Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC Desire C

Fantastisk lyd for pengene

Du skal lete lenge etter en bedre musikkmobil for så lite penger, men på andre områder når ikke Desire C helt opp.

Design, skjerm og menyer

Sommeren 2011 ble vi imponert over hva den lille HTC Wildfire S kunne levere tross sin beskjedne størrelse og lave prislapp. Mobiltelefon som vi nå har hatt på testbenken er nesten helt lik, bortsett fra at den er modernisert på en rekke områder. Blant annet er det Android OS 4 Ice Cream Sandwich i bunnen.

I størrelse minner Desire C om Wildfire S. Nykommeren er seks millimeter høyere og 1,6 millimeter bredere, men har til gjengjeldt slanket seg et par millimetre og fem gram. Ingen av disse forskjellene er på noen måte slående.

Når vi klemmer på telefonen får vi en sytende knirkelyd tilbake fra bakdekselet. Den er ikke mer påtrengende enn vi venter i denne prisklassen, men den er med på å gjøre det tydelig at dette er en billig telefon.

Ofte har dyre mobiler “ripesikre" glass av typer som for eksempel Gorilla Glass fra Corning, mens billigere mobiler fort blir oppripet. HTC har tatt seg råd til å utstyre også billige Desire C med en skjermflate vår kniv av rustfritt stål ikke klarer å bite på. Ripesikkert er et sterkt ord, men slike skjermer pleier å ha svært lang levetid og tar ikke skade av nøkler og annet du har liggende i lomma sammen med mobilen.

På baksiden er det en rød ring rundt kameralinsen, noe som gjør utseendet sprekere. På toppen av telefonen er det en av/på-tast som også brukes til å aktivere og deaktivere skjermen, på høyre side finner du volumtaster og på fremsiden er det tre berøringsfelter; tilbake, hjem og oppgavebehandling. Når du vil ha opp flere valg i et program holder du inne tasten for oppgavebehandling - eller trykker på ikonet som vanligvis er å finne et sted på skjermen

Her trengs altså en liten omstillingsprosess. Tidligere har du fått opp oppgavebehandleren ved å holde inne hjem-tasten, mens en egen valg-tast gir deg programvalgene.

Oppmerksomme lesere fikk kanskje med seg at det ikke er noen kameratast her. Vanligvis ville det vært et savn, siden kameratasten gjør det mye enklere å velge fokus før man knipser et bilde. Men kameraet i Desire C har ikke autofokus. Jo, vi savner fortsatt kameratast, men når kameraet uansett ikke har autofokus er det mest snakk om en tilvenningssak.

Foto: Einar Eriksen

Når vi trykker på av/på-knappen på tippen livner det til en skjerm med en oppløsning på 320 x 480 piksler. Det er en oppløsning vi blant annet kjenner fra de litt eldre men fortsatt populære vanntette mobilene Sony Ericcson Xperia Active og Samsung Galaxy Xcover.

Skjermen i Desire C er imidlertid litt større enn de fleste andre som har samme oppløsning. Den måler 3,5 tommer diagonalt, og med det er det fullt mulig å se pikslene og skjermen oppleves litt uklar i forhold til i mer påkostede mobiler.

TFT er en teknologi vi ikke lenger ser i toppmodeller, og leverer et blassere bilde enn dyrere skjermer. Det gjør at et trent øye umiddelbart ser at skjermen er av den billigere typen.

Prisen tatt i betraktning er skjermen helt grei. Det var akkurat dette du fikk i mobiler for rundt to tusenlapper for et og et halvt år siden. Siden prisen på Desire C i skrivende stund er fra 1400 kroner, er skjermkvaliteten som ventet.

Vi mistenker at Desire C kan få kraftig konkurranse fra ZTE Blade III, som får omtrent samme prislapp som Desire C men har en skjerm med 800 x 480 pikslers oppløsning. Denne har vi imidlertid ikke testet ennå.

Liten skjerm

Vi har allerede nevnt at den 3,5 tommer store skjermen gjør pikslene synlig, men på den positive siden gjør store skjermer det enklere å skrive meldinger på skjermtastaturet enn med for eksempel 3,2 tommers skjermer.

Vi merker at vi bommer betydelig mindre på denne skjermen enn i mobiler med 3,2 tommers skjermer.

Med dagens ordbøker trenger du ikke lang tid med mobilen din før den er imponerende god på å gjette seg frem til hvilke bokstaver du prøver å treffe. Liker du ikke medfølgende ordbok eller tastatur, er det bare å laste ned noe annet som gjør det lettere å skrive. Når vi holder mobilen slik at skjermen er i portrettmodus, er tastaturet

I bredskjermmodus blir tastaturet større, og da treffer vi stort sett bokstavene vi er ute etter. Unntakene rettes som regel fort opp av ordboken, og det er ikke ofte vi trenger å rette opp manuelt.

Alt i alt er det liten tvil om at det trengs mer konsentrasjon å skrive på en 3,5 tommers trykkskjerm enn for å skrive på en 4,3 eller 4,7 tommers trykkskjerm, men det er litt av prisen du må betale for å ha en liten mobil.

Android OS 4.0 Ice Cream Sandwich

Testeksemplaret vårt ble levert med Android OS 4.0.3 Ice Cream Sandwich. Det betyr blant annet at oppgavebehandleren er gjort mer oversiktlig enn tidligere, ansiktgjenkjenning er på plass i kameraprogramvaren og en datamåler sørger for å holde deg oppdatert på hvor mye data du bruker for hver telefonregning. Her kan du også aktivere en alarm, slik at du for eksempel blir varslet når du nærmer deg datagrensen på abonnementet ditt.

Vi forventer ikke at en så billig mobil som dette nå skal leveres med Android 4.1, men det ville gitt en enda mer flytende brukeropplevelse med ny varslingsmeny, smartere widgeter, raskere bildevisning og en rekke mindre endringer.

I stedet har Desire C fått menysystemet HTC Sense 4.0 på toppen. Dette skallet kjenner vi fra for eksempel toppmodellen HTC One X+. Forskjellene er få - blant annet er fem startskjermer standard i stedet for syv.

I låseskjermen blir du møtt av en ring som du kan dra hvor som helst for å låse opp telefonen. I tillegg har du noen ikoner liggende i nærheten som du kan dra inn i ringen for å startet programmet ikonet illustrerer. Ikonene som ligger der som standard er telefon, e-post, meldinger og kamera.

Dette er de samme fire ikonene som ligger på linja nederst på telefonen når du har låst opp telefonen og ser på skrivebordet. Disse ikonene kan enkelt byttes ut eller fjernes, og da vil det samme skje i låseskjermen.

Vi synes både nytt og gammelt fungerer bra, både med tanke på brukervennlighet og funksjoner. Men det er fortsatt ikke slik at vi ville kjøpt en Android-mobil til den jevne bestemor. På neste side kan du lese mer om hastighet og flyt i menyene.

God mobiltelefon

Som mobiltelefon i opprinnelig forstand, gjør Desire C det bra. Ringeskjermen fungerer slik at du kan trykke inn en tast per bokstav i navnet til den du skal ringe. Skal du ringe til Harald, kan du trykke 427 (for HAR), og navnet dukker opp.

Talekvaliteten er ingenting å si på. Lyden er like høy og klar som i de fleste av dagens mobiltelefoner.

I esken

  • Telefon + batteri
  • Lader (230V~) som brukes sammen med USB-kabel
  • USB-kabel
  • Minnekort på 2 GB
annonse
HTC Desire C 512MB RAMI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no