Til hovedinnhold
SniktittNikon D3300

Nikon vil at dette skal bli din første speilrefleks

Men da var det kanskje litt dumt å droppe WiFi-støtten.

Nikon/Shutterstock/Prapann

Nikon har fullt fokus på speilrefleks for tiden, og nå er det innstegsmodellen som står for tur.

D3300 er oppfølgeren til fjorårets D3200 og på vei gjennom fornyelseskammeret har nybegynnerspeilrefleksen fått både fersk bildebrikke og –prosessor.

Familielikhet

Enkel og oversiktlig betjening.Foto: Nikon

Selv om D3300 er i en rimeligere og «enklere» produktkategori enn entusiastmodellen D5300, har den nye innstegsmodellen til Nikon lånt mye fra storebror.

Den 24,2 megapikslers APS-C CMOS-bildebrikken er for eksempel hentet rett fra den mer avanserte modellen. Dermed har heller ikke innstegsmodellen såkalt lavpassfilter på bildebrikken, noe som i teorien skal gi mer detaljer i bildet.

D5300 har også lånt bort bildeprosessoren Expeed 4 til lillebror, noe som gir D3300 samme maksimale bildeopptakshastighet på fem bilder i sekundet. ISO-messig byr D3300 på verdier mellom 100 til 12 800, som kan utvides til 26 600.

En tre tommer stor skjerm preger baksiden av D3300.Foto: Nikon

D3300 har også mulighet for videoopptak i fullHD, 1080p, med enten 60 eller 50 bilder i sekundet.

Baksiden preges av en tre tommer stor skjerm med 921 000 bildepunkter, mens den optiske søkeren dekker 95 prosent av motivet og forstørrer 0,85 ganger.

Men der hvor D5300 kan skilte med 39 fokuspunkter, må lillebror D3300 nøye seg med 11 fokuspunkter.

Les også: Lett og sosial oppfølger fra Nikon

Manglende WiFi

Det nye kitobjektivet helt utfelt.Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

Svært mange likheter til tross, det er én ting vi savner på spesifikasjonslista til D3300 – WiFi. Det er noe som rett og slett forvirrer oss en smule.

På kompaktkamerafronten blåses WiFi-muligheter opp som en regelrett nødvendighet for å møte konkurransen fra mobilkameraene, men i speilrefleksmodellene ser det ikke ut som Nikon anser WiFi for å være en like stor selvfølge.

Bare ta høstens og vinterens speilreflekslanseringer. Først kom entusiastfullformatkameraet D610 uten WiFi. Deretter dukket APS-C entusiastmodellen D5300 med WiFi innebygget, før retrofullformatkameraet Nikon Df ble sluppet uten WiFi (og uten video). Og nå altså D3300 også WiFi-fritt.

Ja, selvsagt kan du koble deg på nett via adapteren WU-a1, men det slår oss likevel som veldig snodig å lansere et nybegynnerspeilrefleks i dag uten WiFi innebygget.

Les også: Sniktitt av Nikon D610

Å påstå at Instagram-generasjonen ikke er særlig opptatt av bildekvalitet er kanskje å sette det litt på spissen, men om målet er å lokke den jevne sosiale media-brukeren over til bedre bildekvalitet enn mobiltelefonen kan tilby, må det være enkelt og raskt å overføre bilder – enten direkte fra kameraet eller til en smartenhet.

Flere produsenter begynner nå å få øynene opp for nettopp dette, og særlig produsentene av speilløse systemkamera har den siste tiden gjort mange gode grep med tanke på samspillet mellom kameraet og smartenhet.

God ergonomi

Selv om WiFi mangler, har Nikon godt grep om selve fotokameraet. D3300 er en ganske nett modell, som ligger helt ypperlig i mine mellomstore puselanker.

Betjeningen er også så intuitiv og enkel som forventet av en nybegynnermodell, med få, men godt plasserte knapper. Du kan i tillegg velge om du vil ha en klassisk informasjonsskjerm på baksiden eller en mer grafisk og pedagogisk fremstilling av innstillingsinformasjonen.

Kameraet har også en egen guide-modus, som essensielt er en liten minibruksanvisning til hvordan å ta ulike bilder, innebygget i kameraet. Du velger hvilket resultat du vil oppnå, og kameraet forteller deg hvordan det kan gjøres.

Les også: Sniktitt av Nikon Df

Origamioptikk

Sammen med D3300 slipper Nikon i dag også en ny versjon av kitobjektivet 18-55mm, full navn AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6 VR II.

Silhuetten av det forrige kitobjektivet, med det nye foran.Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

Fordi objektet nå er gjort sammenleggbart, kan det skryte på seg å ha slanket av seg 20 prosent av vekta og totalt 30 prosent av størrelsen sammenlignet med forrige modell.

Kitobjektivet alene veier 195 gram, mens D3300 (uten batteri og minnekort) tipper 410 gram.

Pris og tilgjengelighet

D3300 og det nye kitobjektivet vil være i salg fra 6. februar, til en veiledende pris på 5750 kroner. Kameraet fås også i et dobbeltzoomkit med 55-200mm VR i tillegg til kitobjektivet, da til 7690 kroner.

Prisen for huset alene vil ligge på 4890, mens du må ut med 2190 dersom du bare vil ha kitobjektivet.

Vil du heller et steg opp? Nikon D7100 fikk svært gode skussmål av oss tidligere i sommer»

Mer om
annonse