KommentarFotoåret 2013

Fikk du med deg disse sakene?

Vi ser tilbake på de viktigste sakene fra fotoåret 2013.

Nyheter fra vinter og vår

Vi teller kun et fåtall gjenstående 2013-dager. Før vi gyver løs på et nytt år med blanke fargestifter til, er det derfor på plass med et aldri så lite tilbakeblikk på året som har gått.

Her kommer en kronologisk gjennomgang av de mest interessante og best leste nyhetene fra 2013, i tillegg til de viktigste produktnyhetene.

Spekulasjoner og flotte bilder i januar og februar

Nikon D7100 så dagens lys i januar.Foto: Nikon

I januar meldte vi at Tamron hadde tatt patent på et 300mm-objektiv med stor nok bildesirkel til å brukes på et fullformatkamera, samtidig som registeravstanden tilsa at det var tiltenkt et speilløst systemkamera. Vi lurte rett og slett på om Tamron visste noe vi ikke gjorde – og utpå høsten viste det seg at det kunne gjerne ha vært tilfellet, men dette kommer vi tilbake til om noen avsnitt.

Vi lot oss fascinere av Justin Quinnells noe uvanlige bilder, som ble tatt, av alle ting, med ølbokser.

I begynnelsen av 2013 var det også mye snakk om Photoshop CS2, etter at flere medier meldte at Adobe hadde lagt ut den aldrende versjonen av bilderedigeringsprogrammet til gratis nedlasting. Det viste seg snart å ikke være fullt så utrolig – forklaringen kan du lese mer om her.

2013 har vært preget av mye snakk om mobilfotografering, og i februar gikk vi gjennom fem punkter som mobilkameraer rett og slett ikke duger til.

Nye produkter

Fujifilm FinePix X100S særegne retrodesign.Foto: Fujifilm

I januar slapp Fujifilm kompaktkameraet X20 og Nikon noen uker senere speilreflekskameraet D7100. Sistnevnte lot oss begeistre av da vi la det på testbenken, og klinte like gjerne til med et solid anbefalt-stempel.

Les også: Test av Nikon D7100

Fujifilm FinePix X100S så også dagens lys i vinter, et kamera som vi i vår test konkluderte med at var en svært vellykket retrohyllest.

Les også: Test av Fujifilm X100S

Tøffingen Olympus TG-2 dukket også opp, et vanntett kamera som gjerne blir med deg ned til 15 meters dyp.

Utrolige historier i mars og april

En fascinerende historie dukket opp i mars. Det viste seg at et Canon Powershot rett og slett hadde krysset Stillehavet på egenhånd. Det hadde riktignok tatt kameraet seks år, men mer utrolig er det at bildene fremdeles kunne hentes ut i etterkant.

Hele historien leser du her

Fascinerende var det også å høre om de mer ekstreme metodene de bruker for å redde ødelagt optikk ved Nikon Repair Center i Taiwan. Hvordan ellers skulle man beskrevet det at de koker linseelementene?

I mars kunne vi også fortelle om at fotografer potensielt kan overvåkes via kameraet. De stadig flere trådløse funksjonene digitalkameraene utstyres med, ser nemlig ut til å være fulle av sikkerhetshull.

Nye produkter

I mars fikk vi møte Canon EOS 100D for første gang. Det lille speilreflekskameraet sjarmerte både vår sniktitter, og senere tester, som slo fast at kameraet var noe av det mest vellykkede fra Canon på mange år.

Les også: Test av Canon EOS 100D

EOS 100D sammenlignet med EOS M og EOS 650D. .Foto: Canon

En annen produktnyhet som fikk mer enn én fotoutstyrsfantast til å heve øyenbrynene denne våren, var Sigmas nye 18-35 mm zoomobjektiv. Det oppsiktsvekkende? Glasset byr på blender f/1.8 gjennom hele zoomområdet.

Lite og livlig, LF1.

Litt senere, da prisen for objektivet ble kjent, presterte Sigma å sende haker ned på knærne, da det kom frem at objektivet ville få en veilledende pris langt under det noen hadde gjettet.

Panasonic Lumix LF1 dukket også opp i april, et knøttlite kompaktkamera vår tester i sommer konkluderte med at hadde mange godsaker i en bitteliten pakke.

Les også: Test av Panasonic Lumix LF1

Kamera får gjennomgå i mai og juni

I mai dukket det opp en video det nesten gjorde vondt å se på. Franske Pixelistes gjorde rett og slett en ekstremtest av Nikon D3, og det var ikke måte på hvilke prøvelser det stakkars kameraet måtte gjennomgå.

Videoen ser du her.

I forumet vårt har vi en gjeng svært dedikerte og kunnskapsrike debattanter. En diskusjon som de stadig vender tilbake til, er en om dynamikkomfang og hva det har å si for for eksempel Canon og Nikons speilreflekser. Vel, det ville Akam også finne ut av. Hvordan det gikk, kan du lese mer om her.

En skikkelig rugg.

En kreativ reklamekampanje vakte også oppmerksomhet i mai. Kampanjen var rettet mot barn som er ofre for mishandling, og det spesielle var at ikke bare var budskapet rettet mot denne gruppen, men også bildene, som ikke kunne sees av voksne.

Nye produkter

I mai og juni fikk vi stifte bekjentskap med et par nye skudd på speilrefleksstammen til Pentax, henholdvis K-50 og K-500.

I tillegg dukket blant annet Fujifilm Finepix X-M1 og Leica X Vario opp.

På glassfronten bød mai på en skikkelig sværing – Canon EF 200-400mm f/4 IS USM Extender 1.4x. Dette beistet er utstyrt med bildestabilisator og en telekonverter som transformerer objektivet til et 280-560mm f/5.6.