Tek.no

Anbefaling Sports-TV

Dette er de beste TV-ene til Tour De France og OL

Hev sportsopplevelsen med en stor TV.

Roy Arne Christiansen
1 Juli 2012 10:00

Plasma eller LED

Tour De France sparker i gang denne helgen og om en måneds tid starter sommer-OL i London. Denne sommeren har vi hatt og skal ha mange store sportsbegivenheter. For å få den beste opplevelsen, bør du ha den beste TV-en.

Å se store sportsbegivenheter på en svær TV hever opplevelsen, og det blir ofte mye mer spennende se på. TV-produsentene kommer med større og større skjermer, og utvalget i forskjellige modeller i størrelsen fra 55-tommer og oppover begynner å bli veldig stort. Vi skal derfor hjepe deg med å velge rett modell.

Disse modellene vil vi anbefale:

Anbefalinger til under 10 000 kroner »

Anbefalinger til mellom 10 000 og 20 000 kroner »

Anbefalinger til over 20 000 kroner »

Plasma eller LED

For å forvirre forbrukere så kaller industrien LCD-TV-er for LED-TV i dag. En LED-TV består altså i prinsippet av den samme teknologien som sitter i en LCD-TV. Forskjellen er at i en LED-TV så brukes små LED-pærer til å belyse skjermen, mens i en tradisjonell LCD-TV brukes det katoderør (lysrør).

Tidligere var plasma det du måtte velge om du skulle ha en skikkelig stor TV. Men i dag har LCD-teknologien kommet så langt med sine LED-belyste TV-er, at du får disse veldig store størrelser. Sharp har vist oss dette med den gigantiske 80-tommeren Sharp LC-80LE646S.

Størrelsen er ikke en faktor lenger om man skal velge mellom LED eller plasma. Begge teknologiene har dog sine svake og sterke punkter.

En plasma-TV har sine fordeler når vi ser på innsynsvinkel, fargegjengivelse, responstid og pris. Problemene med plasma-teknologien, er at den ofte ikke har den samme lysstyrken som en LED-TV gjerne har. I veldig lyse omgivelser, som i en stue med veldig store vinduer hvor dagslyset skinner rett på TV-en, vil ofte en Plasma-TV være for lyssvak. Bildet blir for mørkt, og du mister mye av detaljene.

En LED-TV har ofte sine fordeler med sin gode lysstyrke, sin flate konstruksjon, lette vekt og sitt lave strømforbruk. Dessverre så har noen av produsentene valgt å bruke en helt blank finish på overflaten av LED-skjermen, så også her må du være klar over at uønskede refleksjoner fra vinduer og lignende kan være et problem.

Har du vinduer som er plassert på siden ved TV-en eller bak der du sitter, så vil ofte en TV med litt mattere overflate være det som gir deg minst refleksjoner.

Opplev OL i 3D

Viasat har inngått et samarbeid med NRK om å sende fra OL i London i 3D. Det er kanalen Viasat 3D som vil få æren av å sende mer enn 100 timer direkte fra London i sommer. Kanalen kommer til å sende åtte timer daglig, noe som burde være nok til å gi deg en god dose 3D hver dag.

Problemer med «crosstalk» begynner å så og si å være helt borte fra dagens 3D-TV-er. Det finnes to typer teknologi som brukes her. Den ene er aktiv med batteridrevne og litt kostbare briller. Den andre er passiv, med billigere briller som blant annet brukes på kino. De aktive brillene bruker ofte å kunne gi en litt bedre effekt på 3D, ved at du får bedre dybde i bildet. Fordelen med passive briller, er at disse ofte er mye enklere og lettere, samt at prisen er vesentlig lavere enn på de aktive brillene.

Innsynsvinkel best på plasma

Enkelt forklart så består plasmateknologien av punkter som får spenning og lyser opp, mens LED-TV bruker små LED-pærer som sitter bak panelet og lyset fra disse slippes gjennom panelet. Forskjellen på teknologien gjør at en plasma-TV ser like flott ut nesten uansett hvor langt ut til sidene man sitter, mens på en LED-TV vil farger og lysstyrke ofte gradvis bli dårligere jo lengre ut til siden du kommer.

Enkelte LED TV-er har fått et forbedret panel, slik at innsynsvinkelen har blitt forbedret betraktelig. «IPS»-panelet som Panasonic bruker i Panasonic Viera TX-L42ET5Y, er et eksempel på dette.

Responstiden viktig på sport

Responstiden er enkelt forklart tiden det går fra en piksel endrer seg fra å være aktiv til inaktiv og tilbake til aktiv igjen. Jo tregere responstid, jo mer problemer har TV-en med å henge med på raske panoreringer som vi har på en del sport. Uønsket støy i bildet og etterslep blir problemer som dukker opp.

Siden det ikke finnes noen standard som industrien kan følge for å måle dette, bruker produsentene litt forskjellige metoder for å måle responstiden. Selv om de bruker forskjellige metoder, så må du bare tenke på at lavere er bedre.

Plasmateknologien er fortsatt den beste her, siden responstiden er nærmer null på de fleste modeller. LED-teknologien har likevel hatt en såpass stor framgang, at responstiden begynner å være god nok på de fleste modeller. Skal du være helt sikker på at TV-en henger med, så er det altså plasma som vinner.

Størrelse og plassering

Hvilken størrelse du skal velge kan ofte være litt vanskeligere å bestemme, men du ser gjerne at spillopplevelsen blir bedre om du går opp på et litt stor TV. En liten tommelfingerregel du kan bruke i forhold til hvilken størrelse du har plass til, er å gange diagonalen på TV-en med 1,5.

Grovt regnet så kan du for eksempel gå ut fra disse målene:

  • 50" TV: Omtrent 2,0 m til 3,0 m sitteavstand
  • 60" TV: Omtrent 2,5 m til 3,5 m sitteavstand
  • 70" TV: Omtrent 3,0 m til 4,0 m sitteavstand

Du bør unngå at TV-en bli plassert for høyt, da dette medfører at du anstrenger øynene mer enn nødvendig. Dette fører videre til at du kan oppleve tretthet i øynene, hodepine og plager i nakke og skuldre. Ideelt skal TV plasseres slik at du har en direkte siktelinje til midt på TV-en, og hvis du må plassere den høyere, så bør du unngå at ikke ser mer enn 15 grader oppover på TV-en.

Lyd

Desto flatere en TV er, desto flatere blir gjerne lyden. Siden TV-ene bare blir flatere og flatere, så blir det også mindre plass til høyttalere. Dermed blir behovet for å koble til et eksternt lydsystem viktigere for å få hevet sportsopplevelsen. Det enkleste er å koble TV-en direkte til et eksisterende stereoanlegg eller surround-anlegg. Har du ikke et lydsystem som kan kobles til TV-en fra før, så er den enkleste løsningen å gå for en «lydplanke» eller et par gode hodetelefoner.

Les også