Test

Canon EOS 7D

Introduksjon

Tilbake i filmdagene, hadde Canon et kamera som het EOS 3, som var en mellomting mellom entusiastkameraet, EOS 30, og proffserien, EOS 1. Siden den gang har Canon manglet modeller i dette segmentet, til stort savn fra tidligere brukere av EOS 3, og en rekke andre som trenger noe mer enn EOS 50D og tilsvarende gir, men som ikke er klare for å betale for, eller bære på et kamera i 1-serien.

1 september gjorde Canon endelig noe med det, ved å lansere EOS 7D, som ser veldig ut som det digitale motstykket til EOS 3. Det har byggekvaliteten, seriebildehastigheten, autofokus hastigheten og en del nye funksjoner som vi forventer av et slikt kamera.

Canon har også presset 18 megapiksler inn på bildebrikken, og mange har vært skeptiske til det. La oss ta for oss de fleste sidene ved dette kameraet, og se om det holder det det lover.

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.

Fysisk

Tradisjonelt utseende, men mye nytt inni.

Som nevnt er kameraet solid bygd, og det kjennes bedre ut enn de rimeligere Canon-modellene. Grepet er laget for litt store hender. Værtettingen skal være bra, men dette har vi ikke fått testet. For tidligere Canon-brukere er det lett å finne fram, selv om det er gjort noen ergonomiske endringer og forbedringer.

Kameraet har fått nytt batteri med høyere kapasitet og bedre system for å måle ladingen. Det gir 800 bilder pr. lading, som er bra. På den negative siden er det vanskelig å få tak i tredjepartsbatterier, og de originale er ganske dyre.

Søkeren er stor og lys og dekker 100% av søkerbildet, og inneholder all den informasjonen du trenger. Skjermen er også klar med god informasjon og mange muligheter for visning av bilder og innstillinger.

I bruk

EOS 7D har en rekke nye funksjoner, der alle er rettet mot seriøs bruk. Vi kan nevne ting som innebygd masterblits for å kunne bruke ekstern blits trådløst, Full-HD videoopptak med mulighet for ekstern mikrofon og autofokus når du filmer. Du kan velge mellom 30 eller 24 bilder pr. sekund, og går du til 720p i oppløsning, kan du få 50 bilder pr. sekund. Kameraet har fått innebygd kunstig horisont, som i praksis gjør jobben til et vater når kameraet står på stativ. I tillegg er det nå mulig å velge funksjon på en stor del av knappene. Dessverre er utvalget av funksjoner du kan velge blant noe begrenset.

Det er få funksjoner vi savner, så her får du stort sett alt du trenger.

Autofokusen er rask og presis. Den klarer å holde følge med kameraets høye seriebildehastighet, og den den fungerer utmerket på følgefokus på bevegelige motiver. Du kan definere autofokus-soner eller velge ett spesifikt fokuspunkt blant 19. Alle punktene er kryssensitive på blender f/5,6 eller bedre.

Kameraet kan ta opp til 8 bilder pr. sekund. I våre tester nådde vi ikke mer enn 7, men til gjengjeld klarte kameraet å holde denne farten lengre enn oppgitt fra produsenten. Med et raskt minnekort, kan du ta mange hundre JPG-bilder på høyeste kvalitet før bufferen er full og hastigheten går ned. Fotograferer du i RAW, må du nøye deg med ca 15 bilder i serie før bufferen er full.

Brukervennligheten er god, og Canon har snakket med 5000 fotografer for å få tilbakemelding på hva de kunne gjøre bedre denne gangen. Det har hjulpet en hel del, og har blant annet ført til større knapper som gir bedre respons, egendefinerte knapper og litt annen plassering på noen av dem. Vi savner enda større muligheter på dette området.

Den egendefinerte menyen, og ikke minst speillåsen er fortsatt for dårlig implementert. Ellers synes vi at knappene fungerer bra.

Bildekvalitet

Mange var bekymret for bildekvaliteten før de så bilder fra kameraet. Etter å ha testet dette grundig, kan vi berolige folk. Bildekvaliteten er utmerket. Den er ikke så høy som på fullformatkameraer som EOS 5D Mark II, men det forventer vi heller ikke. Den er noe bedre enn på EOS 50D som nå har blitt en lillebror, og de tre ekstra megapikslene gir deg litt flere detaljer. Men i det store og hele er bildekvaliteten på disse to kameraene ganske lik.

Både støy og dynamisk omfang er som forventet ut fra brikkestørrelse og antall megapiksler, så Canon har ikke klart å trylle. Men svært anstendige resultater gjør at du kan nyttiggjøre deg pikslene, noe som åpner for store forstørrelser eller mye beskjæring hvis det skulle være ønskelig.


Oppsummering

Konklusjon

Canon EOS 7D framstår som et komplett kamera for entusiasten som vil ha noe ekstra eller for den profesjonelle som ikke kan forsvare å bruke over 30 000 kroner. Her er det lite alvorlig å trekke for, men vi ser at Canon må finne på noe lurt hvis de skal øke pikseltallet på kameraer med denne brikkestørrelsen.

Klikk her for å lese hele testen.

Bildegalleri

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

annonse
Canon EOS 7DI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no