Tek.no

Test Apple MacBook Pro Retina 13 (Sen 2013)

– En innertier

Apple har gjort det meste rett med sin nyeste sølvgrå.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Innledning

I oktober fikk endelig Apples MacBook Pro-serie behandlingen dens lillebror, Air, fikk allerede i sommer. Et helt år uten oppdateringer var ved veis ende, og maskinen mottok en real overhaling. De oppdaterte modellene kan dog vanskelig gjenkjennes med det blotte øyet, da de store endringene utelukkende har skjedd på innsiden av karosseriet.

Dermed ble det heller ikke i år noen endring av den sedvanlige sølvgrå aluminiumen som Apple har utsmykket samtlige av maskinene sine med de siste årene, noe vi i bunn og grunn ikke er altfor lei oss for. Utformingen har vist seg både funksjonell og lekker tidligere, og selv om vi ser konkurrentene både matche, og prøve seg på nye krumspring i materialbruken, fungerer den fortsatt like godt som da den først ble introdusert.

Det samme gjelder forøvrig Retina-skjermen, som ikke er rapportert å ha gjennomgått noen forandringer fra fjoråret. Likefullt ser vi frem til å atter en gang stifte bekjentskap med dens 2560 x 1600 piksler, som gir en pikseltetthet på gode 227 piksler per tomme.

Om du er veldig fintfølende kan det være du legger merke til at maskinen har tatt av en millimeter på høyden og slanket bort 50 gram siden sist. Selv om dagens testobjekt ikke oppfyller kravene for å kalles en Ultrabook, er det i denne klassen den konkurrerer med sine 1,57 kilogram og 1,8 høydecentimeter.

Under panseret

Alt er ved sitt vante utvendig. Du må på innsiden for å finne nyhetene.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Maskinvaremessig er MacBook Pro Retina 13 oppdatert med årets nye teknologi. Først og fremst rykker Intels Haswell-prosessor på 2,4 GHz inn til fordel for gamle Ivy-Bridge, og skal med det løfte den forventede batteritiden opp fra syv til hele ni timer.

Haswell er konstruert med en klar målsetning om å gi mindre strømforbruk. Dette gjør den ved å slå av og på deler av seg ettersom den har behov for ulike mengder krefter, noe som fører til virkelig effektiv drift om du bruker maskinen til lette oppgaver.

Prosessoren er fortsatt av typen i5 med to kjerner, men det integrerte skjermkortet har fått en real overhaling. Vi er svært spente på hva Haswells Iris-grafikk har å stille opp med mot forrige generasjons litt kjedelige HD 4000-brikke.

Apple har også matet maskinen med en lynrask PCI Express-basert SSD. At den er basert på PCI Express betyr at den vil være vesentlig raskere enn en vanlig SSD, som i seg selv er langt raskere enn en tradisjonell harddisk. Vi forventer derfor hastigheter som ligner de vi så da vi testet storebroren til dagens maskin. En bonus er selvsagt at PCIe-lagring tar svært lite plass sammenlignet med den SATA-baserte SSD-en i forrige års modell og flere av konkurrentene.

Modellen vi har testet i denne omgang har 256 gigabyte lagringsplass og åtte gigabyte minne. Minnet er som tidligere loddet fast til hovedkortet, og kan ikke oppgraderes, ei heller lagringsplassen.

Det trådløse 802.11ac-nettverkskortet støtter rekordhøye hastigheter, faktisk opptil 1,3 Gbit/s. Flaskehalsen vil derfor for de aller fleste ligge i Internett-linjen frem til huset, men for forflytting av filer på lokalnettet og strømming av høykvalitets video kommer hastigheten likevel godt til nytte.

Det er ikke bare maskinvaren som er ny i MacBook Pro Retina 13. Apple lanserte nemlig sitt nye operativsystem OS X Mavericks i høst, og dette følger også med hver nye Mac. Med Mavericks setter Apple fokus på effektivitet både når det kommer til arbeidsflyt og strømeffektivitet, med forbedret støtte for flere skjermer og faner i Finder, samt nye teknologier som AppNap og Timer Coalescing.

La oss finne ut om du vil trives med en ny MacBook Pro Retina 13 tommer »

Les også