Canon EOS 50D

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I bruk


Funksjoner

Vurdering:

For hver kameragenerasjon som går, blir det flere og flere funksjoner. Noen er svært nyttige andre lurer du noen ganger på hvorfor er der. Noen kommer i tillegg til alt annet mens andre tar plassen til en annen funksjon.

På EOS 50D er det litt av alt dette. En av de velkomne funksjonene er at kameraet kan kompensere for vignettering. All optikk er dårligere i hjørnene enn på midten, og slipper mindre lys inn. Det gjør at bildene kan bli mørkere i hjørnene. Ofte er ikke dette synlig, men i noen tilfeller kan det være ganske sjenerende. I EOS 50D er det en database som vet hvor mye de ulike Canon-objektivene vignetterer på ulike brennvidder og blenderåpninger, og kan kompensere for det. Dette gjelder kun for Canon-objektiver, og kun de nyere objektivene. Du kan velge å slå av funksjonen hvis du ikke ønsker den.

En ny funksjon vi har litt ambivalent forhold til er mikrojustering av fokus. Dersom du har et objektiv som fokuserer litt feil, kan du justere for dette i kameraet. Det gjelder også hvis kameraet i seg selv fokuserer feil. Det første eksemplaret vi fikk in her i redaksjonen fokuserte feil, og vi jobbet en stund med å korrigere det i kameraet. Men den jobben er så vanskelig å gjøre korrekt og nøyaktig nok, at få personer vil være i stand til å gjøre det godt nok. Hvis du har utstyret til å gjøre det er det sannsynlig at du også er i nærheten av sivilisasjonen, og kan få byttet eller reparert kameraet i stedet. Derfor er bruken av denne funksjonen relativt begrenset.

Ikke helt enkel oversikt for nybegynnere i
Ikke helt enkel oversikt for nybegynnere i "Creative Auto".

For de med lite forkunnskaper, men ønske om å lære, har Canon lagt inn en funksjon, eller rettere sagt et program kalt ”Creative Auto”. Dette er en form for automatikk, men den gir deg mulighet til å justere enkelte ting selv. Hovedskjermen blir full av informasjon, og du kan endre en del innstillinger på kameraet direkte på skjermen. Dersom du skal endre blender, har du en skala som illustrerer dybdeskarphet, der du kan velge mer eller mindre skarp bakgrunn. Tilsvarende for lukkertid, så har du en skala som illustrerer lysere eller mørkere bilder. Problemet er at dette ikke kobles mot begrepene blender, lukkertid eller eksponering. Brukeren får med andre ord ingen informasjon om at det er dette som faktisk skjer. Det er med andre ord mulig å gjøre noen innstillinger for å få bildet slik man ønsker, men man lærer egentlig ingenting av det, siden man ikke får vite hvilke innstillinger man egentlig endrer. Her gjør Nikon det bedre med D40 og tilsvarende kameraer, der de framstiller blenderen grafisk på skjermen, og du kan se at den blir mindre.

Creative Auto-programmet har kommet inn på bekostning av en custom-innstilling. 50D har to slike, C1 og C2, som kan settes til kamerainnstillinger du bruker ofte. 40D hadde tre slike, og vi savner den tredje. Ikke alle vil trenge tre stykker, men det må da være nyttigere en to ulike auto-innstillinger for nybegynnere. Dette er tross alt ikke et nybegynnerkamera. Alternativt kunne Canon gitt oss muligheten til å omdefinere motivprogrammene så de fungerte slik vi selv ønsket.

Programhjulet på EOS 50D (tv.) og EOS 40.
Programhjulet på EOS 50D (tv.) og EOS 40.

I likhet med mange andre produsenters kameraer, har Canon EOS 50D nå fått skyggejustering. Det vil si at dersom bildet har områder som er svært mørke, mens andre områder er lyset og fine, kan kameraet automatisk gjøre de mørkeste områdene lysere, slik at bildet blir mer i tråd med det øyet oppfatter. Du kan velge hvor kraftig denne effekten skal være. Det er en svært nyttig funksjon dersom du fotograferer i jpg.

Live view-funkjsonen fungerer bra, og du kan fokusere mens speilet er oppe. Kameraet har også en stillemodus, der du kan ta bilder med live view, uten at speilet lukkes og åpnes. Da får du nærmest lydløs eksponering.

Savner vi noen funksjoner? Dette begynner å bli et ganske komplett kamera. Hvis det skulle være noe er det muligheten til selv å bestemme hvilket område auto-iso skal bruke. På 50D er det låst til området mellom ISO 100 og 1600, som er ganske fornuftig, men en mulighet for å utvide eller begrense dette ville vært fint.

Kameraet kan automatisk rense bildebrikken ved å riste av støv med høyfrekvente vibrasjoner. Dette er en operasjon som tar noen sekunder, så det er ikke sikkert at du ønsker at kameraet gjør det hver gang du slår det på og av. Dessverre kan man ikke velge å bare gjøre det når man slår av kameraet. Det er enten både når du slår det av og på, eller ikke i det hele tatt. Hadde den gjort det når man slo av kameraet hadde man fått renset bildebrikken ofte, men ikke brukt kanskje dyrebar tid når du slo kameraet på.

Enkelte nye kameraer i dag har mulighet for å ta opp video. Mange ville nok ha ønsket seg det i 50D også, selv om dette ikke egentlig er en funksjon vi kan forvente i et stillbildekamera.

 

Autofokus

Vurdering:

Fra den spede begynnelse på 80-tallet, har autofokus speilreflekskameraer blitt bedre for hver generasjon. Men nå ser det ut som det ikke er de store framskrittene lenger. Det er tilsynelatende den samme autofokusen i 50D som i 40D. Den er helt utmerket, men ikke like god som på proff-modellene. Det er mest sannsynlig gjort for og skille dem fra hverandre, og det kan også være et spørsmål om kostnad.

AF-sensoren i EOS 50D.
AF-sensoren i EOS 50D.

Antallet fokuspunkter er heller ikke endret, og vi ser ikke noe problem med det. Jo flere punkter, jo større sjanse for at fokusen ikke treffer der du ønsker. Selv bruker jeg nesten utelukkende det midterste fokuspunktet, for å selv ha kontrollen med hvor kameraet fokuserer. Mitt siste analoge kamera hadde 45 fokuspunkter, og jeg savner det ikke.

Det vi kanskje kunne tenkt oss, var øyestyrt fokus. På de siste analoge kameraene som fungerte dette såpass bra at det ville vært et nyttig verktøy for mange også på digitale kameraer.

Hurtighet

Vurdering:

Er EOS 50D raskt? Ja, det er det. Men hvor raskt? Faktisk ikke så raskt som EOS 40D. Seriebildehastigheten (6,3 bilder pr. sekund) er noe lavere enn på EOS 40D (6,5). Men tatt den økte oppløsningen i betraktning (15 megapiksler mot tidligere 10), er dette ganske imponerende, og med mindre du har svært spesielle behov, bør dette være nok.

Hvis du tar bilder i JPEG, og bruker et raskt minnekort, kan du få ta svært lange serier i denne hastigheten. Vi klarte fra 75 bilder og oppover, avhengig av motiv og ISO-verdi, med et Lexar UDMA-kort. Hvis du skal ta bilder i RAW, blir lengden på seriene dramatisk redusert. Vi fikk 15-16 bilder, og det er bare nok til 2,5 sekunder. Skal du ha RAW+JPEG, er vi nede i 10 bilder. Vi ønsker oss selvfølgelig mulighet for lengre serier i RAW og RAW+JPEG, men det krever større buffer.

Riktignok klarte 40D enda lengre serier i JPEG, men datamengden tatt i betraktning, er dette svært gode tall.

Hvis vi skrur av seriebildefunksjonen klarer vi 30 bilder på 10 sekunder i JPEG. Det er slått av 40D og D300. Grunnen til at tallet blir såpass mye lavere, er at kameraet fokuserer mellom hvert bilde.

Velger vi å ta bildene i RAW, klarer vi hele 27 bilder, altså nesten det samme som med JPEG. Det tyder på en stor buffer og høy skrivehastighet. 27 er helt i toppen blant alle kameraene vi har målt.

Oppstartstiden for kameraet er i utgangspunktet ganske lang, for rensefunksjonen for bildebrikken er skrudd på. Denne kan slås av, og da går oppstarten å raskt at det aldri vil være noe problem for noen. Da vi slo på kameraet og tok et bilde så raskt vi kunne, stoppet klokka på 0,25 sekunder.

En stor forbedring er på filoverføringshastigheten som er nesten tredoblet til 9,2MB/s. Dette er det beste resultatet vi har målt, med unntak av Sony-modellene som regjerer på dette området.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Canon gjør ikke noe revolusjonerende med brukergrensesnittet. Faktisk er det så likt 40D at man må lete etter endringene. De er som vanlig små, men som vanlig gjør det også ting litt bedre. Noen knapper har byttet plass eller fått en ekstra funksjon. Men i det store og hele fungerer det bra, så det er ikke så stor grunn til å gjøre voldsomme endringer. Det vi kanskje kunne ønsket oss var litt færre funksjoner på enkelte knapper. De knappene man bruker mest, har to funksjoner hver, og du endrer den ene funksjonen med pekefingerhjulet, og den andre med tommelhjulet – litt forvirrende noen ganger. Med seks vesentlige funksjoner på disse tre knappene tar det tid å lære seg å endre riktig funksjon mens øyet er i søkeren.

Samtidig bør Canon berømmes for ikke å overstrø kameraet med så mange knapper at man går seg vill, gjerne plassert på så mange rare steder at man ikke vet hvor man skal lete. Det er oversiktelig og ryddig.

Ny Func-knapp som du kan velge funksjon på.
Ny Func-knapp som du kan velge funksjon på.

Da vi testet 40D, savnet vi knapper med programmerbar funksjon. Canon har lyttet til oss, og gitt oss en func-knapp som kan tilordnes en gitt funksjon. Dessverre har du bare 5 ulike funksjoner å velge mellom. Det samme gjelder for Set-knappen i midten av tommelhjulet.

En egen ”My menu” gjør at du kan tilgjengeliggjøre en del funksjoner som du bruker ofte, og som ellers er gjemt langt ned i menyene. Hvorfor Canon ikke har gitt oss mulighet til å få opp denne fra Func- eller Set-knappen lurer vi litt på. Men på My meny har du mulighet til å legge alle funksjoner du finner i kameraet. Vi ønsker oss den samme muligheten for Set og Func.

Canon EOS 50D

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen