Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMSI GS40

Dette må være tidenes mest kompakte kraftplugg

Lille GS40 frister med toppgrafikk fra høyere vektklasser.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Introduksjon »

Vi får inn mange spillbærbare til test her på Tek.no, men da vi fikk inn MSIs nyeste beist, GS40, var vi nødt til å stoppe opp litt. Denne kompakte 14-tommeren, med GTX 970M-grafikk på innsiden, fikk oss nemlig til å mimre tilbake til de tidligere spillbærbare vi har testet nylig.

Vi har vært innom alt fra lille, lunefulle Asus G501, de to kraftkarene MSI GT72S og Asus G752, og den spinnville MSI GT80 med mekanisk tastatur og to grafikkort i toppklasse.

Det produseres mye heftige saker for tiden, og det er selvsagt med konkurrentenes beste maskiner friskt i minne at vi på siste side kan fortelle om GS40, denne lille bærbare fullspekket med krefter, er verdt den forholdsvis stive prisen på 19 500 kroner.

Smak på den. 19 500 kroner. Det er mye penger å legge i en PC – spesielt en bærbar uten særlig oppgraderingspotensiale som sådan.

Rå kraft i liten pakke

Men, MSI har nok ikke bare halt prisen ut av et visst sted, som en kanskje kan mistenke. Prisen er et resultat av at MSI har klart bragden å skvise en kraftig Nvidia GTX 970M-grafikkbrikke inn i det som aller mest minner om et «Ultrabook»-kabinett. I så måte er GS40 en liten snik. Den gir inntrykk av å være enda en plasseringsvennlig spillbærbar med GTX 960M-grafikk, men den skjuler langt sterkere krefter under panseret. Bare sjekk ytelseforskjellen mellom GTX 960M og GTX 970M på neste side, så forstår du hva vi mener.

Sammen med en Core i7-6700HQ-prosessor fra Intels Skylake-generasjon søker maskinen å gi deg mulighet til å oppnå «grafikknirvana» på farten – uten å måtte slepe på et treskerverk av en 15- eller 17-tommersmaskin. GS40 har en 14-tommers skjerm, og vi må få si en kropp som står i proposjon med den.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

GS40 måler 34,5 x 24,5 x 2,3 cm og veier inn på 1,85 kg. For å sette det hele i perspektiv kan vi sammenligne mot en MacBook Pro 13 – en maskin de fleste har sett eller holdt i, som på sin side måler 31,5 x 22 x 1,8 cm og veier 1,6 kg.

Nå har de to maskinene vidt forskjellige målgrupper, og mens Mac-en og andre «ultra-ultrabærbare» tar sikte på å tilfredsstille deg med høye krav til batteritid, er det spillytelse, spillytelse og atter spillytelse som er gjeldende for GS40.

De kraftige komponentene og det lille fotavtrykket åpner veien for en rekke fordeler, som vi så vidt har vært inne på, men også en rekke fallgruver skal passeres før vi kan gå gode for maskinen. Hva skjer med batteritiden når både en kraftig strømkrevende prosessor og skjermbrikke skal fores samtidig, og hva med varme og støy – blir det for trangt i det lille kabinettet? Alt dette og mer til finner vi svaret på helt på siste side.

Konkurrentene

Like kompakte spillbærbare som MSI GS40 finnes det ikke akkurat flust av ute på markedet. Konkurrenten Asus setter streken ved GTX 960M med sin ROG G501, og vi fant faktisk bare en reell utfordrer til GS40, nemlig Razers Blade – en maskin som akkurat er lansert i Norge til den vanvittige pris av 28 000 norske kroner.

Oppdatert 7.3: Vi er gjort oppmerksom på at også Multicom har en liten kraftkar i form av 14 tommer store P640R med GTX 970M-grafikk til omtrent 15 000 kroner uten Windows-lisens. Maskinen er nå på vei inn til test.

Om de 19 500 kronene du må ut med for vår testmodell blir noe over smertegrensen for hva du føler å betale for et GTX 970M i denne kompakte formen, har MSI gitt deg en reserveløsning. MSI GS40 finnes nemlig også i en konfigurasjon med halvert mengde flashlagring og minne for i overkant av 17 000 kroner (Prisguide.no – kommersiell partner).

MSI GS40 (GS406QE-035NE)
8
Meget bra
Anbefalt

MSI GS40 (GS406QE-035NE)

8
Meget bra
sitatEn sprek og svært kompakt spillmaskin

Fordeler

  • +
    Svært god grafikk- og prosessorytelse
  • +
    Flott design
  • +
    Kompakt og lett
  • +
    Lyssterk skjerm
  • +
    Behagelig tastatur og god pekeplate
  • +
    Alt du trenger av porter
  • +
    Rask lagring

Ting å tenke på

  • Støyer litt under last
  • Blir varm
  • Noe upresis fargegjengivelse
  • Dyr

Ytelse »

Når en er på jakt etter en ny bærbar PC er det ikke alltid spesifikasjonene blir utslagsgivende for hvilken modell en ender opp med til slutt, men når det kommer til spillbærbare teller spesifikasjonene langt mer. Klokkehastighet for prosessor og antall CUDA-kjerner i grafikkbrikken er blant elementene som har direkte innvirkning på hvor godt spillene dine vil flyte De gir også en god pekepinn på hvor lenge det er til neste gang du må punge ut for ny spillmaskin, om du vil holde tritt med utviklingen.

Med GS40 gir MSI deg kraftige og fremtidsrettede komponenter. Prosessoren, en firekjernet Intel Core i7 6700HQ med klokkehastigheter på 2,6 – 3,5 GHz og en TDP på 65 watt, skulle være kraftig nok for alle dagens spill og de som måtte komme de neste par-tre årene.

Men, det aller viktigste er selvsagt grafikkbrikken. På grunn av prisen blir det feil å kalle MSI generøse for å ha stappet inn Nvidias heftige GTX 970M-brikke, men en liten genistrek har de likefullt gjort.

Som vi straks skal se er nemlig ytelsesforskjellen mellom en GTX 960M og GTX 970M-brikke langt større enn nummereringen til Nvidia gir inntrykk av. En pekepinn på grunnene til den store ytelseforskjellen finner vi i spesifikasjonstabellen til de to brikkene. Mens GTX 960M-brikken – som normalt holder hus i bærbare av denne størrelsen – har 640 CUDA-kjerner, stiller GTX 970 på sin side med 1280 CUDA-kjerner. Altså dobbelt så mange.

Når tiden nå har kommet for å måle krefter, møter MSI GS40 både 15,6-tommeren Asus ROG G501 med GTX 960M-grafikk, samt de to 17,4-tommerne MSI GT72S – med GTX 980M-grafikk – og MSI GS70 Stealth med GTX 960M-grafikk.

Den første testen vår, Handbrake, setter prosessoren på prøve. Her må CPU-en jobbe så raskt den kan med å både konvertere og komprimere en videosnutt.

Utfallet av prosessormålingen er svært godt nytt for GS40. Dens Core i7 6700HQ står ikke særlig tilbake for den høyere klokkede Core i7 6700HK-prosessoren i store GT72S, og prosessorene fra Intels «Haswell»-generasjon – som vi finner i G501 og GS70 Stealth – forbigås lett.

Prosessorytelse alene har imidlertid liten betydning for de som kjøper en GS40 for å spille. Vår syntetiske spillmåling, 3DMark, er bedre til å sjekke hvor landet ligger for deg som ønsker best mulig grafikk.

I forhold til G501, med GTX 960M-grafikkbrikken, ser vi etter et par runder i 3D-mark en ytelsesøkning på henholdsvis 46 og 66 prosent i testene Cloud Gate og Fire Strke. Det er massivt, og om vi kommer i nærheten av disse tallene også når vi sjekker ytelsen i virkelige spill er det uten tvil noe totalkarakteren vil farges av.

Ren prosessorytelse og ren 3D-ytelse er viktige indikatorer, men det er ytelsen i faktiske spill, hvor de to komponentene begge er i aksjon, som gir fasiten på hvorvidt GS40 vil yte godt nok for ditt bruk og dine preferanser.

I spilltest nummer en, Hitman: Absolutions, legger GS40s GTX 970M seg nøyaktig midt mellom GTX 980M i GT72S og GTX 960M i G501 på ytelse. På noe lavere oppløsning henter imidlertid GTX 970M inn noe av overtaket til storebror GTX 980M, mens GTX 960M ligger på stedet hvil.

I test nummer to, hvor maskinen får tygge seg gjennom noen tunge runder i Metro 2033, ser vi at GTX 970-ytelsen er nærmere GTX 980M enn GTX 960M er GTX 970M. MSI GS40 yter langt bedre enn Asus G501 i full HD. Ekstra stor er forskjellen på noe lavere oppløsninger, hvor GTX 970M faktisk yter dobbelt så godt som GTX 960M.

Noe av forskjellen kan selvsagt tilskrives prosessoren da det tross alt skiller to prosessorgenerasjoner mellom GS40 og G501.

Mens vi hos storebror GT72S måtte gni oss i øynene og måle gjentatte ganger, tar vi straks den imponerende hastigheten til GS40s flashlagring for god fisk. Som vi fant ut av da vi testet GT72S sparer ikke MSI på kruttet når de snakker lagring.

Mens GT72S fikk det MSI selv kaller «Super Raid 4», må GS40 klare seg uten samme oppsett. Likefullt kliner dens PCIe 3.0-baserte M.2 flashdisk med NVM-teknologi til med en svært god lesehastighet på 2200 MB/s og skrivehastighet på like imponerende 1290 MB/s.

Det er ikke ofte du får flyttet filer med hastigheter på over en gigabyte i sekundet – for ingen eksterne lagringsløsninger takler denne hastigheten – men vi kan trygt fastslå at den interne lagringsytelsen aldri blir noen flaskehals. Kanskje unødvendig å si, men både oppstart av maskinen, åpning av programmer og innlasting av brett i spill går lynraskt.

MSI GS40 (GS406QE-035NE)
8
Meget bra
Anbefalt

MSI GS40 (GS406QE-035NE)

8
Meget bra
sitatEn sprek og svært kompakt spillmaskin

Fordeler

  • +
    Svært god grafikk- og prosessorytelse
  • +
    Flott design
  • +
    Kompakt og lett
  • +
    Lyssterk skjerm
  • +
    Behagelig tastatur og god pekeplate
  • +
    Alt du trenger av porter
  • +
    Rask lagring

Ting å tenke på

  • Støyer litt under last
  • Blir varm
  • Noe upresis fargegjengivelse
  • Dyr

I bruk og konklusjon »

Design på rett spor

Designmessig føler vi MSI er inne på et svært lovende spor med sin GS40. De har tatt det beste fra gamle GS70 Stealth og blandet disse elementene med nye fra GT72S. Resultatet er et spisset «gaming-produkt» med langt renere linjer enn MSI kanskje er kjent for her i Norden. Dagene med glorete og kaotisk design som på GT70, *grøss*, virker å være over.

Materialmessig har MSI gått for børstet anodisert aluminium både i topplokket og på innsiden ved tastaturet, men plast i underkant av maskinen og rundt skjermen. For å gjøre det hele litt mer elegant er kantene rundt berøringsflaten diamantpolert – en detalj vi liker. Ellers pryder det sedvanlige lysende røde og hvite drageemblemet fremsiden.

De har ellers valgt trygge «spillfarger» som sort og rødt, akkurat som Asus benytter på deler av sin ROG-serie.

Kantene rundt skjermen er ikke veldig tykke, men om vi skal sette fingeren på noe må det kanskje være nettopp dette. Dell har vist oss hvordan skjermer skal se ut i 2016 – eller ikke se ut, egentlig – for du ser ikke mye til rammene på deres nye XPS-serie!

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Fargesterk men upresis skjerm

GS40 har en 14 tommer stor skjerm med et 60 hertz-panel som maksimalt støtter oppløsningen 1920 x 1080, eller Full HD om du vil. Panelet er av typen IPS, noe som gir god innsynsvinkel. Sortnivået er godt til paneltypen å være, og lysstyrken ligger med sine 320 nits over snittet – så det er ikke noe problem å spille selv i godt opplyste rom. Skjermen kan vinkles opptil 120 grader.

Ettersom flere nyere bærbare for tiden smykker seg med støtte for G-Sync, er det på sin plass å nevne at GS40 ikke støtter denne teknologien.

Når det kommer til skjermkalibreringen kunne denne vært bedre gjennomført. Dette har blitt et svakt punkt som går igjen hos flere spillbærbare, men da vi på GS40s produktside leste at «MSI har undersøkt og gjennomført en omfattende fabrikkalibrering av panelet for å sikre mer nøyaktige farger» tenkte vi at GS40s panel skulle utmerke seg spesielt. Det gjør det imidlertid ikke.

Kanskje har ikke unøyaktige farger så mye å si i kampen hete, når du løper rundt på jakt etter neste offer på krigsmarkene, men de fleste bruker jo sin spillmaskin til mer enn spill. Og da kan det bli mer tydelig at fargene er unøyaktige.

GS40 er absolutt ikke verst i klassen, men et visst blåskjær vil du merke deg, og spesielt er fargene magenta og grønn ute på vandring.

Samarbeidet med SteelSeries lønner seg

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Da vi testet GT72S rettet vi flere gode ord mot MSI og SteelSeries for å ha funnet en virkelig vinneroppskrift med tastaturet. Tastene var her ganske kontante, men hadde samtidig god demping og ga svært lite lyd fra seg.

Tastene på GS40 minner veldig om de vi fant på GT72S. Om det er de samme er vi likevel litt usikre på, ettersom det oppleves som om de har noe lengre vandring.

Ellers er de fortsatt svært responsive og behagelige, og enten det er vi som husker dårlig etter SteelSeries som har endret litt på oppskriften føler vi oss fortsatt dønn sikre på at både spillere vil like det de får.

Tastaturet har for øvrig et stilig rødt baklys som kan reguleres i to trinn eller slåes av.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det første en spiller vil merke seg når han ser på pekeplaten er at den ikke har noen dedikerte knapper. Den nedre tredjedelen av den kan i stedet trykkes ned, eller lett berøres, for å gjøre en handling. For høyreklikk må du trykke i nedre høyre hjørne. Uten dedikerte knapper er dermed pekeplaten ubrukelig til å spille med, siden den umuliggjør nedklikk samtidig som du beveger musepekeren.

Hvor alvorlig dette er får være opp til hver enkelt, men en skikkelig spillmus burde uansett aldri være langt unna om du vil ha en god opplevelse og vi føler derfor ikke dette er noen krise. For annen bruk og navigering i Windows fungerer pekeplaten nemlig godt, og vi merker oss at fingrene våre glir svært jevnt over glassoverflaten dens.

Vi er vant til å bruke den eksepsjonelt gode glasspekeplaten til MacBook Pro, og her har MSI en vei å gå for å ta over tronen fra Apple, men det har alle andre som produserer spillbærbare også. Bevegelsene våre spores for øvrig ganske presist, og rulling og forstørrelse ved hjelp av flerfingerbevegelser går glatt. Vi skulle nok ønske oss at pekeren var hakket snarere i vendingene, men til all dagligdags bruk vil du nok ikke lide noen nød.

Litt hissig og «heit», men holder kontrollen

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

MSI GS40 lager ikke en lyd under normale oppgaver som nettsurfing og tekstbehandling. Når vi kjører i gang de krevende spilltestene våre våkner imidlertid både grafikkløsning og kjølesystemet til live. Da hører vi tydelig viftene, men om du har et headset tilgjengelig skal ikke rare lydstyrken til for å blokkere viftesuset.

Viftene tar aldri helt av og «hviner» ikke, men holder en konstant jevn suselyd som gir seg straks du avslutter spilløkten.

Vi ser her spor av det første overtaket store spillmaskiner har over mindre spillmaskiner, som har langt mindre plass å tilgodese til kjøleløsningen. 17-tommerne GT72S og Asus ROG G752 høres knapt, selv under last.

MSI lar maskinene bli ganske varm, og vi målte inntil 52 grader celsius under den på det varmeste punktet. Noe stort problem ser vi ikke med dette, men vi anbefaler at du ikke har den på fanget mens du spiller.

Det er for øvrig morsomt å se utviklingen både MSI og Nvidia har hatt. Det er bare et par år siden MSI og deres 17 tommer store GS70 Phantom med GTX 860M-grafikk målte hele 55 grader celsius i våre tester og MSI tapetserte undersiden med filt så ikke eierne skulle brenne seg.

USB 3.1 Type-C og Thunderbolt 3

Den beskjedne størrelsen er noe vi ser med positive briller på. Verken støy eller temperatur klarte å sette en stopper for det, men hva så med portutvalget – er det noen MSI ikke fant plass til?

Vi trenger ikke lete lenge før vi finner svaret på det, og svaret er nei. Her kan du velge og vrake i porter når du du skal få tilbehøret ditt i snakk med maskinen. Bildet kan du sende til en ekstern skjerm ved hjelp av HDMI, Thunderbolt 3 eller USB Type-C-porten. Eksterne harddisker, minnepinner og mus kobles til en av de to USB 3.0-portene. Her kunne vi kanskje ønsket oss en ekstra USB-port, men MSI støtter seg kanskje på at USB Type-C-porten er på plass.

Minnekort kan settes rett inn i minnekortleseren som tar de fleste formater, og hodetelefoner og mikrofon har egne lett tilgjengelige innganger.

Ingen seriøse spillere spiller på trådløst nett, og maskinen har heldigvis en nettverksport med gigabithastighet for å komplimentere 802.11ac-nettverket. Videre er «Killer»-programvaren på plass, som alltid på MSIs bærbare. Denne jobber sammen med nettverksporten for å redusere forsinkelse («Ping») og kan dessuten prioritere hvilke type innhold som har førsteprioritet, være seg spill, videostrømming eller nedlasting av filer.

Størrelsen sier lite om batteritiden

Når vi forsøker å spille på GS40 uten laderen plugget i kan vi nesten se batteriindikatoren telle baklengs. Vi vil anslå at du har mellom 30 og 60 minutter spilltid på et fulladet batteri.

Det er vel likevel ikke ofte du spiller uten laderen – som er ganske liten og nett – i. For alle andre oppgaver kan du legge på flere timer brukstid. Vi satte maskinen i strømsparermodus og justerte skjermlysstyrken til 150 nits. Da målte vi den for eksempel til 315 minutter videoavspilling ved bruk av Windows' standardavspiler.

Det er spesielt artig å se at ingen av de andre, større, konkurrentene gir særlig bedre batteridriftstid.

Konklusjon

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tidligere testede MSI GT72S ligger på 24 000 kroner, mens Asus ROG G752 ligger på i underkant av 22 000 kroner – begge med GTX 980M-grafikk.

GT72S fås også med GTX 980M-grafikk (men med halvparten så mye – og tregere – flashminne) til 21 000 kroner (Prisguide.no). En Asus ROG G752 med GTX 970M-grafikk (men kun 8 GB minne) havner på sin side på rett i underkant av 18 000 kroner (Prisguide.no).

Det er selvsagt ikke mulig å sammenligne lille GS40 med noen av disse karene direkte. Forskjeller i vekt og størrelse sørger for det, med fordeler i form av større skjermareal og mer plass til kjøling, men også ulemper som mindre portabilitet.

Og det er jo akkurat det faktum at lille GS40 pakker med seg langt flere krefter enn andre maskiner med tilsvarende fotavtrykk MSI håper du vil overføre 19 500 kroner fra din til deres bankkonto.

Det er ikke til å komme bort fra. Spillbærbare har blitt svindyre i Norge den siste tiden. Men, som vi ser av priseksemplene over, tar alle seg like godt betalt. I forhold til de større maskinene GT72S og Asus ROG G752 synes vi dessuten ikke MSI tar seg i overkant mye betalt for sitt vesle kraftsenter. Innledningsvis viste vi til få direkte konkurrenter, altså med samme mål, vekt og ytelse som GS40. Vi fant kun Razers Blade, som til MSIs store glede – med en pris på 28 000 kroner – priser seg helt ut av kampen om selv rike nordmenns Munch-seddler.

Prisforskjellen opp til tilsvarende ytende, men langt større maskiner, er ikke veldig stor om du kompromisser noe på enten minne eller lagring. Men, du som i dag vurderer en GS40 ønsker nok ikke å dra rundt på slike «dråg».

Du må faktisk ta det vanskelige valget mellom å gå for en langt, langt rimeligere småvokst spillbærbar med GTX 960M-grafikk – som typisk koster mellom 10 000 og 13 000 kroner (Prisguide.no) – eller ta den fulle regningen for hva det koster for 970M-grafikk i denne formfaktoren og leve med det. Skal du nyte spillene slik de var ment å nytes av utviklerne, er det ingen tvil. GTX 960M blir for spedt, GTX 970M er eneste farbare vei for deg som også vil ha «litt å gå på» med tanke på nye spill som kommer.

Anbefales!

Vi mener MSI treffer svært godt med sin GS40. Den har størrelsen til en maskin du mistenker for å holde på en GTX 960M-grafikkbrikke, men ytelse som ligger tett opptil en langt større «doning» med GTX 980M-grafikk.

Jo visst, den støyer mer enn sin fysisk større bror – som har plass til bedre kjøling, og vi er litt usikre på om vi personlig ville spilt på en 14 tommer stor skjerm – men ellers overbeviser GS40 på flere områder. Designet er lekkert, tastatur og pekeplate behagelig, og batteritid og skjerm OK. Og husk, du kan alltids koble deg opp til en ekstern skjerm med et større og mer høyoppløst panel om du vil.

MSI GS40 er ikke billig, men i forhold til andre bærbare med like sprek grafikkløsning er ikke prisen så verst. Når du legger med i ligningen den svært hendige størrelsen blir regnestykket lett for oss. MSI GS40 er en spillbærbar vi kan anbefale deg som elsker å spille, men som stiller høye krav til grafikkytelse og reiser mye rundt mens du gjør det.

Se flere bærbartester i vår testseksjon »

MSI GS40 (GS406QE-035NE)
8
Meget bra
Anbefalt

MSI GS40 (GS406QE-035NE)

8
Meget bra
sitatEn sprek og svært kompakt spillmaskin

Fordeler

  • +
    Svært god grafikk- og prosessorytelse
  • +
    Flott design
  • +
    Kompakt og lett
  • +
    Lyssterk skjerm
  • +
    Behagelig tastatur og god pekeplate
  • +
    Alt du trenger av porter
  • +
    Rask lagring

Ting å tenke på

  • Støyer litt under last
  • Blir varm
  • Noe upresis fargegjengivelse
  • Dyr
annonse