Canon EOS 50D

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fysisk

Canons digitale kameraer i denne klassen er bygd i en magnesiumlegering som er svært solid. Detter kameraet i bakken, kan du få riper, evt til og med en liten bulk, men det skal godt gjøres at kameraet går i stykker. Dette er solide saker, men ikke test om denne påstanden stemmer.

Kamerahus

Vurdering:

Dette kameraet er solid bygd i magnesiumlegering, og skal være mer solid og bedre værtettet enn EOS 40D. De aller fleste delene gir dette solide inntrykket, med unntak av batteriluka som nå likner mer på Nikon sin, og er i plast, med plasthengsler, noe vi synes er et skritt ned fra den metallhengslete luka de brukte fram til EOS 30D.

Kamerahus i magnesiumlegering.
Kamerahus i magnesiumlegering.

Med mindre du har små hender, ligger kameraet svært godt i neven. Det er liten forskjell fra 40D både hva gjelder grep, vekt layout og design, så kjenner du 40D, kjenner du også 50D.

Små forskjeller på EOS 50D (tv.) og 40D.
Små forskjeller på EOS 50D (tv.) og 40D.

Vekten er marginalt lavere enn på EOS 40D, og vi målte den til 874g, inkludert batteri, minnekort og skulderstropp, men uten objektiv. Det er denne vekten de fleste kameraer i klassen ligger på.

Kameraet har det samme antall knapper, og den samme plasseringen av disse som på 40D. De eneste forskjellene er at Canon har tatt bort ”info”-knappen under skjermen til fordel for en ”Func”-knapp som du kan velge funksjon på. I tillegg har ”Direkte-utskrift”-knappen også blitt til ”Live view”-knapp, slik at den faktisk kan brukes til noe.

Ellers har programhjulet til venstre for blitsskoen skiftet farge fra svart til sølv – ren kosmetikk


Batteri

Vurdering:

Batteriet i EOS 50D er det samme som i de tidligere modellene. Fordelen er at du kan bruke gamle batterier, dersom du har det. Ulempen er at de kanskje kunne trenge litt mer kraft etter hvert. Det er ikke noe i veien for å lage et kompatibelt batteri med mer kraft. Tredjepartsprodusenter gjør det, og Canon gjorde det selv da de slapp EOS 20D.

Tidligere har vi skrytt mye av batterikapasiteten på kameraet, så grunnen til at vi bringer dette spørsmålet på banen nå, er nettopp at batterikapasiteten har gått ned, faktisk med hele 20% i forhold til EOS 40D. Fra 800 til 640 bilder på en lading. Kanskje er ikke 640 bilder dårlig, men konkurrentene har blitt bedre, og teknologien åpner for bedre batterier, så hvorfor ikke gjøre noe med det?

Årsaken til den lavere kapasiteten er nok en mer strømkrevende skjerm og høyere oppløsning som gjør at mer data skal prosesseres hele tiden.

Skjerm og søker

Vurdering:

En av de store oppgraderingene i forhold til 40D er skjermen. Den har nå fått en oppløsning på 921 000 punkter (640x480 piksler), og er dermed mye skarpere enn tidligere versjoner. Dette er en trend vi ser hos stadig flere produsenter, og er svært kjærkomment – særlig nå som man har live view. Skjermen har også fått bedre refleksbehandling enn 40D, og er nå mye bedre å bruke i sterkt sollys.

Med VGA-oppløsning på skjermen ser man ikke lenger enkeltpiksler.
Med VGA-oppløsning på skjermen ser man ikke lenger enkeltpiksler.

Søkeren er, så vidt vi kan se, identisk med søkeren på 40D. Det vil si at den er helt grei i størrelse, men ikke noe voldsomt. Søkeren på Nikon D80, som nå er flere år gammel, og i utgangspunktet en rimeligere modell har større søker. Søkeren dekker 95% av bildet, og har en forstørrelsesgrad på 0,95x.

Samme søker som i EOS 40D
Samme søker som i EOS 40D

I søkeren finner man det meste av det man trenger av informasjon, som fokusindikator, lysmålemetode, lukkertid, blender, over-/undereksponering, eksponeringskompensasjon, ISO-verdi og estimat av antall bilder det er plass til på minnekortet. Om man skulle ha behov for det kan man også finne denne informasjonen, og mere til, på LCD-skjermen på toppen av kameraet, samt på hovedskjermen ved å trykke på info-knappen.

Canon EOS 50D

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen