Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus G750JH-T4070H

Asus' nye bærbare er en bauta for spillere

Kan Asus ROGs spillbærbare egentlig erstatte spill-PC-en din?

Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Innledning

Selv om vi registrerer at kalenderen sier mars og vi fikk minst et par solgløtt på tampen av forrige måned, lar vi oss ikke lure. Det er ennå mye igjen av vinteren, og spør du Asus så ønsker de nok at du skal slå ihjel det som måtte være igjen av spillsesongen med deres nye spillbærbare ved din side.

G750-serien deres finnes i tre varianter, hvorfra vi har hentet modellen med det smekre navnet G750JH-T4070H til test. Verdt å nevne er også at serien har fått produsentens Republic of Gamers-merke, noe som ofte lover godt for testresultatet.

Det som virkelig gjelder for dagens spillbærbare er hvordan de er utrustet for å takle de krevende 3D-applikasjonene du selvsagt vil hive på dem i samme øyeblikk som du starter dem opp. Av spesifikasjonene ser vi at Asus ikke ønsker at maskinen deres skal trenge å skamme seg på dette punktet, da den er pakket stappfull av krutt.

Fyr!

Sjefsbrikken i maskinen er delt i fire kjerner som hver jobber i takt med en frekvens på alt fra 2,4 GHz til 3,4 GHz når det står på som verst. Intels «Haswel» i7-4700HQ-prosessoren har videre fått følge av Nvidias kraftigste enkeltkjerneskjermkort for bærbare, nemlig GeForce GTX 780M. Dette forteller oss at det virkelig skal gå unna i ytelsesmålingene våre.

En toppspekket spillmaskin er likevel ikke mye verdt om lagringsmediet er tregt som sirup eller minnet fylles i sin helhet av at du går inn på Facebook.

Bytt en av de to SSD-ene, snurredisken eller sett inn mer minne i de to minnesporene.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Det er ikke akkurat overraskende at dette ikke er et tema for Asus' G750JH. Den pakker nemlig med seg to SSD-er på 128 GB hver, satt opp i RAID 0, og en snurredisk på 750 gigabyte for filene du kan vente litt lenger på. 16 gigabyte minne skulle også holde lenge, men kan i likhet med lagringsmediene oppgraderes når behovet en gang i fremtiden melder seg.

Som spillbærbar ligger fokus på spillytelse, noe som blir klart ved at den nye og raske standarden for trådløs overføring, 802.11ac, ikke er tilstede. Så aller verst unna går det dog ikke med den noe eldre 802.11n-varianten, og en egen Ethernet-port lar deg koble deg rett til gigabitnettet om du ikke er kabelallergisk.

Det er nesten så vi ikke tror det vi ser, men Asus har faktisk gitt det 17,3 tommer store panelet med full-HD-oppløsning en matt overflate. Dette er en egenskap som ofte er svært etterspurt, spesielt blant spillere.

Kapasiteten på det medfølgende batteriet er gode 88 wattimer, men som kjent skriker kraftige komponenter etter strøm. Batteriet kan derfor enkelt løsnes fra maskinen ved hjelp av en bryter, noe som innbyr til raskt bytte fra et tomt batteri til et fulladet et om du skulle befinne deg midt i den velkjente saksa.

G750JH måler 41 x 31,8 x 5 centimeter og veier 4,8 kilogram. Den er dermed større enn Toshibas Qosmio men mindre enn det ruvende spillmonsteret til Alienware. Over de neste sidene skal vi se om den er verdt sin vekt i ytelse.

I skrivende stund koster Asus' spillmaskin deg omtrent 16 300 blanke kroner ifølge vår Prisguide. Prisguide er også stedet for å finne de komplette spesifikasjonene.

Testmaskinen har vært på lån fra Asus.

I bruk

G750-serien gir deg så langt fra små søte og portable datamaskiner som du kommer. Her er det nemlig lagt vekt på kraft og at den skal være en erstatter for den stasjonære spill-PC-en din.

Serien har fått en helsort utførelse og oser av maskulinitet. Maskinene har en gummiert overflate på oversiden av lokket, består av hard plast på undersiden og børstet anodisert aluminium å hvile håndleddene på – som også omkranser tastaturet. Det er imidlertid verdt å merke seg at fingermerker har lett for å oppstå på dette materialet.

De glorete lysene fra Alienware 18, eller det stilige røde som Toshibas Qosmio-serie serverer, finner du ikke på spillmaskinen fra Asus. Her er det nemlig elegante hvite lys som gjelder, både i logoen på lokket og i tastaturet. Hvitt er også fargen de fem ulike indikatorlysene ved foten av styreflaten har til sin disposisjon.

Maskinen er med sine nesten fem kilogram en relativt voksen kar, og den spesielle løsningen Asus har valgt for å kjøle ned maskinen – det lille «påhenget» i bakkant – gjør det ikke akkurat noe lettere å hanskes med den. Sekken din må sannsynligvis oppgraderes om du vil ha den med deg ut på tur, men som vi skal se litt lenger ned mener vi den ekstra klumpen bak er verdt det.

Matt skjerm

I en tid hvor markedet oversvømmes av såkalte retina-skjermer, eller svært høyoppløste skjermer, har ikke dette vært noen fanesak for spillbærbare. Også Asus har valgt å sette grensen på sin 17,3-tommer ved full-HD, noe vi ikke synes er noe dumt valg. For en ekte spiller er bildeflyten mye viktigere enn litt bedre oppløsning, og rynke på nesa gjør du nok absolutt ikke selv om du helt klart ser enkeltpikslene på skjermen.

En annen trend som bare har styrket seg siden den kom flyvende for omtrent ti år siden, er reflekterende skjermbelegg. Dette øker kontrasten i bildet og gir mer punch til fargene, men er til evig irritasjon for de som ikke elsker å se seg selv i gjenskinnet hele dagen og kan raskt gi et helt feil fargebilde.

Flott er det derfor å se at Asus på sin G750-serie prøver seg med noe så sjeldent som en matt skjerm. Refleksjoner er med andre ord en saga blott, noe som gjør at du også kan skru lysstyrken ned for å spare batteri, samtidig som du fortsatt ser hva du holder på med.

Nå gjør dessverre ikke den matte skjermen så mye for å forbedre fargene, for som vi ser liker ikke kalibreringsverktøyet vårt det den ser. Bildet er for kaldt, og om du driver med seriøs bilderedigering har ikke G750JH skjermen for deg. Til tross for dette reagerer vi ikke negativt på de «feil» fargene under spilling, og annet enn litt lysblødning i det øvre partiet av skjermen har vi lite å utsette på den.

Lysstyrke har den derimot nok av i massevis, og leverer over 300 nits på full guffe.

Til innendørs bruk er denne lysstyrken mer enn god nok, og du kan til og med driste deg til å ta den med deg ut i skyggen når sommeren en gang kommer igjen. I sola kan du i likhet med de fleste andre datamaskiner fortsatt få problemer med å se noe som helst på skjermen.

Innsynsvinklen er så som så da vi tross alt snakker om et TN-panel og ikke et IPS-panel. Dette er likevel kompromisset du må gjøre om du ønsker en skjerm med rask responstid, noe du garantert vil ha i fartsfylte spill.

Skjermen lar seg bøye godt bakover slik at den kan brukes komfortabelt mens du sitter med den på fanget. Over skjermpanelet finner vi et webkamera som filmer i full-HD, pluss en mikrofon slik at du kan ha videosamtaler over Internett.

Behagelig å bruke

Tastaturet, med sine høye og dempede «Island style» taster, responderer tydelig og er klart bygget for å hamres løs på. Den lille svikten som oppstår i midten av rammen når du trykker skikkelig ned tilgir vi, og til tross for at vi har hørt mer anonyme varianter blir heller ikke den noe hule tastelyden for irriterende.

Siden skjermen på 17,3 tommer tar sin tilmålte plass i topplokket har Asus like så godt inkludert et numerisk tastatur, noe som er kjekt i situasjoner med mye tall involvert. Tastaturet har en ren hvit bakbelysning som du kan regulere i flere trinn og skru helt av når du ikke trenger den.

Under tastaturet finner vi en stor og presis pekeplate som har gode og dempede dedikerte venstre- og høyreklikk-taster.

Responsen er god når du fører fingeren over platen, og rulling fungerer godt. Like feiende flott går det likevel ikke å forstørre eller forminske innhold med fingerbevegelser. Her avslører Asus at de ikke har brydd seg så mye om styreflaten, da flerbevegelsene ikke er så jevn og sømløs i bruk som på flere av de nye Ultrabookene.

Særlig vekt legger vi likevel ikke på denne lille snarveien, da vårt inntrykk i det store og hele er solid. Uansett er nok ikke den gode spillmusen langt unna, kjenner vi maskinens målgruppe godt nok.

Godt utvalg

Den lite fordelaktige størrelsen som de store spillbeistene ofte har, kan i det minste på ett punkt snus til å være en fordel. Mens utvalget av porter ofte blir skralt på de tynne og små maskinene, er det nemlig godt med plass til de her, uansett fasong.

På dagens modell formelig bugner de over, og selv om det er vel og bra at både VGA-utgang og Ethernet-inngang er på plass, er det de fire USB 3-portene vi synes er aller best å boltre oss med.

Her trenger du ikke å koble fra musa eller det eksterne tastaturet for å bruke minnepinnen din et øyeblikk, og eksterne enheter kan også få et mer permanent opphold i en av portene.

På venstre side finner du en kensington lås, to av USB-portene og en minnekortleser med støtte for MMC og SD-kort. Brorparten av plassen tas likevel opp av en Blu-ray-spiller av typen med skuff.

For høyresidens del begynner det med inngang for strømadapteret, før vi får ulike muligheter til å sende ut bildet. Dette kan gjøres via den eldre VGA-porten, den mer moderne HDMI-porten, eller fleroppgavekongen Thunderbolt.

Ethernetporten du finner her støtter overføring av opptil 1 gigabit i sekundet, og ellers har du også de to resterende USB-portene. I utkanten av rekka kan du koble til headset og mikrofon.

Høyttalerne på G750-serien er absolutt ikke så verst, om du sammenligner med andre bærbare riktig nok. Til forskjell fra Ultrabook-maskiner og andre tynnere modeller har nemlig Asus slengt inn et eget basselement fra SonicMasters under maskinen.

Til den audiofile er neppe lyden noen gavepakke, men elementene kan gjøre en god nok jobb om du plutselig skulle få lyst til å kose deg med en film eller skru opp volumet på YouTube-spillelisten litt.

Lar seg ikke hisse opp

Det er dønn stille i stua selv mens vi tyner maskinens elektronikk til det ytterste. Bare en jevn forsiktig sus høres fra de to viftene, som minner lite om buldringen fra viftene i den mektige Alienware 18. Selv Toshibas Qosmio X70 er mer høyrøstet av seg enn denne høflige råtassen, noe vi synes er imponerende.

Under enkel bruk som nettsurfing og tekstproduksjon hører du den ikke om du så holder pusten, da viftene står helt i ro.

Temperaturmessig virker også Asus' nye sjef å ha full kontroll over kreftene som lurer inne under panseret. Maskinen er på sitt varmeste under, men du tenker vel ikke å ha den på fanget heller. Ved håndleddet merker du omtrent ikke forskjell på om maskinen er avslått eller i gang med heftig arbeid.

En av de største fordelene med akkurat Asus' design for G750-serien, er at grillene hvor den varme – eller lunkne – luften kommer ut, er plassert i bakkant. Dermed blåser det aldri forstyrrende varmluft mot musehånden din. Rett innenfor de to grillene på hver sin side er også henholdsvis grafikkort og prosessor plassert, noe som gir dem optimal lufting og kort vei for varmen å bevege seg.

Strekker seg langt

En spillbærbar er ikke førstevalget for deg som stadig befinner deg utenfor rekkevidden av en stikkontakt. Likevel, om du først skulle befinne deg på toget, venteterminalen eller plutselig få et innfall om å spille i parken en dag, er det jo fint å vite om du i alle fall kan regne med litt action før showet er over.

Asus' G750-serie har Intels strømgjerrige Haswell-prosessor innomhus, noe som hjelper til å strekke batteriet lenger enn tidligere modeller. Særlig effekt har denne likevel bare ved lett bruk, og ikke når du setter igang de tungdrevne spillene dine.

Vi måler batteritiden ved å spille av vårt faste 720p filmklipp i VLC helt til skjermen går i sort. Før vi gjør dette sørger vi for at batteriet er fulladet, lysstyrken satt til 150 nits og strømsparingsfunksjoner som adaptiv lysstyrke er avslått.

Vår testkandidat gjør heldigvis et solid inntrykk, og holder det gående i nesten fire timer før den takker for seg. Hvor lenge du kan utkjempe virtuelle slag i din favoritt-fantasiverden før den tar kvelden er nok et par timer mindre i krevende spill – noe mer ville vi ikke satset penger på i alle fall.

Ytelse

En ting er utsiden, en annen og minst like viktig egenskap for en spillbærbar er hvordan det står til på innsiden. Her er det dog sterk konkurranse, blant annet fra beistet Alienware 18 med sine to GeForce GTX 780M-grafikkort, og den gode Toshiba Qosmio X70.

La oss grille Core i7-4700HQ-prosessoren og GTX 780M-grafikkortet som sitter i Asus' nye koloss for å se hva den har å stille opp med mot konkurrentene:

Systemytelse

Den aller første ytelsestesten ut er Cinebench 11.5. Her brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med én prosessorkjerne og én prosesstråd, og deretter med alt prosessoren har av muskler.

ATTO sjekker lagringsmediets ytelse på filer fra 512 byte til 8 megabyte, og gir oss kort og greit maksimal overføringsytelse. ATTO konkluderte med at Asus-ens to SSD-er skriver med en hastighet på 435 MB/s og leser med en hastighet på 527 MB/s. Om vi ikke hadde visst at de to SSD-ene var satt opp i RAID 0 ville vi ikke ha forstått det av dette resultatet, men opplevd ytelse er likevel god både ved oppstart og avslutting av Windows, samt programbruk. Asus har nemlig en egen funksjon som sørger for at maskinen er klar til dyst etter bare to sekunder. En virkelig kjekk liten ting må vi si.

I videokonverteringsprogrammet Handbrake satte vi så i gang konvertering av en filmsnutt på omtrent én time. Dette er en ganske hard oppgave for prosessoren, som for anledningen øker frekvensen til hele 3,4 GHz. Dermed gnager den seg igjennom filmen på snaue 8,5 minutter, noe som er et svært bra resultat for en mer eller mindre portabel datamaskin.

Spillytelse

Nå braker de fire sammen i syntetisk spillytelse. Det vil si at ulike standardiserte måleprogrammer skrider til verks på kraftverket og gir karakter for hvordan den behandler grafikk.

Vi kjører først de to ulike testene Cloud Gate og Fire Strike i 3DMark 2013. Disse simulerer henholdsvis normal og kraftig påkjenning på maskinen ved hjelp av heftige lyseffekter, skygger og vind, samt teknologier som tesselering og DirectX 11.

OpenGL-testen setter selvsagt grafikkkortets OpenGL-modus på prøve. Under simuleringen må grafikkkortet rendre nesten en million polygoner i sanntid, som utgjør tunge teksturer og dynamiske effekter som gjennomsiktighet, lyssetting og skygger.

I spilltestene våre legger G750JH seg nøyaktig der den er forventet å ligge, mellom Alienwares doble 780M- og Qosmios 770M-kort. På en spillbærbar av dette kalibret kan du altså regne med å dra frem selv rykende ferske spilltitler og skyve de visuelle effektene godt mot toppen i full-HD-oppløsning.

Metro 2033 er en seig biff å tygge seg gjennom for enhver maskin vi har erfaring fra, men det virker som dagens spillbærbare virkelig begynner å få kontroll på det. I Just Cause 2 kan du også vente deg en glatt opplevelse, selv i full-HD, hvor Qosmios 770M ikke ga oss resultater våre kanskje noe bortskjemte øyne likte så godt.

Vi er i gang med å skifte ut sistnevnte spill til fordel for Hitman Absolution, og kan derfor legge til at Asus-en presterte godt også her med omtrent 37 FPS på høyeste innstillinger i full-HD.

Konklusjon

Modellen vi har testet i G750-serien, JH-T4070H, støtter ikke lynrask overføring av data via trådløst nettverk, den er ikke liten og nett – men heller stor og uhåndterbar – har ingen retinaskjerm og batteriet varer absolutt ikke en dag.

Men det Asus' spilless faktisk prøver og ønsker å levere, klarer den så til de grader å diske opp med. Bak det helskrudde og anonyme navnet G750JH-T4070H, skjuler det seg nemlig komponenter som kan sammenlignes med de du ellers bare finner i toppspesifiserte stasjonære PC-er.

Selvsagt må den kraftige grafikkbrikken, GTX 780M, se seg slått av av de hvasseste stasjonære, men G750JH viser tydelig at du kan spille nye spill mens du er på farten – og det uten å gå nevneverdig på kompromiss med flotte visuelle effekter. Forskjellen mellom Qosmios GTX 770M og Asus' GTX 780M er også slående, og går utvilsomt i sistnevntes favør.

Oppdrag utført

Ytelsen Asus-en leverer fremstår enda mer imponerende når vi tar med i betraktningen at du faktisk kan bruke den aktivt uten å gå til anskaffelse av hørselsvern. Maskinen holder nemlig både støy og temperatur nede på et usedvanlig lavt nivå.

Den matte skjermen eliminerer effektivt alle refleksjoner og den er lyssterk nok til å ligge helt i toppen av listene våre. Mindre problemer med nøyaktigheten til farger blir et ikke-problem i den totale sammenhengen, og full-HD-oppløsningen holder i massevis for å nyte de visuelle effektene i spillene dine.

Dagen du må oppgradere minne eller lagringsplass er det bare en enkelt skrue som må forseres, selv om det må nevnes at det nok er grafikkdelen som på daværende tidspunkt ville vært den ideelle komponenten å skifte ut – og det lar seg vanskelig gjøre.

I dag, og i den overskuelige fremtid, er det likevel ingen tvil. Med G750JH-T4070H har Asus snekret sammen en spillbærbar med den perfekte komponentsammensetning. Når en produsent klarer å samle spreke og moderne komponenter i en solid innpakning til en overkommelig pris, da fortjener arbeidet så klart vårt anbefalt-merke.

Asus tilbyr tre ulike modeller med litt forskjellige spesifikasjoner, men slik som G750-serien er priset på nåværende tidspunkt ønsker vi spesielt å fremheve modellen vi har testet, som også har det kraftigste skjermkortet.

Finn beste pris for Asus G750 JH-T4070H i Prisguide »

+ Kraftig
+ Nøyaktig pekeplate og oversiktelig tastatur
+ Superstille
+ Lyssterk skjerm
+ Mye lagringsplass og minne


- Lett fingermerker på det anodiserte materialet
- Innsynsvinkel på skjerm
- Ikke raskest på trådløs overføring

Se alle våre bærbartester »

Mer om
annonse