Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG 55LM760

LGs designbombe er en fryd for øyet

Men noen har jobbet godt for at den skal føles billig.

Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Design

Samsung og LG er to store giganter i TV-verden, og begge har modellserier med fokus på design og høy gadget-faktor. Vi har tidligere testet designbomben UE55ES8005 fra Samsung, og nå er det den «rammeløse» LED-TV-en LG 55LM760T som skal opp på testbenken.

Denne modellen ligger like under de mer utstyrte modellene LG 55LM860 og LG 55LM960. Dagens kandidat finnes i størrelsene 42-tommer, 47-tommer og 55-tommer, og det er den største av disse vi nå skal teste.

Design

Med sine rene linjer og stilig design er ikke dette en TV som vil skjemme en vanlig stue. TV-en har en heldekkende blank overflate som er pakket inn av en tynn helstøpt aluminiumslist.

Ikke stor ramme på denne TV-en.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Når TV-en er slukket har du inntrykket av at panelet går helt ut til den millimetertynne aluminiumslisten. Men slik er det egentlig ikke, panelet er nemlig rammet inn bak den heldekkende fronten, så bildet på skjermen blir dermed litt mindre enn du har inntrykk av før den slås på.

Den heldekkende fronten i plast er en liten nedtur. Når vi monterte TV-en på foten merket vi at den beveget litt på seg i flere retninger, akkurat som om at den er litt for liten i forhold til aluminiumslisten som pakker den inn.

Bordfoten til TV-en.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Foten til TV-en syns vi i tillegg var litt kjip. Denne er laget av veldig lett plast med en blank kromfarget overflate.

Selv om designen er minimalistisk og flott, sitter vi igjen med en dårlig plastfølelse. Kvalitetsintrykket er dermed litt lavere enn hva du forventer med en TV i denne prisklassen.

Bli med til neste side, og les mer om brukervennlighet og tilkoblinger.

Brukervennlighet og tilkoblinger

Brukervennlighet

LG 55LM760 leveres med to fjernkontroller – en ordinær og en «Magic Motion»-kontroll.

Den ordinære fjernkontrollen.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Den ordinære fjernkontrollen har du til den daglige zappingen mellom kanaler. Knapper for menystyring, kanalbytte og volum er sentralt plassert, og er lett tilgjengelighet for tommelen.

Fjernkontrollen ligger forholdsvis greit i hånden, men den lave vekten gjør at du sitter igjen med en liten plastfølelse.

I«Magic Motion»-fjernkontrollen.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Den andre fjernkontrollen som følger med er en «Magic Motion»-fjernkontroll. Denne er litt mer spennende enn den ordinære fjernkontrollen. Den svakt buede formen gjør at den sitter i hånden som en pistol, og med knappene på toppen kan du «skyte» mot TV-en.

Du har ikke like mange knapper på denne som på den ordinære varianten, men knappene du bruker mest – som volum og kanalbytte – er på plass.

«Magic Motion»-fjernkontrollen kommer til sin rett når du bruker Smart-TV-funksjonen eller surfer på nettet. Ved å peke denne mot skjermen dukker en musepeker opp, som beveger seg etter hvor du sikter.

På toppen har du et rullehjul som gjør det langt bedre å surfe på Internett.

Hvis du i tillegg kobler et tastatur til TV-en, har du en nettløsning som er blant de beste vi har prøvd.

Innholdsrike menyer

Menyene til LG er ganske fine og oversiktlige, og har noen likehetstrekk med Samsung og Panasonics løsninger. Du har en liste over menypunkter som kommer opp på venstre side som du kan bla deg videre inn i.

Smart-TV.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no
Baksiden med inngangene.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Når du aktiverer Smart-TV-funksjonen kommer du inn en stor og oversiktlig meny med et stort utvalg av apper og funksjoner. Her har du et rikholdig innhold som dekker de flestes behov. Gode strømmingstjenester som Viaplay og SF Anytime gir deg tilgang på serier, filmer og sport.

LG er også en av de få aktørene som har støtte for NRK nett-TV. Via nettleseren til TV-en kan du gå inn på NRK sine nettsider og strømme kanaler som NRK, NRK2 og NRK3 direkte, eller strømme programmer du har gått glipp av.

Godt med tilkoblinger

På baksiden finner du fire HDMI-innganger, to USB-innganger, samt en del analoge innganger. De fleste digitale innganger peker ut til siden, mens de analoge peker nedover.

Tilkobling til nettverk kan gjøres trådløst via den innebygde mottageren eller via nettverkskabel.

Plasseringen av alle inngangene gjør at du slipper unna store problemer med plassen hvis du skal henge TV-en opp på veggen.

Bli med til neste side, og les mer om lyd- og bildekvalitet.

Lyd- og bildekvalitet

Bildekvalitet

Fabrikkinnstillingen til LG 55LM760 er satt litt for kaldt. Bildet har derfor en blå tone over seg, og i tillegg er flere innstillinger satt alt for høyt, slik at du har et veldig glorete bilde.

De innstillingene som TV-en har rett ut av esken får nesten bildet til å se litt falskt ut,, så TV-en trenger litt justeringer for å gi deg et mer naturlig bilde.

Heldigvis har TV-en en del av de justeringsmulighetene du trenger på plass.

Det første vi gjør er å sette på bildemodusen ISF Ekspert 1, og deretter slå av alle hjelpefunksjoner som skal «forbedre» bilde på alle mulige måter. Utgangspunktet blir da med en gang bedre.

Det neste vi gjorde var å stille inn baklys, kontrast og lysstyrke, for å optimalisere sortnivå og lysstyrken i den settingen vi har TV-en i.

Blått skiller seg ut

Gråskala før kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Målingene av gråskalaen viser oss at TV-en er for høyt innstilt på blått i hvitbalansen. Rød og grønn er mer eller mindre helt perfekt hele veien oppover fra sort til hvitt.

Gråskala etter kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Etter justeringene i hvitbalansen ser vi at gråskalaen jevnet seg ut og ble skikkelig bra. Du får da ingen blåtone som preger bildet lenger.

Fargejustering som ikke samarbeider

Farger før kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

På samme måte som at gråskalaen hadde for mye blått i seg, trekker flere av fargene nedover mot blått. Både hvitt, magenta og cyan trekker seg nedover mot blåfargen, mens grønn, gul og rød er ganske nær der de skal være.

Farger etter kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Det var vanskelig å få fargejusteringen til å fungere skikkelig, men etter å ha prøvd litt frem og tilbake løse det seg. Etter justeringen viser målingene oss at fargene treffer skikkelig bra. Selv om fargejusteringen ikke fungerer helt perfekt, kom vi likevel i mål.

Gamma etter kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Målingene av gamma viser oss at kurven ligger litt for lav når den står på 2,2. Vi justerte denne til 2,4 og får en kurve som ligger nærmere målet.

God fargegjengivelse

Etter kalibrering tester vi TV-en med videomateriale i forskjellige oppløsninger for å se hvordan resultatet har blitt.

TV-en klarer seg absolutt bra på både lavere og høyere oppløsninger. På lavere oppløsninger, som du får fra kabel-TV, satellitt eller RiksTV, imponerer TV-en. Selv om dette er en TV på 55 tommer, gir den deg et skarpt og godt bilde de lavere oppløsningene, og det er absolutt en TV som fungerer fint til vanlig TV-titting.

På høyoppløste formater som fra Blu-ray er det enda bedre. Bildet er utrolig skarpt, detaljert og fargene virker veldig naturlige. Du har ikke lenger de overmettede fargene vi så før kalibreringen.

Sortnivået er vi ikke helt fornøyd med, for her har du ikke den samme dybden i sort som vi så med for eksempel Samsung UE55ES8005. Sortnivået er rett og slett litt for tamt.

TV-en har også en veldig blank overflate som gjør at lys reflekteres veldig mye. Sitter du rett foran den uten at du har noe direkte lys som kommer rett på TV-en, er det ikke et stort problem, men hvis du har veldig lyse omgivelser så vil direkte lys bli problematisk.

Svært behagelig 3D-opplevelse

LG satser videre med sin passive 3D-løsning, det vil si at de bruker briller med polarisert glass, i stedet for aktive briller med batteridrift, som de fleste konkurrentene bruker.

Denne typen briller er billigere enn den aktive typen med batteridrift. Derfor får du med hele fire par 3D-briller sammen med denne TV-en. Brillene ser ut som et par ordinære solbriller, og de sitter like behagelig på nesen.

3D-effekten er ikke helt der oppe med de aktive brillene, men den har blitt ganske god. DDybden i bildet er det ikke noe si på, noe du merker best om du sitter rett foran TV-en.

Det at disse brillene ikke har en aktiv lukke- og åpnefunksjon gjør at du uten problemer kan sitte og se på 3D over lengre tid.

Denne TV-en har også en veldig morsom tospiller-funksjon. I tillegg til de fire settene med 3D-briller får du også to sett «Dual Play»-briller sammen med denne TV-en.

Med disse brillene kan du og en kompis spille sammen og se hvert deres skjermbilde i full størrelse.

Helt grei lydkvalitet

Lydkvaliteten til TV-en fungerer mer en bra nok til den vanlige TV-tittingen. Stemmegjengivelse er ganske naturlig og fyldig. Til de som ser mye film eller spiller en del, vil nok et eksternt lydsystem heve lydopplevelsen en god del mer.

Bli med til siste side, og les konklusjonen vår.

Konklusjon

Er design og funksjonalitet to viktige punkter for deg når du skal velge deg en ny TV, så er LG 55LM760 en modell du bør ta en titt på.

Med sin minimalistiske og rene design er denne en fryd for øyet å se på. Når TV-en er avslått ser det ut som at du har en mer eller mindre rammeløs TV som er omkranset av en millimetertynn helstøpt aluminiumslist. Når du slår på TV-en ser du at panelet har en ramme som skjuler seg bak den blanke heldekkende overflaten.

TV-en har en blank og kromfarget fot. Selv om denne ser stilig ut, så føles den veldig billig. Det samme gjelder TV-ens overflate, som er litt litt løs.

Et bra bilde etter kalibrering

Fabrikkinnstillingene til TV-en har overmettede farger og en fargetemperatur som ligger litt for mye mot blått. Etter kalibrering leverer den et vesentlig mye bedre bilde. Fargene er korrekte og du har et skarpt og detaljert bilde på både lavere og høyere oppløsninger.

Sortnivået er ikke blant de aller beste, og TV-en har en blank overflate som reflekterer mye lys.

Lys reflekteres ganske lett.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

TV-en blir levert med fire passive 3D-briller, som er behagelige i bruk. 3D-effekten er ikke helt på nivå med den aktive varianten, men den er likevel ganske god. I tillegg får du med to briller for å spille to og to på samme skjerm.

Lydgjengivelsen er her helt grei til vanlig TV-titting, men for de som spiller mye eller ser en del film, anbefaler vi å bruke et eksternt lydsystem.

I Smart-TV-løsningen til LG finner du et rikelig utvalg på apper og funksjoner, og med LGs «Magic Motion»-fjernkontroll kan du enkelt navigere rundt.

Alt i alt har du her en TV som leverer på bildekvalitet og funksjonalitet. Den har ikke det beste sortnivået vi har sett, men på andre punkter som fargegjengivelse og tar den igjen. Hadde LG tatt i bruk litt bedre materialer til å sette sammen denne TV-en og i tillegg fått på plass et litt bedre sortnivå hadde vi nok trolig anbefalt denne – men slik er det altså ikke.

+ Flott fargegjengivelse og skarphet
+ Super nettløsning
+ Behagelig 3D-opplevelse
+ Designen


- Refleksjoner i panelet
- Plastfølelsen
- Dårlig sortnivå

Finn beste pris på LG 55LM760 i Prisguide.

Alternativer

For en tusenlapp mer, får du designbomben Samsung ES55UE8005, som leverer et bedre sortnivå, og som nesten har like god funksjonalitet med tanke på nettløsningen.

Et rimeligere alternativ er Sonys KDL-55HX855, som gir deg litt mer i forhold til kvalitetsfølelse og bildekvalitet. Du får absolutt ingen plastfølelse med denne modellen fra Sony.

annonse