Nostalgisk fullformat fra Nikon
Nikon Df ser kanskje ut som en gammel traver, men er det ikke.
Den siste tiden har Nikon vist frem en rekke kryptiske videosnutter med små glimt av et kamera og sluttfrasen «Ren fotografering». I dag er tiden inne for selve avsløringen: Møt Nikon Df.
Nostalgiske Nikon
Spekulasjonene har løpt løpsk i forkant. Noe viser seg å være fri fantasi og vill ønsketekning, andre detaljer treffer midt i blinken. Som for eksempel at det er snakk om et fullformatskamera.
Nikon Df har nemlig arvet den 16,2 megapikslers CMOS-bildebrikken fra toppmodell Nikon D4, så vel som dennes EXPEED 3-bildeprosessor. Bildebrikken yter ISO-verdier mellom 50 til 12 800 ISO, som kan utvides til det Nikon kaller Hi4 – tilsvarende 204 800 ISO.
Nikon Df har, som spekulasjonene også gikk ut på, en svært utpreget retrodesign. Tankene ledes tilbake til den analoge fotograferingens høyalder, og både front og topp av kameraet bør få det til å kile på de rette stedene hos enhver som har tatt i et analogt Nikon-speilrefleks.
Knapper og hjul i fleng
Interessant nok er Nikon Df utstyrt med en rekke mekaniske metallhjul på toppen, kanskje mest oppsiktsvekkende blant annet for ISO-verdi. Sammen med ISO-hjulet hører også et dedikert hjul for eksponeringskompensasjon, og på andre siden av toppen befinner det seg hjul for lukker og av/på.
For de aller fleste innstillinger finnes det rett og slett en knapp eller et hjul, og det du ikke finner fysisk på huset, kan letes opp i menyer via Nikons i-knapp.
Tanken bak, som de småfilosofiske videosnuttene har hintet til, er å fremkalle en følelse av gamle dager, hvor fotograferingen var manuell og mekanisk, og hvor spenningen lå i det å måtte vente til man hadde fremkalt filmen før man kunne vite sikkert om man hadde truffet akkurat rett.
Les også: Sniktitt av Nikon D610
Moderne likevel
F-en i Nikon Df står for «fusion», eller sammensmeltning på godt norsk. Og da er det nettopp sammensmeltningen mellom det analoge, mekaniske og det nye, digitale Nikon har i tankene. Så selv om mye peker i retning nostalgisk mekanikk, er det også høyst moderne elementer i Nikon Df.
Ta for eksempel den absolutt moderne baksiden, som preges av en 3,2 tommers LCD-skjerm med 921 000 bildepunkter og diverse kontrollknapper.
Den 39 punkters autofokusmotoren, som er den samme som sitter i Nikon D610 er også absolutt moderne og føles lynkjapp.
Kjappeste lukkertid er 1/4000 sekund og kameraet kan ta opptil 5,5 bilder i sekundet, maksimalt 29 bilder i serie. Den optiske søkeren er er pentaprismesøker og kan skilte med 100 prosent motivdekning og 0,7x forstørrelse.
Velg og vrak i F-fatning
Med Nikon Df vil det for første gang være mulig å bruke de eldre ikke-AI-objektivene.
I objektivfestet er det en liten hendel som kan vippes over, samtidig som man i kameramenyen kan programmere kameraet til å huske brennvidde og maksimal blender for opp til 9 ikke-AI-objektiver. Dermed skal lysmåleren i kameraet klare å beregne rett eksponering.
I hånda
Nikon Df-huset er bygget i en magnesiumlegering og har samme værbestandighet som Nikon D800 byr på. Totalt veier Df, inklusiv batteri, 765 gram.
Det merkes. Kameraet kjennes rett og slett betydelig lettere ut enn størrelsen og utseende tilsier. Ved siden av flaggskipet D4, som fint kan brukes som slagvåpen i nødstilfelle, blir den regelrett puslete.
Liggende i hånda er det i grunn mye som minner om de analoge forgjengerne. Df har riktignok et grunt grep på høyre side, men det kjennes nesten hult ut, som om det sitter en filmrull inni kameraet.
Innstillingshjulene er lett tilgjengelige og har små låseknapper som forhindrer at man uvørent endrer innstillinger. Ikke alle disse låseknappene er like intuitivt plassert, som for eksempel låseknappen for ISO-hjulet, som befinner seg på siden av innstillingshjulet.
Les også: Slik er det vanntette og knøttlille Nikon 1 AW1
Den følelsen
Det er ikke til å komme utenom, Nikon Df spiller på noen svært så velklingende strenger. Det er et kamera som mer enn noe annet fremkaller en følelse. En følelse av en kontinuerende linje fra mørkeromsdagene til i dag, av noe mekanisk og håndgripelig.
Men i likhet med mange andre dingser og store gutter-leketøy som vekker følelser, gjør Nikon Df også skade på lommeboka. Kameraet har nemlig fått en veiledende pris på 25 390 kroner, da inkludert Nikkor 50mm f/1.8G i spesialdesignet retroutseende.
Kameraet leveres enten i sølv eller sort, og da kun i kit med det ovenfornevnte 50mm-objektivet.
Nikon Df er ventet i butikkene 28. november. Noe for deg? Bestill prisvarsling hos oss her.
Ute etter nytt kamera? Her er våre tips til hvordan du gjør det beste kjøpet»