Test

Canon EOS 50D

Overblikk

Vi har med stor spenning testet Canons siste mellomklassekamera, EOS 50D. Her er det funksjoner og megapiksler i fleng.

Bare ett år etter at EOS 40D ble lansert, kommer oppfølgeren 50D. Dette er et brudd med Canons normale 18-månederssyklus. Årsaken er helt sikkert konkurransen fra andre, samtidig som de nå var klare med ny teknologi på bildebrikken og en ny, forbedret prosessor.

Men å forbedre teknologien internt på en måte som er vanskelig å markedsføre, er ikke nok for en ny kameramodell i dag. Derfor har Canon gjort mer en det. Den endringen flest legger merke til er en 50% økning i oppløsningen. Men det har også kommet mange andre små og store endringer som vi skal se nærmere på.

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.


Fysisk

Kamerahuset er solid bygd i magnesium, og med værtettinger på alle strategiske steder. Designen er lite endret fra forrige modell, og er funksjonell og god. Batterikapasiteten er noe lavere enn forventet, men ikke dårlig. Et nytt, kraftigere batteri kunne gjort seg.

Søkeren er ikke den største på markedet, men all informasjon du trenger er tilgjengelig, og det er viktig. LCD-skjermen er nå glimrende med svært høy oppløsning og mye informasjon. 7,6cm og VGA-oppløsning er en svært god match til dette kameraet.

Canons nyeste entusiastmodell

I bruk

Det er en lang rekke funksjoner på EOS 50D, deriblant en rekke nyheter – både for nybegynnere og de nærmest profesjonelle. Ny kreativ auto-modus, som hjelper deg opp fra nybegynnernivået kan være spennende, men kanskje litt malplassert på et kamera i denne klassen. Skyggejustering og kompensasjon for lysavfall mot hjørnene av bildet er også svært nyttig.

Kameraet er raskt på alle områder, men på grunn av den høye oppløsningen, er det tregere enn forgjengeren på noen felt. Du vil ikke oppleve dette som et problem. Trenger du noe som er raskere enn EOS 50D, har du antakelig profesjonelle behov.

EOS-kameraene er generelt relativt lette å betjene, og klassen som 50D tilhører er kanskje blant de enkleste. Selv om det er små ting vi gjerne skulle ha forbedret, er det i det store og hele lite å sette fingeren på hva gjelder brukervennlighet. Du må likevel ha i bakhodet at dette er et svært avansert verktøy, og at det nødvendig vis er mer komplisert å betjene enn en gjennomsnittlig brødrister.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten er generelt svært høy, med utmerket detaljgjengivelse. Det er litt mer støy enn ønsket på høye ISO-verdier. Til gjengjeld er farger og detaljer i skyggepartier utmerket på dette området. På lave ISO-verdier er farger og detaljer i skyggepartier ganske ordinært.

Bildene kommer ut av kameraet med svært høy kvalitet, enten du fotograferer i RAW eller JPG, og de har et behagelig utseende som vil tiltale mange. I det daglige betyr det mer enn små begrensninger på andre områder.

Vi tror likevel at mange entusiaster ville ønsket seg mindre støy og bedre detaljer i skyggepartier på lave ISO-verdier i bytte mot noen megapiksler.

Oppsummering

Konklusjon

I det store og hele er dette en viktig oppgradering fra EOS 40D. Canon har gjort mye riktig, men på bildekvaliteten var det er par ting som overrasket oss. Vi vil ikke på noen måte si at kvaliteten var dårlig, men sammenliknet med andre nye kameraer, har Canon pleid å gjøre det bedre enn denne gangen. Er du ute etter et entusiastkamera i denne prisklassen, har jeg ingen motforestillinger mot å anbefale Canon EOS 50D.

Klikk her for å lese hele testen.

Bildegalleri

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.