Tek.no

Test Asus ROG G751 med Nvidia GTX 980M

Funnet: Din neste spillbærbare

Rå grafikk, rå kjøling, rå skjerm og rått tastatur – alt er på plass i den nye sjefen fra Asus.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

For ett år siden fikk vi smaken på ROG G750, Asus’ knallsterke men også bærbare spillbeist. Vi ble imponerte, og siden har den fungert som referansemaskin for samtlige bærbare spillmaskiner vi har testet her i redaksjonen. Noen modeller, som Multicoms nye Kunshan P170S har siden slått den på ytelse, men ingen har enda kommet i nærheten av å legge igjen et like overbevisende totalinntrykk. G750 var i særklasse både på byggkvalitet, støy, interaksjon og skjerm.

I dag har maskinen imidlertid grunn til å frykte for posisjonen sin, da det Taiwanske selskapet har sluppet løs en ny kraftplugg i form av den yngre hingsten Asus ROG G751.

Asus ROG G751 bygger videre på Asus’ sterke spillsatsning som går under merkenavnet Republic of Gamers. Vi snakker her om selskapets ypperste produkter, og det blir klart i øyeblikket vi løfter nykommeren opp av esken at historien her etter alt å dømme vil gjenta seg.

Stilig utforming

Det er nemlig ikke til å komme bort fra at G751 ser utrolig lekker ut. Den er tøff som en spillbærbar skal være, og har rene linjer og lekre detaljer – uten at den er nedlesset av blinkende lys eller laget av en salig miks med forskjellige materialer.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

De få overgangene som finnes, som i topplokket hvor midtstykket i børstet anodisert aluminium møter den omkransende gummierte plasten, virker sømløse og helt på sin plass. På samme måte stiger tastene opp av basen som et hundretalls majestetiske øyer, og styreflaten, med sine dedikerte knapper, er så integrert i helheten som det knapt kan gjøres.

Det virker rett og slett som om én mann alene har utformet G751 og fått det helt som han ville. Ingen kompromisser er inngått, ingen ideer har møttes på midten. Dette er én stykk spillbærbar som selv voksne kan løfte over hodet og erkjenne eierskap til.

Alt virker dessuten å være skikkelig skrudd sammen. Her finner du verken slerk eller deler som bare nesten passer med hverandre, og det eneste vi kan sette fingeren vår på er at du må ta begge gripeverktøyene dine fatt når du skal åpne skjermen. Ellers har basen lett for å følge med den opp. Den gummierte overflaten er behagelig å ta på og tøff å se på, men fettmerker kommer raskt på denne og det ser ikke pent ut.

Kraft i hver krik og krok

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

En spillbærbar er selvsagt ikke bare design. Vi kan imidlertid berolige med at selv om de har fått det estetiske til å klaffe, er ikke verken grafikkmotoren eller resten av innmaten glemt. Under panseret finner vi komponenter fra øverste hylle, som for eksempel den rykende ferske skjermbrikken fra Nvidia ved navn GeForce GTX 980M. Brikken leverer – uten å blåse for mye av neste sides spillmålinger – svært overbevisende på alle punkter.

Sammen med en firekjerners Intel Core i7 «Haswell»-prosessor som kan jobbe på opptil 3,5 GHz, utretter G751 små underverker for de som er glade i spill.

Vulkanen er temmet

Mange spillbærbare er proppet fulle av gode komponenter. Asus´utsending er slik sett ikke unik i det hele tatt. Det som likevel gjør G751 så spesiell er at resten av maskinen er utformet slik at komponentene faktisk kan yte sitt ytterste.

Spillbærbare han nemlig alle en akilleshel; varme. Varme fra grafikkbrikke og prosessor kan i uoptimaliserte omgivelser, hvor kjøleløsningen ikke klarer å ta unna all varmen som genereres, gjøre at de yter langt dårligere enn komponentene egentlig har potensiale til. Når komponentene går varme reduseres arbeidskapasiteten, men dette er absolutt ikke et fenomen vi ser hos G751. Mens forgjengeren, G750, hadde en til de grader overdimensjonert kjøleløsning, er denne tonet noe ned hos nykommeren. At Asus har bevilget noe mindre plass til kjøleribber og vifter merker vi likevel ikke noe til. Både grafikkort og prosessor er mer energieffektive enn noen gang, så G751 sine to uavhengige vifter, som kjøler henholdsvis prosessor og grafikkbrikke, er fortsatt dimensjonert helt riktig for belastningen.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi konstaterer, etter å ha spilt en rekke nye spilltitler samt lagt grafikkbrikken under et voldsomt sammenhengende press i 45 minutter, at Asus fortsatt er klart best i klassen når det kommer til både kjøling og støy. Vi tør påstå at du kan spille på denne maskinen i stua uten at den øvrige familien vil reagere nevneverdig på viftestøyen. I vårt kontorlandskap hørte vi nesten ikke noe til de to «propellene», og det er ganske unikt for en såpass bøs spillbærbar. Asus har rundet termisk design-klassen med G751, noe som går klart frem av temperaturmålingene våre på neste side.

Sterke farger

Asus G751 er altså solid utformet, har kraftige komponenter og en god kjøleløsning. Hvordan er den så i bruk? Det ville være synd om maskinen skulle halte på skjermen eller interaksjonen – som også er veldig viktige elementer hos en spillbærbar. Du vil jo gjerne oppleve den gode grafikken på best mulig måte, og om du må koble til en ekstern skjerm og tastatur for å få en god spillopplevelse innfrir ikke en spillbærbar etter vår mening.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

G751 har fått et IPS-panel med LED-belysning som har plass til 1920 x 1080 bildepunkter. Denne full-HD-oppløsningen imponerer ikke lenger noen, der vi ser nesten dobbelt så høyoppløste paneler i langt svakere ultrabærbare. Vi mener likevel at oppløsningen tjener spillbærbare godt. Flere bildepunkter ville ført til at grafikkbrikken måtte jobbet hardere for å holde en jevn bildeflyt, og selv på den 17 tommer store skjermen synes vi oppløsningen er høy nok. Fra normal sitteavstand legger vi ikke merke til enkeltpiksler, og vi foretrekker høyere bildeflyt hvilken dag som helst.

Innsynsvinkelen er veldig god og fargene klare. Spillene ser rett og slett veldig pene ut, og det er ikke bare takket være den kraftige gafikkbrikken. Skjermen er også en av de mest lyssterke vi har sett, noe du kan se på neste side.

Responsen du higer etter

Tastaturet endrer heller ikke vår oppfatning av maskinen. Det er nemlig også bunnsolid – med ekstra markering rundt «WASD»-tastene. Hver tast gir akkurat den responsen en spiller er på jakt etter, med sitt lange men lette nedtrykk. Du kan skrive raskt og tastaturet er tålelig oversiktelig – selv om vi aldri får sansen for den fellesnordiske tastaturlayouten. Den røde tastbelysningen komplimenterer den lysende ROG-logoen i topplokket på maskinen godt. Asus har også funnet plass til en ekstra rad taster i toppen.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Én dedikert tast starter og stopper videoopptak gjennom Nvidias ShadowPlay, en applikasjon som lar deg ta opp spilløktene dine uten at det går på bekostning av bildeflyten. Videre finner vi en tast som starter Steam Big Picture, og ved siden av denne tre makrotaster du selv står fritt til å delegere oppgaver til.

Berøringsflaten blir ofte nedprioritert hos spillbærbare da en uansett kobler til en skikkelig spillmus om man er ved sine fulle fem. Det er likevel godt å se at Asus har fått på plass en ganske så fin berøringsflate for de gangene det ikke er praktisk å dra på en egen mus eller når du ikke skal spille. De dedikerte knappene like under er store og gode, og gir akkurat passe tilbakemelding og motstand.

Fraværende bass

Så langt virker alt rosenrødt, noe det også er. Vi har likevel én høne å plukke med Asus. De hevder selv at deres høyttalere «sikrer optimalisert og kraftig lyd for alle typer spill». Dem om det, for selv om du kanskje ikke legger merke til det i handlingens hete, er maskinen i alle fall ikke laget for å høre på musikk.

Diskanten sliter med å slippe ut av kabinettet, og bassen er komplett fraværende. En MacBook Pro Retina spiller rett og slett fletta av denne langt større og langt kostligere karen. Stemmer fremstår som skingrende og skrikende, og hele basen du hviler hendene dine på vibrerer kraftig når du øker volumet. Høyttalerne spiller nemlig i det minste nokså høyt.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tilkoblinger for alt

Av tilkoblinger finner vi noe for enhver smak. Både den gode gamle VGA-skjermutgangen og den nyere HDMI-utgangen er på plass, og det samme er faktisk en DisplayPort/ Thunderbolt-port – noe som betyr at du kan koble til en UHD-skjerm om du vil.

4 USB 3.0-porter er tilgjengelige, enten du vil koble til tastatur, mus eller hodetelefoner. Det lønner seg ofte å koble seg til kablet nett om du ønsker lav forsinkelse i spill over Internett, men et raskt 802.11ac-nettverkskort gir gigabitporten kamp om oppmerksomheten. Modellen vi har testet kom med et DVD-drev, men maskinen er også å fa tak i med et Blu-ray-drev.

Konklusjon

Mens vi sjekker ytelsesresultatene, som du nesten bare må bla om for å se selv på neste side, gliser vi fra øre til øre. Sammen med det geniale designet – hvor Asus har prioritert der konkurrentene nedprioriterer og ikke firt en tomme på den øverige utformingen – står vi i dag fremfor en pakke så solid som vi sjelden har sett maken til.

G751 er litt større og tyngre enn andre spillbærbare, men den fantastiske kjøleløsningen, som lar deg spille uten å bli ør i hodet og selv ha maskinen på fanget uten å få forbrenning, forsvarer dette alene.

Asus’ ROG G751 er så nær vi kommer en kompromissløs spillbærbar i 2014, og vi spår at denne kraftkaren vil forsvare vår sterkeste anbefaling til langt ut på senhøsten neste år – da kanskje etterfølgeren melder seg. Til tross for enkelte svakheter, som batteriet og høyttalerne står for, kan konkurrentene ta seg en bolle alle mann. Den nye spillbærbarkongen er her, og han er her for å bli.

Les også