TestZTE Grand X IN

Intel-mobilen imponerer

Denne spillmobilen kan bli din for en overraskende billig penge.

Design, skjerm og menyer

ZTE Grand X IN er den første telefonen i Norge med Intel-brikkesett. Vi snakker om en 1,6 GHz prosessor med ekstern grafikkakselerator på 400 MHz. Telefonen er markedsført som en spilltelefon.

Dette var en av telefonene vi dro til Berlin for å se på i september, og nå har telefonen allerede dukket opp i de første butikkhyllene.

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 12,7 x 6,5 x 0,99 cm
Vekt: 140,8 gram
Skjerm: TFT, 4,3 tommer, 540 x 960 piksler, kapasitiv
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, søk, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja
Menysystem: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
Pris: Omtrent 2000 kroner

Kort sagt:

God skjerm til prisen

God kvalitetsfølelse

Dårlig ordbok

Litt tykk og tung

Litt tykk og litt tung, men ellers enkel og funksjonell design.
Kamera med fotolys på baksiden.
Hodesettutgang og av/på-knapp på toppen.

Ingen designsprell

Designavdelingen til ZTE har definitivt vært edru når de tegnet Grand X IN. Her er det ingen overraskelser.

Skjermen har fått stor plass på fremsiden, og rammene på sidene er tynne. Nederst er de fire vanlige bakbelyste berøringstastene - inkludert den stadig mindre vanlige søketasten. Et kamera vender mot deg på toppen.

Telefonen er ikke oppsiktsvekkende tynn, slik som mange telefoner fra flere andre produsenter i det siste. Undertegnede kan uten problemer ha HTC One S på utsiden av en liten almanakk i samme lomme, men Grand X IN må vike til en annen lomme.

Vekten på 141 gram er noe mer enn for eksempel Samsung Galaxy S III eller Huawei Ascend D Quad.

Telefonen har volumtaster på siden, men ingen kameratast. Baksiden er ruglete, og foruten en tydelig Intel inside-logo rommer baksiden en ZTE-logo, et kamera og en fotolampe.

Bakdekslet kan plukkes av i sin helhet, og under finner du port for minnekort av typen Micro-SD, og et batteri som kan tas ut. SIM-kortplassen er ikke for Micro-SIM men de større SIM-kortene som fortsatt er vanligst.

Til sammenligning er det mange nyere telefoner som mangler minnekortspor, ikke har avtagbart batteri og har Micro-SIM-kort i stedet for vanlig SIM-kort.

Det gir pluss i margen at du i Grand X IN kan utvide minnekapasiteten og bytte batteriet selv, i motsetning til i mange andre nyere telefoner. At det er den vanligste SIM-kort-typen som brukes er heller ingen ulempe.

Skjermen har 540 x 960 pikslers oppløsning fordelt over 4,3 tommer størrelse. Det gir en pikseltetthet på 256 piksler per tomme.

Sony Xperia V, HTC 8X og Sony Xperia Acro S er de seneste telefonene vi har testet med den samme skjermstørrelsen. Alle disse har oppløsning på 1280 x 720 piksler, og dermed 342 piksler per tomme.

Andre telefoner med samme pikseltetthet er for eksempel Asus PadFone, Huawei Ascend P1 og HTC One S. De to sistnevnte har skjermteknologien AMOLED i stedet for vanlig TFT-skjerm, noe som gjør de vanskelig sammelignbare.

I Grand X IN klarer vi ikke se pikslene med det blotte øyet. Selv om dette ikke er en AMOLED-variant synes vi også de mørke områdene i filmer og TV-serier har gode kontraster.

Skjermen er også presis, og alt i alt har vi ingenting å utsette på skjermvalget. Selv om mange andre mobiler har større pikseltetthet føles ikke skjermen i Grand X IN billig på noen måte.

Ingen overraskelser i menyene heller.

Android 4.0.4

Grand X IN leveres med Android OS 4.0.4 Ice Cream Sandwich.

Les mer om Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Med Android 4.0 får du en god oppgavebehandler som gjør det raskt og enkelt å veksle mellom de siste programmene du har brukt. Ansiktsgjenkjenning har også kommet på plass.

Den kanskje viktigste funksjonen for mange er datamåleren. Denne teller alt av datatrafikk og sier ifra når du har brukt for mye. Har du for eksempel et abonnement med en gigabyte inkludert data, kan du få en alarm når du nærmer deg.

Menyene er raske og enkle å bruke

Man kunne kanskje ønsket at den ble levert med versjon 4.1. Det ville gitt en mer flytende brukeropplevelse, ny varslingsmeny, smartere widgeter, raskere bildevisning og en rekke mindre endringer.

ZTE har lagt inn en egen låseskjerm, som fungerer greit nok.

Egen låseskjerm

ZTE har laget en helt egen låseskjerm. Du holder fingeren på hengelåssymbolet i litt mer enn et sekund, og når et futuristisk grønt lys har snurret en runde rundt tommelen din er skjermen låst opp.

Denne metoden å låse opp mobilen på tar litt lenger tid enn andre varianter der du drar hengelåsen i en bestemt eller vilkårlig retning. Det kan virke litt plagsomt i starten.

Hvis du i stedet skyver hengelåssymbolet i en hvilken som helst retning, får du frem en rekke snarveier. For eksempel kan du enkel slå av og på lyden, starte kameraet eller gå inn i ringemenyen for å ta en telefonsamtale.

Dermed går det svært fort å gjøre en rekke av de daglige tingene, som et plaster på såret for at vanlig opplåsning tar litt lenger tid.

Plagsom ordliste

Vi får inntrykk av at ordlisten stadig prøver å motarbeide oss når vi skriver. Svært ofte foreslår den andre ord enn det vi pleier å skrive og det som er vanlig å bruke. Skriver vi for eksempel "ordlisten" foreslår den "premisten". "Storgata" blir helst "driftsra". "Stillbilder" blir "stikkbilder". Hva bruker man stikkbilder til egentlig?

Dette blir selvsagt bedre etter lang tids bruk, men vi endte med å installere SwiftKey som henter inn ord fra e-post og andre kilder slik at den fungerer imponerende bra fra første stund. Swype er også et populært tastatur som fungerer bra.

I esken:

  • USB-kabel
  • 230V~ transformator (brukes sammen med USB-kabel)
  • Batteri (1650 mAh)
  • Øreplugger
  • Telefon

Det vi virkelig savner av tilbehør, er et minnekort. Vi kommer tilbake til det på neste side.