Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSharp Aquos LC-70LE836S

Vi har testet en massiv 3D-TV

Sharps LED-TV på hele 70 tommer er noe for seg selv.

Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Design

Sharp har i år satset på store LED TV-er til sports- og filmentusiasten. Vi har tidligere testet den gigantiske 80-tommeren Sharp Aquos LC-80LE646S, mens nå er det 3D TV-en Sharp Aquos LC-70LE836S som skal opp på testbenken vår.

En 70-tommers TV vil være 62 prosent større enn en 55-tommer. Om du stabler to og to 37-tommere og setter disse ved siden av hverandre, så vil 70-tommeren «nesten» ha tilsvarende bildeoverflate som disse tilsammen. Vi snakker altså om en TV som er blant de største som er rettet mot vanlige forbrukere.

Syns du at prislappen på cirka 35 000 kroner er for mye å betale for en TV i denne størrelsen, så har Sharp også lansert en rimeligere modell som heter Sharp Aquos LC-70LE741S. Denne har ikke et like godt panel som sitter i LC-70LE836S, men skal likevel kunne gi deg et bra bilde i stort format.

Vi vil rette en stor takk til Netshop.no for utlån av både Sharp Aquos LC-70836S og Sharp Aquos LC-80LE646S.

Design

Da vi pakket ut 70-tommeren, fikk vi se at designen på TV-en lignet mye på den større Sharp Aquos LC-80LE646S som vi tidligere har testet. Sharp har derfor gjort det litt enklere for deg som er kunde når du skal velge deg en modell. Du trenger kun å tenke på størrelsen og kvaliteten på bildet når du skal velge deg en modell, for designen er omtrent helt lik på de forskjellige modellene.

Rammen rundt TV-en er av plast, og har en blank overflate som kan gi litt uønskede refleksjoner. Selve panelet er litt mattere, så vi opplevde ikke så veldig mange sjenerende refleksjoner i dette. Det er brukt mye plast på denne modellen, men tykkelsen gir deg et inntrykk av at den er solid bygget.

Foten har et rektangulært design, og TV-en sitter montert via to punkter. Dette gjør at du ikke har noen mulighet til å dreie på TV-en. Med et kraftig veggbeslag som følger VESA-standarden, kan du også montere TV-en opp på veggen. Vekten er på 46 kilo, så det skal ikke være noen problemer å finne et universalfeste som klarer å bære denne på veggen

Sitteavstanden til en TV i denne størrelsen vil være fra rundt 2,5 meter og utover. Kommer du nærmere enn dette, vil du miste en del av skarpheten i bildet.

Bli med på neste side, og se nærmere på brukervennlighet og tilkoblinger.

Brukervennlighet og tilkoblinger

Brukervennlighet

Fjernkontrollen som kommer levert med Sharp Aquos LC-70LE843S ligner veldig på den som kom levert med 80-tommeren LC-80LE646S, og har et brukervennlig design.

Fjernkontrollen er oversiktlig. Sharp har plassert de mest brukte funksjonene som volum og kanalbytte på midten, slik at de er lett tilgjengelige. På undersiden av fjernkontrollen er det en fortykkelse som gjør at den ligger ekstra godt i hånden under bruk.

Knappen for å slå på og av 3D-funksjonen er også plassert ved midten av fjernkontrollen. Du kan dermed bytte mellom 2D og 3D uten å måtte begynne å lete så alt for mye etter knappen på fjernkontrollen.

Menyen til Sharp er lik de andre modellene, men kan være litt forvirrende med sine forkortelser, slik som tidligere har sett med 80-tommeren vi testet. Ved å la et menypunkt være belyst i noen sekunder, så kommer en bredere forklaring om hva en funksjon betyr eller gjør, så med litt tålmodighet vil du kunne lære deg litt mer om menypunktene.

Ikke den beste nettløsningen

I esken til TV-en ligger det med en «dongle» som brukes for å koble opp TV-en trådløst til Internett. Dette var den samme løsningen som vi fant sammen med 80-tommeren LC-80LE646S fra Sharp. Fler og fler av konkurrentene har i dag Wi-Fi innebygget, Sharp ligger dermed litt etter her. Har du likevel en router i nærheten, så anbefaler vi å koble til TV-en til med nettverkskabel, da dette gir deg en mye mer stabil tilkobling.

For å surfe på nett med TV-en går du til «Aquos Net+» i menyen. Sammenligner du med nettløsningene du finner hos for eksempel LG eller Samsung, så er ikke Sharp sin løsning like innholdsrik. Både Samsung og LG satser mer på funksjonaliteten når det kommer til nettløsninger, så hos dem vil du finne langt flere applikasjoner enn hos Sharp. Produsenter som Samsung og LG har også fått på plass bedre løsninger for leie av film. Sharp sin nettløsning ligner egentlig mer på de tidligste generasjonene nettløsninger vi så fra de andre produsentene.

Nettleseren er i seg selv helt grei. Det er ikke den kjappeste vi har prøvd, men heller ikke den tregeste. Til mye mer enn lesing av nettaviser og generell surfing på internett vil du nok ikke bruke denne. All tekst må skrives ved å bla rundt på et skjermtastatur med fjernkontrollen, noe som blir for tungvint til mer avansert nettbruk.

Tilkoblinger

På baksiden har Sharp fått plassert det meste du skulle trenge av innganger. Plasseringen av inngangene er lik den vi fant på 80-tommeren fra Sharp. Fire HDMI-innganger, tre USB-innganger og de fleste typer analoge innganger du skulle ha behov for. Alle HDMI-inngangene er plassert ut til siden, og det samme er den ene USB-inngangen.

Har du en eldre spillmaskin som Nintendo Wii, eller en eldre PC du skal koble til via noen av de analoge inngangene, så er disse plassert rett ut på baksiden av TV-en. Skal TV-en henges helt flatt på veggen, så må du være klar over at det kan bli litt trangt om du skal koble til noe med analoge kabler.

Bli med på neste side, og se nærmere på bildekvaliteten.

Lyd- og bildekvalitet

I standardmodus er ikke bildet til Sharp Aquos LC-70LE836S optimalt innstilt. Du har samme tendens som du ser ved andre produsenter, ved at fargetemperaturen er for kaldt innstilt, og dermed har et «blåstikk» i seg.

Ved å sette den over i filmmodus er innstillingene langt bedre. Fargetemperaturen er nærmere hvor den skal være, og bildet virker med en gang å være mer korrekt. Fargene og gråskalaen er ikke helt i mål, så det trengs litt justeringer for å kunne se hva TV-en klarer å oppnå med tanke på bildekvalitet. Målet er å stille inn TV-en til å komme nærmest mulig standarden som TV- og filmindustrien følger.

Før kalibreringen justerer vi kontrast og lysstyrke, slik at vi har disse korrekte før kalibreringen begynner.

Justering av hvitbalansen

Målingene til gråskalaen i filmmodus viser at rød og blå er litt for lave, mens grønn er litt for høyt fra bunnen (10 prosent hvitt) oppover til nesten helt hvitt (100 prosent hvitt). Hvitbalansen trenger med andre ord litt justeringer for å bli korrekt.

Vi tok en topunkts justering av hvitbalansen, og fikk en gråskala som ble mye bedre. Vi hadde et lite avvik nedederst av gråskalaen nesten nede ved helt sort, men resten av skalaen viste seg å være jevn og fin.

Fargekalibrering

Vi opplevde problemer med fargekalibreringen av storebroren på 80 tommer, og det viste seg at de samme problemene dukket opp her på 70-tommeren.

Mange av fargejusteringene ga ikke noe utslag, mens andre gikk ut over andre punkter enn de som ble justert. Uansett om vi justerte fargetone, fargemetning eller verdien på for eksempel den røde fargen, så var det kun fargeverdien som ville røre på seg. Så her måtte vi bare bytte litt fram og tilbake for å få rødt innstilt så bra som mulig.

Det beste å gjøre var å justere på de farger som fargesystemet virket på, og deretter justere de som ikke virket skikkelig på med stor forsiktighet. Gjerne bruk øynene til å se på nærbilder av ansikter for å se om hudtoner blir virkende solbrente eller har et fargestikk som ser helt feil ut.

Likevel om fargesystemet ikke var helt samarbeidsvillig, så fikk vi justert fargene rimelig bra. Vi endte opp med at fargene kom nærme nok standarden, at vi ikke greide å se noen store fargefeil med øynene. Hadde fargestyringen fungert som den skulle, tror vi at kunne kommet helt i mål.

Gammakurven

Sharp LC-70LE836S Gamma.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Med justering av gamma til +2, så fikk vi en gammakurve som la seg veldig jevnt på 2,2. Gammakurven viste seg å vær svært jevn hele veien fra nesten helt sort til helt hvitt, så her vil du ikke ha noen store utslag som gir deg tap av detaljer med tanke på bildet.

Best på Full HD

I og med at denne TV-en er på hele 70 tommer, så er den ikke optimal på lavere oppløsninger som DVD eller SD-kanalene du får fra TV-tuneren. Skal du bruke eden til mye TV-titting, så bør den mates med oppløsningen til HD-kanalene for at bildet ikke skal virke for slørete.

Det er først når du viser materiale i Full HD at du får utnyttet kvaliteten til denne TV-en. Skarpheten i bildet er veldig bra og den har god detaljgjengivelse. Du har riktig nok ikke like god dybdeskarphet som den 64 tommer store plasma TV-en Samsung PS64E8005, men den generelle skarpheten er veldig bra med tanke på at dette er en TV på hele 70 tommer.

Ved testing av materiale med en del mørke scener i seg, så viser det seg at det meste av detaljer er der. Sortnivået er veldig bra og vi hadde kun litt mangel på detaljer i de aller mørkeste delene av bildet der det var nesten helt sort.

Godt sortnivå

Det gode sortnivået er der ved at Sharp har LED-lysene montert bak panelet, og ikke i kanten rundt som for eksempel Samsung har med UE55ES8005. Ved å montere lysene bak panelet får du bedre kontroll på lyeset, og lysgjennomtrengningen er ofte mindre. Av lysgjennomtrengning på denne modellen merket vi kun antydning ute i hjørnene.

Hvis du har et veldig lyst rom den skal stå i, så sliter 70-tommeren litt med lysstyrken. Den litt matte overflaten på panelet gjør at du får et bilde som virker litt blast hvis det kommer for mye lys på TV-en. Det kan være smart å lage to moduser for TV-en om den skal stå i et lyst rom. En innstilling for kveld og en for dagtid, slik at du kan bytte mellom disse ettersom hvordan belysningen er i rommet.

På raske panoreringer henger Sharp sin 70-tommer greit med. Vi merket kun et svakt slør på de aller raskeste panoreringene, så TV-en skal kunne henge greit med på sportssendinger som fotball.

Minimalt med crosstalk på 3D

Den svære skjermen gir deg 3D et skikkelig format. Ved test med 3D-matriale merket vi knapt noen tegn til crosstalk. Det var kun på noen få scener vi så en liten antydning til dette. Størrelsen har en del å si når det kommer til 3D, og med sine 70-tommer er denne Sharp TV-en blant de største du finner på markedet i dag. Sharp sin 70-tommer var noe av det nærmeste vi har kommet 3D-opplevelsen du får på kino, så her har du en TV som burde friste 3D-entusiastene der ute.

Dårlig innsynsvinkel

Innsynsvinkelen er ikke til å skryte av. Du skal ikke langt ut til sidene før du merker at bildet blir vesentlig dårligere. Sortnivået blir gråere og fargene slappe med en gang du kommer 30 – 40 grader ut til sidene. Skal du ha mest mulig glede av denne TV-en, må du sitte så nærme midten som mulig.

Stor Tv og liten lyd

Selv om dette er en svær TV, så er ikke lyden mye å skryte av. Lyden er som ved de fleste LED og plasma TV-er vi har testet, flat og kjedelig. Skal du ha lyd som passer til størrelsen av TV-en, så anbefaler vi å koble den til en ekstern lydløsning.

Konklusjon

Sharp viser med 70-tommeren Sharp Aquos LC-70LE836S at de er gode på store TV-er. I motsetning til den gigantiske 80-tommeren Sharp Aquos LC-80LE646S, så har 70-tommeren fått på plass 3D.

Sharp har stort sett likt design på sine største TV-er, så her får du ikke noen designbombe som Samsung med sin UE55ES8005

Designen er enkel med en ramme i blank plast, og TV-en står stødig på en rektangulær fot. Tykkelsen på rammen og TV-en gir deg et inntrykk av at den er solid bygget.

Bildekvaliteten til Sharps 70-tommer er veldig bra. Selv om fargejusteringen ikke fungerer helt perfekt, så leverer den et bilde med bra farger etter noen små justeringer. Det at Sharp bruker LED-lys bak panelet, sørger for at sortnivået til TV-en er veldig godt.

Lavere oppløsninger som fra DVD og SD-kanalene vil gi deg et bilde som ser veldig slørete og ufokusert ut. Siden dette er en veldig stor TV, så er det materiale i Full HD som gir deg det beste bildet. I full HD er skarpheten i bildet veldig god. Den er ikke like god i dybdeskarpheten som den litt mindre plasma TV-en Samsung PS64E8005, men størrelsen tatt i betraktning er vi fornøyd.

Skal du ha TV-en i et veldig opplyst rom, så kan farger og sortnivå virke litt slappe. Lysstyrken til TV-en og det at den har en litt matt overflate på selve panelet, gjør at den er litt utsatt om det kommer for mye lys på den.

På 3D-materiale får du en flott opplevelse med denne TV-en. Med en såpass stor størrelse, og med lite tegn til crosstalk, vil du her kunne få stor glede av 3D.

Lydkvaliteten er en skuffelse. Lyden er flat og kjedelig. Skal du ha en lydopplevelse som passer til størrelsen av TV-en, så anbefaler vi å koble til et eksternt lydsystem.

Alt i alt, så vil du med Sharps 70-tommer få en TV som kan gi deg et veldig bra bilde så lenge oppløsningen er høy på det materialet den skal vise. Fargene, sortnivået og skarpheten i bildet er veldig bra når du for eksempel viser materiale i Full HD på den. Er du glad i film, eller liker å se på sport i veldig stort format, så er dette absolutt en TV som det kan være verd å ta en titt på. Den litt stive prisen og den dårlige innsynsvinkelen gjør at denne modellen ikke når helt til topps.

+ Størrelsen
+ Byggekvalitet
+ Bildekvalitet på Full HD
+ 3D-opplevelsen


- Stiv pris
- Dårlig innsynsvinkel
- Fargejustering som ikke fungerer helt som den skal
- Lydkvaliteten

Alternativer

Hvis 3D ikke er det viktigste, så får du for fem tusen kroner mer den gigantiske Sharp Aquos LC-80LE646S. Syns du at 35 000 kroner er for mye å betale for en 70-tommer, så har også Sharp et rimeligere alternativ med Sharp Aquos LC-70LE741S. Er det bildekvaliteten som står i høysetet og ikke størrelsen, så er Samsung sin 64-tommers plasma, PS64E8005 en kandidat som bør vurderes.

annonse