Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMSI GS30 Shadow Gaming Dock

Vanvittig bærbargrafikk har sin pris

Er det noen fordeler med MSIs nye spillsatsning?

GS30 Shadow med Gaming Dock

Hvem har vel ikke lyst på én datamaskin som kan brukes til alt? Til kjedelig regneark på jobb, til filmmaraton på reise og til heftige 3D-spill hjemme på kveldstid. Det er nettopp dette MSI vil gi deg med sin nye ultrabærbare datamaskin som henter ekstra krefter fra en ekstern grafikkortboks kalt Gaming Dock.

Om vi som forbrukere har fantasert om denne utopien av en datamaskin så kan vi også være sikre på at de store selskapene har hatt samme tanken, ganske nøyaktig like lenge som oss. For våre ønsker, eller behov, kan de transformere til klingende mynt i kassa om de oppfylles – eller om vi tror de oppfylles for den saks skyld.

Nå skal vi ikke antyde at MSI med sin GS30 Shadow «Gaming Dock» bevisst forsøker å lure oss til å tro at et av våre ønsker oppfylles om vi kjøper hybriden av en ultrabærbar datamaskin og en halvveis ferdigbygget spill-PC de har satt sammen. Vi tror imidlertid at MSI selv tror de har klart å skape et produkt vi ønsker oss, og på det grunnlag markedsfører de det mot et publikum som egentlig hadde sett seg langt bedre tjent med både mer tradisjonelle, smartere og ikke minst rimeligere løsninger enn det å koble en ultrabærbar datamaskin til en stor ekstern boks for å gi den større muskler.

For dessverre har ikke MSI verken oppfylt et behov, et ønske eller en drøm med sin nye spillsatsning, som altså tar sikte på å bake alt vi trenger inn i et tospann som bare fungerer sånn halvveis uten hverandre og ikke gir særlig merverdi sammen. MSI bare understreker hvor godt allerede eksisterende løsninger fungerer, om de utnyttes riktig.

GS30 Shadow kobles til GamingDocken via et proprietært PCIe-spor. Det sørger for full utnyttelse av skjermkortet og god kommunikasjon mot prosessoren som sitter i den ultrabærbare maskinen. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Lite intuitivt

Nå er ikke MSI helt på bomtur, og det de forsøker er egentlig veldig interessant, men de overdriver hvor smart produktet deres virkelig er.

Visst kan du ta med deg den ultrabærbare GS30 Shadow ut på tur og arbeide med filene dine hvor enn du måtte være, mens du såvisst kan komme hjem, (slå GS30 Shadow av) plassere den i GamingDocken (slå GS30 Shadow på) og få aldeles topp ytelse i spillene dine samtidig som du stadig har tilgang til de samme filene.

PCIe-sporet skjuler seg bak en luke på GS30 Shadow og kommer til syne når den skyves inn på GamingDocken. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

For ja, du må slå maskinen av mellom hver gang du kobler den til eller fra GamingDocken, noe som kommer av at tilkoblingen skjer over PCIe-sporet, som egentlig er ment for interne komponenter og som ikke akkurat er laget for å støtte «HotSwap».

Det er bare det at lite annet enn ideen er intuitivt med denne duoen, og når den prises skyhøyt, blir også kritikken krass.

Alternativene er bedre

En alternativ løsning som gir deg det samme MSI forsøker å gi deg, bare mye billigere og bedre kan være å heller kjøpe en lett ultrabærbar med god batteritid som er akkurat kraftig nok til kontoroppgaver. For eksempel Asus UX305 til omtrent 8500 kroner. Det skulle gi deg omtrent 9000 kroner å kjøpe en stasjonær spillmaskin for, i tillegg til omtrent 4500 kroner å bruke på grafikkort, som er det MSI tar seg betalt for å levere et Nvidia GeForce GTX 970 sammen med GamingDocken og GS30 Shadow.

i GamingDocken sitter allerede en strømforsyning på 450 watt, og den er klargjort for at du kan sette inn et valgfritt grafikkort samt en 3,5-tommers harddisk. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Registrer deg deretter på en skytjeneste og synkroniser filene du trenger tilgang til fra begge disse maskinene over Internett. Vips, så har du en bedre tilpasset ultrabærbar, som holder ut lange arbeidsdager og som ikke støyer, samtidig som du får en stasjonær PC med enda flere muligheter enn GamingDocken kan gi deg. Sannsynligvis bråker den heller ikke på langt nær så mye. Velger du lurt kan du også spare opptil flere tusenlapper, og hva med de nye og smarte løsningene for spillstrømming – har MSI glemt disse?

Når det er sagt er det kanskje ingen overraskelse at vi har mer sansen for GS30 Shadow alene enn sammen med GamingDocken, til tross for at også den ultrabærbare har sine problemer.

MSI har definert GS30 Shadow som en ultrabærbar, noe den så absolutt også er. Den er liten, lett og ganske tynn. Men ikke så tynn som de tynneste ultrabærbare, og den har heller ikke den beste batteritiden.

Kraftig

Liten, lett og sprek, men bråkete som få. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Dette skyldes i all hovedsak at GS30 Shadow er som et kompakt beist å regne. En kraftig Intel Core i7-4870HQ-prosessor er ikke hverdagskost i en ultrabærbar maskin, og med sine fire kjerner, som alle er klokket til 2,5 GHz med en maksimal turbohastighet på hele 3,6 GHz, står det altså ikke på prosessorkraften eller ytelsen i programmer.

Den integrerte grafikkbrikken i form av Intels Iris Pro-grafikk, den samme som er i bruk i Apples MacBook Pro 15, er også såpass sprek at du kan få relativt god ytelse i noen eldre spilltittler.

Se ytelsesmålingene våre på neste side »

Blåser kuling

Denne viften lager noen skikkelige uværslyder. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Mens svak batteritid i seg selv kan være en uheldig egenskap for en ultrabærbar, er det enda verre at kjøleløsningen ikke virker å være dimensjonert opp for den kraftige maskinvaren. Du kan ha med deg laderen til batteriet, men det tidvis svært forstyrrende og intense suset fra viften som går for fulle mugger kan du ikke gjøre noe for å minimere ulempene av. Det at viftene kan finne på å dra i gang for fullt bare av at nettleseren er aktiv, det er vanskelig å tolerere selv når en vet det skyldes at maskinvaren potensielt kan la deg spille enkelte 3D-spill – men ønsker en egentlig dette på en ultrabærbar?

Som om ikke støyen fra GS30 Shadows egne vifter var forstyrrende, høres det ut som det går en liten kuling gjennom GamingDocken når den er i aksjon. Og med «i aksjon» mener vi ikke opptatt med å tyne ut rå grafikk i de seneste spillene, men bare at den er påslått.

Det kan virke som det er luftstrømmen inne i GamingDocken som lager denne helt spesielle nærmest hylende lyden, men uansett forklaring sliter vi med å sitte ved siden av den uten noe musikk på ørene. Vi målte 56 desibel fra GamingDockens vifte på en halv meters avstand i idle, mens lydnivået steg til 58 desibel når vi startet spill og grafikkortets vifte begynte å jobbe for fullt. Oversatt til faktiske lydforhold betyr dette nærmest en dobling av viftestøyen, opp fra allerede høye nivåer.

Flau GamingDock-lyd

Her sitter også høyttalere. Men spesielt bassen er direkte flau. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når det kommer til den ønskede lyden synes vi høyttalerne i GS30 Shadow gjør en grei jobb, men ikke noe mer. Det totale fraværet av bass er OK, tatt i betraktning at vi snakker om en ultrabærbar.

Vi hadde likevel forventet langt mer trøkk fra høyttalerne i GamingDocken, når GS30 Shadow var stasjonert der. Fra GamingDocken skrus volumet betraktelig opp, men med Dells XPS 13 ferskt i minne lar vi oss ikke imponere heller her. Dessuten er bassen så latterlig svak at vi fikk oss en skikkelig latterkule i redaksjonen da vi til slutt identifiserte den som det som mest av alt hørtes ut som skramling langt inne i kabinettet.

God men lyssvak skjerm

Den 13 tommer store ultrabærbarskjermen har fått på plass et panel med Full HD-oppløsning. Det er langt fra det beste du kan få, men vi mener de 1920 x 1080 bildepunkter fint gjør jobben på så små skjermer. Fargene er kanskje ikke de sprekeste vi har sett, men dette skyldes nok at skjermer har en matt overflate, noe mange vil mene er vel så viktig. Innsynsvinkelen er midt på treet, og skjermens svakeste kort blir dermed lysstyrken. Vi målte kun 275 nits, og det kan raskt bli litt i svakeste laget i godt opplyste kontorlokaler eller om du plasserer skjermen vendt mot et vindu.

Tastaturet er et av høydepunktene hos GS30 Shadow. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Supert tastatur

GS30 Shadows kanskje sterkeste punkt, ved siden av den gode ytelsen, er tastaturet. Til tross for at basen kunne vært fastere synes vi det rett og slett har veldig raske, lette taster med god vandring og tilbakemelding.

Pekeplaten har et godt stykke igjen før den når nivået til Apples MacBooker, og kan heller ikke konkurrere med de beste pekeplatene Acer eller Dell har laget. Det kommer av at rullingen enten er for rask eller for treg og uresponsiv, og at flerbevegelser som forstørrelse hakker så mye og er så forsinket at du i praksis kommer bedre fra det ved å bruke «CTRL og +» i stedet.

Når det kommer til porter leverer GS30 Shadow ganske bra. Et par USB 3.0-porter, en HDMI-utgang, en minnekortleser, lydutgang og en nettverksport er det du får. I tillegg kan du sikre maskinen din med en Kensington-lås. Om du plasserer GS30 Shadow i GamingDocken utvides imidlertid portutvalget kraftig. Docken byr nemlig på fire ekstra USB 3.0-porter, lydutganger og gigabit-nettverk. Litt avhengig av hvilket grafikkort du setter inn i den kan du også kjøre opptil flere skjermer fra den via diverse porter.

På neste side oppsummerer vi og får svar på hvor god ytelse en ultrabærbar får når den henter krefter fra et skikkelig desktop-skjermkort som Nvidias GTX 980 »

MSI GS30 2M-029NE

MSI GS30 2M-029NE

sitat"Gir ingen merverdi i forhold til eksisterende løsninger."

Fordeler

 • Krysse av
  GamingDocken utnytter grafikkortet godt
 • Krysse av
  Godt tastatur
 • Krysse av
  Lett og kraftig

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svært dyr
 • Bytt
  Manglende nytteverdi
 • Bytt
  Støy både fra ultrabook og GamingDock
 • Bytt
  Kronglete til- og fra-«docking»
 • Bytt
  Dårlig batteritid
 • Bytt
  Elendig GamingDock-høyttaler