På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Denne 13-tommeren hamler opp med langt større gubber
Overgår både dyrere og større alternativer, men hvordan er det med utførelsen?
Innhold
Innledning
Det er ikke mange norske selskaper som lager bærbare maskiner. Multicom er derimot en av aktørene som har vært på leken en stund, og nå har de lansert en ny bærbar maskin med Haswell-prosessor og Nvidias ferske 860M-grafikkbrikke innabords. Xishan W230S har akkurat ankommet vår testbenk, og vi vil naturligvis ha svar på om den er noe tess.
Xishan W230S er noe så sjeldent som en 13,3 tommers spillbærbar, og skulle dermed være et solid alternativ for de som synes de gampesvære 17-tommerne som ellers florerer i markedet blir for vanskelige å dra med seg rundt.
En kraftsalve i forkledning
Prosessoren Multicom har satt til å holde styringa er Intels Core i7-4700MQ. Denne kjører normalt på 2,4 GHz over alle fire kjernene, men kan strekke seg helt til 3,4 GHz om det skulle være behov for det.
Integrert i prosessoren ligger Intels innebygde grafikkløsning, HD 4600 – men det er selvsagt ikke for å få daff integrert grafikk du kjøper en skikkelig spillbærbar. Mens den integrerte løsningen gjør susen i kontorprogrammer, ved nettsurfing og under videoavspilling, er det med Nvidias sterke, men fortsatt energiefektive GeForce 860M-skjermkort magien skal skje.
SSD-en på 128 gigabyte lar seg fylles med et par favorittspillene dine, og når du begynner å gå tom for plass på denne kan du boltre deg på den resterende terabyten du finner på snurredisken. Bilder, musikk og annen multimedia trives godt på denne, så tom for plass vil du neppe bli med det første.
Du kan kjøre flere applikasjoner samtidig takket være en minnebrikke på åtte gigabyte, og om dette ikke skulle være nok kan du enkelt sette inn en til i det ledige sporet. Det trådløse nettverkskortet er av typen 802.11n, og selv om dette gir gode hastigheter for de fleste er det gigabitnettverk via kabel du vil bruke om du skal overføre virkelig store filer.
Portabel
Med 2,15 kilogram, pluss en lader på omtrent 430 gram, er dette er relativt grei sak å ha med seg rundt – til tross for at den bygger 3,2 centimeter i høyden. Maskinen sklir også fint ned i enhver sekk som kan holde bøker eller andre ultrabærbare. I forhold til Alienwares utenomjordisk store spillbeist, som vi testet for noen måneder siden, er denne som en minibærbar å regne.
Når du kjøper en bærbar datamaskin oppdager du vanligvis raskt hvor få muligheter du har til å oppgradere den ettersom årene går og maskinen begynner å henge etter. Men som vi ser når vi skrur av bunnplata på W230S-en har du flere muligheter enn normalt. To minnespor er tilgjengelige, det samme er batteriet, og selv om det allerede er to utbyttbare lagringsenheter i maskinen fra før, kan du sette inn enda en mSATA-SSD til.
I skrivende stund koster Xishan W230S deg omtrent 8500 kroner ifølge vår Prisguide. Prisguide er også stedet for å finne de komplette spesifikasjonene. I tillegg kommer kostnaden for operativsystem, om du ikke allerede eier en kopi, ettersom denne kommer uten Windows installert.
Testmaskinen har vært på lån fra Multicom.
I bruk
Multicoms 13 tommer store spillbærbare er lett å ta med seg hvor enn du måtte finne på å dra. Om du ønsker å spille på farten er denne såpass portabel at den nesten kan regnes som et alternativ til dagens håndholdte spillmaskiner, som du jo uansett ikke får ned i lommen lenger likevel.
Når det kommer til utførelsen minner maskinen mer om noe du så i møterom på tidlig 2000-tallet enn en råsterk spill-PC. Utseendet er anonymt, og deler på grå- og sortfargen på henholdsvis inn- og utsiden. Maskinen er ikke dekket med mange ulike logoer, men av en merkelig grunn har produsenten av høyttalerne mast seg til en plass på fronten. Topplokket har en gummiert tekstur som gjør det behagelig å ta på, men du etterlater deg lett fingermerker på det.
Maskinen er ellers satt sammen som et Lego-bygg. Dette ser vi spesielt godt på tastaturet, hvor det er en liten glippe mellom basen og selve tangentfjøla. Materialmessig er ikke maskinen spesielt spennende heller, med utelukende plast-deler i bruk. Dette er ikke spesielt problematisk, men spesielt rundt skjermen føles konstruksjonen veldig skjør. Skjermen kan bøyes litt vel mye, og plastrammen som omkranser den er for myk og sitter ikke helt inntil skjermen.
En av fordelene med Multicoms maskiner er at du kan installere et operativsystem du allerede har liggende, eller få en ren installasjon av Windows med PC-en din. Du slipper dermed å måtte hanskes med ferdiginstallerte småprogrammer og utpressingsklare virusskannere på din nye datamaskin.
Fargesterk skjerm
På en 13-tommers spillbærbar har i alle fall ikke vi noe å utsette på at oppløsningen er begrenset til full-HD, eller 1920 x 1080 piksler. En høyere oppløsning er kostbart, og krever bare enda kraftigere maskinvare. Det nye GeForce GTX 860M-kortet kan dermed lesse på med effekter og pene teksturer i stedet for å kalkulere piksler du kanskje ikke engang ville lagt merke til.
Selve skjermpanelet er LED-belyst og av typen IPS. Dette er en overraskende vri fra Multicoms side, da de fleste spillbærbare utelukkende leveres med det mye raskere TN-panelet. Dette gir generelt noe mer etterslep, men vi merket ikke noen stor forskjell i spillene vi prøvde maskinens ytelse på. Det positive med IPS-skjermen er den gode innsynsvinkelen du får, og de sterke fargene som spraker mot oss. Her finner du ingen blass oransje- eller utvasket blåfarge, men sterke knalle farger som gjør seg godt.
Fargene er ikke helt nøyaktige, med verdier utenfor det anbefalte nivået både for grønn, gul og blå. Kalibreringsverktøyet vårt bekrefter også at fargene er litt for varme, men vi foretrekker dem faktisk slik, fremfor om de hadde vært kalde.
I forbindelse med at vi hadde Samsungs nye bankkontotømmer med Ultra-HD-oppløsning på besøk, testet vi for moro skyld sortnivået til denne skjermen opp mot Multicom-maskinen. TV-en ble i sin test komplimentert av vår TV-ekspert sitt gode sortnivå, noe vi ikke kan gjøre i dette tilfelle. Sortnivået er nemlig ikke noe å skryte av, uten at det er ødeleggende for en god filmopplevelse eller stemningen i et skrekkfilm av den grunn.
Da vi målte lysstyrken kom vi frem til 322 nits. Dette er et imponerende godt resultat, og sammen med den matte skjermen finner du neppe spor av noen forstyrrende reflekser. Lysstyrken betyr at du kan se skjerminneholdet tydelig selv i godt opplyste lokaler, og det vil ikke være noen ting i veien for å ta med seg denne svært portable maskinen ut i skyggen i sommer for litt spilling i frisk luft.
Skjermen lar seg bøye godt tilbake, men du må bruke begge hender for å åpne lokket da det ellers byr på så mye motstand at hele basen følger med.
Null dilldall
W230S har fått det såkalte «Island Style»-tastaturet hvor hver tast står for seg selv opp fra basen. Der andre tynnere maskiner raskt kunne lide under dette har derimot tastene på denne spillbærbare rikelig med høyde og over middels trykkmotstand - noe som er opp til den enkelte å bestemme om er en fordel eller ei.
Du plages ikke med det felles nordisk tastaturoppsettet som mange andre produsenter har tydd til, noe som straks gir pluss i boka. Vi synes kanskje det forplanter seg litt mye lyd når tastene treffer basen av plast, men ellers holder tastaturet god kvalitet. Det eneste vi merket oss var at høyre piltast laget en annen noe mer hul lyd enn resten av tastene når den ble trykket ned. Totalt sett er tastaturet Multicom har utstyrt W230S med både godt å bruke og svært oversiktlig, uten for mange hurtigtaster og annet dilldall som distraherer deg.
På F-tastene har du dog fått noen snarveistaster, men disse har nyttige funksjoner som du faktisk har bruk for, som kontroll av skjermlys, multimediastyring og aktivering av tastaturets rene hvite bakbelysning, som for øvrig er veldig behagelig å se på og bruke. Dette kan reguleres i tre trinn, hvor det er to ulike intensitetsstyrker, og en for å deaktivere.
Nedenfor tastaturet finner vi som vanlig en pekeplate. I det siste har det skjedd en aldri så liten revolusjon i de ulike PC-produsentenes syn på viktigheten av denne, uten at Multicom har hengt seg på utviklingen. Her leverer de helt standard funksjonalitet, og om du tidligere har stiftet bekjentskap med Apples alltid herlige pekeplater, eller den du finner på Samsungs Ativ Book 9 og Acers Aspire S7, vil du ikke trives.
Nøyaktig er den likevel, og du kan både trykke rett på platen eller bruke de fysiske knappene, så vel som rulle, panorere og forstørre med to fingre. Det hele foregår bare mer hakkete enn vi aller helst skulle likt å se, og det hender det gliper litt om du bruker en flerfingerbevegelse. Venstre- og høyreklikktastene er halvveis dempet, men gir fra seg en kontant lyd om du velger å bruke dem.
Flust av tilkoblinger
Mens W230S omtrent har det samme diagonale målet til en ultrabærbar som MacBook Pro Retina, leveres den med en god del flere tilkoblingsporter enn hva en skulle kunne forvente av størrelsen. Mye takket være den ekstra tykkelsen har blant annet en Ethernet-port med gigabitstøtte og en god gammeldags VGA-port funnet veien til maskinen.
På samme høyreside finner vi også en HDMI-port og hele tre USB 3.0-porter. Sikkerheten ivaretas også, med et kensington-låsespor lett tilgjengelig.
Venstresiden av masinen er noe mer spartansk, men en USB 2.0-port og en mikrofon- og hodetelefon-port er det plass til ved siden av den kjøleribben som opptar størstedelen av plassen her. Midt mot deg finner du en minnekortinngang for SDXC-kort som er dyp nok til at du kan ha et kort parkert i maskinen permanent om du vil.
I topplokket finner du et full-HD webkamera og mikrofon for videosamtaler.
Kontroll på varmen
Etter Intels introduksjon av Haswell-prosessoren er viftesus nesten blitt en ting som hører fortiden til på bærbare datamaskiner, spesielt i det ultrakompakte sjiktet. Like høye krav til støy kan vi likevel ikke ha til dedikerte spillbærbare, som med sine kraftige komponenter ene og alene er bygget for å kaste ut mest mulig kraft, og ikke for å putre rundt i nettleseren.
Det var likevel med stor spenning vi kjørte i gang 3DMark11-testene på W230S. Programmet griller prosessor og grafikkløsningen, og fremprovoserer enkelt både viftestøy og varme om maskinen ikke er bygget med tilstrekkelig god kjøleløsning.
Som en svært kompakt spillmaskin forventet vi en del viftestøy, noe vi også fikk. Bærbare spillbeist som Toshiba Qosmio og spesielt Asus G750 går dagens testkandidat en høy gang her.
Støyen er slik at du vil irritere deg over den, men i det minste blåses både støyen og varmluften ut på venstre side, slik at de fleste ikke får varmen rett på musehånden.
Til tross for litt støy når alt står på som verst, synes vi det er betryggende at vi ikke hører viften om vi ikke presser maskinen. Det betyr at du i det minste kan surfe på Internett og se film i komplett stillhet.
Temperaturmessig klarer derfor maskinen seg godt, og spesielt under hard jobbing viser den gode takter. Vi mistenker at GTX 860M-brikken har en finger med i spillet her, da denne er både kraftig og svært strømgjerrig i forhold til andre dedikerte grafikkbrikker vi finner i spillbærbare for tiden.
Det er forskjell på uønsket støy og ønsket støy, og selv om du nok som oftest vil plugge inn et par hodetelefoner, kan de interne høyttelerne også være kjekke om du vil dele lyden med andre.
Stereohøyttalerne uttretter imidlertid ingen mirakler, og selv om diskanten er klar – men en anelse tynn – så finnes det ikke antydning til bass. Det er en merkelig opplevelse å lyttet til låter på Youtube, for det er sjelden vi treffer på en såpass tykk maskin ikke en gang forsøker å slå litt på trommene.
Høyttalerne spiller ikke spesielt høyt, og siden de vender ned mot undersiden av maskinen, og ikke til siden eller opp, forandrer lyden seg ut ifra hvilket underlag maskinen plasseres på. Sett fra deg maskinen i sofaen og det får katastrofale konsekvenser, eller plasser den på et bord for å spre lyden. Dette er ikke optimalt.
Utfordrer ultraportable
Vaneligvis når du kjøper en spillbærbar må du være beredt på å alltid befinne deg i nærheten av en lader. Brukstider over tre til fire timer er nemlig en sjeldenhet, da strømsparing ikke akkurat står i førersetet.
I Xishan W230S sitt tilfelle er vi imidlertid optimistiske. Utstyrt med både en strømgjerrig Haswell-prosessor og en ganske sprasommelig grafikkbrikke lurer vi på om ikke dagens testmaskin kan utfordre de strømslukende 17-tommerskjempene vi har testet tidligere.
Vi måler batteritiden ved å spille av vårt faste 720p filmklipp i VLC helt til skjermen går i sort. Før vi gjør dette sørger vi for at batteriet er fulladet, lysstyrken satt til 150 nits og strømsparingsfunksjoner som adaptiv lysstyrke, er avslått.
I tillegg velger vi alltid maksimal batterisparing for den integrerte grafikkløsningen og slår av tastaturets bakbelysning.
W230S leverer virkelig varene når det kommer til utholdenhet, og holder det gående i fem timer og tjue minutter før den takker for seg. Dette er bedre enn selv enkelte ultraportable maskiner klarer. Hvor lenge du kan forvente at batteriet skal klare å mate GTX 860M-kortet med strøm under spilling ville vi dog bare estimere til et par timer, maks.
Ytelse
Minst like viktig som utsiden, er innsiden av Multicoms lille spillbærbare. Her møter Xishan W230S knallsterk konkurranse fra Toshiba Qosmio og Asus G750 ROG, som med sine 770M- og 780M-grafikkbrikker absolutt ikke er til å kimse av. Vi tar også med MSI GT70 i sammenligningen, som har innmat fra Nvidias nyeste mobile grafikkserie, da i form av storebror 880M.
Størrelsesmessig har motstanderne utvilsomt en kjempefordel, men vi skal se om den lille 13-tommeren med sin firekjernede Core i7-4700MQ-prosessor og GTX 860M-grafikkort ikke klarer å lage litt ståhei likevel.
Systemytelse
Den aller første ytelsestesten ut er Cinebench 11.5. Her brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med én prosessorkjerne og én prosesstråd, og deretter med alt prosessoren har av muskler.
De tre i toppen har også firekjernede Intel Core i7-prosessorer, men det som gir dem et lite overtak er klokkefrekvensene deres, som ligger et par små hakk over hva prosessoren i W230S gjør.
Videre sjekker ATTO lagringsmediets ytelse på filer fra 512 byte til 8 megabyte, og gir oss kort og greit maksimal overføringsytelse. Ifølge ATTO skriver den 128 gigabyte store SSD-en i maskinen med en hastighet på 530 MB/s og leser med en fart på 554 MB/s. Dette betyr god fart både ved filkopiering og i lastetider for spill.
I videokonverteringsprogrammet Handbrake satte vi så i gang konvertering av en filmsnutt på omtrent én time. Dette er en ganske hard oppgave for prosessoren, som ved å kalle inn forsterkningene som ligger i prosessorens Turbo Boost-teknologi, får en effektiv arbeidsfrekvens på 3,4 GHz.
Konverteringen ble fullført på nøyaktig ti minutter, noe som er omtrent dobbelt så raskt som de mer strømgjerrige tokjerneprosessorene fra tynne ultrabærbare maskiner klarer. Her får du med andre ord igjen for den ekstra tykkelsen maskinen byr på.
Oppstart og nedstengningstid er takket være SSD-en av ubetydelig karakter og gjøres unna på omtrent få sekunder.
Syntetisk spillytelse
I våre syntetiske spilltester gis Multicom-maskinen poeng for hvordan den behandler grafikk ved hjelp av standardiserte programmer. Herfra og ut kan vi i grunn ikke forvente at dagens testkandidat vil kapre mange førsteplasser, da den tross alt konkurrerer mot store gampeskinn med plass til større grafikkjerner.
Forholdene burde likevel ligge til rette for noen gode plasseringer da W230S både har Nvidias nye 860M-grafikk, samt fått selskapets nye stjernedriver installert.
Vi kjører først de to ulike testene Cloud Gate og Fire Strike i 3DMark 2013. Disse simulerer henholdsvis normal og kraftig påkjenning på maskinen ved hjelp av heftige lyseffekter, skygger og vind, samt teknologier som tesselering og DirectX 11.
Her får vi bekreftet at Nvidia faktisk har gjort noen triks for å øke ytelsen i sin nye GTX 800M-serie, til tross for at arkitekturen ikke er ny fra den eldre 700-serien som finnes i ulike former i konkurrentenes maskiner. Det er ikke snakk om en veldig stor ytelsesøkning, men vi ser at dagens 860M faktisk passerer 770M-brikken som sitter i Qosmio X70. Vi får mer og mer på følelsen at virkelige spill også vil trives godt her på vår 13-tommer.
Før vi går i gang med å sjekke ytelsen i skikkelige 3D-spill, setter vi imidlertid også OpenGL-modusen til grafikkbrikken på prøve. Under simuleringen i Cinnebench OpenGL må grafikkkortet rendre nesten en million polygoner i sanntid, som utgjør tunge teksturer og dynamiske effekter som gjennomsiktighet, lyssetting og skygger. Forskjellen er her ubetydelig mellom våre spillbærbare.
Spillytelse
Syntetiske tester viser bare hvordan de ulike maskinene ligger i forhold til hverandre, og det som ofte gir en mye bedre pekepinn på hva du kan forvente av maskinen er målinger av bildeflyten i virkelige spill.
Alle spillene våre testes med høy detaljgrad på hver oppløsning, og overraskende nok ser vi at 860M-brikken i W230S kjører våre to svært krevende DirectX11-titler helt fint.
Metro 2033 krever sitt av maskinvaren, som virkelig får kjørt seg på de høye testinnstillingene våre med kantutjevning og tesselering aktivert. Det glir likevel unna også ved høy oppløsning. I vår nyeste test, Hitman Absolution, ser vi enda bedre resultater enn i Metro 2033. Her er det bare å skru alle grafikkslidere til topps og snike deg silkemykt på tå gjennom brett på brett i nydelige omgivelser.
Vi ser spesielt i Hitman Absolution at Nvidias GTX 860M gjør et betydelig hopp i ytelse over GTX 780M-brikken som sitter i Asus G750. Det er vanskelig å vite om dette skyldes selskapets nylig lanserte DirectX-optimaliserte driver, eller om det er den nye grafikkbrikkeserien som er utslagsgivende for dette. Skal vi tro Metro 2033-resultatene heller det nok mest mot førstnevnte.
Likevel, det at vi på en spillbærbar i 13-tommers formfaktor kan i 2014 kan forvente å spille alt av stortitler selv uten å måtte fire nevneverdig på de visuelle godsakene eller oppløsningen, det liker vi svært godt.
Konklusjon
Mens vi på ultraportable maskiner i det siste har blitt rent bortskjemte på skjermfronten med høyoppløste og fargeriktige IPS-paneler, og har måttet ta til takke med de blassere TN-panelene på spillbærbare, forsøker Multicoms Xishan W230S å gi oss det beste fra to verdener. Vi får de spreke fargene til IPS-panelet samtidig som de ultraportable får ha oppløsningskappløpet sitt i fred.
På en spillbærbar er bildeflyt langt viktigere enn skyhøy oppløsning, som bare ville stagge ytelsen uten å gi særlig mye bedre brukeropplevelse igjen til deg. Full-HD-oppløsningen holder i massevis på den 13-tommer store skjermen, og når du først kommer deg inn i spillene dine tror vi neppe du vil skjenke selv Samsungs AtivBook 9 Plus sitt høyoppløste panel en tanke.
Bildeflyten i spillene vi kastet dens vei var overraskende god. Den dedikerte GTX 860M-brikken sørger for resultater som overgår selv det maskiner i en helt annen vekt- og størrelsesklasse klarer å lire ut av seg. Det å spille av både Hitman og Metro 2033 i full HD med alle effekter slått på er ingen lett oppgave, men W230S består.
Den lyssterke skjermen som også er helt fri for utilsiktede reflekser gjør det enda enklere å nyte innholdet.
Mange kan muligens mene en 13-tommers skjerm er for liten til å spille på, og de har rett i at opplevelsen blir mer intens på større skjermer. Dette er likevel en pris det kan være verdt å betale for å gjøre det langt enklere å bringe med seg maskinen rundt.
Tastaturet er godt og fritt for forstyrrende elementer, i tillegg til å være helnorsk, noe vi setter pris på.
Vi synes også det er flott å se så mange USB-innganger, og støtte for både digital og analog skjermutgang ser vi absolutt nytten av.
Ikke bare gull og grønne skoger
For å presse så mye krutt som mulig inn i en 13-tommer har Multicom Xishan intet optisk drev, og du må dermed ty til eksterne alternativer om du foretrekker å ha et fysisk spillbibliotek. Dette er ikke noe vi bryr oss om, da alternative distribusjonsmetoder er så utbredte som de er.
Det vi ikke finner like sjarmerende med W230S undergraver ikke på langt nær dens mange positive sider, men hindrer maskinen i å få en karakter i det helt øvre sjiktet av skalaen vår.
Design vil det alltid være delte meninger om, og selv om det absolutt gjør nytten synes vi det blir vel traust. Svakheter i konstruksjonen kommer av og til til syne, blant annet ved skjermrammen, og det at det er en glippe rundt tastaturet og resten av maskinen er heller ikke noe kvalitetstegn.
Hvor viktig det er at pekeplaten heller ikke fungerer like optimalt som glass-platene vi ser på mange ultraportable for tiden, kommer også an på hvor mobil du egentlig er. Det er uansett en stor sjanse for at en spillmus blir koblet til rimelig kvikt.
Maskinen hører fra seg straks du setter i gang et spill eller setter den til en tyngre oppgave, men til videoavspilling og enkel Internett-bruk er den helt lydløs.
God på ytelse og pris
Hva vi enn måtte mene om materialvalget så holder det prisen nede, og nettop dette blir maskinens store styrke. Xishan W230S gir deg masse krutt for pengene dine, og den gjør det i en portabel form. Selv om størrelsen er presset kan du dessuten oppgradere komponenter som harddisker og SSD-er, eller minne ved en senere anledning.
Den inkluderte SSD-en på 128 gigabyte sørger for svært rask oppstart - både til Windows og i alle spill. En SSD er ikke noen selfølgelighet i spillbærbare, men er jammen god å ha.
Vekten har hos spillbærbare flest en tendens til å vippe over til det utrivelige, men også her går pilen Xishan W230S sin vei. På bare 2,15 kilogram får du like mye ytelse som du finner i andre firekilos-rigger, og en maskin som helt sikkert vil takle selv spilltittler som kommer i løpet av året.
Om du er på jakt etter en rimelig og kraftig PC som tar alle utfordringer på strak arm, og synes det er greit at det hele går noe på kompromiss med byggkvalitet, da må du nok belage deg på å lete en stund for å matche denne karen på pris vs ytelse.