Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC Desire X

Smartmobil for smarte brukere

Denne Android-mobilen kan du kjøpe uten å havne i luksusfellen.

Skjerm, design og menyer

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 11,85 x 6,23 x 0,93 cm
Vekt: 114 gram
Skjerm: LCD, 4 tommer, 480 x 800 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, applikasjonsveksler, av/på/skjermlås.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack.
Minnekortplass: Ja
Menysystem: Android OS 4.0 med Sense 4.0
Pris: Fra ca 2500 kroner

Kort sagt:

God skjerm

God byggekvalitet

Gripesikker overflate

Gode menyer

Litt kjedelig design, særlig på den sorte modellen.

Suger til seg fingermerker.

HTC hadde suksess med sine første Desire-modeller, som var flaggskip-modeller med egenskaper som gjorde dem til noen av de mest ettertraktede blant sine samtidige. Desire X er unektelig en bedre mobil enn noen tidligere Desire-modell, men alt er relativt – i dagens marked havner den i den store pølen av mellomklasse-smartmobiler med Android. Da blir det vanskeligere å skille seg ut.

For folk flest

Vi snakker med andre ord ikke om et flaggskip med superskjerm og lynraske menyer. Dette er en mobiltelefon folk flest skal ha råd til, og det betyr rimeligere komponenter.

Det fine med dagens situasjon, er at du streng tatt ikke trenger noen kraftigere maskinvare enn dette for å ha fullt utbytte av telefonen din. Det du forsaker ved å velge en mellomklassemobil, er noe på skjermoppløsning, litt på hastighet i menyene, og noe på spesielle funksjoner som skjermduplisering via medielink.

HTC Desire X har heller ikke rekordmange megapiksler i kameraet, NFC-brikke eller egen HDMI-utgang. Spørsmålet du må stille deg er om du trenger noen av disse spesialfunksjonene. Er svaret nei, kan du få en svært god mobiltelefon for en rimelig penge ved å velge HTC Desire X.

Ordinært utseende

Telefonen ser svært ordinær ut.Foto: HTC

Designen på denne telefonen skiller seg ikke ut på noen måte. Den har en ramme i metall, og et chassis i plast. Du får to ulike alternativer, hvitt og sort. På den sorte modellen er metallrammen også sort, så det ser ut som om hele telefonen er av plast. På den hvite modellen er rammen aluminiumsfarget.

Telefonen har runde hjørner og er svakt buet i bunnen, Rundt kameraet på baksiden er det lagt til et avlangt felt, der overflaten er rillet sirkulært ut fra lysåpningen. Siden resten av baksiden er matt (sort modell), skaper dette feltet en viss identitet for Desire X. På den hvite utgaven er feltet metallfarget med en blå ramme. Det gir at atskillig sterkere uttrykk enn på vår testmodell, der alt bare er sort.

Det kan se ut som om det er en unibody-mobil (frest eller støpt i et stykke), men skinnet bedrar. Plastdekselet på baksiden kan plukkes av, og da kommer du også til SIM-kort, MicroSD-kort og batteri.

Batteridekselet er avtakbart.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Overflaten på den sorte modellen gir god friksjon og sikkert grep. Men er du fet på fingrene vil den også suge til seg fingermerker. Det er heldigvis lett å tørke bort slike fettflekker på Desire X.

Den matte overflaten suger til seg fingermerker.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

God skjerm

Skjermen på telefonen er 4 tommer diagonalt, og kommer som på andre Android-mobiler i 9:16-format. Oppløsningen er på 480 x 800 punkter, og du skal være passe snobbete for å hevde at dette ikke er tilstrekkelig på en mobiltelefon med 4-tommer skjerm (233 PPI).

Skjermen er av typen Super LCD. Den har god innsynsvinkel, og fremstår som skarp og klar. Fargemetningen er ganske høy, men ved å velge alternative bakgrunnsbilder til den nokså skarpe oransje-gule standardbakgrunnen, så kan du dempe det noe glorete inntrykket betraktelig.

Skjermen er i alle fall ikke dårligere enn snittet i direkte sollys.

HTC Sense 4.0

Menyene på HTC Desire X er HTC Sense. Dette er ofte omtalt som et skall, ettersom det ligger utenpå Googles Android, og fungerer som et eget grensesnitt som HTC har utviklet. Ved første øyekast ser startskjermen ut som den har gjort på HTC siden den store klokka ble innført i 2008. Heldigvis er det lite annet ved dagens modell som minner om Windows 6.0-mobilene fra den gang.

Menyene på HTC Desire X er Sense 4.0, lik de du finner på toppmodellen HTC One X+. Du har riktig nok ikke like mange startskjermer du kan putte smarte programmer på (fem her mot sju på One X+), og du kan gjøre de samme tilpasningene. Skjermtastaturet er også det samme.

Menyene er raske og gode, men applikasjoner trenger litt mer tid på å starte enn på toppmodellen, som har mer datakraft.

Virtuelle taster

Under skjermen har du tre berøringsfelter. Det første er merket med en pil som peker mot venstre. Berører du denne kommer du ett steg tilbake i menyen du navigerer i, eller du blar deg en side tilbake i nettleseren.

Tasten i midten er merket med et hus, og sender deg direkte til hovedstartpanelet. Er du på ett av startpanelene allerede, så vil denne tasten åpne en oversikt over alle de sju startpanelene. Du kan også komme til denne oversikten ved å knipe på skjermbildet når startpanelet vises.

Det er enkelt å veksle mellom apper eller lukke dem ved å trekke dem ut av lista.

Det tredje feltet under skjermen åpner en oversikt over alle applikasjoner som er startet opp. Disse vises som bilder du kan bla i ved å sveipe med fingeren. Det hele er svært lekkert gjennomført.

Snarveier på låseskjermen

Når telefonen er låst ligger det fire ikoner på skjermen. Under disse ligger en ring som du trekker opp på skjermen for å låse opp telefonen. Men om du i stedet velger å trekke ett av ikonene ned på ringen, så går du direkte til denne funksjonen.

Samme hvilket startpanel du bruker, så ligger de samme fem ikonene nede på skjermen. Dette er snarveier til telefonfunksjonen, e-post, program-menyer, meldinger og kamera. Du kan selv bytte ut fire av de fem ikonene. Den som ligger i midten og åpner oversikten over alle applikasjoner du har på telefonen, kan du naturlig nok ikke bytte ut.