Til hovedinnhold
NyhetSystemkamera smetter i lomma

Pentax Q får plass i lomma

Pentax har lansert et systemkamera på størrelse med et vanlig kompaktkamera.

Det har lenge vært kjent at Pentax skulle lansere et speilløst systemkamera, og at det skulle være annerledes enn de som allerede er på markedet. Men vi visste ikke hva det innbar før ganske nylig. Nå er Pentax Q lansert, og det er enklest å beskrive som et kompaktkamera med utskiftbar optikk.
Størrelsen er omtrent som systemkamera og bildebrikken er den samme som vi finner i mange systemkameraer. Men derfra og ut er det et ekte systemkamera med vekt på litt mer avanserte brukere, manuelle funksjoner og et retrodesign vi etter hvert har blitt vant til at mange av entusiastkameraene i denne klassen har.

Det nye minisystemkameraet fra Pentax.

Pentax Q er et nytt system, og krever egne objektiver. Det er lansert en del av disse sammen med dette kameraet, og flere er å forvente.

Les også: Panasonic GF3

Kameraet kan skilte med 12 megapiksler, 7,5cm skjerm med oppløsning på 460 000 punkter, vanlige funksjoner du finner i et speilreflekskamera, som Programautomatikk, lukkerprioritet, blenderprioritet og manuell eksponering. Det har også litt mer uvanlige funksjoner som HDR og intervallopptak. Det er støtte for videoopptak i Full-HD med 30 bilder pr. sekund.

Pentax Q med blitsen oppe.

Huset er laget i en magnesiumlegering og bør kjennes, og være, meget solid. Det er innebygd blits, som kan løftes høyt opp hvis ønskelig. Den ser da mest ut som hodet på en slags robot. Ganske søtt, egentlig. Blitsen er ikke veldig kraftig – ledetall 7 på ISO 200.

Baksiden av kameraet ser egentlig ut som et hvilket som helst kompaktkamera. På toppen har du litt flere hjul du kan bruke til å stille ulike programmer, og foran har du et hjul med fire funksjoner du kan velge selv, blant funksjoner du bruker ofte. Det er ganske smart, og gjør kameraet mye mer brukervennlig.

Det er mulig å sette på en optisk gjennomsitkssøker, dersom du foretrekker det framfor å bruke skjermen.

Det Pentax har valgt å gjøre, er å ikke konkurrere med de som allerede er i hybridkameramarkedet, men i stedet finne sin egen nisje. Spørsmålet blir da om denne nisjen er stor nok. Vår første tanke var at de som ønsker seg systemkamera har spesielle krav til bildekvalitet. De vil ha spesialtilpassete objektiver for nettopp å få den ytelsen de krever. Når bildebrikken er som på et kompaktkamera, får man også bildekvalitet som et kompaktkamera, og da er det kanskje likevel ikke så interessant for mange.

Her er Pentax Q foran og Panasonic LX5 bak.Det gir et inntrykk av størrelsen.

Men det finnes naturligvis andre måter å se det på. Dersom du synes speilreflekskameraet ditt er for stort til daglig bruk, og ønsker deg noe smått men fleksibelt til “hverdags”. Når bildekvaliteten er helt avgjørende, bruker du uansett speilreflekskameraet. Det kan også tenkes at det kan komme lange, svært lyssterke teler, som er interessant for fuglefotografer som aldri får nok lys. Problemet der er at den ekstra lysstyrken man kan få i objektivet mer enn nulles ut av at du får mer bildestøy på høye ISO-verdier.

Så er det selvfølgelig den siste muligheten, at nok mennesker synes dette er dritkult, og vil ha det for imaget det gir. Vi vil derfor ikke avskrive systemet på noen måte, men fra et rent bildekvalitets-ståsted, virker det som en litt merkelig løsning.

Pris og leveringstid er ennå ikke klar, men i USA har den fått en veiledende pris på $800 inkludert standardobjektiv (tilsvarende 50mm f/1,9).

Les også: Test av hybridkameraer

annonse