Til hovedinnhold

Slik gikk årets mobile spådommer

NFC tok ikke over for kortet i år heller, og Apple lanserte iPhone med ny design.

Hvert år tar vi oss vann over hodet, og forsøker å spå hva som vil skje de neste tolv månedene. Dette er ambisiøst nesten uansett hvilket tema det er snakk om, men få bransjer har så raske skifter som mobilbransjen – derfor er det ekstra utfordrende og ekstra moro skulle si noe om fremtiden.

Nå skal vi oppsummere spådommene for året som har gått, og finne ut om vi må levere krystallkulen vår inn til reklamasjon eller ikke.

Nokia er tilbake, men juryen er fortsatt ute. Det er lenge siden én enkelt mobiltelefon har vært like proppet av ny teknologi som det Lumia 920 er. Nå må den bare selge litt før finnene kan si seg fornøyde.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

1. Nokia kommer tilbake

Vi sa at Nokia ville ha minst ett flaggskip i topp tre blant smarttelefonene før årets utløp. Vi regnet også med at finnene ville ha én god budsjettmobil, men at den ikke ville være blant de tre beste i prisklassen.

På budsjettfronten prikker vi inn en fulltreffer i form av Lumia 610 som dukket opp i sommer. Den er ikke blant de beste i sitt felt, men til mellom 1200 og 1600 kroner er den en helt grei smarttelefon til en rimelig pris. Oppfølgeren, Lumia 620 med Windows Phone 8 er på vei, en gang over nyåret.

Den andre delen av spådommen var hakket mer hårete, og her stod det ikke om mye. Da Lumia 920 ble lansert var vi egentlig ganske sikre på å treffe blink med denne. I stedet glapp spådommen akkurat – det er et tett felt i toppen, og Lumia 920 er ikke blant de tre beste, selv om det er en svært god mobiltelefon.

Les også: Test av Nokia Lumia 920

I starten av 2012 så vi for oss at denne typen nettbrett ville få Android til å fosse fremover mot iPad.Foto: Asus
I stedet er det billige Android-brett fra aktører som Amazon og Barnes & Noble som gjør at plattformen såvidt klamrer seg til stedet hvil gjennom 2012.

2. Android-nettbrett tar innpå

Årets første fullblods skivebom kommer alt på punkt nummer to. Vi regnet med at Android ville øke sin andel i nettbrettmarkedet, og at Nvidias Tegra 3-plattform ville være på 20 prosent av nettbrettene ved utgangen av året.

Android-nettbrett har en markedsandel på mellom 40 og 45 prosent ifølge flere av markedsanalysene som har kommet på tampen av året. I januar ble Androids markedsandel beregnet til 39 prosent på nettbrett, mot 29 prosent året før. Altså har Androids opphenting av iOS og iPad-modellene sakket av det siste året.

Vi har ikke funnet statistikk for Nvidias Tegra-brikkesett på nettbrett alene, men i både nettbrett og telefon har plattformen en markedsandel på 2,5 prosent – betydelig lavere enn vi har spådd.

Her har Nvidia rett og slett for stor konkurranse fra de virkelige storselgerne på Android-plattformen. I mobiler er det brikker fra Qualcomm og Samsung som bor i de virkelige storselgerne. I nettbrett er det utstyr fra Texas Instruments som driver nettbrett som Nook Color og Kindle Fire – produkter som har vært svært viktige for å få opp Android-brettenes markedsandel.

Les også: Amazon lanserer iPad-konkurrent

3. Web-apper begynner å ta over

Vi spådde at én av de store nettleserne vil få omfattende spesialiseringer for å gjøre web-apper raskere – og at denne spesialiseringen ville bli markedsført aktivt.

Den omfattende spesialiseringen vi snakker om har ikke skjedd i 2012 – i stedet har det foregått en gradvis tilpasning til denne typen formål. Tilpasningen startet også før 2012, men har fortsatt inn i året, og ser ikke ut til å stoppe opp.

Blant annet mobilversjonene av Chrome og Firefox reklamerer med rask kjøring av web-apper, og HTML5-funksjoner som er viktige for web-apper.

Grensen mellom hva som er en web-app og hva som bare er en nettside med avanserte funksjoner er dessuten flytende. Amobil-redaksjonens inntrykk er at det snakkes noe mindre om web-apper i 2012, selv om svært mange nettsider er langt mer avanserte enn de var i fjor, og skylder sin eksistens til de samme teknikkene som web-apper bygges med.

Vi gir oss selv delvis riktig på dette punktet, selv om vi ser at vi kanskje ikke trengte krystallkulen vår for å forutse dette.

4. De første 4G-telefonene i salg

Krystallkulen vår fortalte oss at 4G-nettene ville være åpne og klare for telefoner i løpet av andre kvartal, og at 4G-telefonene ville begynne å dukke opp på markedet.

Andre kvartal kom og gikk, akkompagnert av øredøvende stillhet på 4G-fronten. Vi vurderte å sende krystallkulen inn til reparasjon.

I skrivende stund er det imidlertid kort tid siden Telenor åpnet sitt 4G-nettverk for telefoner, og med det er de tre første 4G-telefonene på markedet.

Vi var nok litt for spesifikke på timingen, men 4G-festen rakk altså akkurat å komme i gang før året var omme, og enn så lenge ser den ut til å innfri forventingene – for de som er så heldige at de bor innenfor dekningsområdet.

Les mer om 4G-lanseringen:

Vi ventet på ny design fra Apple, og vi fikk det. Vi kunne tatt hardere i på skjermstørrelsen, men pytt. Vi noterer denne som fulltreff.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

4. Ny design fra Apple

Vi spådde at iPhone ville få ny design, heftigere innmat, høyere skjermoppløsning og større skjerm.

Det eneste vi bommet på i denne spådommen, var skjermstørrelsen. Vi antok at størrelsesøkningen ville bli relativt beskjeden og stoppe på 3,7 tommer. iPhone 5 fikk ingen massivt større skjerm, men noe større ble den – med sine fire tommer.

Fordi Apple strakk skjermen, uten å gjøre den bredere føles imidlertid ikke endringen i skjermstørrelse spesielt voldsom.

Les også: Lanseringsdekningen for Apples iPhone 5

Ergelig! Vi har ikke klart å finne en eneste Vaio-logo på Xperia Tablet S. Denne spådommen falt paddeflatt. Kanskje i 2013? 2014?Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

5. Vaio-produkter med Android fra Sony

Vi regnet med at Sony ville slippe løs Android på Vaio-produktene sine i løpet av 2012.

Årets kanskje enkleste skivebom, helt uten forbehold eller tegn til endring. Det kom ikke noe Vaio-produkt fra Sony i år.

Samsung lanserte både operativsystemet Bada og sine knallgode Super AMOLED-skjermer med modellen S8500 Wave. Et par år senere er Bada lagt på hyllen. LCD-skjermer har dessuten rukket å bli ekstremt gode.

6. Samsung Bada skrotes

Vi følte oss ikke 100 prosent trygge på denne spådommen, men vi regnet altså med at operativsystemet Bada ville fordufte i løpet av 2012 – og det gjorde det.

Ikke fullt to uker etter at årets spådommer ble publisert, kom pressemeldingen fra Samsung om at Bada ville bli forlatt. I stedet gikk Samsung i kompaniskap med Intel for å utvikle det Linux-baserte operativsystemet Tizen.

Hvis du synes dette hendelsesforløpet høres kjent ut, er det helt riktig. Intel samarbeidet nemlig med sine forrige beilere, Nokia, om plattformen MeeGo. Nokia la sin egen Linux-plattform, Maemo, på hylla da de to slo seg sammen. MeeGo viste seg å bli en svært kronglete sti for de to selskapene.

Les også: Samsungs Bada på skraphaugen

7. Datapriser i utlandet reguleres

Høye priser på datatrafikk utlands har vært et irritasjonsmoment lenge. Tidligere har EU regulert prisen på taletrafikk ut mot sluttkundene, og prisene på datatrafikk mellom selskapene. Vår spådom sa at i 2012 ville EU regulere også dataprisene ut mot kundene, og at markeder utenfor Europa ville bli med i kampen mot landeveisrøveriet som operatørene driver med utenlands.

Vi fikk delvis rett. Dataprisene du og jeg betaler innenfor Europa, ble regulert av EU i sommer – men først nylig ble bestemmelsene innlemmet i EØS-reglementet.

De fleste operatørene fornyet imidlertid prisene sine tidlig i sommer, samtidig med at EUs regelverk kom – altså var de tidligere ute enn de strengt tatt var nødt til å være.

Vår antakelse om at det ville bli billigere å bruke data også utenfor Europa gikk inn. Mange operatører tilbyr i dag datapakker for noen av våre vanligste reisemål utenfor Europa, og flere av disse pakkene gir betydelig lavere priser enn det som har eksistert før, selv om pakkene på ingen måte kan kalles billige i forhold til det vi betaler for trafikken innenfor Europa.

Vi tok imidlertid feil da vi regnet med at prisfallet ville komme som følge av regulering. Prisfallet utenfor Europa har operatørene, så langt vi vet om, stått for helt selv. Takk skal dere ha, Telenor og Netcom – men det er mer igjen å kutte i her!

Google Play blir regulert hardere nå enn før. I tillegg satser Google på sikkerhet for innhold som lastes ned andre steder enn i appbutikken.

8. Android Market reguleres hardere

Etter mange sikkerhetsbrister i Googles applikasjonsbutikk, regnet vi med at søkegiganten ville iverksette tiltak. Siden vi tittet inn i krystallkulen har butikken byttet navn til Google Play, og innholdet skal nå bli kontrollert langt grundigere.

I tillegg til strengere sikkerhetssjekk av apper i Google Play, har Google også satt i gang en tjeneste for å sikre appene som du installerer utenfra – altså de som kan lastes ned som .APK-filer.

En del av spådommen vår sa dessuten at den økte kontrollen ville få lite til felles med den til dels svært strenge kontrollen Apple holder med sin App Store. Det ser ikke ut til at Google har beveget seg i den retningen – fokuset er trygt plantet på sikkerhet.

Vi kan ikke gjøre stort annet enn å ta Google på ordet når de hevder de jobber hardere for å sikre butikken sin, men 2012 ser ut til å ha hatt færre "app-skandaler" forbundet med Android enn 2011 hadde.

Les også: Innrømmer at Google Play er nesten helt trygg

9. Mobilen blir spillkonsoll

Det er et år siden vi slo fast at Intel ville stå bak innmaten i en av årets kraftigste telefoner, og at Nvidia ville gjøre mye for mobil gaming i 2012.

Vi tok ikke høyde for at Intel-telefonen ville komme så lenge etter at Medfield første gang ble vist frem. ZTE Grand X In er den første telefonen for det norske markedet med Intel-brikke i, og den kommer nå i årsskiftet.

Siden utviklingen går relativt fort i mobilbransjen er den imidlertid ikke en av årets heftigste mobiler – selv om prisen på rundt 2000 kroner virker relativt fordelaktig. Vi har ikke rukket å teste telefonen ennå.

Nvidias Tegra 3-plattform, har sammen med de andre kraftige mobilplattformene dratt mobilspilling videre. Stadig fler spill har avansert 3D-grafikk, og flere har fått omfattende historier. Totalt sett kryper spillopplevelsen på mobil stadig nærmere den du får på PC og konsoll, og for mange har mobiler og nettbrett erstattet håndholdte konsoller.

Lumigon har rukket å lage to konsepttelefoner, men enn så lenge har ingen av dem kommet i vanlig salg noe sted. Nå forsøker produsenten seg på å vinne Kina med nordisk design.

10. Lumigon går konkurs

Da vi skrev forrige samling spådommer, var det lenge siden vi hadde hørt fra den danske mobilprodusenten Lumigon. Vår antakelse var at selskapet var på vei mot en konkurs i 2012.

Lumigon er ikke konkurs. Ennå.

Selskapet lanserte Lumigon T1 med brask og bram i oktober 2010. Den gang var beskjeden at telefonen ville selges i hele Europa fra tidlig 2011.

Vi skriver straks 2013 – og såvidt vi vet har ikke Lumigon solgt en eneste telefon på det europeiske markedet. Etter hva vi kjenner til forsøker Lumigon nå å selge Nordisk design til rike kinesere.

Les også: Sniktitt på Lumigon T2

2012 ble året Amobil-redaksjonen reiste til Milano for å lære mer om NFC og mobilbetaling. Men noe mobilbetalingens år, det ble det ikke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

11. NFC tar ikke over for kortet i år heller

Krystallkulen hadde et uvanlig klart øyeblikk da den fant ut at vi heller ikke i 2012 ville bruke mobilene våre til å betale med NFC, og at dette tidligst ville skje i 2013.

Vi har ingen mobile betalingsløsninger som bruker NFC i Norge i dag. Telenor og DNB er imidlertid i ferd med å lansere en betalingsløsning basert på NFC i løpet av første halvår av 2013.

Dermed avsluttet vi de elleve punktene våre med en skikkelig fulltreffer.

Gå til guiden for mobilbetaling og NFC

Ble dine forventninger til mobilåret 2012 oppfylt? Ble du overrasket, skuffet eller henrykt av noen av årets store endringer? Snakk ut i forumtråden under.

Mer om
annonse