rørsystemet, der den gir fra seg varmen. Størst mulig areal å fordele varmen på er altså viktig, og her tenkte vi det kanskje skjulte seg en liten forskjell. Ville Galaxy S7 tape ytelse fortere enn Galaxy S7 Edge som er større?

Som med Edge-modellen merker vi at varmen brer seg gradvis utover baksiden av telefonen under testingen. Og den holder seg lenge. Det blir ikke ubehagelig varmt på noe tidspunkt, men nok en gang opplever vi også noe litt uvanlig. Vi kjører hver av testene tre ganger for å være rimelig sikre på tallene, og normalen er at siste test gjerne blir litt dårligere om vi kjører dem for tett. Varm telefon pleier å bety nedklokket systembrikke.

Så godt som lik ytelse mellom Galaxy S7-variantene

For det første virker det med S7-telefonene som om avstand mellom testene ikke er så nøye. De blir lunkne, og forblir det uten å se ut til å bli særlig varmere. Og vi ser minimalt med endringer i tallene mellom hver test – ofte har de beste målingene vært siste måling etter å ha kjørt for eksempel AnTuTu tre ganger i rask rekkefulge. Helt uten pauser, altså. Her ser det ut til at disse mobilene er i stand til å holde på nær uavhengig av varmeutvikling.

Ytelsen er så godt som lik mellom de to telefonene. Hadde vi kjørt testene enda flere ganger kunne vi sannsynligvis visket vekk de ørsmå forskjellene vi ser.

untitled link

Totalvurdering

Begge de to Galaxy S7-modellene, både «flat» og Edge er helt i toppen av telefonutvalget som er tilgjengelig i dag. De er lynraske og fulle av nyttig programvare, ikke søkklastet med unyttig fjas slik vi av og til opplever. Viktigst av alt – de har gjort et lite sjumilssteg på kamerafronten.

Der mobiltelefoner før var helt fine feriekamera så lenge solen skinte, dukket det alltid opp et lite savn etter noe litt mer ordentlig så fort mørket falt på. Grumsete bilder av hyggelige lag er jo ikke så gøy.

SIM-kortluken skjuler plass for minnekort, og det er vanntetting rundt den, slik at du ikke behøver å skalke andre luker.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det problemet er merkbart mindre med Galaxy S7 enn med andre telefoner. Det er først og fremst på full automatikk vi merker hvor god både maskinvare og logikk i programvaren må være. Joda, bildene blir litt grumsete når det blir svært mørkt, men grumset er relativt godt skjult, og vi får overraskende mange detaljer med. Vi må leve med å se tegn til overoppskarping og andre digitale triks innimellom, men Samsung har funnet en finfin balanse på denne fronten. Blir ikke bildet godt nok? Se hva du kan gjøre med råfilene som telefonen også kan lagre.

Ellers er menyer raske og gode. Det finnes utmerket støtte for å kjøre flere apper samtidig og for veksling mellom dem. Spesielt legger vi merke til at stadig fler apper støtter Samsungs løsning for vindusvisning og skjermdeling. Med så mye krefter under panseret kan du nær sagt kjøre hva du vil side om side, uten å merke ytelsestap.

En evighetsmaskin

Samsungs MyKnox-løsning, og Microsofts Office-applikasjoner gir deg et pent batteri av hjelpemidler for sikkerhet og produktivitet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ettersom vi har forsøkt å tappe telefonen for strøm mange ganger i løpet av testen har ordene «fordømte evighetsmaskin» blitt ytret et par ganger. Men ulempen gjør seg heldigvis utelukkende gjeldende for oss, som ville sjekke hvor lang tid det tok å lade opp telefonen med ulike løsninger.

For deg og de aller fleste andre er evighetsmaskin en ekte hedersbetegnelse for telefonen.

Byggekvaliteten virker svært god, og med en slik design er det nesten litt merkelig at vanntettingen Samsung også har fått plass til nesten virker som den minste nyheten med disse telefonene. Men når prislappen er såpass høy er det meget betryggende å vite at de tåler en regnskur eller litt søl.

Design er og blir en smakssak, men det vi helt objektivt kan si er at Galaxy S7 Edge skiller seg langt mer ut blant andre telefoner enn Galaxy S7 gjør. For noen vil denne telefonens relative anonymitet være en ulempe, mens den for andre vil være en fordel. At glasset på baksiden av Galaxy S7 er kurvet, selv om forsiden er flat, gir i hvert fall en smak på denne uvanlige designen.

Så hva er alternativene til Galaxy S7 i dag? Hvis du virkelig vil ha det råeste på markedet er det ikke så mye annet der ute å velge i. Kombinasjonen av ytelse, kamera, vanntetting og solid programvare har vi ikke sett før. Hver for seg har disse egenskapene konkurrenter, men ikke samlet.

Konklusjon og alternativ

Så er spørsmålet om man trenger en så påkostet pakke. Selvsagt ikke, er svaret for de fleste av oss. Men så er det også et svar mange norske mobilkjøpere ikke bryr seg særlig om.

Vil du ha en telefon som yter like godt, og også har flott design, er iPhone 6S stadig et godt alternativ. Men den er ikke vanntett, har ikke minnekort, og da vi testet kamera i nær stummende mørke viste den mørk skjerm, samtidig som Galaxy S7 klarte å tegne opp et dårlig, men imponerende detaljert bilde. Samtidig har iOS sine svorne tilhengere, og iPhone-modellene er solide og gode telefoner.

Hvis du synes det er en ulempe at designen ikke skiller seg så godt ut her som i Edge-varianten av samme telefon, er det naturlige valget nettopp Galaxy S7 Edge, men den koster en drøy tusenlapp mer.

Skal man være fornuftig? Vel, Samsungs Galaxy A5 er også en helt utmerket telefon og den koster under det halve. Men det er lite som er like gøy som å være litt ufornuftig. For oss er det Edge-modellen som er den klare vinneren av disse to, med uvanlig design som prikken over i-en.

Samsung Galaxy S7 32GB
10
Fantastisk

Samsung Galaxy S7 32GB

10
Fantastisk
sitatGalaxy S7 overbeviser på alle områder.

Fordeler

  • +
    Vanntett
  • +
    Minnekortplass
  • +
    Design som skiller seg ut
  • +
    Lynende rask
  • +
    Markedets beste mobilkamera?
  • +
    Superskjerm
  • +
    Mange nyttige funksjoner
  • +
    Forholdsvis ryddig menysystem
  • +
    Rask lading og god batterikapasitet
  • +
    Litt mindre og enklere å håndtere enn Edge-modellen

Ting å tenke på

  • Fortsatt ingen USB type C
  • Gmail-appen støtter ikke Exchange
  • Ingen løsning for trykkmåling i skjermen
  • Ingen Edge-skjerm
annonse
Samsung Galaxy S7 SM-G930F 4GB RAM 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse