Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMSI GS70 Stealth

Produsenten har gjort én feil med sin superlekre spillmaskin

Vi følte oss litt lurt da vi fant ut hva skjermkortet egentlig var.

Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Innledning

Det er ikke lenge siden vi testet MSI GT70, som var et beis at en spillbærbar. Nå er imidlertid tiden kommet for å teste dens lillebror, MSI GS70 Stealth. Her er det ikke bare rå ytelse som står i sentrum, men snarere god nok ytelse i en portabel formfaktor og en lekker innpakning.

Fra USA hører vi stadig nyheter om Razer Blade Pro og andre tynne spillbærbare, uten at de ser ut til å komme vår vei med det første. Derfor er det ekstra stas å se at MSI ikke er redde for å satse på en spillbærbar som også har andre kvaliteter enn å være et rent kraftverk. GS70 Stealth er kun 2,1 – 2,6 centimeter tykk, noe som er sjelden kost for spillbærbare. Spesielt når vi tar dens 17,3 tommer store full-HD-skjerm med i betraktning.

GS70 er svært slank.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Den kompakte maskinen ser svært solid ut, noe den også er. Materialer som aluminium og magnesium går stort sett igjen i hele maskinen, og alle delene dens er sydd sammen på en elegant og sømløs måte.

En kraftkar

En Haswell-prosessor ved navn i7-4710HQ fra Intel er hovedhjernen i maskinen. Denne er klokket til 2,5 GHz og hersker over hele 16 gigabyte arbeidsminne, en 128 gigabyte stor SSD, en terrabyte med tradisjonell harddisklagring og ikke minst en GTX 860M-grafikkbrikke fra Nvidia.

GTX 860M-brikken skal være rene multikunstneren, og kombinere energieffektivitet og god ytelse. Når du ikke spiller er det den integrerte skjermbrikken HD 4600 som leder an.

I GS70 finner du også et 802.11ac-nettverkskort, for rask filoverføring og strømming selv av UHD-video over nettverket ditt.

Totalpakken veien inn på bare 2,75 kilogram, en sjeldenhet for en spillbærbar på 17 tommer, og vi er spent på hvordan en så smekker hybrid av en spillmaskin vil klare seg mot de virkelige kraftmonstrene, eller for den saks skyld, de ultrabærbare.

I skrivende stund koster MSI GS70 Stealth deg omtrent 13 700 kroner ifølge vår Prisguide. Prisguide er også stedet for å finne de komplette spesifikasjonene.

Testmaskinen har vært på lån fra MSI.

I bruk

Der den massive storebroren dens blinket både her og der med en salig miks av ulike materialer, står lillebror GS70 Stealth ut som et kroneksempel på hvordan en bærbar skal utformes.

Den barske aluminiumen i topplokket setter startskuddet, med den tøffe MSI-dragen på rød bakgrunn som et naturlig blikkfang. Rundt danner stilfull magnesium i en grå-lilla utførelse rammen for det som er en svært lekker og nett spillbærbar. Rene linjer, få distraksjoner og deler av krom hjelper også til med å løfte inntrykket til nye høyder.

En skjerm på det jevne

I en tid hvor markedet oversvømmes av såkalte retina-skjermer, eller skjermer med høyere oppløsning enn 220 piksler per tomme, har vi her å gjøre med en full-HD-skjerm. Dette er nok ikke et dumt valg, da grafikkbrikken må være svært kraftig for å klare å skyve rundt på flere piksler.

Vi kan enkelt få øye på enkeltpiksler, men dette plager oss ikke under bruk. Den 17,3 tommer store skjermen er super å spille på, selv om vi faktisk mener MSI kunne klemt inn enda en tomme ved å ta mer av plassen til den brede plastrammen som omkranser den.

Skjermen viser nok ikke de livligste farger vi har sett, og vi likte skjermen til Alienware 18 bedre, men lysstyrken på over 300 nits skal den i alle fall ha plusspoeng for. Panelet er kantbelyst av LED-dioder, noe som alltid gir litt ujevnt baklys. Noe spesielt dårlig er det likevel ikke, og du kan fint kose deg med et skrekkspill eller en skummel film uten å irritere deg over sortnivået på den helt matte skjermen.

Innsynsvinkelen er ikke spesielt god, noe som bare er å forvente av TN-paneler som GS70 bruker, men vi noterer oss at reflekser er en saga blott her. TN-panelet skal heller ikke skryte for mye av fargegjengivelsen, som er så-som-så. For spill fungerer skjermen fint, men om du liker å redigere bilder er ikke dette skjermen å gjøre det på.

Skjermen lar seg bøye godt bakover, og selv om den lar seg vri litt på er den festet relativt bra og får god støtte av aluminiumen på utsiden.

Over skjermpanelet finner vi et webkamera som filmer i full-HD, pluss en mikrofon slik at du kan ha videosamtaler over Internett.

Fin «snert» over tastene

På én side har MSI GS70 et fabelaktig tastatur. Det er signert SteelSeries og deres folk har virkelig fått til dette med god «snert» i tastene. De er nemlig svært responsive, lette å trykke ned og har en behagelig demping. MSI har valgt å senke tastaturet et par millimeter ned i basen på maskinen. Dette krever litt tilvenning, og du vil i starten irritere deg over å treffe deler av kabinettet i stedet for eksempelvis mellomromstasten.

Innsiden av maskinen er stilfull, og tastaturet er veldig godt. Dessverre er det senket ned i basen, noe som gjør det vanskelig å treffe noen av tastene.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Bakbelysningen er ganske kledelig og kan konfigureres akkurat slik du vil, med farger fra hele regnbuen, bare én, eller et par farger samtidig. Om du går lei eller vi spare litt strøm kan lyset skrus av.

Det første en spiller vil merke seg når han ser på pekeplaten er at den ikke har noen dedikerte knapper. Den nedre tredjedelen av den kan nemlig trykkes ned, eller den kan bare lett berøres. For høyreklikk må du trykke i nedre høyre hjørne. Uten dedikerte knapper er denne ubrukelig til å spille med, siden den umuliggjør høyreklikk samtidig som du beveger musepekeren.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Hvor alvorlig dette er får være opp til hver enkelt, men en skikkelig spillmus burde uansett aldri være langt unna om du vil ha en god opplevelse. For annen bruk og navigering i Windows fungerer pekeplaten derimot godt, og vi merker oss at den er fysisk større enn hva andre spillbærbare kan skilte med.

Vi gjør oppmerksom på at vi har testet maskinen med amerikansk tastaturoppsett, så selve oppsettet kan vi ikke uttale oss om.

Godt utvalg

Med større skjerm, og dertil større karosseri, blir det også plass til flere porter enn hva som er tilfelle hos mindre datamaskiner. GS70 har derfor et flust av porter som begynner på venstresiden med både en Ethernet-port, skjermutgang for HDMI, to DisplayPort-er, et par USB 3.0-porter og til slutt det du skulle ha behov for om du vil koble til hodetelefoner eller mikrofon.

Beveger vi oss over til motsatt side finner vi et par USB 3.0-porter til og en minnekortleser som tar imot SDXC-kort. Nesten midt på siden er strøminngangen, med Kensington-låsen like bak.

Portutvalget er langt bedre enn hos ultrabærbare, som bare er noen størrelser unna.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Kan omtrent gi brannskader

Etter Intels introduksjon av Haswell-prosessoren er viftesus nesten blitt en ting av fortiden på ultrakompakte bærbare datamaskiner. Like høye krav kan vi likevel ikke ha til dedikerte spillbærbare, som med sine kraftige komponenter ene og alene er bygget for å kaste ut mest mulig kraft, og ikke for å putre rundt i et regneark.

sitat"Vevsskader kan oppstå allerede ved 45 grader celsius"

Det var likevel med stor spenning vi kjørte i gang 3DMark-testen vår på GS70. Programmet griller prosessor- og grafikkløsningen, og fremprovoserer enkelt både viftestøy og varme om maskinen ikke er bygget med tilstrekkelig god kjøleløsning.

Filtduken i bunn av maskinen er ikke ment å gjøre GS70 mer behagelig å ha i fanget. Den er en nødvendighet for å hindre at du skal brenne deg når du tar på det varme metallet.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Som en svært kompakt spillmaskin forventet vi en del viftestøy, og det fikk vi også. Bærbare spillbeist som den fysisk større Asus G750, med sin spesielle kjøleløsning, går dagens testkandidat en høy gang her.

Støyen fra GS70 er slik at du vil irritere deg over den, og i stille omgivelser kan vi høre elektronisk støy fra maskinen. Heldigvis står viften som oftest stille om maskinen ikke driver med tunge prosesser.

Om du vil overdøve lyden av viften mens du spiller trenger du ikke å se lenger enn til maskinens egne høyttalere. Disse spiller svært høyt og rent, har en god diskant og faktisk også antydning til bass, noe vi ikke klager på i en så tynn maskin.

Ventilasjonsgriller er på plass på begge sider. Deres oppgave er selvsagt å transportere bort den varme luften som komponentene produserer når det står på som verst inne i hjertet av maskinen. Helst skulle vi sett at disse var større, for maskinen kan bli farlig varm når den jobber. Etter 20 minutters belastning i 3DMark holdt GS70 Stealth hele 55 celsius på undersiden. Dette er ubehagelig varmt og sannsynligvis grunnen til at MSI har festet et lag med et filtlignende stoff direkte under prosessoren og grafikkbrikken, hvor det blir aller hetest.

Vevsskader i huden kan oppstå allerede ved 45 grader celsius, og vi vil derfor ikke anbefale noen å bruke denne maskinen i fanget, eller på annet enn faste, harde underlag. Om du har barn i huset må de dessuten få beskjed om at denne MSI-maskinen er helt «off limits».

Hold laderen nær

Vi fyrer i gang vår batteritest for å sjekke hvor lenge du kan regne med at maskinen skal holde det gående uten å behøve påfyll. Under batteritesten setter vi lysstyrken til så nær 150 nits som mulig, da dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk. I tillegg deaktiverer vi den adaptive lyssensoren og tastaturbaklyset for å kunne sammenligne på tvers for alle maskinene vi tester.

Batterimålingene gjør vi unna ved å snurre vårt faste 720p-filmklipp i VLC igjen og igjen, helt til det fulladede batteriet i maskinen takker for seg. Dette er en oppgave som er en god del seigere enn de dagligdagse gjøremålene dine, som Internett-surfing og tekstbehandling, men mindre krevende enn spilling. Dermed skulle testen levere et godt estimat på hvor lenge maskinen holder det gående ved variert bruk.

Resultatene viser at GS70 holder koken i 3 timer og 20 minutter, noe som er mindre enn dens direkte utfordrere kan skryte på seg. Årsaken kan muligens være grafikkløsningen, noe vi kommer tilbake til. Ved oppgaver som tekstbehandling, litt lett bilderedigering og nettsurfing, kan du nok klemme en times tid til ut av maskinen. Dette er imidlertid ingen maskin for deg som ønsker å dra alt for langt hjemmefra uten å ha med deg laderen.

Ytelse

Vi har slått fast at MSI GS70 Stealth er en virkelig lekkerbisken. For at en spillbærbar skal være attraktiv må likevel maskineriet på innsiden av det flotte eksteriøret også være i toppklasse. Derfor slenger vi den ut i en rekke ytelsestester, som måler både prosessor- og grafikkrefter. Alene gir imidlertid resultatene liten mening, så vi kaller inn fire andre kjentfolk for sammenlignings skyld.

GS70 Stealth møter selvsagt sin storebror, GT70, med GTX 880M-grafikk innabords. En annen solid kandidat er Asus' G750 ROG som tidligere har vunnet vår samletest for spillbærbare.

Siden dagens testmaskin huser en GTX 860M-grafikkbrikke er det dessuten naturlig å trekke inn den kompakte kraftpakken fra Multicom, Xishan W230S. På papiret virker det som disse to har en like god grafikkbrikke, men som vi snart skal se så hjelper sistnevnte maskin oss i å avsløre en svært kjedelig hemmelighet vår GS70 Stealth holder på.

GS70 Stealth er unektelig svært tynn, og nettopp derfor vil vi til sist måle krefter med den bare litt slankere MacBook Pro Retina 15 med sterk integrert grafikk.

Systemytelse

Første testen ut er Cinebench 11,5. Her brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med én prosessorkjerne og én prosesstråd, og deretter med alt den har av muskler.

Resultatene viser at maskinens Intel i7-4710HQ-prosessor utnyttes godt når alle kjernene dens kan jobbe sammen, og at det går relativt knirkefritt for seg når én og én kjerne står alene om en oppgave – noe som ofte er tilfelle ved lettere operasjoner som å åpne en nettleser og lignende.

ATTO sjekker lagringsmediets ytelse på filer fra 512 byte til 8 megabyte, og gir oss kort og greit maksimal overføringsytelse. ATTO konkluderte med at MSI GS70 Stealth' SSD skriver med en hastighet på 511 MB/s og leser med en hastighet på 552 MB/s. Dette er akkurat den ytelsen vi forventer, og du kan være sikker på at innlasting av spill og oppstart av operativsystem vil gå skikkelig unna.

I videokonverteringsprogrammet Handbrake satte vi så i gang konvertering av en filmsnutt på omtrent én time.

Dette er en ganske hard oppgave for den firekjernede prosessoren, som for anledningen kalte inn forsterkningene som ligger i Intels Turbo Boost-teknologi og ga en effektiv arbeidsfrekvens på 3,5 GHz.

Dermed gnagde maskinen seg gjennom filmen vår på 9,3 minutter, noe som er et greit resultat tatt formfaktoren i betraktning.

Spillytelse

Nå braker de fem maskinene sammen i syntetisk spillytelse. Det vil si at ulike standardiserte måleprogrammer skrider til verks på den slanke GS70-en og gir karakter for hvordan GTX 860M-brikken dens behandler grafikk.

OpenGL-testen setter aller først grafikkortets OpenGL-modus på prøve. Under simuleringen må grafikkortet rendre nesten en million polygoner i sanntid, som utgjør tunge teksturer og dynamiske effekter som gjennomsiktighet, lyssetting og skygger.

Deretter kjører vi 3DMark 2013 sine Cloud Gate- og Fire Strike-tester, som simulerer henholdsvis middels og kraftig påkjenning for maskinen ved hjelp av ulike effekter som lys, skygger og vind, samt teknologier som tesselering og DirectX 11.

I OpenGL-testen klarer GS70 seg fint, før det rakner for spillmaskinen. GS70 må se seg totalt overkjørt i både 3DMark-testene og de to spilltestene våre. Du må tro oss da vi sier vi klødde oss i hodet over dette, for Xishan W230S, som også har en GTX 860M-brikke fra Nvidia, gjør det svært mye bedre. Vi førsøkte å kjøre testene flere ganger, installerte drivere på nytt og restartet maskinen, men lite forandret seg ytelsesmessig.

Nvidia illustrerer forskjellen mellom den gamle Kepler-baserte GTX 860M-brikken og den nye bygget på Maxwell-arkitekturen.

Deretter slo det oss, kunne det være at MSI har falt for fristelsen til å bruke den gamle og Kepler-baserte GTX 860M-grafikkbrikken i sin GS70? Ikke den nye Maxwell-baserte? En rask sjekk med GPU Z bekreftet mistanken vår.

Nvidias GTX 860M-brikke finnes nemlig i to varianter hvor den nyeste, som er basert på Nvidias siste Maxwell-arkitektur (Ekstra), yter omtrent 35 prosent bedre per kjerne og gir deg to ganger så mye ytelse per watt.

Beslutningen om å gå for den utgående og mindre energieffektive versjonen av GTX 860M-brikken går kraftig ut over ytelsen. Brikkevalget forklarer også langt på vei de ekstreme temperaturene vi så da vi stresstestet maskinen i 3DMark.

Konklusjon

MSI GS70 Stealth er en krysning mellom en ultrabærbar og en spillbærbar, maskiner som tradisjonelt ligger i en annen vektklasse. Etter hvert som grafikkortene blir stadig mindre, mer strømgjerrige og leverer bedre ytelse, har PC-produsentene klart å redusere tykkelsen ned til et ganske levelig nivå, også for deg som stadig flytter på deg.

Vi skal innrømme at vi hadde skyhøye forventninger til GS70 Stealth. Den hadde alle muligheter til å imponere, med slankt og lekkert design, et godt utvalg porter, behagelig tastatur, en sterk prosessor, og ikke minst et grafikkort som skulle la deg spille selv nye spill i HD-oppløsning.

Maskinen innfridde for det meste, men på sistnevnte punkt ble likevel forventningene våre knust. I stedet for å bruke den nye Maxwell-baserte versjonen av GTX 860M-grafikkbrikken, har MSI installert den eldre Kepler-baserte varianten med samme navn. Denne er ikke på langt nær så effektiv i spill, og genererer mer varme og støy enn nykommeren.

En flott maskin som gjør seg godt i alle miljøer men bommer på grafikkløsningen.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no
Topplokket har en stor og aluminiumsplate med en den elegante røde MSI-logoen i midten. Denne lyser også i mørket.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Store konsekvenser

Vi ser ingen god grunn til at MSI har lagt en gammel og utdatert grafikkbrikke i GS70, for blant annet Multicom hadde allerede i april begynt å levere kompakte maskiner med den nye Maxwell-brikken. Vi mistenker at MSI har tenkt med Excel-arket for sin GS70, noe som er svært synd da det nettopp er Maxwell-versjonen av GTX 860M-brikken som kunne utgjort den store forskjellen for maskinen, både når det gjelder spillytelse, varmeutvikling, støy og batteritid.

Av sammenligningen vår med MacBook Pro Retina 15 ser vi likevel at grafikken er en god del bedre enn det en maskin med integrert grafikk kan levere, så om du vil kombinere spill med portabilitet står du fremfor et vanskelig valg.

Vi vet imidlertid at Asus allerede har en svært spennende og kompakt spillbærbar på trappene. Om de treffer på pris og grafikkløsning når maskinen kommer i butikkene i høst, kan det være du angrer om du bruker pengene dine på en mellomløsning nå. I mellomtiden kan vi jo bare håpe på å se MSI tar til fornuft med GS70 Stealth, og installerer det rette grafikkortet. Om det skulle skje er det bare å løpe og kjøpe.

GS70 Stealth er skikkelig lekker:
Se alle bildene vi tok da vi pakket den ut » (Hardware.no)

annonse