Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC Windows Phone 8S

Et herlig ufornuftig kjøp

Av og til kan design og appell vinne over fornuften.

Design, skjerm og menyer

Vi har allerede testet HTCs toppmodell med Microsoft Windows Phone som operativsystem; HTC 8X. Nå er det lillebroren 8S som er på testbenken.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 12,05 x 6,3 x 1,03 cm
Vekt: 113 gram
Skjerm: LCD, 4 tommer, 480 x 800 piksler, kapasitiv, ripesikker (Corning Gorilla Glass)
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, av/på/skjermlås, kamera, søk.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja
Menysystem: Windows Phone 8
Pris: Fra 2500 kroner

Kort sagt:

Liten og lekker

Raske menyer

Barnesikker

Ikke utskiftbart batteri

8S er en mindre og mer lommevennlig telefon. Den er ikke spesielt tynn, men er bare 6,3 centimeter bred og 12,05 centimeter høy. Med det virker den mindre enn for eksempel Android-mobilen HTC One S som er lillebroren til Android-toppmodellen HTC One X.

Vi skal ikke si at det er en fordel at 8S er litt tykk på det tykkeste, men på grunn av et veldig avrundet bakdeksel passer 8S svært godt i hånda. At den i tillegg er smalere enn de fleste telefoner vi er vant med, gir et bedre grep.

På toppen av det hele har 8S blitt utstyrt med den samme overflaten som 8X. Den føles nesten som fløyel når du holder den i hånda. Å gå fra å holde en vanlig tynn toppmodell til å holde 8S kan sammenlignes med et håndsydd skinnratt i en Mercedes i forhold til rattet du finner i billig Opel.

Storebroren til 8S er utstyrt med en imponerende skjerm. Skjermen i 8S, som leveres av Samsung-eide S-LCD, har krympet fra 4,3 til 4 tommer. Oppløsningen er 480 x 800 piksler, og dermed har vi en pikseltetthet på 233 piksler per tomme. Dette er ganske mye lavere enn i 8X med 342 piksler per tomme.

Det er likevel ikke mulig å skimte pikslene med det blotte øyet. Vanlig tekst i “hovedmenyen” har to pikslers bredde.

Puteformen gjør mobilen god å holde.Foto: Einar Eriksen

Vi synes også skjermen viser god kontrast. Det hvite på skjermen er hvitere enn i for eksempel HTC One S. Vi tok derfor fram en håndlupe med 20 ganger forstørrelse for å undersøke nærmere, og merker oss at fargene rødt, grønt og blått er lite synlig på 8S i forhold til i One S. Pikslene ser i stedet hvite ut før man studerer nærmere med full forstørrelse. Det er også veldig lite mellomrom mellom de tre områdene i hver piksel og mellom pikslene.

På utsiden av den gode skjermen er det Corning Gorilla Glass. Det er en overflate som har en hardhet høyere enn en nål, en spiker eller en kniv, og dermed får du ikke riper i skjermen av disse gjenstandene. Erfaringsmessig ser ikke disse skjermene slitt ut selv etter lang tids bruk. Så lenge du ikke gnir telefonen inn med kvartsrik sand, går det meste greit.

Foto: Einar Eriksen

Telefonen har ikke utskiftbart batteri. De siste årene har mobilbransjen blitt slik at telefonene gjerne byttes ut lenge før batteriet tar kvelden uansett. Vi skulle gjerne sett at mobilprodusentene gikk for utskiftbare batterier for at kundene enkelt kan forlenge telefonens levetid. HTC liker kanskje bedre at du må bytte telefon når batteriet blir dårlig.

I stedet for å kunne ta løs hele bakdekselet, er det en liten luke nederst som kan plukkes av hvis du har negler til det eller en kniv for hånden. Her er det rom for SIM-kort av typen micro-SIM og minnekort av typen micro-SD.

Har du en telefon med vanlig SIM-kort fra før, må du altså bestille deg et nytt SIM-kort av denne typen fra operatøren din før du kan bruke den nye mobilen.

Tre taster

Telefonen har tre fysiske berøringstaster. Tilbaketast, hjemtast og en søketast. Søketasten fører deg til et nettsøk av type Bing, som er Microsoft Google-konkurrent.

Dersom du er i e-posten eller et annet sted, endrer ikke søketasten betydning. Den blir for oss en svært lite brukt tast.

Windows Phone 8

Windows Phone er ganske annerledes enn Android OS og iOS. Startskjermen består av fliser, som er en krysning mellom ikoner og widgets fra Android-verdenen. Det er altså “levende” ikoner. For eksempel kan en flis fortelle deg dagens dato i tillegg til å fungere som en snarvei til kalenderen, og en annen vise klokkeslettet i tillegg til å være en snarvei til værmeldingen.

Du kan velge blant tre størrelser på hver av flisene. På skjermskuddet til høyre er alle størrelsene illustrert.

I motsetning til i Android OS kan du bare ha én startskjerm, men til gjengjeld kan den gjøres så lang du måtte ønske. Da kan du for eksempel plassere det viktigste øverst.

Skyver du hele startskjermen til høyre, får du opp en alfabetisk liste over alle applikasjoner på telefonen.

I Windows Phone 8 kan du velge hva som skal vises på låsskjermen. Du kan velge bilder fra Facebook eller albumer på mobilen din, eller du kan velge bilder fra HTC eller Bing. Videre kan du la én app vise detaljert status, for eksempel Google Mail eller kalender, i tillegg til at du kan la andre applikasjoner gi låseskjermen informasjon. Som standard får du for eksempel informasjon fra mobilfunksjonen (tapte anrop), meldingsfunksjonen (uleste meldinger) og Google Mail dersom du har satt det opp - eventuelt andre e-postklienter (ulest e-post).

Du kan velge å låse telefonen med passord, men ikke mønster eller ansiktsgjenkjenning slik vi kjenner fra Android.

Setter du et passord kan du forøvrig også få god nytte av barnehjørnet. Dette er en funksjon som gjør at barn kan sveipe låseskjermen til siden og få tilgang til alle de spill og applikasjoner du har valgt at de skal få tilgang til – uten at de har tilgang til Facebook-kontoen din.

I bruk

Nå har vi allerede snakket mye om hva Windows Phone har og ikke har. Mer interessant er kanskje brukeropplevelsen. Windows Phone 8 går helt hakkfritt i denne telefonen, og en haug med animasjoner gjør at menyene føles flytende og samtidig responsive.

Windows Mobile er bygget opp slik at det ikke er noen unødvendige valg rundt omkring. Alt er rett og slett veldig ryddig satt opp. Likevel kan vi gjøre forbausende mye. Vi kan markere et telefonnummer fra nettleseren og lime rett inn i ringemenyen eller hvor som helst ellers, og hvis vi får inn en tekstmelding fra en person er det enkelt å ringe tilbake. Disse små tingene som vi er vant med fra Android-mobiler er på plass, og alt virker gjennomtenkt.

Tastaturet er godkjent.

Godt tastatur

Skjermen er smal og tastene små. Selv i bredskjemmodus er skjermtastene overraskende små, da Microsoft har valgt å ikke utnytte hele bredden. Skjermen er imidlertid presis, og vi opplever ikke spesielt mye feiltrykking.

Det å trykke feil er uansett ikke verdens undergang. Den innebygde ordboken er god på å forstå hvilket ord du prøver å skrive, og selv med særdeles slurvete tastaturføring kommer budskapet stort sett fram på rett måte.

I esken:

  • Mobiltelefon
  • USB-kabel
  • Strømforsyning, brukes sammen med USB-kabel for lading
  • Øreplugger