Nyhet

Dette gir deg best underholdning på langtur

Vi hadde mer enn nok tid å teste alternativene på.

Hvis du allerede er godt vant med 15-timers interkontinentale flyturer på økonomiklasse, så vet du sannsynligvis hvor viktig det er å ha med seg et tidsfordriv. Selv om enkelte sovner så snart de sitter i et flysete er det begrenset hvor lenge man klarer å slumre sammenhengende, og er du av den snorkete typen ender det uansett gjerne med at sidemannen dulter deg våken med albuen.

I alle timene du skal være våken må du dermed få tiden til å gå på et vis. Nå har riktig nok mange flyselskaper begynt å få på plass noen respektable underholdningsløsninger i seteryggen foran deg, dog gjerne med begrenset utvalg på en sliten, 6-tommers trykkskjerm. Andre selskaper kjører obskure tegnefilmer uten lyd på felles-skjermer, og det er på de beste flyene de har. Det sikreste er dermed å ha med seg sin egen underholdning ombord, og i dag vil vi prøve å finne ut hva som er best.

For å holde testen mest mulig realistisk foregår den ved 30 000 fots høyde, med en marsjfart på drøyt 900 kilometer i timen. At vi tilfeldigvis er på vei til Computex-messen i Taiwan samtidig får så være.

Vi utfordrer bøkene

Den klassiske boken har vel vært regjerende mester i underholdning på langtur siden rundt år 1440.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Den regjerende mesteren i denne testen må vel kalles boken. Selv med alle våre duppeditter er det mange som sverger til det trykte ord på innbundet papir, og denne løsningen har unektelig sine fordeler. Den er lett å bære med seg og enkel å pakke bort, men skal du først ha noe som holder hele veien til Asia kan vekten fort bli en utfordring.

En behagelig sittestilling med en tung bok i fanget kan også bli litt klønete å få til på plassen man har til rådighet, og det er slett ikke sikkert man liker innholdet når man er i gang. For å bøte på dette finnes det elektroniske bøker av forskjellige slag, hvor man kan ha et helt bibliotek på en nett liten dings, og dessuten kan man alltids lytte til e-bøker. Slikt hadde dog ikke vi tilgang til på denne turen.

Flyets egen underholdning

Det innebygde underholdningssenteret i Thai Airways sine Boeing 777-300 ER er slett ikke dumt.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det er vanskelig å skulle bedømme flyets innebygde underholdningssystemer på en generell måte, selv om vi tar utgangspunkt i at du har din egen skjerm. Kvaliteten varierer nemlig kraftig fra selskap til selskap, fra maskin til maskin, og tidvis også fra sete til sete.

Hva innhold angår er man prisgitt flyselskapet, men vi fant i alle fall flere nyere storfilmer som vi ikke hadde sett ennå – og som vi neppe ville anskaffet på egen hånd.

Enkelte ganger kan man være relativt heldig, og vi endte faktisk med helt kurante 11-tommers skjermer i seteryggen foran oss. Disse er blant de bedre vi har sett på økonomiklasse i fly, men slet fortsatt med svært dårlig sortnivå, blasse farger og lav kontrast.

Det største problemet med den innebygde underholdningen er likevel omgivelsene. Med mye lys rundt oss i kabinen ble det en del gjenskinn i skjermen, og man blir ikke så lett oppslukt når personen i setet foran rører på seg og hele bildet humper. Folk går frem og tilbake, lys slås av og på, og i det store og hele er det lite som minner om en kino – for å si det pent.

På lydfronten var vi velberget av at vi tok med et sett Bose QuietComfort 15. Et slikt hodesett med aktiv støykansellering gjør virkelig underverker for flyturen, og bør egentlig være i sekken uansett om du skal lese en bok eller se på film – bare for å slippe å høre på flydur, barneskrik og skravlende medpassasjerer.

Med de billige plastlurene man får utlevert ombord blir det vanskelig å få med seg dialog på film over all støyen, og musikk blir vanskelig å høre på. Aktiv støydemping i høreklokkene løfter imidlertid opplevelsen kraftig, helt på egen hånd.

Nettbrett og bærbar PC

En av fordelene med en bærbar PC er at man kan få unna litt arbeid på dem også underveis.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Med både nettbrett og bærbare PC-er har vi i dag har vi en rekke fordeler over det innebygde systemet på flyet. Man får som regel en fantastisk mye bedre skjerm, men til gjengjeld må man sitte og se ned, noe som i lengden ikke er det mest behagelige.

Bærbare PC-er kan man ha i fanget, mens nettbrett kan holdes eller stilles opp på bordet foran seg; men ingen av delene er fullgode alternativer til å ha en skjerm fastmontert i hodehøyde.

Samtidig slipper man ikke unna forstyrrelsene med folk som trasker rundt i kabinen og lys som kommer og går. Hvis du lett blir distrahert er altså det største ankepunktet ved den innebygde underholdningen også gjeldende med nettbrett og bærbare PC-er.

Man kan imidlertid velge hva slags underholdning man akter å ta med seg selv, skjønt dette kan telle både positivt og negativt – flere forberedelser før flyturen er ikke noe de fleste vil sette pris på. Alt i alt vil vi si at et nettbrett med en film eller fem ombord kan være greit å ha med for sikkerhets skyld, i tilfelle du er uheldig med flyets innebygde løsning. Hvis du i tillegg har en enhet med et skikkelig tastatur går det også an å få unna litt arbeid, og det er jo aldri feil.

Skjermvisir

Sony HMZ-T3W kan kanskje passe bedre på flyet enn i stua.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Dagens mest spesielle utfordrer er Sony sin HMZ-T3W. Skjermvisiret vi hadde veldig lyst til å like sto seg ikke spesielt bra i vår test, og særlig ergonomien trakk alvorlig ned. Nå sitter vi imidlertid i et trangt flysete med alternativer som strengt tatt ikke er noe å rope hipp hurra for – så har det kanskje en plass her.

Det skal i alle fall sies at flysetet er et bruksområde vi definitivt kan forstå for Sonys nyskapning. Det er litt mye gjenskinn på innsiden hvis gummilistene ikke er montert og kabinbelysningen er påslått, og når flyet rister av turbulens vibrerer skjermbildet foran oss mer enn med de andre alternativene.

Med mørke omgivelser fungerer de fleste alternativene bra, men det er alltids noen som skrur på en leselampe.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Dette er likevel det eneste alternativet vi har testet som lar oss glemme at vi sitter i et fly. Joda, det er ubehagelig å ha på i lengden, og ja; støtteputen til pannen vil etter hvert stenge for blodomløpet. Men med aktiv støykansellering på ørene, og alt som skjer i kabinen fullstendig usynlig der en sitter under visiret, går det plutselig an å ha fullt fokus på filmen eller spillet man vil kose seg med.

Ulempen er at du fortsatt må ha en enhet på fanget som kan levere HDMI-signaler ut; men om du har et ledig sidesete å legge denne i er faktisk lengden på kabelen til batteripakken – som ble klønete i andre miljøer – helt perfekt. Det eneste som endte med å plage oss fortsetter å være ergonomien, at bildet er uklart utenfor midten, og at hele flyets vibrasjoner kan få det hele til å skli litt ut av posisjon.

Flybesetningen som prøver å gi deg frokost kan også ende med å lure litt på hvordan de skal henvende seg til deg, men hvis du ikke har gummilistene montert på HMZ-T3W ser du dem når de kommer og går.

Dette gir deg best underholdning

Quiet Comfort 15.Foto: Bose

Etter å ha prøvd ut alle disse alternativene i flere omganger og mellomlandet i Bangkok, endte vi med å la alt utstyret ligge nedpakket. De siste fire timene ble slått ihjel med hjelp fra flyets innebygde undeholdningspakke. Den bærbare PC-en var for tung og klønete, og HMZ-T3W var ubehagelig å ha på.

Men om vi synes det blir litt dumt å skaffe en HMZ-T3W til stua, kan vi i alle fall slå fast at den kan ha sin plass på flyet. Der veier nesten fordelene opp for ulempene, og hadde vi måttet velge mellom å bruke bærbar skjerm og skjermvisir de siste fire timene, ville nok Sony ha fått poengene.

Men kan noen av disse alternativene hamle opp med en skikkelig god bok? Tja. Neppe hvis du liker å lese, men om den innebygde underholdningen kommer med et godt nok filmbibliotek kan du slå ihjel en god del tid ved hjelp av denne.

Det vi imidlertid kan si med sikkerhet, er at det som gir deg best underholdning på langtur er et hodesett med aktiv støykansellering. Uansett hva du vil hvile øynene på, om du vil lese, spille eller se film, er det et slikt som vil la deg gjøre det på et behagelig sett. Dermed er det Bose QuietComfort 15 – som vi i utgangspunktet ikke tenkte på som en av utfordrerne – som ender opp som «vinneren» i dag.
Les også hele den vanlige testen av Sony HMZ-T3W:
Vi hadde virkelig lyst til å like Sonys skjermvisir »

Les også
Bose QuietComfort 25: Den nye kongen av støydemping
Les også
Bose slipper ny QuietComfort-modell
Les også
Sony forsøkte å forføre musikkbransjen med Minidiscen
Les også
Hvis det går på strøm, kan du finne det her
annonse