Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy W

Velutstyrt mobil til en billig penge

Men er den like god som den ser ut til på papiret?

Design, skjerm og menyer

Utseendet overrasker ingen.
Wonder kan låses opp på flere måter.
Hurtigmeny og varslinger.

Samsung Galaxy Wonder er akkurat det veldig mange ønsker seg, nemlig en fullutstyrt og oppdatert Android-telefon til en fornuftig pris.

Selv om toppmodeller som Galaxy S II og iPhone 4S trekker mye oppmerksomhet, er det ikke alle som bryr seg nok om mobilen til å ville kaste tusenlappene etter mobilprodusentene. Samtidig er vi såpass kravstore at mobilen bør kunne det aller meste.

Det er her Galaxy Wonder, eller Galaxy W I8150 som den mer korrekt heter, kommer inn i bildet.

Den er en telefon som både pris- og spesifikasjonsmessig bør passe bra for svært mange.

Papirtiger eller jålebukk?

Selv om ting ser bra ut på papiret, er det langtfra alltid dette stemmer med virkeligheten. Vi har sjekket hvordan Galaxy W virkelig fungerer.

Førsteinntrykket er nokså anonymt, og dette er definitivt ingen telefon som skiller seg ut i mengden. Wonder er sort både foran og bak, og når det mest spenstige ved utseendet er et ruglete bakdeksel så sier vel det det meste.

Hvis du vil ha det inn med teskje: denne mobilen er ikke jålete nok til å få plass i noen av musikkvidoene til Tone Damli Aaberge.

Funksjonell

Heldigvis for Galaxy W så er det slik at en mobil i de fleste tilfeller tross alt ikke er laget for å sees på, den skal brukes, trykkes på og snakkes i.

Rent funksjonelt så fungerer Galaxy W som du kanskje skjønner ganske så bra. Den er middels tykk, middels stor og middels tung.

Plassen er utnyttet forholdsvis godt, selv om vi har sett mobiler hvor rammen rundt skjermen er enda slankere. Den ruglete baksiden gjør at W ligger godt i hånden selv om plasten i seg selv er forholdsvis glatt.

Trange taster?

Under den 3,7 tommer store berøringsfølsomme skjermen finner du på vanlig måte valg-, meny- og tilbaketast. Akkurat valg- og tilbaketasten synes vi var det minst ergonomiske ved den fysiske utformingen.

De er plassert forholdsvis trangt, og i starten synes vi de var en anelse tungvinte å bruke. Men etter litt tilvenning er dette ikke noe vi tenker over under vanlig bruk.

Av/på-tasten befinner seg oppe på høyre side av telefonen, mens volumtasten sitter på motsatt side. På toppen av telefonens venstre side kan du koble til hodetelefoner, mens ladekontakten sitter bak et skyvbart deksel øverst til høyre.

Kameralinsen sitter øverst på baksiden av telefonen, og vi ender med en telefon som ikke gjør noen krumspring med sine utspring, og hvor tastene sitter der du forventer dem.

Registrer deg

For å få fullt utbytte av en Android-telefon, bør du ha en konto hos Google, eller som på godt norsk heter en Gmail-adresse.

For fullt utbytte av Wonder må du i tillegg ha en egen konto hos Samsung. Dette er selvsagt gratis, men vil for noen være mer til irritasjon enn til nytte. Vi faller nok inn under kategorien "krevende brukere", og ble derfor litt irritert da vi bare fikk en generell feilmelding da vi prøvde å registrere oss.

Årsaken fant vi tilfeldigvis ut var at vi allerede hadde en Samsung-konto på e-postadressen vi prøvde å registrere. Og da skjønner du sikkert også nøyaktig hvor mye bruk vi har hatt for Samsung-kontoen vår når vi ikke engang husket at vi hadde en.

Vi kunne selvsagt droppet å bry oss med denne Samsung-kontoen, men når vi skulle laste ned de siste programvareoppdateringene så slapp vi ikke unna.

Oppdater, oppdater, oppdater!

Er det noe du bør gjøre med din Galaxy Wonder så er det nettopp å sørge for at den er oppdatert. Etter kort tids bruk ble nemlig vår telefon så treg at selv en elitebyråkrat ville synes ting tok vel lang tid. Spesielt gjaldt dette startskjermen, hvor du måtte ha god tålmodighet mens du ventet på at startskjermen ble lastet eller når du byttet startskjerm.

Mer presist så har du i mobilsammenheng god tålmodighet hvis du kan vente to-tre sekunder og mer uten at det begynner å krible i fingrene.

Da vi hadde oppdatert Galaxy W med siste programvare ble den noe bedre, men fortsatt er det slik at spesielt startskjermen er plaget med periodisk forsinkelse. Resten av menyene flyter forholdsvis bra, men det er ikke til å komme bort fra at hakkete oppførsel trekker totalinntrykket på en mobil ned.

Det er mulig vi har blitt bortskjemt som ikke er fornøyd med ytelsen på en mobil med 1,4 Ghz enkeltkjerneprosessor, men enhver telefon, billig eller dyr, bør ha program- og maskinvare som er samstemt og fungerer godt sammen. Setter du 24-tommers felger på en Lada så er det fortsatt en Lada, for å bruke en sammenligning tatt helt ut av det store blå, eller galaksen som det heter i Samsung-land.

I rettferdighetens navn er det ikke ille stelt med Galaxy Wonder, og mange vil nok synes at den fungerer helt fint. Selv pirkete mobiljournalister som oss har brukt Wonder i ukesvis uten antydning til forhøyet blodtrykk. På den positive siden kan vi legge til at Wonder har fungert stabilt. Vi har riktignok restartet den eller i det minste tømt minnet når den har blitt altfor treg, men vi har ikke opplevd programkræsj eller at den har låst seg.

Hovedmenyen.
Wonder er ikke tapt bak en busk.

Pinglete lyd

Noe vi ikke har vent oss helt til med Wonder, er lydkvaliteten under samtale. Vi synes at lyden er noe lav og utydelig. Selv med volumet på fullt så er ikke dette noen telefon du har veldig lyst til å bruke i støyende omgivelser uten håndfrisett. På akkurat dette for en mobiltelefon viktige punktet synes vi altså at Galaxy W presterer under middels, uten at det er så dårlig stelt at det blir et stort problem.

Gode "taster"

Når du skal skrive på Galaxy W får du på vanlig måte frem et virtuelt tastatur. Vi synes tastaturet fungerer bra. Her er det litt avstand mellom tastene, og du har også æ, ø og å – noe vi forøvrig anser som en selvfølge. Responsen i skjermen er også god, noe som gjør at det er enkelt å bruke Wonder. Helt ute i kantene på skjermen er den merkbart mindre presis, men dette er vanlig på berøringsfølsomme skjermer, og Galaxy W er ikke dårligere enn de fleste andre telefoner her.

Skjermen er forøvrig god å se på, og så lenge lysstyrken ikke står på minimum fungerer den også overraskende bra i sollys.

For å det hele tatt å komme så langt må du skru av tastelåsen. Som standard låser du opp telefonen ved å dra låseskjermen i en hvilken som helst retning og ut av "syne". Dette kan være noe uvant i starten hvis du er vant med å måtte bruke en bestemt bevegelse for å låse opp skjermen, spesielt fordi Galaxy W nok krever en lengre bevegelse enn enkelte andre låseskjermer.

Du kan selvsagt også stille inn Wonder til å kreve et bestemt opplåsningsmønster dersom du vil begrense tilgangen til telefonen din.

Og selvsagt kan du bare droppe alt som heter standardfunksjonalitet og laste ned egne skjermlåser, tastatur eller stort sett hva du måtte ønske fra Android Market for å få telefonen akkurat slik som du vil ha den.

I esken

Ingen troll spretter ut av salgsesken til Samsung Galaxy W, her finner du akkurat det du forventer for en telefon i denne prisklassen. Minnekort medfølger ikke, men dette har du sannsynligvis fra før. I motsatt fall så får du romslige minnekort for skillemynt og småpenger i nettbutikkene.

  • Samsun Galaxy W
  • USB-lader
  • Micro-USB-kabel
  • Håndfrisett
  • Hurtigguide

Teknologi og funksjoner

Du trenger ikke lure: dette er ingen skummel W.
Kalenderen.
Det går oppover for Samsung om dagen.

Når det gjelder mobilfrekvenser er det ingen ting å lure på. Wonder støtter det meste. Datahastigheten er det heller ikke noe å si på, slik at det ikke er overføringshastigheten det står på når det gjelder kjapp surfing.

Det er ikke bare i mobilnettene Wonder tar seg frem. Her støtter du de mest aktuelle standardene for trådløst nett, og du har også en oppdatert versjon av Bluetooth-standarden.

Som seg hør og bør for en moderne telefon kan du bruke den trådløse funksjonaliteten til å overføre lyd til hodetelefonene trådløst i stereo, eller strømme lyd, bilder eller video til en TV, stereoanlegg eller annen DLNA-kompatibel enhet.

Smart hurtigmeny

Blant annet for å styre disse trådløse tilkoblingene så har Galaxy W en hurtigmeny som vises når du drar ned varslingslinjen fra toppen av skjermen.

Det er langt fra første gang vi ser denne hurtigmenyen, men den er like fullt svært praktisk. Her kan du blant annet skru av og på trådløse tilkoblinger eller sette telefonen i lydløs modus med ett tastetrykk.

Du kan også skru GPS-en av og på i denne menyen. Galaxy W har i likhet med de fleste smarttelefoner innebygget GPS-mottaker. Siden Google Maps hører med i Android-operativsystemet, har du både et godt kartprogram og et fullverdig navigasjonsprogram ferdig til bruk.

Ikke smart

Noe som ikke er så smart med varslingsmenyen er at den er vel ivrig med å fortelle deg at du har ny e-post. Hvis du åpner e-postleseren direkte og leser en e-post, så fjernes ikke varslingen for ny e-post.

Det samme gjelder hvis du har satt opp Wonder mot en eller flere Exchange-kontoer. Et vesentlig poeng med en slik synkronisering er at en e-post er lest, uansett hvilken enhet du har lest den på.

Her vises e-posten som lest i selve e-postprogrammet, men varslingen må du gå inn og trykke på for å slette.

Hvis du har flere e-postkontoer så kan du enten vise all e-post samlet i én innboks, eller som separate innbokser. Unntaket er selvsagt Gmail, som av en for oss uforståelig grunn er skilt fra de andre e-postkontoene.

Ikke bare er dette mindre oversiktlig, men det blir også mer tungvint å starte e-postprogrammet siden du får du forskjellige programmer og ikoner å forholde deg til.

Vi skal ikke skylde på Samsung for dette, det er heller en "funksjon" i Android som dikterer denne oppførselen.

Ellers alt vel

Bortsett fra disse små uregelmessighetene fungerer Wonder godt til e-post. En kontoprogrampakke ligger ferdig installert, slik at du kan åpne de mest vanlige vedlegg til e-post.

Galaxy W har i det hele tatt godt med funksjonalitet ut av esken. I tillegg til funksjonene som kommer som standard med Android, så har også Samsung lagt til vanlige nytteprogrammer i tillegg. Sannsynligvis er det flere av de ekstra programmene du aldri kommer til å bruke,og de tre sidene i hovedmenyen som du blar sideveis mellom har godt med ikoner til diverse programmer.

Om du ikke bruker alle funksjonene veldig ivrig, kan du regne med at batteriet holder rundt tre døgn. Det var i hvertfall så lenge vi klarte å vente mellom hver gang laderen måtte frem. Med litt mer ivrig bruk, som for eksempel hvis du er hekta på Wordfeud, så må du belage deg på å lade hver eller hver annen natt. For en telefon med passe stor trykkskjerm er dette godkjent.

Galaxy W har 2 GB internminne. For mange vil dette være nok i seg selv. Trenger du mer plass kan du utvide lagringsplassen med MicroSD-kort.

Ytelse

Som vanlig kjørte vi Galaxy W gjennom et sett med standardiserte ytelsestester for en mer vitenskapelig, om ikke alltid like betydningsfull for vanlig bruk, vurdering av ytelsen.

Quadrant måler telefonens generelle ytelse. Her faller Wonder mer eller mindre igjennom. Dette kan indikere at vår opplevelse av Galaxy W som noe treg stemmer med virkeligheten.

Rightware BrowserMark måler ytelsen i nettleseren. Her gjør Wonder det forholdsvis mye bedre. Selv om den er langt unna toppmodellene, scorer den bra sammenlignet med endel middelklasse-telefoner.

Multimedia

Å si at Samsung sikter mot nye høyder med Galaxy W er nok en overdrivelse.
Slik ser det ut når noen ringer deg.

Samsung Galaxy W byr på mer underholdning enn bare det som følger av at det er en Android-telefon.

Blant annet er formatstøtten meget god, og W spiller av de fleste video- og lydfiler. Lyden i musikkspilleren er god.

RDS-radio er også ekstra utover standard Android, selv om denne funksjonen er noe W deler med svært mange av sine Android-søsken.

For å skille Wonder fra de utallige andre Android-telefonene som finnes, har Samsung lagt til flere programmer. Et er Game Hub, som navnet sier er en samling av spill på telefonen.

Intet nett, intet spill

Dessverre fungerer ikke Game Hub med mindre du er på nett. Sitter du for eksempel på fly uten internett, som jo er en typisk situasjon hvor du kanskje vil fordrive tiden med et spill, får du dermed ikke tilgang til spillene som ligger der.

Game Hub er dessverre også en ganske treg affære, og vi synes at de programmene som Samsung selv har lagt til (og forhåpentligvis tilpasset Galaxy W) spesielt burde være kjappe i bruk.

Samsung Apps er en annen funksjon som er lagt til av Samsung. Her får du tilgang til programmer som Samsung anbefaler.

Selv om Android Market er såpass stort at det kanskje ikke alltid er så lett å vite hva du skal velge hvis du ikke vet hva du ser etter, så må vi si at vi ikke helt ser poenget med Samsung Apps.

Så vil noen kanskje innvende at sikkerhet er et argument. Da vi gikk inn på Samsung Apps for første gang, måtte vi oppgradere programmet før vi fikk åpnet det.

Telefonpolitiet stopper deg

Og å oppgradere fikk vi ikke lov til å gjøre før vi endret sikkerhetsinnstillingene på telefonen slik at vi tillot installering av programmer fra ukjente kilder.

Vi foretrekker med andre ord å lete i Android Market når vi skal laste ned programmer og spill til telefonen, og ikke begrense oss til det i forhold snevre utvalget av programmer som er tilgjengelig gjennom Samsung Apps.

Er du ukjent med Android og tenker at det Samsung Apps har å tilby er alt, så går du potensielt glipp av mye moro til telefonen din.

Ingen kameraknapp

For å bruke det 5 megapikslers store kameraet på Galaxy W, må du trykke på skjermen.

Som vanlig hadde vi foretrukket en fysisk kameraknapp. Dette gjør det enklere å starte kameraet og å ta bilder, samt at du slipper å fryse av deg fingrene hvis du tar bilder i den kalde årstiden, hvis du ikke er i besittelse av et par mobilhansker.

På plussiden kommer muligheten for å trykke for å fokusere. Dette gjør det enkelt å sørge for at kameraet fokuserer på riktig objekt i bildet.

Ser vi på bildekvaliteten får den godkjent. Bildene har nokså bra med detaljer, selv om det er noe støy. Farge og eksponering blir for det meste rimelig korrekt.

Konklusjon

Hvis du skal ha ny telefon har du kanskje allerede gjort deg opp en formening om hva slags telefon du vil ha. Sannsynligheten er stor for at du vil ha en skjerm du kan trykke på. Kanskje har du funnet ut at iPhone er for dyr, konform eller bare ikke på lager, og kanskje synes du at Windows Phone er litt for nytt og ukjent.

Android står igjen

Da er det i all hovedsak en Android-telefon som er alternativet. Samsung Galaxy W, eller Wonder, er en slik telefon. Her har du en forholdsvis stor berøringsfølsom skjerm som presenterer Googles Android-menyer.

Her finner du lite nytt og ukjent. Dette operativsystemet finnes på en drøss av telefoner fra mange produsenter, og selv om det er gjort tilpasninger i menyene så er det meste felles.

Og i de aller fleste tilfeller så er dette en god ting. Det er ikke uten grunn at dette er verdens mest solgte smarttelefoner.

Menyene er enkle å bruke og har mye av den funksjonaliteten du trenger. Er det noe du savner så er sannsynligheten stor for at du kan laste den ned fra programvarebutikken til Android, Android Market, direkte på telefonen.

Wonder-Wiz

Samsung har lagt inn sitt TouchWiz-grensesnitt for å sette sitt særpreg på menyene. Dette fungerer stort sett bra, selv om det er noen programmer vi ikke blir helt klok på. Varslingsfunksjonen for ny e-post er også noe vi gjerne hadde sett forbedret, Galaxy W er litt for ivrig på å fortelle oss at vi har ny e-post.

Alt dette foregår på en 3,7 tommers skjerm, noe som er stort nok for de fleste. Ingen monsterskjerm på noen måte, men større skjerm enn det du for eksempel finner på iPhone.

Skjermen gjenspeiler prisen og ligger midt på treet. En fordel er at skjermen fungerer forholdsvis bra også utendørs i sollys.

Ser vi på utseendet er det her Wonder viser frem sin mest trauste side. Galaxy W er sort uten noe fiksfakseri i det hele tatt, og kan ikke beskyldes for å være spesielt spenstig. Funksjonell er den derimot, og både fysiske og virtuelle taster fungerer bra. Det eneste vi savner en dedikert kameraknapp.

Ikke bare traust

Dessverre er Galaxy W til tider også ganske treg. Spesielt synes vi startskjermen er til tider irriterende treg, men også enkelte programmer tar det litt tid å snurre i gang. Brukeropplevelsen er viktig, og dette er nok det største ankepunktet vi har mot Galaxy W.

Et annet ankepunkt er at vi synes lyden under samtale er for svak og uklar.

Heldigvis for Galaxy W så er disse minuspunktene ikke så fremtredende at de ekskluderer Wonder som et potensielt mobilvalg.

Kan brukes som jobbtelefon

Galaxy W synkroniserer som andre nyere Android-telefoner mot Exchange, Gmail er tett, kanskje i overkant tett, vevd inn i menyene, og du har en kontorpakke som lar deg åpne de mest vanlige kontorformatene.

Wonder er ikke bare seriøs. Den spiller av de fleste videoformater, og spiller av den musikken du måtte ønske, enten fra internminnet på 4 GB, fra et minnekort du har kjøpt til ekstra, eller fra den innebygde FM-radioen.

Går du deg vill i dokument-, video- og lydformater, kan den innebygde GPS-en nok ikke hjelpe deg. Lurer du på hvor du er eller hvordan du kommer deg dit du skal, kan den derimot hjelpe deg med dette. Den kan også brukes til å merke bildene dine med posisjon. Ikke minst kan nettsider og applikasjoner som Facebook dra nytte av posisjonen din dersom du tillater dette.

Du kan forøvrig også importere Facebook-vennene dine inn i adresseboken på telefonen, men Wonder klarer ikke å flette disse automatisk med for eksempel Exchange-kontaktene dine.

Konklusjon

Samsung Galaxy W er en helt godt utstyrt, men allikevel nokså ordinær Android-telefon. Den har ingen feil som er så alvorlige at du ikke bør kjøpe den, men så mangler den dessverre også det lille ekstra som gjør at du absolutt bør kjøpe den. Wonder er altså en telefon som vil fungere godt for mange, men gledesropene vil nok utebli.

Hvis pris er viktigst, finner du en flere billigere Android-telefoner her. Blant annet har Samsung en modell kalt Galaxy Y, som koster det halve av en W.

Rundt 2000 kroner er en pris mange kan tenke seg å bruke på en ny telefon, og her er det også en drøss av telefoner å velge mellom. For eksempel er den ganske fete Sony Ericsson Xperia Arc S et godt alternativ til et par hundrelapper ekstra. Sony Ericsson har forøvrig en hel serie med gode Android-telefoner i denne prisklassen. Mer ukjent er for eksempel Motorola Defy+. Denne er et par hundrelapper billigere enn Wonder, men tåler mer og har topp dekning.

annonse