Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony KDL-55HX855

For 15 000 kroner er denne et røverkjøp

Vi har testet Sonys toppmodell.

Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Design

Design er et viktig aspekt når man velger seg en ny TV, noe Sony ikke lar gå hus forbi. Med den nye modellen Sony KDL-55HX855, satser Sony videre på sitt «Monolithic Design». Sony har ikke kommet med et nytt flaggskip i 900-serien, så dette er den beste av de nye modellene fra Sony i år.

Syns du at 55 tommer er i største laget, så får du også denne modellen i både 40-tommers størrelse og 46-tommers størrelse. 40-tommeren heter Sony KDL-40HX855 og 46-tommeren Sony KDL-46HX855.

Stilig design

TV-en montert opp på foten.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Etter å ha pakket ut Sony-TV-en og montert den på den avlange foten som følger med, kan vi med en gang si at vi liker det vi ser. Den «rammeløse» designen og at TV-en står tilbakelent i en liten vinkel på foten, gjør at denne TV-en ser utrolig stilig ut.

Fronten på TV-en har en heldekkende overflate med Gorilla-glass, og helt ytterst av selve rammen har du en tynn list i børstet aluminium. Foten har også fått en finish i børstet aluminium som matcher TV-en veldig godt.

Et minus med Gorilla-glass-fronten er at den er litt blank. Uønskede refleksjoner fra vinduer eller lamper kan derfor bli et problem med denne TV-en. At TV-en står i en svak vinkel bakover hjelper litt om du sitter rett fremfor den, men om du har noen lamper høyt opp på bakveggen, vil disse reflekteres godt. Denne modellen er med andre ord ikke perfekt for alle omgivelser.

I foten har Sony plassert et lydsystem som skal kunne gi deg en bedre lydopplevelse enn hva man er vant til fra dagens flate skjermer. En høyttaler er plassert i hver sine ende av foten, og disse peker rett framover. For å få lyd ut av foten kobler du en kabel opp fra foten og inn bak i TV-en. Vil du montere TV-en på vegg, så har den også egne høyttalere innebygget i kabinettet.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på brukervennlighet og tilkoblinger »

Høyttalere er plassert i foten.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Brukervennlighet og tilkoblinger

Kjedelig fjernkontroll

Etter å ha koblet opp Sony KDL-55HX855, tok vi en nærmere titt på fjernkontrollen. Sony har ikke videreført den gode Monolithic-designen til denne. Her har du en enkel fjernkontroll i plast. Knappene for menyer er godt plassert på midten, mens de mest brukte knappene for kanalbytte og volum har fått plassering helt nederst på fjernkontrollen.

Forvirrende menyer

Menyene til Sony er fortsatt litt tungvinte. Skal du stille på noe i menyene, så må du fortsatt bruke en del knappetrykk. Er du ikke kjent med Sony sitt oppsett, kan det raskt bli den del trykk til sidene for å finne rette hovedmeny, og så en del trykk oppover eller nedover for å finne den rette innstillingen.

For de som kjenner Playstation sin meny godt, så vil menyen ofte være greiere å bevege seg i, mens for nye brukere så er den ikke så veldig brukervennlig. Ser vi på menyen til Samsung UE55ES8005, ser vi at Sony fortsatt har en god del å lære.

Sonys utvalg av applikasjoner er rimelig greit, men du blir her også nødt til å lete og trykke mye med fjernkontrollen for å finne fram. I tillegg til sine egne applikasjoner, så finner du også en egen meny med applikasjoner fra Opera. Det at de har forskjellige menyer og brukergrensesnitt i forhold til nettløsningen sin gjør ikke at dette er den mest brukervennlige løsningen.

Godt med tilkoblinger

På baksiden sitter de aller fleste tilkoblingene plassert rett ut til siden og nedover. De eneste utgangene som peker rett ut bak, er de analoge inngangene. Skal du henge denne TV-en opp på veggen, trenger du bare å bekymre deg for plassen bak om du har noen eldre lyd- og bildekilder som kobles til med analoge kabler, som scart eller komponent.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på lyd- og bildekvalitet.

Bilde- og lydkvalitet

Bildekvalitet

Etter å ha lekt oss litt med menyene til Sony KDL-55HX855, begynte vi å se nærmere på bildekvaliteten. Det første vi gjorde var å sette TV-en over i filmmodusen «Cinema 1», da vi fra tidligere erfaringer vet at filmmodus ofte gir det mest korrekte bildet.

Med en gang ser vi at TV-en fra Sony leverer et godt bilde rett fra fabrikken. Sortnivået er godt og fargene ser veldig korrekte ut. Bildet hadde kun en anelse blåskjær i seg, så vi satte fargetemperaturen over i modusen «Varm 2», da ble bildet med en gang litt bedre. Våre målinger bekreftet også dette.

Vi kalibrerte denne TV-en i et lyst rom, så det vil være fordelaktig å dempe kontrasten litt om du skal bruke denne i mørkere omgivelser.

Gråskalaen

Målinger av gråskalaen viste oss at TV-en ga oss et litt for varmt bilde, så en liten justering på hvitbalansen måtte til. En liten demping av rødt og blått var det eneste som skulle til.

Etter at vi dempet rødt og blått for den lyse delen av gråskalaen, fikk vi med en gang se at alt ble mye bedre. Siden TV-en ikke har mer enn en topunkts justering av hvitbalansen, fikk vi ikke rettet opp gråskalaen til det perfekte i de aller mørkeste partiene. Helt nede mot sort har man fortsatt en liten anelse for mye blått, som du ser på grafen over.

Farger

I og med at TV-en ikke har noen avanserte innstillinger for farger, så får vi heller ikke gjort så mye med fargene. Heldigvis viser målingene våre at TV-en treffer veldig bra rett fra fabrikken, så her justerte vi heller ikke på noe. Hadde TV-en hatt mer avanserte innstillinger for farger som for eksempel Samsung UE55ES8005, eller Panasonics plasma-TV TX-P50VT50Y har, så hadde vi kunne fått denne TV-en helt perfekt.

Gamma

Gammakurven i filmmodus var også mer eller mindre perfekt rett fra fabrikken. Denne lot vi også stå urørt på samme måte som fargene. Vi kalibrerte riktig nok denne TV-en i lyse omgivelser, så om du skal ha denne TV-en stående i et mørkt rom, så kan nok en liten justering av gamma være nødvendig.

Bildekvalitet etter kalibrering

Bildekvaliteten til denne TV-en er veldig god, spesielt på HD-materiale. På vanlige TV-sendinger som har litt lavere oppløsninger er den litt dårligere enn noen av konkurrentene. På lavere oppløsninger synes vi at bildet blir litt for uskarpt, og ble virker litt slørete. På materiale som fra en Blu-ray i Full HD kommer denne TV-en til sin rett. Skarpheten i bildet er vesentlig bedre på Full HD, og kan sammenlignes med for eksempel Samsung UE55ES8005.

Fargegjengivelsen er veldig naturlig, noe som vi ser godt når vi har nærbilder av ansikter. Det at vi slipper å justere fargene viser oss at Sony er en av de få aktørene som faktisk gjør mye korrekt her.

Jevnt sortnivå

TV-en til Sony leverer også i forhold til sortnivået. Ved test av skjermen så vi et jevnt og fint sortnivå og merket kun til noen små lyslekkasjer helt ytterst i hjørnene av skjermen. Dette er dermed en skjerm som egner seg som en film-TV i mørke omgivelser.

Ikke den beste på bevegelse

Ved test av hurtige panoreringer merket vi at TV-en ga et litt slørete bilde. Perfeksjonistene og spillfantastene vil nok ikke syns dette er bra nok, men for mannen i gata er dette akseptabelt. Spillfantastene og filmentusiastene vil nok fortsatt ha mer å hente med en plasma-TV som Samsung PS64E8005 eller Panasonic Viera TX-P50VT50Y.

Ikke optimal innsynsvinkel

Innsynsvinkelen er ikke helt optimal. Kommer du ut til rundt en 40-graders vinkel så mister TV-en mye av bildekvaliteten. Fargene blir slappere og sortnivået går fra å være sort til å være mer gråaktig. Har du en stor stue hvor folk blir sittende langt ute til sidene bør du ha dette i bakhodet.

Lydkvalitet som konkurrentene

Vi forventet litt skikkelig lyd fra en TV som hadde et eget lydsystem i foten, men her ble vi dessverre skuffet. Den flate foten gjør ikke noe mer med lyden enn hva de andre flate TV-ene gjør med sine innebygde høyttalere. Skal du bruke TV-en mye til film eller spilling, så anbefaler vi å bruke et eksternt lydsystem.

Da vår testmodell ikke kom levert med noen 3D-briller, fikk vi dessverre ikke testet hvordan den fungerte med 3D-materiale.

Konklusjon

Er du på jakt etter en TV som har et stilig design og hvor du har et veldig godt bilde rett fra fabrikken, så er Sony KDL-55HX855 absolutt verd å ta en titt på. Siden prisen har hoppet mange tusen kroner ned siden mai måned, får du utrolig mye TV for pengene med denne modellen.

Sony kjører videre med sitt «Monolithic Design» og har kommet med en ny stilig og stilren TV. Den blir levert med en avlang fot du kan montere på om du ikke vil ha den hengende på veggen. Stående på foten står TV-en litt tilbakelent, noe som hjelper litt i forhold til refleksjoner i det blanke panelt. Har du et rom med mange vinduer eller noen lamper som sitter høyt på bakveggen, er det dessverre en del plagsomme refleksjoner i panelet.

Brukervennligheten til Sony er ikke helt topp. For å finne fram i menyen kan det bli en god del knappetrykk fram og tilbake, da spesielt om du skal finne fram i nettløsningen som er i TV-en. Her er har Sony noe å lære fra konkurrentene Samsung og LG.

Bildekvaliteten til TV-en er veldig god. Både farger og gamma trengte ikke noen justeringer når vi kalibrerte den. Sony er dermed en av få som har gjort mye riktig på fabrikken. På vanlige TV-sendinger er den litt dårligere en noen av konkurrentene, men når du spiller av materiale i Full HD kommer TV-en virkelig til sin rett.

Fargene er naturlige, og panelet har et jevnt og fint sortnivå. Det er kun noen små tegn til lyslekkasjer helt ytterst i hjørnene. Skarpheten på vanlige TV-sendinger er litt slørete, mens i Full HD er skarpheten vesentlig bedre.

Inne i foten sitter også et lydsystem som kan kobles til TV-en med en kabel. Dessverre gir ikke dette lydsystemet noe hopp opp i lydkvalitet i forhold til konkurrerende flate TV-er.

Alt i alt er Sony KDL-55HX855 en veldig god TV som kan gi deg mye glede foran skjermen. Den vil ikke være helt i toppklasse i forhold til spilling og film, men det er ikke så veldig langt unna. Siden prisen har falt såpass mye siden den kom på markedet, gir Sony deg her veldig mye TV for pengene. Knall bildekvalitet, en stilig design og en god pris gjør at vi uten problemer kan anbefale denne TV-en.

+ Bra bildekvalitet rett fra fabrikken
+ Jevnt og godt sortnivå
+ Mye for pengene
+ Stilig design


- Ikke best på bevegelser
- Rotete meny
- Dårlig lydkvalitet
- Ikke optimal for veldig lyse omgivelser

Finn beste pris på Sony KDL-55HX855 i Prisguide.

Alternativer

For den virkelige filmentusiasten eller spillfantasten så kan plasma-modellene Samsung PS64E8005 og Panasonics Panasonic Viera TX-P50VT50Y, være verd å sjekke.

For de som setter designen høyere, så er LED-modellene Samsung UE55ES8005 eller LG 55LM860V verd å ta en titt på.

annonse