Test

Akam tester Canon EOS 40D

Overblikk

Canon pleier å oppgradere sine digitale speilrefleksmodeller med atten måneders mellomrom, og ganske riktig, halvannet år etter at den populære forgjengeren ble lansert, så Canon EOS 40D dagens lys. Forgjengeren, med det ikke overraskende navnet 30D, var en mindre oppgradering av 20D enn mange hadde håpet på, og blant annet bildekvaliteten var nærmest identisk. Skjermen var riktignok noe større på 30D, men mange var likevel skuffet over at de ikke fikk flere og større forbedringer fra Canon. Nå, med lanseringen av 40D, har de endelig fått det de ventet på, dengang for ett og et halvt år siden.

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.

Les hele testen

Fysisk

Canon EOS 40D er et svært solid kamera, som man burde kunne forvente av et kamera med en veiledende pris på godt over ti tusen. Kameraet er gummiert på alle bauger og kanter, og man får et godt grep omkring det litt store kameraet, nok til at vekten gir stabilitet istedet for å gjøre det vanskelig å holde. Finishen for øvrig er også svært god, og man har kvittet seg med småproblemer fra tidligere modeller.

Nytt i 40D er værtetning, noe Canonbrukere har savnet i de entusiastmodellene siden tidenes morgen, men desverre er det for lite og for dårlig. Værtetningen er ikke bare ufullstendig, men er også konstruert slik at vi ikke har noen som helst tiltro til verken tetningsevnen eller varigheten på materialene som er benyttet.

Likevel, disse småtingene til tross er Canon EOS 40D et svært tillitsvekkende og komfortabelt kamera i bruk, og vi tviler ikke på at Canon sitter på en publikumsvinner her, i alle fall blant de som allerede har investert i Canon-optikk.

I bruk

Batterikapasiteten på 40D er svært imponerende, og på toppen av det hele bruker det samme batteri som forgjengerne, noe som nok vil bli populært hos dem som har ekstrabatterier liggende og oppgraderer fra 20D eller 30D. På tross av en skuddtakt på over 6 bilder per sekund - en hastighet kameraet klarer å holde imponerende lenge - samt strømkrevende funksjoner som LiveView og støvfjerning, klarer 40D å skvise ut flere bilder per lading enn forgjengeren var i stand til.

Menyer og knapper på 40D er svært brukervennlige, og med en stor grad av fleksibilitet som lar fotografen selv bestemme hvordan kameraet skal benyttes. Dette gjør at man raskt finner sin arbeidsmåte og -flyt med dette kameraet, og man blir raskt både vant til og glad i det.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten på 40D er middelmådig med mindre man benytter seg av kameraets mange innstillingsmuligheter og finjusteringer. Dette er ikke et kamera man får utnyttet til det fulle om man kjører rett frem etter nesa og bruker standardinstillingene. Da vil man få bilder som gir inntrykk av å være ute av fokus, selv om de ikke er det, og 40D er både godt for og fortjener så mye mer enn det. Med andre ord, her må man finjustere, eller ta bilder i råformat og etterbehandle - helst begge deler.

OPPDATERING: Det har i vårt diskusjonsforum kommet frem at mange lesere misforstår det vi her snakker om, og vi vil derfor presisere at det IKKE er vanskelig å stille inn 40D slik at JPG-kvaliteten forbedres betraktelig. Problemet er at oppskarpingen av JPG-filene i Standard-bildestilen er for svak, men man kan enkelt både justere denne eller definere opp til tre egne bildestiler slik man vil. Man kan justere oppskarping, fargemetning og kontrast, alt på en svært enkel måte og for forskjellige situasjoner, om man ønsker det, og dette er som en detalj å regne i vurderingen av 40Ds bildekvalitet. Brukere og potensielle kjøpere bør gjøres oppmerksomme på det, men det er ene og alene LANGT fra grunn god nok til ikke å kjøpe 40D dersom man synes det er rette kameraet ellers.

Tar man seg derimot den moderate tiden og innsatsen det krever til å finjustere litt, får man svært mye bedre bildekvalitet ut av 40D. Oppløsningsevne og detaljgjengivelse er lite men merkbart forbedret siden 30D, og det samme gjelder en del andre aspekter av dette kameraets bildekvalitet. Desverre er ikke bildestøy ett av disse. Våre målinger viser svært mye mer bildestøy ved høye ISO-verdier fra 40D enn forgjengeren, men støyen er så godt under kontroll at den ofte ikke vil være noe stort problem - og i alle fall ikke så stort som vi er vant til fra andre kameramodeller.

Oppsummering

Konklusjon

Med Canon EOS 40D har Canon levert et praktfullt kamera. Det har sine særegenheter, men vi kan ikke med hånden på hjertet kalle mange av disse for ulemper - de er nemlig overkommelige når man lærer kameraet å kjenne, og det er ikke mye negativt vi klarer å si om 40D. Dette er et kamera mange vil finne seg til rette med, men i et presset marked med enorm konkurranse og produsenter som lanserer det ene superkameraet etter det andre, er det usikkert om 40D er kameraet som vil kapre markedsandeler fra konkurrentene. 40D er solid og godt, men det har lite som er direkte spektakulært - og i dagens marked er det kanskje nettopp det som trengs. Uansett, fra oss får det en svært velfortjent "Akam Anbefaler"!

Bildegalleri

Sammenlign Canon EOS 40D med forgjengeren Canon EOS 30D