Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMulticom Kunshan P751

Kunshan P751 er en råsterk laptop med fullblods «skrivebordsprosessor»

Multicom frister med nytt design og maskinvare som bryter barrierer.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Introduksjon

Spillbærbare fremstår, til tross for den gryende starten på ulike innomhus strømmeløsninger, stadig som et attraktivt valg for mange. Konkurransen om kundene er knallhard, noe Multicom – det norske Åmli-baserte selskapet som setter sammen sine egne datamaskiner (Tek Ekstra), smertelig fikk erfare da vi testet deres Kunshan P170S like før jul. Maskinen falt ikke helt i smak, men dette skyldtes i stor grad den svært utdaterte designen. Derfor, da vi like etter ble tilbudt å teste deres nyeste spillmaskin, Kunshan P751 med et helt nytt skall og ny maskinvare, sa vi selvsagt ja takk.

Nå må ikke maskinen forveksles med en av dens aller argeste konkurrenter, Asus’ heftige G751 som vi ga toppscore et par måneder tilbake. Likefullt, det er blant annet denne maskinen dagens kandidat fra Multicom skal få bryne seg mot, både i rene ytelsestester og på områder som skjerm og interaksjon.

Konkurrenter foreløpig til side. Multicoms Kunshan P751 har nemlig noe de andre så visst ikke har, en fullblods skrivebordsprosessor i form av Intels Core i7-4790K. Denne jobber med en frekvens på hele 4 GHz og kan i tillegg til å strekke seg opp mot 4,4 GHz i korte perioder også overklokkes. Verken farten eller overklokkingsfunksjonen er noe du finner i særlig mange andre bærbare maskiner, og det blir spennende å se hvordan den, sammen med Nvidias sprekeste mobile skjermkort – GeForce 980M – presterer i våre ytelsestester som vi finner på neste side.

Design

Av/På-knappen setter seg fast i basen noen ganger og føles billig. Ellers synes vi designet verken er pent eller stygt, men kanskje litt kjedelig. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Designen er fortsatt det vi vil karakterisere som litt kjedelig og uinspirerende, men helhetsinntrykket er langt bedre enn forrige gang vi testet en Multicom-maskin. Dette til tross for at maskinen fullt og helt er konstruert i plast og ikke har så mye som én eneste virkelig lekker detalj som hinter til at den koster omtrent 20 000 kroner. Det svakeste punktet i konstruksjonen fant vi i den knirkete på-knappen av plast som ofte hengte seg opp i basen etter at vi trykket den ned.

Men, mens det er tydelig at designet ikke er det største satsningsområdet hos P751 trenger ikke dette nødvendigvis bety så mye at ikke god ytelse kan balansere opp vekten – noe vi har en mistanke om at den vil.

P751 er ikke liten og lett akkurat, men til å være en såpass godt spesifisert maskin – som dessuten gir deg muligheten til å oppgradere en rekke komponenter selv – rynker vi ikke nevneverdig på nesen. For, det kan være greit å vite at du får plass til denne 15,6-tommeren i en vanlig ryggsekk, noe som ikke kan sies om mange store og mindre kraftige 17-tommere. Ta bare med i beregningen vekten på 3,55 kilogram og husk laderen. Som vi snart skal se av batterimålingen på sistesiden vil du trenge denne i nærheten, og denne klossen gjør ikke akkurat lite ut av seg med sine 900 gram og relativt voksne størrelse.

På neste side ser vi blant annet på hvor mye ytelse du får av en 4-GHz-prosessor »

7
Bra

Multicom Kunshan P751ZM-CFB3

7
Bra
sitatEt råskinn for de med spesielle behov.

Fordeler

 • +
  Virkelig kraftig ytelse
 • +
  God skjerm
 • +
  Behagelig tastatur
 • +
  Velspillende høyttalere
 • +
  Mange tilkoblingsporter
 • +
  Kan oppgraderes og utvides

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Støyer under last
 • Svak batteritid
 • Svak pekeplate

Ytelse

I hjertet av Kunshan P751 sitter nå en firekjernet Intel Core i7-4790K «Haswell»-prosessor med åtte tråder klokket til intet mindre enn 4 GHz. Med TurboBoost klokker de fire kjernene seg dessuten opp til hele 4,4 GHz for korte perioder. Dette er en prosessor med en TDP på 88 watt, og i tillegg til å trenge mer kjøling enn prosessorer som brukes i de fleste andre typiske spillbærbare trekker den også mer energi. Dette gjør, som vi snart skal se, sitt til at batteritiden blir ganske elendig men at ytelsen på motsatt side blir desto mer fornøyelig.

Vi begynner med det mest spennende i denne omgang, nemlig prosessortesten. Kunshan P751s råtassprosessor møter her blant annet en i7-4710MQ-prosessor med fire kjerner klokket til 2,5 GHz som er i sving i både Kunshan P170S og Asus G751, og som altså har en TDP på kun 47 watt.

Som en skrivebordsprosessor – ofte sett i entusiastenes kraftige selvbyggermaskiner – er det bare rett og rimelig at den til en utsalgspris på over 3000 kroner alene, utklasser de konkurrerende mobilprosessorene i vår sammenligning.

Vår prosessortest viser nemlig at Kunshan P751 gnagde seg igjennom vår videokonvertering på snaue 6,5 minutter. Resultatet er intet mindre enn imponerende, med 23,5 prosent raskere resultat enn nærmeste konkurrent. Til sammenligning bruker prosessoren som sitter i MacBook Pro 15 8 minutter, mens typiske ultrabook-prosessorer skal si seg fornøyde med 18 minutter for samme test.

For å sjekke 3D-ytelsen til Kunshan P751s dedikerte grafikkbrikke, Nvidias GeForce GTX 980M, kjører vi først to tester i syntetiske 3DMark og deretter lar vi brikken vise hva den er god for i virkelige spill som Metro 2033 og Hitman Absolution på relativt høye kvalitetsinnstillinger.

I 3DMark får vi se at Kunshan P751 fortsetter råkjøret og legger seg med grei margin foran nærmeste konkurrent fra Asus. Det vi får se i de reelle spilltestene, som forteller hvilken ytelse du kan forvente når du faktisk spiller og ikke bare måler den teoretiske spillytelsen, er noe overraskende. Ytelsen går nemlig ned og legger seg under den Asus' G751 serverer.

Forklaringen på dette tror vi kommer av den noe underdimensjonerte kjøleløsningen i maskinen, som når temperaturen stiger i grafikkbrikken ikke klarer å ta unna varmen raskt nok og til slutt tvinger grafikkbrikken til å sette på bremsene for å unngå overoppheting.

Uansett er 3D-ytelsen svært god, og milevis fremfor den vi finner i tynnere maskiner som Lenovos feiende flotte Y70 Touch eller MSIs GS70, for eksempel. Likevel er det et tilbakeslag for Kunshan P751 at en maskin til minst 3000 kroner mindre gir bedre spillytelse – hvor liten forskjellen så er.

Kunshans M.2-flashminne skriver med en hastighet på 501 MB/s og leser med en hastighet på 556 MB/s. Dette slår ikke M.2-flashminnet i Asus' G751, men med mindre du stadig kopierer store filer rundt på SSD-en vil du neppe merke forskjell. Den opplevde hastigheten er veldig god, og det går unna uansett om vi skal starte maskinen, lagre store Photoshop-filer eller gjøre andre hverdagslige oppgaver.

Vi kikker på skjerm, tastatur og mye annet på sist side »

7
Bra

Multicom Kunshan P751ZM-CFB3

7
Bra
sitatEt råskinn for de med spesielle behov.

Fordeler

 • +
  Virkelig kraftig ytelse
 • +
  God skjerm
 • +
  Behagelig tastatur
 • +
  Velspillende høyttalere
 • +
  Mange tilkoblingsporter
 • +
  Kan oppgraderes og utvides

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Støyer under last
 • Svak batteritid
 • Svak pekeplate

Test og konklusjon

Interaksjon

Tastaturet på Kunshan P751 er av den «gamle» typen, hvor tastene ikke står hver for seg som om de var egne øyer, men henger mer sammen. Inntrykket er veldig godt, og vi får aldri plastikk-følelsen som enkelte billige tastaturer kan by på. Hver tast gir passe motstand og har godt med vandring før de lander mykt etter å ha blitt trykket ned. Dermed er ikke støy noe problem.

Tastaturet har såkalt anti-ghost, noe som betyr at det klarer å prosessere opptil flere samtidige nedtrykk. Dette kan være en fordel i spill hvor det går raskt for seg og hvor du ikke vil at enkelte nedtrykk skal «glemmes».

Tastaturet egner seg godt til spill. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi liker at det kun er norske tegn på tastene. Det gir tastaturet et mye renere uttrykk enn om det er besudlet med tegn for alle de nordiske landene – noe de større PC-produsentene ofte utstyrer sine modeller med.

Nedenfor tastaturet finner vi som vanlig en pekeplate. De siste par årene har det skjedd en aldri så liten revolusjon i de ulike PC-produsentenes syn på viktigheten av denne, uten at Multicom har hengt seg på utviklingen.

Pekeplaten fungerer dårlig til pirkearbeid og flerfingerbevegelser spores ikke optimalt. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Her leverer de helt standard funksjonalitet, og om du tidligere har stiftet bekjentskap med Apples alltid herlige pekeplater, eller den du finner på Samsungs Ativ Book 9 og Acers Aspire S7, vil du ikke trives.

Sporer bevegelsene dine, det gjør den – men særlig presis er den ikke. Pirkearbeid – som å markere sjekkbokser i skjermaer på Internett eller plassere markøren i et tekstdokument, er en liten øvelse og er sett gjort langt bedre av andre.

Du kan både trykke rett på platen eller bruke de fysiske knappene rett i underkant. Venstre- og høyreklikktastene er halvveis dempet, men gir fra seg en kontant lyd om du velger å bruke dem. Vi liker disse bedre enn de veldig harde og kontante tastene.

Flerfingerbevegelser som rulling, panorerering og forstørrelse står også på merittlisten, men det hele foregår bare mer hakkete enn vi aller helst skulle likt å se, og det hender dessuten det glipper om du bruker en av disse flerfingerbevegelsene.

Skjermen er fin, men vi ville satt pris på kraftigere baklys. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

En skjerm uten blåskjær

Kunshan P751s 15,6 tommer store skjerm har full-HD-oppløsning med 1920 x 1080 bildepunkter. Vi mener denne oppløsningen fortsatt passer utmerket for spillbærbare da det er langt viktigere for spillopplevelsen at du kan lesse på med lekre effekter og holde en høy bildeflyt enn at produsenten kan skryte av en skjerm med flere piksler enn grafikkortet klarer å skyve rund på.

Selve skjermpanelet er matt, LED-belyst fra siden og av typen IPS. Sistnevnte begynner nå å bli standard på spillbærbare, selv om det har noe mer etterslep enn det tradisjonelle TN-panelet.

Etterslep var uansett ikke noe problem i de spillene vi prøvde, og sammen med den gode innsynsvinkelen og de sterke fargene som spraker mot oss fremstår skjermen som et bedre alternativ enn en TN-skjerm.

Da vi målte lysstyrken kom vi frem til 245 nits. Dette er ikke et veldig godt resultat, men fordi skjermen er matt, og dermed slipper unna de verste refleksene, kommer maskinen unna med denne lysstyrken – i alle fall i normal innendørs belysning.

Vi la merke til at skjermen ikke har det kalde blåskjæret som er så populært for maskiner som stilles ut i butikk. Det noe varmere panelet i P751 er langt mer behagelig å se på, selv om det ikke er helt riktig kalibrert. Vi liker også den tynne skjermrammen, som selv om den kanskje ikke er noen skjønnhet, bidrar til at Multicom kan bruke et større panel enn hva som er vanlig og fortsatt holde de fysiske målene til maskinen nede.

Glimrende lyd

Høyttalerne er det Onkyo som står for, og mens disse ikke gir deg noe lydnirvana synes vi de leverer ganske god lyd generelt. Diskanten er klar og fin, mellomtonene er kanskje litt grumsete, mens bassen er så-som-så.

De vil helt klart gjøre nytten til YouTube-titting og når du ikke har et godt hodetelefonsett tilgjengelig.

Mange tilkoblinger

Når det kommer til porter er P751 svært godt utstyrt. Du kan koble til en ekstern skjerm eller tre gjennom to DisplayPort-utganger og en HDMI-utgang. En gigabit Ethernet-port sørger for lynrask nettilkobling og fire dedikerte USB 3.0-porter pluss en eSata/ USB-hybrid lar deg koble til både mus, tastatur, kaffekoppvarmer og hva mer er samtidig. I tillegg kommer en SD-kortleser og minijack for hodetelefoner.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

En bråkebøtte

Sjelden tester vi slik en råtass som Multicoms P751, og med rå kraft er det vel bare å forvente at det rusker litt i ørene og varmer litt ekstra fra maskinen. Og helt riktig, under vår stresstest – som innebærer å rulle ytelsestesten i Metro 2033 sammenhengende i 30 minutter – målte vi både høye temperaturer og godt med støy fra kjøleløsningen.

Maskinen kvitter seg imidlertid med varmen slik at du ikke merker så mye til den med mindre du har den på fanget, så vårt største ankepunkt blir ikke varmen, men støyen. Når viftene virkelig begynner å jobbe for å dra unna heten fra den rå prosessoren og det kraftige skjermkortet, da håper vi du har et støyisolerende hodetelefonsett i nærheten. Uten blir du nemlig rimelig raskt ør i hodet, for støyen er altoverskyggende. Når du ikke tyner maskinen med krevende spill eller tunge programmer er den heldigvis stille som en mus.

Svak batteritid

En kraftig kar som Kunshan P751 er ikke førstevalget for deg som stadig befinner deg utenfor rekkevidden av en stikkontakt. Likevel – det bør jo være mulig å få noen timer ut av maskinen til vanlige skrivebordsoppgaver på en fullading synes vi. Dessverre skuffer Multicoms storkar kraftig når det kommer til batteritid.

Vi måler batteritiden ved å spille av vårt faste 720p filmklipp i VLC helt til skjermen går i sort. Før vi gjør dette sørger vi for at batteriet er fulladet, lysstyrken satt til 150 nits, strømsparingsfunksjoner som adaptiv lysstyrke er avslått og strømplanen «Strømsparer» er valgt i Windows.

Til tross for at alt er lagt til rette av oss for at den store maskinen skal klare noen skarve timer på batteridrift, kutter den tvert etter bare to timer og femten minutter. Den store synderen her er uten tvil prosessoren, som suger strøm nærmest så en kan se batterimåleren i Windows gå nedover når laderen ikke er koblet til. Kunshan P170, med nærmest identiske komponenter om en ser bort fra prosessoren og skjermen, holder som vi kan se respektable fire timer i forhold. Nå skal det sies at batteriet på P751 kan byttes ut raskt og enkelt, men reservebatterier er ingen fullgod løsning synes vi.

Oppgrader og utvid

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Svært sentralt for alle Multicoms maskiner står friheten til å oppgradere og tilpasse dem som du ønsker. Dette er også tilfelle med Kunshan P751. Skulle du ha behov for det kan du enkelt sette inn mer minne, eller faktisk presse inn et par lagringsenheter til. Det ser også ut til at du kan skifte ut både prosessor og skjermbrikke, men dette krever langt mer av deg og er mer jobb enn de fleste er klare for.

Slik fleksibilitet som Kunshan P751 viser er det sjeldent vi ser maken til, men samtidig som det selvsagt er en fin mulighet for enkelte betyr det også at de som ikke har et enormt lagring- eller oppgraderingsbehov for sin bærbare vil drasse rundt på en maskin med et unødig stort volum. Når det er sagt finnes nok av maskiner på markedet uten oppgraderingsmuligheter i det hele tatt, så her er Multicom et kjærkomment alternativ.

Konklusjon

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Kunshan P751 er råsterk, og om du driver med svært prosessorintensive oppgaver som videokonvertering, 3D-rendring, modellering og lignende har du en fin kandidat i denne maskinen. Maskinen deres, med nytt design som vi synes er helt OK, har også en god IPS-skjerm, et godt tastatur, en haug med tilkoblingsporter og velspillende høyttalere.

Men selv om vi synes det er fint at Multicom viser at de kan sette sammen skikkelige beist av noen maskiner, med gode oppgraderingsmuligheter, er ikke Kunshan P751 nødvendigvis det beste valget for deg.

Den upresise pekeplaten vant aldri noen hjerter her hos oss, og den støyende kjøleløsningen irriterte også under spilling.

Til spill synes vi heller ikke maskinen gir noen umiddelbar merverdi utover resten av røkla fra Asus, MSI eller Alienware med flere. Det er ikke det at den ikke yter svært godt i spill, men er du en «gamer» bør du stille deg spørsmålet om de gode mulighetene for fremtidig oppgradering kan veie opp for prisen på 22 000 kroner med Windows-lisens, den tidvis kraftige viftestøyen og skrall batteritid. Den ekstra kraftige prosessoren gir nemlig heller ingen ekstra spillytelse i forhold til mindre energikrevende prosessorer som sitter i andre spillbærbare.

Alt tatt i betraktning synes vi Kunshan P751 virker å være en maskin for de med litt spesielle behov. Den har sine helt klare fordeler og ulemper, og karaktermessig kommer den fra vår test med en svak 7-er i boka.

Alternativ

Vi har ikke testet noen bærbar maskin med like massiv prosessorkraft som Kunshan P751 før, og har derfor ingen gode alternativer å anbefale til deg som primært er ute etter en maskin hvor prosessoren er viktigste element. Om du først og fremst er på jakt etter en ny spillbærbar, da blir oppgaven vår raskt langt enklere.

Asus' G751 fikk vel fortjent vårt anbefaltmerke like før juletider i fjor, og den er fortsatt vårt soleklare førstevalg for mobil gaming. I forhold til Kunshan P751 er denne en del rimeligere, og gir faktisk litt bedre bildeflyt i spill takket være en fantastisk effektiv kjøleløsning som heller ikke støyer særlig. Endog har den ikke en like kraftig prosessor, men både design, interaksjon og skjermkvaliteten er av veldig høy kvalitet. Legg bare merke til at vi her snakker om en 17-tommersmaskin, til forskjell fra Multicoms noe mer kompakte Kunshan P751 på 15,6 tommer.

7
Bra

Multicom Kunshan P751ZM-CFB3

7
Bra
sitatEt råskinn for de med spesielle behov.

Fordeler

 • +
  Virkelig kraftig ytelse
 • +
  God skjerm
 • +
  Behagelig tastatur
 • +
  Velspillende høyttalere
 • +
  Mange tilkoblingsporter
 • +
  Kan oppgraderes og utvides

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Støyer under last
 • Svak batteritid
 • Svak pekeplate
annonse