Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNikon D3200

Enkel inngangsportal

Nikons nye innstegskamera er slettes ikke dumt.

Fysisk

I april i år slapp Nikon sitt nye innstegskamera. Nikon D3200 tar over stafettpinnen etter D3100 og skal være en vennlig portal til speilrefleksverden. Et innstegskamera skal være enkelt, lett og lite. Det er ikke så mye som skal få oss til å sperre opp øynene. Allikevel har Nikon D3200 akkurat det. Under et ytre av hardplast finner man en APS-C bildebrikke på hele 24 megapiksler. Her er vår test av Nikons lille, men tilsynelatende tøffe, kamera.

Nikon D3200.

Aller først, noen spesifikasjoner:

Nikon D3200 Nikon D3100 Canon EOS 1100D Nikon D5100
Oppløsning24 megapiksler14,2 megapiksler12 megapiksler16,2 megapiksler
BrikketypeCMOSCMOSCMOSCMOS
Brikke- størrelseAPS-C (Nikon) (357 mm²)APS-C (Nikon) (356 mm²)APS-C (Canon) (326 mm²)APS-C (Nikon) (368 mm²)
Videooppløsning1920 x 10801920 x 10801280 x 7201920 x 1080
Batterikapasitet540 bilder550 bilder700 bilder660 bilder
RAW-støtteKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Pris per 14/8 2012ca kr 4500,-ca kr 3000,-ca kr 3000,-ca kr 4500,-

Sjekk flere spesifikasjoner på Nikon D3200 i prisguiden

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:

Kamerahus

Nikon D3200 er et sjarmerende, lite kamera. Det er kanskje det aller første som slår oss etter at vi har pakket det opp. Til å være et typisk speilrefleks er det tydelig at et lite og kompakt kamerahus har stått i fokus da Nikon designet både D3100 og D3200. Begge modellene er omtrent akkurat like store, men D3200 kjennes litt bedre å holde fordi grepet er gjort litt spissere enn grepet man finner på D3100. I Asia og andre steder i Europa er det en stadig vekst av speilløse systemkameraer, og det er spesielt kundene som vanligvis ville ha oppgradert fra et kompaktkamera til et speilrefleks, som heller velger en speilløs modell. Den store fordelen med speilløse modeller er nettopp størrelsen, og dette kan være en av grunnene til at Nikon D3200 er så lite som det er.

Selv om selve kameraet virker nett og lite, er det overraskende godt å holde. Det ligger naturlig i hånden, og det gummierte grepet gjør at kameraet får god friksjon mot innsiden av hånden og gir et stabilt grep. Det er selvfølgelig litt avhengig av hvor store hender man har, men vi synes at Nikon har gjort en ganske god jobb med å gjøre D3200 så behagelig som mulig. I forhold til forgjengeren er det gjort et par små endringer i forhold til plassering av brytere og knapper. Nikon har blant annet gjort om bryteren som aktiverte Live View, som nå har fått egen, dedikert knapp. På D3100 var det en fjærbelastet vippebryter som satt rundt knappen som startet videoopptak, som fungerte slik at man sveipet bryteren til høyre for å starte Live View.

Programhjulet til Nikon D3200.

På D3200 er denne vippebryteren borte og videoknappen har nå blitt Live View-knapp. Knappen for aktivering av video er nå plassert rett under utløserknappen på toppen av kameraet. Vi kan bare spekulere hvorfor Nikon har valgt å gjøre disse endringene, da løsningen slik den opprinnelig var fungerte ganske godt. Det var smart å ha Live View og aktivering av videofunksjon på samme sted, noe som gjorde det å bytte fra foto til video relativt raskt. Det er imidlertid ingen større operasjon med den nye løsningen og endringen av bryterne, så det fremstår heller ikke som en mer tungvint løsning slik den er på D3200.

I tillegg til de nevnte endringene har D3200 fått en ny knapp under til venstre for fireveiskontrolleren, som gir hurtigtilgang til serieopptak og utløserforsinkelse. Denne funksjonen var på en vippebryter festet til programhjulet til D3100. Programhjulet på D3200 sitter plassert til høyre for søkerhuset, og betjenes i hovedsak med høyre tommel. Hjulet har fin motstand og klart definerte hakk, slik at man ikke ruller rundt mellom programmene uten at dette er meningen. En fordel med programhjulet er at det kan rulles rundt, og dermed ikke har noen start- og stoppsted. På blant annet Canons programhjul er ikke dette mulig, noe som gjør at man ofte må rulle veldig langt om man skal fra den ene siden av programhjulet til den andre. På forsiden av kameraet finner man et relativt stort hjelpelys som kaster ut et hvitt lys for å hjelpe kameraet å sette fokus. Hjelpelyset brukes også under selvutløser, men da er det et orange lys som blinker i takt med sekundnedtellingen før bildet blir tatt.

Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

På eldre Nikon-modeller var det bare batteriluken som holdt batteriet på plass, og var man ikke vant til dette risikerte man at batteriet falt ut når man åpnet luken. På nyere modeller har Nikon tatt til vettet og fikset en liten stopper for batteriet, og denne er heldigvis på plass hos D3200. Selve kamerahuset virker godt skrudd sammen, og selv om det i hovedsak er bygget i plast gir det ingen billig plastfølelse som man ofte får med kameraer i denne klassen. Det er tydelig at Nikon prioriterer akkurat dette segmentet, for D3200 er på ingen måte dårlig utstyrt. Kameraets venstre side vitner om dette da man finner inngang for både GPS-modul og WiFi-modul slik at man kan sende bilder til for eksempel en smarttelefon. Vi kommer tilbake til WiFi-modulen litt senere i testen.

Foto: Eivind Hauger, Akam.no

En ting enkelte kanskje vil savne på D3200, er muligheten til å bruke et batterigrep. Kameraets størrelse er en fordel om man er på jakt etter et lite og nett kamera som sklir lett ned i en veske, men det kan by på en utfordring når det kommer til brukere som ønsker å oppgradere til flere objektiver. Kameraet selges med et 18-105mm f/3.5-5.6 VR som et alternativ til kitobjektivet 18-55mm f/3.5-5.6 VR. Med dette objektivet virker D3200 en smule fortungt og feilbalansert, men det fremstår ikke som et nevneverdig problem.

En vesentlig større utfording er at kundegruppen som kjøper kameraer som D3200 også ofte kjøper superzoomobjektiver. Et slik objektiv gir mest mulig brennviddeomfang i samme objektiv, slik at fotografen slipper å bytte objektiver når man vil bytte fra vidvinkel til tele. Akkurat nå er det Nikon som har rekorden på mest mulig zoom i et slikt objektiv, og Nikon AF-S DX Nikkor 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR er ikke akkurat et lite og lett objektiv.

Som man kan se på bildet over er dette et ganske stort objektiv på et lite kamera, og man bør kanskje ha det i bakhodet om man vurderer å oppgradere til flere objektiver etter å ha kjøpt kameraet. Det finnes imidlertid noen tredjepartsprodusenter som lager et uoriginalt batterigrep, men de er ikke helt kompatible med kameraet. Nå er ikke dette et nevneverdig stort problem, men det kan være lurt å prøve kameraet i butikk med et par objektiver før man eventuelt kjøper dette kamerahuset.

Les også: SNIKTITT: Nikon AF-S DX Nikkor 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR

Skjerm

Tilbake til toppen

Nikon D3200 er utstyrt med en 7,6 cm (3 tommer) stor LCD-skjerm. Den har en oppløsning på 921 000 bildepunkter, noe som er mer eller mindre bransjestandard på slike kameramodeller i dag. Skjermen virker skarp og fin, men sliter litt i skarpt sollys. Dette er imidlertid vanlig på slike skjermer, og er bare et problem når sola skinner direkte på skjermen. Flere og flere kameraprodusenten implementerer både trykkfølsom og sidehengslet skjerm, men disse funksjonene mangler på D3200. Nå har imidlertid Nikon utstyrt storebror Nikon D5100 med en vridbar skjerm, og en slik skjerm på D3200 hadde mest sannsynlig gjort det litt tykkere og større enn hva det er.

Baksiden av Nikon D3200.

Vi synes Nikons valg av skjerm passer D3200 godt, og fungerer som det skal. Ved å ikke implementere en trykkfølsom skjerm fremstår kameraet som et speilrelfeks hvor man styrer innstillingene med knapper, noe som gjør kameraet til et godt utgangspunkt for brukere som vil lære hvordan et speilrelfekskamera fungerer, og som kanskje planlegger å oppgradere til en mer avansert modell når ferdighetsnivået bedres.

Søker

Tilbake til toppen

Søkeren som sitter i Nikon D3200 er av typen pentaspeil, som er vanlig i rimeligere speilrefleksmodeller. Pentaspeil er ikke fullt så bra som pentaprisme, som man finner i blant annet Nikon D7000. Søkerdekningen er på 95 prosent både horisontalt og vertikalt, og søkerforstørrelsen er på 0,78x. Dette er litt mindre enn forgjengeren, som hadde en søkerforstørrelse på 0,80x. Tar man dette i betraktning i forhold til cropfaktoren på 1,5x, kan man regne ut relativ søkerforstørrelse. Ser man på dette tallet kommer D3200 helt greit ut, og slår de to nærmeste konkurrentene. Det er imidlertid litt skuffende at Nikon har redusert søkerforstørrelsen mindre i forhold til forgjengeren, og vi hadde kanskje håpet at også D3200 skulle hatt en søkerforstørrelse på 0,80x. Når det er sagt er ikke denne forskjellen særlig stor, og den er knapt merkbar når man ser inn i søkeren.

Som man kan se av grafen over, er den relative størrelsen til søkeren større enn nærmeste konkurrent fra Canon. Den ligger litt under søkeren til Canon EOS 600D, mens det er et godt stykke opp til D7000 som har pentaprismesøker og 100 prosent søkerdekning. Den relative søkerstørrelsen er også større enn den man finner på Sony A37, selv om denne søkeren er elektronisk.

Informasjonsmengden i søkeren er helt grei, men det er enkelte ting vi savner. Blant annet vises ikke gjeldende ISO-før man trykker på "Fn"-knappen som er plassert på kamerahusets venstre forside ved bajonettfatningen. På mer avanserte modeller vises dette når man trykker utløseren halvveis ned, men det er ikke tilfelle ved D3200. Når man ser inn i søkeren vil man oppdage at det av og til blinker et ikon nede til høyre. Dette er bildet av en blits og et spørsmålstegn, og hvis man trykker på knappen til venstre ved siden av et spørmsålstegn får man opp informasjonen søkeren prøver å fortelle deg. Dette ikonet vises når kameraets automatikk ville ha brukt blits, men i programvalg som P,A,S,M vil ikke kameraet nekte deg å ta bilde selv om dette tegnet vises.

I søkeren vises de 11 fokuspunktene klart og fint, med unntak av når det er mørke omgivelser i søkeren. Da kan de sorte prikkene bli litt vanskelig å se. Fotograferer man med et satt fokuspunkt, vil dette punktet blinke rød når man presser utløserknappen ned et trinn. Har kameraet funnet fokus vil man også kunne se en grønn prikk i venstre hjørne, som indikerer at fokus er satt. Alt i alt er søkeren til D3200 grei nok, men vi savner litt mer informasjon, eller iallefall muligheten til å bestemme hvilken informasjon skal vises. Det er forståelig at Nikon ikke gjør søkeren mer avansert enn den er, da kundegruppen til dette kameraet har andre behov enn en gjennomsnittlig interessert hobbyfotograf. Søkeren gir stort sett den informasjonene man forventer, hverken mer eller mindre.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.