På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Intel-mobilen imponerer
Denne spillmobilen kan bli din for en overraskende billig penge.
Innhold
Design, skjerm og menyer
ZTE Grand X IN er den første telefonen i Norge med Intel-brikkesett. Vi snakker om en 1,6 GHz prosessor med ekstern grafikkakselerator på 400 MHz. Telefonen er markedsført som en spilltelefon.
Dette var en av telefonene vi dro til Berlin for å se på i september, og nå har telefonen allerede dukket opp i de første butikkhyllene.
Design, skjerm og menyer
Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 12,7 x 6,5 x 0,99 cm
Vekt: 140,8 gram
Skjerm: TFT, 4,3 tommer, 540 x 960 piksler, kapasitiv
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, søk, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja
Menysystem: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
Pris: Omtrent 2000 kroner
Kort sagt:
God skjerm til prisen
God kvalitetsfølelse
Dårlig ordbok
Litt tykk og tung
Ingen designsprell
Designavdelingen til ZTE har definitivt vært edru når de tegnet Grand X IN. Her er det ingen overraskelser.
Skjermen har fått stor plass på fremsiden, og rammene på sidene er tynne. Nederst er de fire vanlige bakbelyste berøringstastene - inkludert den stadig mindre vanlige søketasten. Et kamera vender mot deg på toppen.
Telefonen er ikke oppsiktsvekkende tynn, slik som mange telefoner fra flere andre produsenter i det siste. Undertegnede kan uten problemer ha HTC One S på utsiden av en liten almanakk i samme lomme, men Grand X IN må vike til en annen lomme.
Vekten på 141 gram er noe mer enn for eksempel Samsung Galaxy S III eller Huawei Ascend D Quad.
Telefonen har volumtaster på siden, men ingen kameratast. Baksiden er ruglete, og foruten en tydelig Intel inside-logo rommer baksiden en ZTE-logo, et kamera og en fotolampe.
Bakdekslet kan plukkes av i sin helhet, og under finner du port for minnekort av typen Micro-SD, og et batteri som kan tas ut. SIM-kortplassen er ikke for Micro-SIM men de større SIM-kortene som fortsatt er vanligst.
Til sammenligning er det mange nyere telefoner som mangler minnekortspor, ikke har avtagbart batteri og har Micro-SIM-kort i stedet for vanlig SIM-kort.
Det gir pluss i margen at du i Grand X IN kan utvide minnekapasiteten og bytte batteriet selv, i motsetning til i mange andre nyere telefoner. At det er den vanligste SIM-kort-typen som brukes er heller ingen ulempe.
Skjermen har 540 x 960 pikslers oppløsning fordelt over 4,3 tommer størrelse. Det gir en pikseltetthet på 256 piksler per tomme.
Sony Xperia V, HTC 8X og Sony Xperia Acro S er de seneste telefonene vi har testet med den samme skjermstørrelsen. Alle disse har oppløsning på 1280 x 720 piksler, og dermed 342 piksler per tomme.
Andre telefoner med samme pikseltetthet er for eksempel Asus PadFone, Huawei Ascend P1 og HTC One S. De to sistnevnte har skjermteknologien AMOLED i stedet for vanlig TFT-skjerm, noe som gjør de vanskelig sammelignbare.
I Grand X IN klarer vi ikke se pikslene med det blotte øyet. Selv om dette ikke er en AMOLED-variant synes vi også de mørke områdene i filmer og TV-serier har gode kontraster.
Skjermen er også presis, og alt i alt har vi ingenting å utsette på skjermvalget. Selv om mange andre mobiler har større pikseltetthet føles ikke skjermen i Grand X IN billig på noen måte.
Android 4.0.4
Grand X IN leveres med Android OS 4.0.4 Ice Cream Sandwich.
Les mer om Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Med Android 4.0 får du en god oppgavebehandler som gjør det raskt og enkelt å veksle mellom de siste programmene du har brukt. Ansiktsgjenkjenning har også kommet på plass.
Den kanskje viktigste funksjonen for mange er datamåleren. Denne teller alt av datatrafikk og sier ifra når du har brukt for mye. Har du for eksempel et abonnement med en gigabyte inkludert data, kan du få en alarm når du nærmer deg.
Menyene er raske og enkle å bruke
Man kunne kanskje ønsket at den ble levert med versjon 4.1. Det ville gitt en mer flytende brukeropplevelse, ny varslingsmeny, smartere widgeter, raskere bildevisning og en rekke mindre endringer.
Egen låseskjerm
ZTE har laget en helt egen låseskjerm. Du holder fingeren på hengelåssymbolet i litt mer enn et sekund, og når et futuristisk grønt lys har snurret en runde rundt tommelen din er skjermen låst opp.
Denne metoden å låse opp mobilen på tar litt lenger tid enn andre varianter der du drar hengelåsen i en bestemt eller vilkårlig retning. Det kan virke litt plagsomt i starten.
Hvis du i stedet skyver hengelåssymbolet i en hvilken som helst retning, får du frem en rekke snarveier. For eksempel kan du enkel slå av og på lyden, starte kameraet eller gå inn i ringemenyen for å ta en telefonsamtale.
Dermed går det svært fort å gjøre en rekke av de daglige tingene, som et plaster på såret for at vanlig opplåsning tar litt lenger tid.
Plagsom ordliste
Vi får inntrykk av at ordlisten stadig prøver å motarbeide oss når vi skriver. Svært ofte foreslår den andre ord enn det vi pleier å skrive og det som er vanlig å bruke. Skriver vi for eksempel "ordlisten" foreslår den "premisten". "Storgata" blir helst "driftsra". "Stillbilder" blir "stikkbilder". Hva bruker man stikkbilder til egentlig?
Dette blir selvsagt bedre etter lang tids bruk, men vi endte med å installere SwiftKey som henter inn ord fra e-post og andre kilder slik at den fungerer imponerende bra fra første stund. Swype er også et populært tastatur som fungerer bra.
I esken:
- USB-kabel
- 230V~ transformator (brukes sammen med USB-kabel)
- Batteri (1650 mAh)
- Øreplugger
- Telefon
Det vi virkelig savner av tilbehør, er et minnekort. Vi kommer tilbake til det på neste side.
Teknologi og funksjoner
Teknologi og funksjoner:
Mobilnett: GSM 900/1800/1900 MHz, HSPA 900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 2.1 + A2DP + EDR
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Batteri: 1650 mAh
Maskinvare: Intel Atom Z2460-prosessor, Intel GMA-grafikkontroller, 1 GB RAM av typen LPDDR2 SDRAM på 400MHz
Lagringsplass: 4 GB / 16 GB
Minnekort: Støttes. Medfølger ikke
Nettleser: Webkit
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Lommebok, Office-støtte, nettleser, kart, navigasjon, konvertering.
Synkronisering: Exchange Activesync, Facebook
Kort sagt:
God navigasjon gjennom Google Maps
Bra ytelse for prisen
Gode nyttefunksjoner som kalender og e-post
Lav pris kompenserer for mangel på Bluetooth 3.0 eller 4.0
Liten lagringsplass i 4 GB-versjonen (kun 1,59 GB til brukeren)
Grand X IN kommer i to versjoner. En med 4 GB og en med 16 GB internminne. ZTE har vært så storhjertet at de har gitt oss 4 GB-versjonen.
Den bitre sarkasmen kommer av at lagringskapasiteten rett og slett ikke holder. Når det står at telefonen har 4 GB lagringskapasitet betyr det på ingen måte at du får tilgang til alt dette. 1,59 GB er den lagringskapasiteten der du kan lagre dine applikasjoner, bilder og filmer.
For å teste grafikken prøvde vi å laste ned et bilspill. Vi lastet ned Need for Speed – Most Wanted uten problemer. Men når vi startet spillet begynte den å laste ned enda mer data som trengs for å spille. Det hadde ikke telefonen plass til, og da hadde vi ikke spesielt mange apps fra før.
Enda verre enn at lagringskapasiteten ikke strekker til er det kanskje at det ikke er satt noen hovedlagringsplass i telefonen. Prøver vi for eksempel å kjøre "Norgeskart", får vi beskjed om at "main storage" ikke er tilgjengelig, og at programmet derfor ikke fungerer. Dropbox nekter å laste ned filer fordi telefonen ikke har noe SD-kort.
Heldigvis koster et minnekort med for eksempel 16 GB lagringskapasitet helt ned til en hundrelapp, og løser alle disse problemene.
21 Mbps nedlasting
Et lite hakk under dagenstoppmodeller er nedlastingshastigheten på 21 Mbps. Dette er den teoretiske topphastigheten i mobilnettet mange steder, mens noen utvalgte områder allerede har 42 Mbps hos NetCom. I tillegg har både Telenor og NetCom LTE (4G) som kan gi enda høyere hastigheter.
Av telefoner med både 42 Mbps HSDPA og LTE har vi i dag Samsung Galaxy S III 4G, Nokia Lumia 920 og Sony Xperia V.
Bluetooth 2.1
Ikke nok med at mange telefoner har Bluetooth 3.0 som lar deg overføre filer lynraskt ved at det opprettes en Wi-Fi-tilkobling mellom enhetene, men også Bluetooth 4.0 er å finne i en rekke toppmodeller slik at overføringen i tillegg skjer med veldig lavt energiforbruk.
Bluetooth 2.1 føles derfor litt kjedelig i en splitter ny telefon, men til bruk med for eksempel trådløs håndfri fungerer det like bra som nyere versjoner.
NFC-teknologi er på plass, slik at du kan bruke telefonen til mobilbetaling i butikken og på bussen dersom teknologien når så langt før du bytter telefon igjen.
Det har kanskje blitt unødvendig å nevne at en telefon som koster mer enn en tusenlapp har GPS, men det har den altså. Denne er assistert av mobilnettet, slik at det går fortere å finne signalene fra de rette satellittene.
Googles navigasjon er lett å bruke og gir gode instruksjoner på norsk om du bruker det som bilnavigasjon. Det er liten tvil om at du finner bedre fram med Google Maps enn med for eksempel Apples karttjeneste enten du er til fots eller sitter bak rattet.
Office
Det følger med X-Office i pakken. Programmet lar deg ikke endre eller opprette Office-dokumenter, men du får åpnet vedleggene du får i form av Office-dokumenter.
To e-postlesere er standard i Android-telefoner; én bare for Gmail og en som støtter de fleste typer e-postkontoer.
E-postleserne er oversiktlig i bruk. E-postleserne har en god søkefunksjon og støtter mange kontoer i samtidig bruk.
Kalenderen kjenner du kanskje fra før. Den gir god oversikt over når du er opptatt og ikke, og den synkroniseres sømløst med PC-er og nettbrett.
Nettleseren er av WebKit-typen fra Google. Den er helt grei, men vil du ha flere funksjoner kan du bytte den ut med andre nettlesere.
Les samletest av nettlesere for Android »
Intel
Intel Atom-prosessoren på 1,6 GHz ser vi i en rekke mini-PC-er. Det er ingen tvil om at Grand X IN skal ha nokså god ytelse.
Vi henter derfor inn en rekke kraftige modeller i følgende sammenligninger av ytelsesmålinger.
I testen Quadrant måles både prosessorhastighet og minnehastighet, så vel som 2D- og 3D-grafikk. Totalpoengsummen for Grand X IN lander på 2945 poeng, altså må Grand X IN se seg slått av Samsung Galaxy S III Mini og Samsung Galaxy S II. At den slås av toppmodeller som Samsung Galaxy S III, Galaxy Note og HTC One X+ er på ingen måte overraskende.
Også i Nenemark sliter Grand X IN mot disse modellene.
AnTuTu måler også avansert grafikk, utregninger og hastighet på filoperasjoner. Her er rekkefølgen som forventet, med Grand X IN over Galaxy S II og Galaxy S III Mini.
Den koster bare 2000 kroner!
Dette er urettferdige sammenligninger. Toppmodellene Grand X IN nesten klarer å hamle opp med koster flere tusenlapper mer.
Vi plukker i stedet ut en rekke telefoner som ligger ikke altfor langt unna Grand X IN i pris, og da er resultatet langt bedre.
Også her ligger resultatet i Quadrant skuffende lavt i forhold til hos de sammenlignbare telefonene, men så snart avansert grafikk kommer sterkere inn i bildet henter Grand X IN seg inn.
Multimedia
Multimedia:
Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister, musikkfirkant
Medieformater:MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Ja
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Minijack 3,5 mm
Spill og underholdning: YouTube
Kameraoppløsning: 8 megapiksler
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (720p)
Kort sagt:
OK musikkspiller
Har gyrosensor
Greit kamera
Ingen støtte for HDMI
Grand X IN markedsføres som en spillmobil. På forrige side ser vi at den har kraft nok under panseret, og på første side kunne du lese at skjermen er skarp og presis.
Både akselerometer og gyro er på plass, slik at telefonen støtter alle spill der du skal bevege telefonen for å styre i spillet.
Og det er vel det som skal til. Grand X IN er en god spillmobil. De fleste spill ser ut til å stortrives i denne telefonen. Imidlertid har den ikke egne spilltaster, slik som dedikerte spilltelefoner gjerne har.
Film
Den gode skjermen kommer også til sin rett når du skal se TV-serier og film på mobilen. Du kan imidlertid ikke koble telefonen til TV-en via HDMI-kabel.
På toppen av telefonen finner du en 3,5 millimeters lydutgang. Telefonen spiller godt med alle øreplugger og hodetelefoner vi prøvde. Her får du grei lyd også med relativt tungdrevne hodetelefoner.
Kamera
Grand X IN har et kamera som knipser i åtte megapiksler. Bilder tatt innendørs preges av mye støy og svake farger, noe som trolig kommer av svak lysfølsomhet og dermed mye bildestøy gjennom kunstig oppjustering av lys i bildene.
I det dagslyset vi finner i Nord-Norge i slutten av desember blir bildene straks bedre, men også her er det ganske mye bildestøy. Dette kunne vært jukset vekk med mye kunstig støyfjerning, men i Grand X IN er det ikke mer av det enn det må være. Detaljgjengivelsen oppleves helt grei.
Tønneeffekten er litt påfallende i dette kameraet, slik at det som er ute i kantene av bildet er litt skjevt.
Til denne prisen er vi totalt sett likevel fornøyd med kameraet. Du kan se noen bilder vi har tatt med kameraet nedenfor.
Konklusjon
ZTE er et kinesisk selskap som flere ganger har imponert mobiltestere. Ikke fordi telefonene har vært bedre enn alle andre telefoner, men fordi ZTE gjentatte ganger har levert gode telefoner med en imponerende lav prislapp.
Nå gjør de det igjen. Denne telefonen kan konkurrere på ytelse med langt dyrere telefoner. Dyrere telefoner har bedre skjermer, men likevel føles skjermen i Grand X IN på ingen måte billig eller dårlig - og gir god oversikt med sin 4,3 tommer diagonal.
Grand X IN markedsføres som en spillmobil. Den har ikke egne spilltaster, men både gyrosensor og akselerometer er på plass slik at alle spill der du beveger mobilen for å styre støttes fullt ut.
Kameraet er ikke veldig bra, men fungerer helt greit. Også som musikkmobil holder denne ZTE-telefonen mål.
Ikke i eliten
ZTE har selvsagt måttet skjære litt her og der for å holde produksjonsprisen nede. Bluetooth-modulen er i versjon 2.1, og de raske overføringshastighetene i Bluetooth 3.0 og 4.0 støttes altså ikke. Bluetooth 2.1 er imidlertid akkurat like bra til håndfribruk som de nyere versjonene.
Android-versjonen er 4.0.4 Ice Cream Sandwich, og altså ikke av den nyeste varianten Jelly Bean.
Designmessig er den kanskje litt kjedelig, men også litt tykkere og tyngre enn flere av konkurrententene. Dette er også lett å tilgi med prislappen i bakhodet.
Hvis du går for 4 GB-versjonen av denne telefonen bør du kjøpe et minnekort i tillegg. 4 GB-versjonen gir nemlig bare 1,59 GB lagringsplass til brukeren. Et 16 GB minnekort trenger bare å koste fra en hundrelapp.
Litt kluss
Den norske ordlisten i Grand X IN er noe herk. Prøver du å skrive navnet "Ruben" gjetter ordlisten på "tyvene". Skriver du "å" tror den alltid du bomma på bokstaven "p", og gjetter på at du egentlig prøver å skrive det velkjente norske ordet "p" hver gang du skal skrive "å".
Dette løses enklest ved å laste ned et nytt tastatur med en ny ordliste.
Godt levert
Alt i alt er det vanskelig å finne en seriøs konkurrent til Grand X IN i denne prisklassen. Den klareste konkurrenten kommer også fra Kina, og heter Huawei Ascend P1. Her får du en tynnere telefon med en litt bedre skjerm, men med en liten ulempe i designen som gjør at det er lett å treffe hjem-knappen uten at det er meningen. Ellers er de to telefonene svært lik hverandre under panseret, og prislappen er bare to-tre hundelapper ekstra.