På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Vi har testet MSIs bærbare beist med mekanisk tastaur
MSI GT80 Titan koster skjorta, men du verden så morsom den er.
Innhold
Introduksjon
– Vel, dette er ikke noe en ser hver dag. Det tenkte i alle fall en samlet Tek.no-redaksjon etter at papp, bobleplast og isopor var ryddet av banen og MSIs GT80 Titan stod i bare messingen (eller aluminiumen i dette tilfellet) foran oss på testlaben.
Visst hadde vi vel sett bildene allerede. Men, så gjør det bare noe med en å se en slik bærbar PC «live». En kriger på 4,5 kilogram med sitt glødende røde mekaniske tastatur og en stor 18,4-tommers skjerm, med en konstruksjon og detaljer som bare ikke slipper igjennom lukkeren til kameraet vårt.
Det er ikke til å legge skjul på at vi ble positivt overrasket over byggekvaliteten til GT80. Her er alt skikkelig skrudd sammen og det er dessuten benyttet aluminium over store deler av maskinen, noe som styrker konstruksjonen. Når det kommer til det estetiske synes vi også MSI har truffet blink. Til å være en MSI-maskin har vi denne gangen fått en mer minimalistisk design, med færre distraksjoner og renere linjer. Spillere vil nok sette pris på den ikke altfor glorete, men samtidig gamer-aktive utførelsen som går igjen både i den sorte anodiserte aluminiumdrakten, drageembleet over tastaturet, den lysende «Gamer Series»-logoen på fremsiden og det enkle, men direkte røde lyset fra tastaturet.
Les hele testen av MSI GT80 Titan på side tre »
Vi var spente allerede før pakken fra MSI og Taiwan dumpet inn døra. Vi var spente på å slippe løs de to beistene fra Nvidia som vi visste holdt til i den. De to GTX 980M-beistene som vi av erfaring vet på en dårlig dag kan lage høye ulyder. Ulyder som vil sende titanen tilbake til Taiwan med skam skrevet i panna og oss til hørselskadeavdelingen på rikshospitalet. Men, vi vet også at de på en god dag kan levere rekord i 3DMark og vise vår naturlige skepsis mot tunge og ekstremt dyre bærbare maskiner midt i mot.
Lov å være gal
For i tillegg til å være helt unikt utformet og by på rå spesifikasjoner er MSIs GT80 også svært dyr. Sist vi sjekket, som naturlig nok var like før publisering, stod det omtrent 32 500 kronestykker mellom deg og den. Flere lønninger med andre ord, og spesielt å tenke på i og med at en del ikke bruker så mye penger på bilen sin engang.
Det å kjøpe en GT80 og vente seg mye ytelse per krone er galskap. Men, så er det jo slik at ikke alle valgene ens trenger å være fornuftige.
Og godt er det, for ellers kunne mange kommet til å gå glipp av å selv oppleve MSIs GT80 på nært hold. Oppleve selv hvordan den er helt unik i forhold til alle andre bærbare på markedet, hvordan den uten å mukke gyver løs på selv moderne blockbuster-spill og serverer den jevneste bildeflyt, eller hvordan du etter en stund med GT80 glemmer at du kastet ut den stasjonære maskinen din som du var så glad i og ikke trodde kunne erstattes.
Nå gir vi bort litt av det som kommer på side tre, men det må sies allerede her: GT80 har fått selv en motstander av mekaniske tastaturer til å åpne døra på gløtt for å legge sitt åtte år gamle membrantastatur på hylla. Les mer om det mekaniske Steelseries-tastaturet med Cherry-brytere på sistesiden.
Selv om MSI med sin GT80 har tatt nok finurlige designvalg til at vi er fristet til å gå rett på dem, er det en annen sak vi bare må finne ut av aller først her vi sitter med en bærbar maskin til godt over 30 000 kroner, spekket til langt oppover hårfestet:
Hvordan måler den seg mot andre mer ordinære spillbærbare, og kan den erstatte din spill-PC? Bli med over til neste side for å finne det ut.
MSI GT80 2QE-031NE
En helt unikt maskin som, til tross for noen fallgruver, kanskje passer deg helt perfekt.
Fordeler
- +Et helt unikt produkt
- +Svært godt tastatur
- +Høy ytelse
- +Velkonstruert
- +Vi liker designet
- +God batteritid i sparemodus
- +God lyd
- +Godt portutvalg
Ting å tenke på
- —Støyer kraftig under spilling
- —Svært dyr
- —Flerbevegelser glipper
- —Dårlig kalibrert skjerm
- —Stor og tung lader
Ytelse nok for 30 000?
Som allerede nevnt finner vi ikke ett, men hele to stykk Nvidia GTX 980M like under det massive aluminiumskjoldet til GT80. Disse grafikkbrikkene slår sine krefter sammen med en Intel Core i7 4720HQ-prosessor med fire kjerner som hver jobber med en frekvens på 2,6 GHz til vanlig, eller opptil 3,6 GHz når det virkelig trengs i spill.
Effekten disse komponentene, og da spesielt grafikkbrikkene, har i spill er enorm. Mens mer tradisjonelle spillbærbare med ett grafikkort også kan klare seg relativt bra når de utsettes for stresset moderne spill påfører dem, blir ytelsen opptil 60 prosent høyere når de er to om oppgaven.
Før vi skal se på spillytelsen tar vi en rask titt på hva prosessoren er god for:
Vår prosessortest viser at GT80 gnager seg igjennom vår videokonvertering på snaue 8 minutter og 20 sekunder. Resultatet er godt, selv om bærbare med skrivebordsprosessorer riktig nok tar innersvingen på den.
Så grafikk:
Tospannet tipper 13 000 poeng i 3DMarks tyngste test, Fire Strike, noe som er et veldig bra resultat og en økning på 60 prosent. Det er imidlertid mulig prosessoren er en liten flaskehals i den lettere testen Cloud Gate, hvor ledelsen krymper.
Som vi ser av grafene våre står det ikke på viljen når to GTX 980M-samarbeider i virkelige spill, og selv om vi ser enkelte rariteter, som at Asus G751 skal være raskere i lav oppløsning i Hitman Absolution, går samtlige andre resultater kraftig i favør MSIs GT80.
Om vi ser på grafene for Full HD-oppløsning går det et tydelig skille mellom bærbare med ett skjermkort og de med to skjermkort. Om vi regner litt på resultatet fra våre spilltester viser det seg at Metro: Last Light yter 67 prosent bedre med to skjermkort, mens Hitman Absolution yter nær 40 prosent bedre enn Asus G751 med ett GTX980 om bord.
Under testingen vår spilte vi også det noe mindre krevende Diablo 3. Her kunne vi faktisk kline til og bruke Nvidias oppskaleringsteknologi, DSR, for å simulere spilling ved høyere oppløsning enn GT80s skjerm egentlig støtter. Dette ga et mye skarpere bilde og bidro svært positivt til det visuelle uten å merkbart redusere bildeflyten.
Det er verdt å merke seg at de to GTX980-brikkene kan oppgraderes senere.
GT80s to mSATA-SSD-er i Super RAID skriver med en hastighet på vel 1000 MB/s og leser med en hastighet på 1100 MB/s. Dette slår akkurat ytelsen til M.2-flashminnet i Asus' G751 og legger seg godt foran ytelsen vi finner hos bærbare som bruker tradisjonelle SATA-baserte flashenheter. Den gode leseytelsen gir lynrask oppstart av programmer, og kopiering av filer går ditto kjapt unna.
Hvilken pris kommer den gode ytelsen til? Det ser vi på neste side.
MSI GT80 2QE-031NE
En helt unikt maskin som, til tross for noen fallgruver, kanskje passer deg helt perfekt.
Fordeler
- +Et helt unikt produkt
- +Svært godt tastatur
- +Høy ytelse
- +Velkonstruert
- +Vi liker designet
- +God batteritid i sparemodus
- +God lyd
- +Godt portutvalg
Ting å tenke på
- —Støyer kraftig under spilling
- —Svært dyr
- —Flerbevegelser glipper
- —Dårlig kalibrert skjerm
- —Stor og tung lader
I bruk og konklusjon
Vi i Tek er ikke kun opptatt av ytelsen når vi tester bærbare. Også egenskaper som byggkvalitet og interaksjon bør score høyt hos oss før totalkarakteren blir av det presentable slaget.
Vi spør oss ofte om tastaturet er godt å skrive på over lengre perioder, om det gir fra seg ulyder og om byggkvaliteten er god nok for daglig bruk.
Trenden hvor bærbare bare blir tynnere og tynnere har gått kraftig ut over tastaturene og dermed også komforten når en skriver. MSI har på sin side bestemt seg for å virkelig slå et slag for skrivekomforten. De er kjent for å bruke generelt veldig gode membrantastaturer fra Steelseries, og selv om de er tro til leverandøren gjør de med GT80 noe som egentlig er helt drøyt. De gir oss et mekanisk tastatur, i full størrelse, på en bærbar datamaskin.
Har verdens beste bærbar-tastatur
Argumentene for at ingen har gjort noe lignende før dem er åpenbare. Et mekanisk tastatur gjør den bærbare maskinen svært mye mindre bærbar. Men, etter å ha brukt MSIs GT80 en ukes tid og blitt kjent med tastaturet lurer vi på hvorfor ingen andre produsenter har prøvd seg tidligere likevel.
Grunnen til det at det mekaniske Steelseries-tastaturet, som for øvrig bruker de brune Cherry MX-bryterne, er helt overlegent noe annet tastatur for bærbare vi noensinne har stiftet bekjentskap med. Dette står seg både når vi spiller og når vi skriver. Hele denne testen er skrevet på vårt testeksemplar av GT80, noe som ikke pleier å være tilfelle. Vi synes rett og slett at GT80 har verdens beste tastatur.
Responsen i tastene er, i mangel av et bedre ord, svært tilfredsstillende. Vi gjør få bommerter og blir ikke slitne av å skrive.
Tastene klakker i vei, og når en kommer inn i rytmen har vi gående et aldri så lite steppeshow her på kontoret. Til forskjell fra etter et steppeshow er det imidlertid ingen som applauderer etter at du rytmisk har punchet deg gjennom dagens produksjon. Du er mer trolig å få en kilevink sendt din vei. Vi kommer nemlig ikke unna at også dette mekaniske tastaturet kan drive tilhørere til vannvidd med lydnivået sitt, enn så herlig det høres ut for deg selv.
Tastaturet er mye høyere plassert enn på andre bærbare. Nettopp derfor får du med en håndleddstøtte i silikon som du absolutt bør bruke for å få riktig arbeidsstilling for hendene dine. Uten kan det raskt bli et slit å skrive.
Tastaturet har såkalt anti-ghost, noe som betyr at det klarer å prosessere opptil flere samtidige trykk. Dette er en fordel i spill hvor det går raskt for seg og hvor du ikke vil at enkelte nedtrykk skal «glemmes».
Bare for å understreke hvor overdådig GT80 er, finner alle som skaffer seg den en liten metallboks i esken. Denne holder fem gullfargede metallbrytere som, om du ønsker det, erstatter de mye brukte spilltastene W, A, S, D og ESC. Disse er en anelse tyngre og gir en litt annen følelse enn øvrige taster, men «pimper» maskinen din uten å føre den over grensen til harry-land. Vi skulle bare ønske det røde baklyset fant veien gjennom disse også.
Om vi skal frem med pirkepinnen ville vi alltids satt pris på om MSI kunne lagt ved et par norske Ø- og Æ-taster mens de var i gang. Disse felles nordiske tastene har vi aldri fått sansen for, der de roter til tastaturet for alle som ikke lærte seg Touch-metoden.
Svak på flerbevegelser
Normalt er pekeplaten nedenfor tastaturet. Men, ettersom tastaturet allerede er trukket så langt ned på GT80 for å gjøre plass til de to kraftpakkene av noen skjermkort i toppen, har denne måtte vike til høyresiden for tastene. Det fungerer ikke spesielt godt for venstrehendte, som ved siste opptelling skulle tilsi over ti prosent av oss, men noe veldig stort problem er det ikke. På denne spillmaskinen tenker vi nok en skikkelig spillmus er et naturlig tilbehør uansett hvor du tar med deg GT80-en eller hva du gjør på den.
Pekeplaten sporer fingerbevegelsene veldig nøyaktig og det er greit å ha dedikerte knapper for venstre- og høyteklikk. Når det kommer til flerbevegelser kommer den likevel til kort. Vi sliter med å få flerbevegelser som rulling til å fungere uten at sporingen av en eller flere fingre forsvinner. Videre er forstørring og forminsking av nettsider svært hakkete. De jevne og alltid dødelig presise gestene på Apples pekeplater er en million ganger bedre.
En morsom detalj finner vi ved å se litt nærmere på pekeplaten, dog. Du kan nemlig utnytte denne som en numpad i stedet for pekeplate. Ved å trykke på num-flaten øverst til høyre på pekeplaten kommer 16 nye taster til syne. Nå får du ingen fysisk respons herfra, så for tallknuserne der ute vil nok uansett et dedikert nummertastatur være å foretrekke, men vi tror mange vil synes det er fint å ha rask tilgang til talltastaturet i touchform likevel.
Slangen i paradis
Som alltid når vi tester bærbare med et kraftig grafikkort, eller i dette tilfellet to, er vi spente på støynivået og temperaturene. Med bråkebøtta av en nyvinning MSI serverte oss sist fryktet vi det verste da vi startet maskinen.
Vi kunne likevel straks konstatere at under normal bruk, slik som nettsurfing og strømming av video, hører en bare et jevn og svært lavt sus fra de to store luftekanalene bak maskinen.
I det vi starter opp Diablo 3, et spill som ikke er så alt for krevende, øker imidlertid raskt viftenes turtall til et nivå som oppfattes mer forstyrrende for noen. Vi tok frem våre hodetelefoner, som riktig nok er åpne, men klarte med det å kansellere ut nok av denne ekstra støyen til at vi kunne nyte spillet og ikke plages av det høyere viftesuset.
På dette stadiet så vi oss alt i alt godt fornøyde, men det var før vi dro i gang de virkelig grafikktunge spillene som Hitman: Absolution og Metro: Last Light. For, etter å ha spilt gjennom det første brettet på Hitman, var vi ikke bare helt øre i hodet, vi var rett og slett møkk lei det høye og altgjennomtrengende suset fra det som nå minnet oss mer om turbiner enn vifter.
Det er vel bare å forvente at det blir en bråkete affære når en trykker to heftige grafikkort inn i en bærbar maskin, men resultatet blir dessverre at mens en kommer unna hørselvern under normal bruk, blir hørselvern – eller i alle fall et par lukkede hodetelefoner – helt essensielle om du tenker å bruke GT80 til det formålet den er laget for, nemlig spilling. Det å spille på GT80 i stua mens resten av familien ser på TV eller slapper av med en bok kan du glemme. Prøver du likevel går nok maskinen ut vinduet raskere enn du klarer å bestemme deg for om du vil tilstå hvor mange penger du har lagt i den.
Når det kommer til temperatur under last har vi lite å si på dem. Det blir varmt under maskinen, men så håper vi ikke du planlegger å sitte med GT80 på fanget heller akkurat.
Kalibrer skjermen
Skjermen er, i likhet med resten av GT80, litt større. Den øker fra de typiske 17 tommerne til 18,4 tommer, og godt er det. GT80 er tenkt som en skrivebordserstatter, og mens de fleste er vant til 24-tommer eller større her er det merkbart men ikke helt ulevelig å kompromisse på denne størrelsen. Oppløsningen er på sin side fortsatt de vante 1920 x 1080 punktene, noe vi ikke klager over. Full HD-oppløsning er fortsatt en perfekt match for spillbærbare når vi vekter grafikkdetaljer opp mot bildeflyten dagens mobile grafikkort klarer å levere.
Når vi måler skjermkvaliteter som fargegjengivelse og lysstyrke får vi to resultater i hver sin ende av tommel opp-skalaen. Mens skjermen scorer svært godt på lysstyrke, er fargene på ville veier.
Den matte skjermen, som er av typen PLS og dermed skilter med god innsynsvinkel, har nemlig et svært tydelig blåskjær over seg. Videre er skillet mellom gult og grønt under par, og magenta heller mer over mot blå enn noen her i redaksjonen setter pris på. Rent praktisk er det det konstante blåskjæret der vi normalt hadde ventet å se hvitt som er mest problematisk synes vi. Går du for en GT80 anbefaler vi deg samtidig å skaffe kalibreringsutstyr for skjermen.
I sommer lanserte Nvidia sin G-Sync-teknologi for bærbare maskiner. Dette var akkurat litt for sent til at MSI fikk på plass støtte i GT80 til teknologien som fjerner riving i bildet og gir jevnere bildeflyt uten V-sync aktivert. Synd, for det denne teknologien gjør med bildeflyten i spill må bare oppleves, eller i alle fall leses om.
God batteritid – i «sparemodus»
Vi kan mene mye om batteritiden til bærbare spillmaskiner. Sannheten er likevel at selv om vi alltid måler denne vektes den ikke veldig høyt når alt kommer til alt. For GT80s vedkommende trekker den uansett ikke ned. Vi målte nemlig like i overkant av fire timer videoavpilling i VLC med skjermens lysstyrke justert ned til 150 nits, noe som er bra for en spillbærbar.
Noe av grunnen til at GT80 leverte så bra her er at vi for anledningen la de to grafikkbeistene i dvale og heller startet den opp med den integrerte grafikkmotoren Intel HD Graphics 4600 i sjefstolen.
Med de to GTX 980M-brikkene aktive kunne vi nærmest se batteriindikatoren krype nedover, og den viste minutter heller enn timer etter en fullading.
Så lenge du tar deg bryet med å starte om maskinen i integrert grafikkmodus når du ikke skal spille kan du trygt bevege deg litt unna et strømuttak. Skal du spille er du lenket til veggen, så enkelt er det.
Skrivebordserstatter og mediasenter
GT80 har fint plass til et par stereohøyttalere signert danske Dynaudio. Disse spiller høyt, har god dynamikk, så mye bass en kan forvente fra en bærbar og låter generelt ganske bra - om ikke en liten anelse metallisk ved svært høyt volum. Om du ikke er veldig kravstor har du her både et lite festanlegg og god nok lyd i massevis for filmer og musikkvideoer fra Youtube og mer til.
Som en skrivebordserstatter har vi slått fast at GT80 har kreftene som skal til, men hva med tilkoblingene? Det er ingen regel som sier at større maskin betyr flere tilkoblinger, men i dette tilfellet kan du boltre deg i dem. Vi nevner fem USB 3.0-porter, en micro SD-kortleser, to miniDisplay-porter, en HDMI-utgang i full størrelse og en gigabit ethernet-port. Gigabit-porten skal det nevnes har MSIs Killer-nettverksport som skal redusere forsinkelser, eller på godt norsk, «latency», når du spiller over nett. Vi har ikke selv satt MSIs nettverksport på prøve mot en standard adapter, men ifølge selskapet skal den utgjøre en forskjell spesielt i kompetitive nettspill.
I tillegg kan du koble til headset og mikrofon, eller sende lyden fra GT80 ut til anlegget ditt via den optiske lydutgangen. Legger vi til muligheten til å se Blu-ray-filmene dine (og eventuellt brenne ut nye) begynner bildet av GT80 å bli ganske komplett. Ikke bare som skrivebordserstatter, men ved behov også som et mediasenter.
Konklusjon
I starten av testen var vi inne på hvorvidt MSI GT80 Titan sine beist av noen grafikkort ville stikke kjepper i hjulene for den. Og jo, det gjør de dessverre på sett og vis med øredøvende støy under spilling. Dermed har vi funnet to gode grunner til å be GT80 ryke og reise. For i tillegg til å være en bråkebøtte koster den mer enn mange bruker på bilen sin eller hva mange tjener på en måned.
Vi kunne sagt det er galskap å kjøpe en GT80. Noe vi forresten også kalte det på førstesiden. Men, etter å ha blitt kjent med GT80 vil vi minne om at det er lov å være litt gal av og til. Spesielt når noe så unikt som MSIs GT80 dukker opp.
Den sliter kanskje med støy og koster skjorta, men har du dataspill som hovedinteresse og vil ha med deg stasjonær ytelse der du farter samtidig som du har et lukket hodesett for å blokkere ut støyen, da har du effektivt navigert rundt våre sterkeste innvendinger mot GT80.
Deretter kan du heller fokusere på alt som er bra med denne vel sammenskrudde skrivebordserstatteren, som for eksempel:
Det mekaniske tastaturet: Vi kalte det verdens beste tastatur for en bærbar datamskin.
Ytelsen: To grafikkort ER bedre enn ett.
Tilkoblingene: Velg og vrak, alle er på plass.
Dessuten, den kan oppgraderes. Det er lett å legge til mer minne og lagringsplass, og har du litt mer kunnskap kan du etter tid og stunder også bytte ut de to GTX980M-brikkene (MXM-moduler) med noe bedre fra fremtiden.
GT80 byr også på god lyd, holder minst fire timer på batteriet i sparemodus, og vi minner om at viftene ikke støyer nevneverdig under nettsurfing eller filmstrømming. Så får du heller vurdere å skaffe et kalibreringsverktøy til skjermen - den kan ha godt av en justering.
Om du er litt på vippen kan du alltids returnere nettvarer på angrerett, eller du kan ha is i magen til MSI kanskje lanserer en oppdatert versjon av GT80. Dagens modell har vært på markedet siden i våres og før eller siden vil de nok snike inn en oppdatert prosessor, men også støtte for Nvidias G-Sync-teknologi. Er de riktig så lydhøre anstrenger de seg dessuten enda mer for å redusere støynivået og gir skjermen en runde med kalibratoren, da blir et produkt som etter vår mening allerede i dag har livets rett, enda sterkere.
MSI GT80 2QE-031NE
En helt unikt maskin som, til tross for noen fallgruver, kanskje passer deg helt perfekt.
Fordeler
- +Et helt unikt produkt
- +Svært godt tastatur
- +Høy ytelse
- +Velkonstruert
- +Vi liker designet
- +God batteritid i sparemodus
- +God lyd
- +Godt portutvalg
Ting å tenke på
- —Støyer kraftig under spilling
- —Svært dyr
- —Flerbevegelser glipper
- —Dårlig kalibrert skjerm
- —Stor og tung lader