Dette er de beste TV-ene til Tour De France og OL
Hev sportsopplevelsen med en stor TV.
Plasma eller LED
Tour De France sparker i gang denne helgen og om en måneds tid starter sommer-OL i London. Denne sommeren har vi hatt og skal ha mange store sportsbegivenheter. For å få den beste opplevelsen, bør du ha den beste TV-en.
Å se store sportsbegivenheter på en svær TV hever opplevelsen, og det blir ofte mye mer spennende se på. TV-produsentene kommer med større og større skjermer, og utvalget i forskjellige modeller i størrelsen fra 55-tommer og oppover begynner å bli veldig stort. Vi skal derfor hjepe deg med å velge rett modell.
Disse modellene vil vi anbefale:
Anbefalinger til under 10 000 kroner »
Anbefalinger til mellom 10 000 og 20 000 kroner »
Anbefalinger til over 20 000 kroner »
Plasma eller LED
For å forvirre forbrukere så kaller industrien LCD-TV-er for LED-TV i dag. En LED-TV består altså i prinsippet av den samme teknologien som sitter i en LCD-TV. Forskjellen er at i en LED-TV så brukes små LED-pærer til å belyse skjermen, mens i en tradisjonell LCD-TV brukes det katoderør (lysrør).
Tidligere var plasma det du måtte velge om du skulle ha en skikkelig stor TV. Men i dag har LCD-teknologien kommet så langt med sine LED-belyste TV-er, at du får disse veldig store størrelser. Sharp har vist oss dette med den gigantiske 80-tommeren Sharp LC-80LE646S.
Størrelsen er ikke en faktor lenger om man skal velge mellom LED eller plasma. Begge teknologiene har dog sine svake og sterke punkter.
En plasma-TV har sine fordeler når vi ser på innsynsvinkel, fargegjengivelse, responstid og pris. Problemene med plasma-teknologien, er at den ofte ikke har den samme lysstyrken som en LED-TV gjerne har. I veldig lyse omgivelser, som i en stue med veldig store vinduer hvor dagslyset skinner rett på TV-en, vil ofte en Plasma-TV være for lyssvak. Bildet blir for mørkt, og du mister mye av detaljene.
En LED-TV har ofte sine fordeler med sin gode lysstyrke, sin flate konstruksjon, lette vekt og sitt lave strømforbruk. Dessverre så har noen av produsentene valgt å bruke en helt blank finish på overflaten av LED-skjermen, så også her må du være klar over at uønskede refleksjoner fra vinduer og lignende kan være et problem.
Har du vinduer som er plassert på siden ved TV-en eller bak der du sitter, så vil ofte en TV med litt mattere overflate være det som gir deg minst refleksjoner.
Opplev OL i 3D
Viasat har inngått et samarbeid med NRK om å sende fra OL i London i 3D. Det er kanalen Viasat 3D som vil få æren av å sende mer enn 100 timer direkte fra London i sommer. Kanalen kommer til å sende åtte timer daglig, noe som burde være nok til å gi deg en god dose 3D hver dag.
- Les mer om dette her: «Slik får du sett Sommer-OL i 3D»
Problemer med «crosstalk» begynner å så og si å være helt borte fra dagens 3D-TV-er. Det finnes to typer teknologi som brukes her. Den ene er aktiv med batteridrevne og litt kostbare briller. Den andre er passiv, med billigere briller som blant annet brukes på kino. De aktive brillene bruker ofte å kunne gi en litt bedre effekt på 3D, ved at du får bedre dybde i bildet. Fordelen med passive briller, er at disse ofte er mye enklere og lettere, samt at prisen er vesentlig lavere enn på de aktive brillene.
Innsynsvinkel best på plasma
Enkelt forklart så består plasmateknologien av punkter som får spenning og lyser opp, mens LED-TV bruker små LED-pærer som sitter bak panelet og lyset fra disse slippes gjennom panelet. Forskjellen på teknologien gjør at en plasma-TV ser like flott ut nesten uansett hvor langt ut til sidene man sitter, mens på en LED-TV vil farger og lysstyrke ofte gradvis bli dårligere jo lengre ut til siden du kommer.
Enkelte LED TV-er har fått et forbedret panel, slik at innsynsvinkelen har blitt forbedret betraktelig. «IPS»-panelet som Panasonic bruker i Panasonic Viera TX-L42ET5Y, er et eksempel på dette.
Responstiden viktig på sport
Responstiden er enkelt forklart tiden det går fra en piksel endrer seg fra å være aktiv til inaktiv og tilbake til aktiv igjen. Jo tregere responstid, jo mer problemer har TV-en med å henge med på raske panoreringer som vi har på en del sport. Uønsket støy i bildet og etterslep blir problemer som dukker opp.
Siden det ikke finnes noen standard som industrien kan følge for å måle dette, bruker produsentene litt forskjellige metoder for å måle responstiden. Selv om de bruker forskjellige metoder, så må du bare tenke på at lavere er bedre.
Plasmateknologien er fortsatt den beste her, siden responstiden er nærmer null på de fleste modeller. LED-teknologien har likevel hatt en såpass stor framgang, at responstiden begynner å være god nok på de fleste modeller. Skal du være helt sikker på at TV-en henger med, så er det altså plasma som vinner.
Størrelse og plassering
Hvilken størrelse du skal velge kan ofte være litt vanskeligere å bestemme, men du ser gjerne at spillopplevelsen blir bedre om du går opp på et litt stor TV. En liten tommelfingerregel du kan bruke i forhold til hvilken størrelse du har plass til, er å gange diagonalen på TV-en med 1,5.
Grovt regnet så kan du for eksempel gå ut fra disse målene:
- 50" TV: Omtrent 2,0 m til 3,0 m sitteavstand
- 60" TV: Omtrent 2,5 m til 3,5 m sitteavstand
- 70" TV: Omtrent 3,0 m til 4,0 m sitteavstand
Du bør unngå at TV-en bli plassert for høyt, da dette medfører at du anstrenger øynene mer enn nødvendig. Dette fører videre til at du kan oppleve tretthet i øynene, hodepine og plager i nakke og skuldre. Ideelt skal TV plasseres slik at du har en direkte siktelinje til midt på TV-en, og hvis du må plassere den høyere, så bør du unngå at ikke ser mer enn 15 grader oppover på TV-en.
Lyd
Desto flatere en TV er, desto flatere blir gjerne lyden. Siden TV-ene bare blir flatere og flatere, så blir det også mindre plass til høyttalere. Dermed blir behovet for å koble til et eksternt lydsystem viktigere for å få hevet sportsopplevelsen. Det enkleste er å koble TV-en direkte til et eksisterende stereoanlegg eller surround-anlegg. Har du ikke et lydsystem som kan kobles til TV-en fra før, så er den enkleste løsningen å gå for en «lydplanke» eller et par gode hodetelefoner.
- Les også vår guide: «Slik finner du den beste spill-TV-en»
- Les også vår test av Sharps største 3D-TV: «Vi har testet en massiv 3D-TV»
Prisklasse under 10 000 kroner
I prisklassen under 10 000 kroner ligger ofte TV-ene med den eldste teknologien. De siste nyvinningene innen LED og plasma er gjerne ikke med her, men det går likevel an å få en god TV for pengene. Vi setter opp to plasma-TV-er og en LED-TV som bør kunne vurderes i denne prisklassen.
50-tommeren Panasonic Viera TX-P50UT50Y er en plasma-TV hvor du får mye TV for pengene. Responstiden er tilnærmet null, noe som skal gjøre den fantastisk til sport og annet hvor det er mange raske bevegelser. Den vil ikke ha den samme fargegjengivelsen og sortnivået til de bedre plasma TV-ene til Panasonic, men vil med tanke på prisen likevel være et godt kjøp. 3D-løsningen Panasonic bruker på denne TV-en er av den aktive varianten, så her må du regne med at briller koster en del.
En annen 50-tommers plasma som kan være verd en titt, er LGs LG 50PM470T. Her får du en fullpakket TV med alt du skal trenge til en fin pris. LG gjør det samme som Panasonic, og bruker aktiv 3D-løsning på denne.
Skal du ha en stor og god LED-TV til under 10 000 kroner, kan 55-tommeren Philips 55PFL5527T være en TV å sjekke ut. Dette er en LED-TV som skal kunne gi deg et flott og skarpt bilde, og skal fungere fint til sommerens sportssendinger.
Bli med på neste side ,og se på noen anbefalinger i prisklassen mellom 10 000 og 20 000 kroner
Prisklasse 10-20 000 kroner
I prisklassen mellom 10 000 og 20 000 kroner finner du et godt utvalg av TV-er som har noe av det siste av teknologi. Her ligger mellomklassen, og du kan finne TV-er som bildemessig nærmer seg toppklassen. Her setter vi opp to plasmamodeller og tre LED-modeller som kan være verd å ta en titt på.
50-tommeren Panasonic Viera TX-P50VT50Y er selskapets flaggskip, og denne får du til under 20 000 kroner. Dette vil nok være noe av det beste du kan få av plasma-TV-er i denne prisklassen. Har du en veldig lys stue, er den dessverre ikke lyssterk nok til å gi deg det beste bildet. Aktive 3D-briller blir brukt til denne modellen.
LGs 60 tommer store plasma, LG 60PM670T, bør også vurderes. Her har du en skikkelig stor TV på 60 tommer, til en veldig god pris. Den vil nok ikke kunne gi et like naturlig og godt bilde som Panasonic TX-P50VT50Y, men prishoppet ned gjør dette til et godt kjøp. LG bruker aktive 3D-briller på samme måte som Panasonic gjør med sine plasma-TV-er.
Samsungs 55-tommer UE55ES6565 er en LED-TV med et veldig godt bilde. Lysstyrken på denne gjør at den egener seg godt til en lys stue, men vær klar over at panelet har en litt blank finish. Direkte lys på denne kan gi litt uøskede refleksjoner. Samsung bruker aktive 3D-briller på denne modellen.
Panasonics 55-tommer Panasonic Viera TX-L55ET5Y, er en LED-TV som også bør vurderes. Her får du en god TV for pengene, og designen er bedre enn på tidligere modeller. Pansonic har valgt å bruke passive 3D-briller her, og hele fire sett med 3D-briller følger med i esken. TV-en har også en litt blank overflate, så for mye lys direkte på denne kan gi deg plagsomme refleksjoner.
- Les vår test av Pansonic Viera ET5Y her: «Vi tester Panasonics nye LED-TV»
En TV som ligger i toppen av prisklassen og vil gi deg et fantastisk bilde, er LGs LED-modell LG 55LM670T. Med millimetertynn ramme og et god bildekvalitet, så er dette en TV som bør vurderes for de kresne. LG bruker passive 3D-briller, så her er det rimeligere å kjøpe inn flere sett.
Bli med til neste side ,og se våre anbefalinger i prisklassen over 20 000 kroner.
Prisklasse over 20 000 kroner
I prisklassen over 20 000 kroner ligger produsentenes aller største og aller beste TV-er. I denne prisklassen kan du regne med å få et fantastisk bilde og mye funksjonalitet. Her setter vi opp to LED-TV-er og to plasma-TV-er som vi syns du bør ta en titt på.
I denne prisklassen kommer vi ikke unna toppmodellen til Samsung, Samsung UE55ES8005. Denne LED-TV-en har det siste innen teknologi, og har en bildekvalitet som er blant de beste i klassen. Aktive 3D-briller brukes til denne modellen.
- Les vår test av Samsung UE55ES8005 her: «Dette er Samsungs designbombe av en TV»
70-tommeren til Sharp, Sharp Aquos LC-70LE836S, er en TV som vil gi deg sportsopplevelser i skikkelig stort format. 3D-opplevelsen blir i en egen klasse når du kommer opp i denne størrelsen. Sharp bruker aktive 3D-briller til denne.
- Les vår test av Sharp Aquos LC-70LE836S her: «Vi har testet en massiv 3D-TV»
Samsungs flaggskip på plasmasiden, Samsung PS64E8005, er en modell vi kan anbefale her. Dette er en TV som gir deg et fabelaktig bilde og har alt du kan tenke deg av funksjoner. Bildet er sylskarpt, og fargene er slik de skal være. Samsung bruker aktive 3D-briller på denne modellen.
- Les vår test av Samsung PS64E8005 her: «Samsungs nye plasma-TV er herlig»
Flaggskipet til Pansonic kommer også i 65-tommers størrelse. Panasonic Viera TX-P65VT50Y er plasma-TV-en som har litt bedre bilde enn Samsungs PS64E8005. Dette er absolutt en av de beste TV-ene på markedet, og bør vurderes hardt og lenge dersom lommeboka di er feit nok. Aktive 3D-briller brukes av Panasonic på denne modellen.