Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPhilips 46PFL5007T

En god TV som ikke alltid samarbeider

Vi tester en LED-TV fra mellomklassen til Philips.

Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Design

Philips har i år lansert en rekke nye LED-TV-er og vi har nå hatt 46-tommeren Philips 46PFL5007T inne til test. Dette er en modell som ligger omtrent midt i produktspekteret av TV-er fra Philips.

I 5000-serien finner du 32-tommeren 32PFL5007T, 40-tommeren 40PFL5007T og 46-tommeren som vi har fått lånt fra Philips. Ønsker du en større TV-modell fra Philips, kan du for eksempel ta en titt på 5500-serien og 55-tommeren 55PFL5507T. Av disse størrelsene er det altså 46-tommeren vi har inne til test.

Design

Etter å ha pakket ut Philips-TV-en tok vi en nærmere titt på den. Philips har med denne modellen kommet med en grei og stilren design. Rammen rundt TV-en har på fronten fått en list i børstet aluminium.

Aluminiumen på rammen gjør at TV-en ser mer påkostet ut enn mange av konkurrentenes TV-modeller i det samme prissjiktet. I det samme prissjiktet bruker de fleste av konkurrentene gjerne rammer i ren plast. 47-tommeren Panasonic Viera TX-L47ET5Y er et eksempel på dette.

Philips fortsetter også med sine avrundede hjørner i designen. TV-en har dermed et mykere design enn mange av konkurrentene. De fleste modellene til for eksempel Samsung eller LG har ofte helt vinkelrette hjørner.

De avrundede hjørnene finner du også igjen på foten av TV-en. Foten har fått en farge som matcher rammen rundt TV-en, men her er det brukt blank plast. Ferdig montert på foten kan TV-en dreies omtrent 20 grader i hver retning, så for de som vil ha denne TV-en stående på foten vil dermed kunne ha litt fleksibilitet til å dreie TV-en litt om man blir sittende litt ute til sidene.

Bli med til neste side, og les mer om brukervennlighet og tilkoblinger.

Brukervennlighet og tilkoblinger

Brukervennlighet

Etter å ha montert opp Philips 46PFL5007T på foten, tok vi opp fjernkontrollen og zappet litt for å se hvordan den var i bruk.

Fjernkontrollen gir deg absolutt ingen kvalitetsfølelse. Designen ligner det vi har sett sammen med tidligere modeller fra Philips og er grei, men den lette vekten gjør at dette føles ut som billig plast.

Da vi begynte å bruke fjernkontrollen fikk vi også et dårlig inntrykk. Responsen på fjernkontrollen var svært dårlig, og vi måtte ofte trykke flere ganger på knappene for at noe i hele tatt skulle skje. Dette ser vi for oss at kan bli et irritasjonsmoment for mange.

Plasseringen av knappene er likevel gode. De mer brukte knappene som kanalbytte, volum og aktivering av «Smart-TV» er plassert på midten. Dermed er alle disse lett tilgjengelige for den daglige zappingen.

En super surfe-TV

Utvalget på applikasjoner i Philips smart-løsning er kanskje ikke det største og bredeste vi har sett, men du skal kunne bruke to av de tre USB-inngangene du finner på TV-en til å koble til en USB-mus og et USB-tastatur. Dermed kan du dermed surfe på nettet på en måte som overgår mange av konkurrentene hvor du bruker tastene på fjernkontrollen til TV-en.

Vi fikk riktig nok ikke testet dette skikkelig, men i følge Philips skal dette fungere med flere typer USB-tastaturer og mus. Med slikt utstyr tilkoblet TV-en, så ska de fungere inne på flere av nett-applikasjonene som du finner i smart-TV-løsningen.

Tilkoblinger

Det meste av innganger er på plass på TV-en. Fire HDMI-innganger er på plass, hvilket burde dette behovet for de fleste. I tillegg har de fått på plass tre USB-innganger, slik at de som skal koble til mus og tastatur også har en ledig inngang til annet bruk. Analoge innganger som Scart, komponent og VGA er også på plass for de som har behov for disse. Det eneste vi kan trekke litt ned på, er at de analoge inngangene peker rett ut bak på TV-en.

For de som skal henge TV-en på veggen må derfor være klar over at det kan bli litt trangt med plass om du skal bruke noen av de analoge inngangene. Skal du koble til en PC som ikke har HDMI eller en spillmaskin som Nintendo Wii må du ha dette i bakhodet.

Bli med til neste side, og les mer om lyd og bildekvalitet.

Lyd- og bildekvalitet

Etter å ha testet Philips 46PFL5007T med fjernkontrollen, begynte vi å se litt nærmere på bildet. Standardmodusen til TV-en gir deg et bilde som er alt for kaldt, så det første vi gjorde var å sette den over i filmmodus. Vi så med en gang at dette var det beste utgangspunktet når det kommer til hvitbalansen og fargene.

Gråskalaen

Gråskalaen i filmmodus treffer veldig bra på de lysere partiene, mens nedover mot sort så har du en mer og mer dominerende blåtone som stikker seg ut.

Justeringene vi tok jevnet ut skalaen oppover, men den dominerende blå nederst viste seg å ikke reagere så mye på justeringen. Dermed endte vi opp med en gråskala som ga oss litt for mye blått helt nede ved de mørkeste gråtonene.

Farger

Med TV-en satt til filmmodus, så er fargene til denne nesten helt perfekte i følge våre målinger. Dette er noe av det bedre vi har sett fra uansett leverandør. Her har Philips vært utrolig flinke, og fått til en TV som har så og si helt perfekte farger rett fra fabrikken. Vi kan ikke gjøre annet enn å gi tommelen opp for dette. Det eneste vi målte litt feil på, var at lysstyrken til rødt, blått, magenta (rosa) var litt for lav.

Hadde TV-en hatt en mer avansert fargejustering lagt inn i menyen, så kunne vi ha finjustert litt mer. Men strengt talt hadde det ikke vært nødvendig.

Gamma

Gammakurven var akseptabel. Den har en topp i de mørkere partiene som gjør at du mister litt av detaljene i de mørkeste partiene. For å kunne få denne jevnere måtte TV-en hatt en mer avansert justering av gamma enn den har.

Bildekvalitet etter kalibrering

Etter endt kalibrering så vi litt nærmere på bildekvaliteten. Ved første øyekast ser dette veldig bra ut. Fargene ser helt naturlige ut, noe som vi spesielt ser på hudtoner.

Sortnivået er bra, men ikke fantastisk. Dette forventer vi heller ikke av en TV i denne prisklassen. Til å være en TV som ligger i dette sjiktet mener vi at denne TV-en legger seg på et akseptabelt nivå.

Skarpheten i bildet er god. Spesielt når du viser materiale av høyere kvalitet på den. Setter du på for eksempel en Blu-ray-film så ser vi godt at TV-en leverer. Detaljene i bildet kommer virkelig frem, så dette er en TV for filmfolket.

Bakgrunnsbelysning / kontrast med et eget liv

Når vi stopper bildet på en mørk scene for å teste litt hvordan detaljene var, opplevde vi at TV-en begynte å leve et eget liv. Plutselig forsvant nesten alle detaljene og vi satt igjen med kanskje 30-40 prosent av bildet på skjermen. Resten ble dimmet bort og ble helt sort.

Vi satte deretter på en film som hadde mye mørke partier i seg, og den samme feilen dukket også opp her. Mange av scenene mistet vi nesten alle detaljer, mens på noen scener gikk sortnivået opp til å være mer eller mindre lysegrått.

Vi gikk inn i menyen og testet alle innstillingene til den dynamiske bakgrunnsbelysningen og den dynamiske kontrasten. Om disse innstillingene var aktivert eller ikke gjorde ingen forskjell, for feilen dukket opp uansett.

Vi testet videre med å sette på et testbilde hvor vi hadde en sort bakgrunn og to streker hvor den ene var helt hvit og den andre nesten helt sort. Etter noen sekunder fikk vi se at den mørke streken ble slukt av den sorte bakgrunnen og ble helt borte.

Vi vet ikke om dette er en generell feil med TV-modellen vi hadde til test, eller om dette er en funksjon som du ikke kan overstyre via menyen til TV-en. Så her må du trø litt varsomt.

Ikke en mester på bevegelse

Ved å sette på bilder hvor vi hadde hurtige panoreringer og mye bevegelse fikk vi raskt se at TV-en ikke hang helt med. Vi fikk ofte se at mange ting fikk et litt kunstig slør over seg og virket diffuse. Dette er noe vi ofte opplever når vi har funksjoner som «Motion Control» eller «HD natural motion» og lignende aktivert. Så her mistenker vi at denne også ikke kan overstyres via menyen til TV-en.

Innsynsvinkel

Innsynsvinkelen er heller ikke blant de beste. Kommer du mer en 30-40 grader ut til sidene, så blir fargene med en gang blassere og sortnivået vesentlig dårligere. Så dette er ikke en ideell TV for de har en stue hvor man kan bli sittende et stykke ut til sidene.

Lydkvalitet på nivå med de andre

Lydkvaliteten er som vi har blitt vant til fra de fleste produsenter. Den fungerer greit nok til det daglige zappingen mellom kanaler, men skal du få en bedre filmopplevelse eller bruke denne til spilling anbefaler vi å bruke et eksternt lydsystem.

Konklusjon

I prisklassen under ti tusen kroner har du i dag et ganske stort utvalg av forskjellige TV-modeller. Omtrent i midten av Philips sortiment finner du TV-en Philips 46PFL5007T, som vi nå har testet.

Designen til Philips følger formene vi kjenner fra før. Du har de avrundede hjørnene på TV-en som gir den en «mykere» design enn mange av konkurrentene. Formen til TV-en finner du også igjen på foten som leveres med TV-en.

På fronten av TV-en har du også en heldekkende list i børstet aluminium. Med bruk av andre materialer enn kun plast, får et inntrykk av at dette er en TV som er av litt bedre kvalitet. Mange av konkurrentene bruker ofte kun plast på sine TV-er i denne prisklassen.

Fjernkontrollen gir deg ikke det samme inntrykket. En fjernkontroll i plast, og knapper med dårlig respons får den til å virke veldig billig.

Nettløsningen til TV-en er ikke den største og bredeste, men at du kan koble til mus og tastatur via USB-inngangene til den, gjør at dette er en av de beste «surfe-TV-ene» i denne prisklassen.

Etter å ha satt TV-en i filmmodus er dette en av de beste TV-ene vi har sett når det kommer til fargene. Gråskalaen er også temmelig god, men den har et lite blåstikk nede ved den nederste delen av gråskalaen som ikke lot seg justere.

Skarpheten er også god på denne TV-en. Dette så vi spesielt på høyoppløst materiale som Blu-ray.

Under testing med mørke scener viste det seg at TV-en begynte med et eget liv. Innstillinger i menyen for dynamisk kontrast og dynamisk bakgrunnsbelysning viste seg å ikke kunne slås av. Dermed kunne vi på filmer med mange mørke scener oppleve at TV-en plutselig fjernet halvparten av detaljene eller gikk fra å ha et bra sortnivå til et grått sortnivå.

Vi vet ikke om dette var en feil på vår testmodell, eller om det faktisk er slik at TV-ens innstillinger i menyen ikke virker som de skal. Så her bør du sjekke ut demomodeller av denne TV-en i en butikk før du eventuelt handler.

På raske panoreringer opplevde vi også en del problemer med bildet. Bildet ble slørete og diffust, akkurat som vi ser når funksjoner som «HD Natural Motion» er på hele tiden.

Innsynsvinkelen ble betraktelig dårligere ved 30-40 grader og utover. Fargene ble vesentlig blassere og sortnivået ble dårligere. Så har du en stor stue hvor du blir sittende langt ut til siden er ikke dette en TV vi vil anbefale.

Alt i alt er Philips 46PFL5007T en TV som leverer en godt bilde til en rimeligere pris. Designet skiller seg litt ut fra mengden, og bruk av andre materialer enn bare plast gir deg et bedre kvalitetsinntrykk. Feilene vi opplevde med de dynamiske funksjonene i menyen og at den til tider levde sitt eget liv gjør at vi ikke kan anbefale denne TV-en.

Viser det seg at vi var uheldig med at vi hadde en defekt modell til testing, så er dette en TV som du absolutt bør vurdere i denne prisklassen.

+ Bra bildekvalitet rett fra fabrikken
+ Design som skiller seg ut fra mengden
+ God skarphet og detaljgjengivelse


- Dårlig på hurtige bevegelser
- Innstillinger som ikke kan slås av
- Billig og dårlig fjernkontroll

Finn beste pris på Philips 46PFL5007T i Prisguide.

I prisklassen under ti tusen er Panasonics 47-tommer Viera TX-L47ET5Y en TV du bør ta en titt på. Denne modellen har vi testet 42-tommeren av, og du kan lese litt mer om denne testen her: Vi tester Panasonics nye LED-TV.

En annen modell som kan være verd en titt, er Samsungs UE46ES6535. Denne modellen har vi ikke fått testet enda, men om den har kvaliteter som bygger på forgjengeren, så tror vi dette kan være mye TV for pengene.

annonse