Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG Nexus 4

LG Nexus 4 er Android slik skaperne vil ha det

Kraftpluggen Nexus 4 er en super telefon, men den er ikke for alle.

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 13,39 x 6,87 x 0,91 cm
Vekt: 139 gram
Skjerm: True HD IPS Plus, 4,7 tommer, 1280 x 768 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, av/på/skjermlås (øvrige snarveier på skjermen)
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Android 4.2 Jelly Bean
Pris: Fra 4000 kroner

Kort sagt:

Super skjerm

Silkemyk menyrespons

Velbygget

Rask tilgang på informasjon i låseskjerm

Litt knotete knapper

Knuselig bakside

Slik ser LG Nexus 4 ut på nært hold.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Baksiden av LG Nexus 4 er i glass, med et spraglete mønster som reflekterer lyset forskjellig alt etter hvordan du holder den.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nexus 4 har en skjerm på 4,7 tommer, men den er likevel ikke uhåndterbar.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ryktene om en Nexus-telefon med LG-logo på har gått flere ganger, uten at det har vist seg å være hold i dem – før nå. Den 29. oktober ble endelig LGs første Nexus-telefon lansert, sammen med Android 4.2. Nå har vi fått den til test, og vi skal se hvordan den måler seg mot de andre toppmodellene i markedet.

Det er også interessant å se om LG klarer å opprettholde det positive inntrykket som så godt som alle Nexus-enheter så langt har gitt ved lansering.

Som de andre Nexus-telefonene er Nexus 4 en avart av en eksisterende modell. Her er det kraftpluggen LG Optimus G som har fått seg nytt og helt rent operativsystem, og et par mindre endringer. Optimus G er foreløpig ikke i salg i Europa.

Glass både foran og bak

Nexus 4 er en litt spesielt bygget mobiltelefon. Her er det veldig lite plast å finne. Rammen rundt telefonen er i et gummiert materiale som gjør at du får et rimelig godt grep om telefonen. For øvrig er både forsiden og baksiden av Nexus 4 dekket av herdet glass.

Glasset på forsiden er svakt buet langs kantene av skjermen, mens baksiden er helt flat. Det gir Nexus 4 et litt annerledes utseende enn vi er vant til.

Den flate og blanke baksiden har elementer i seg som reflekterer lyset avhengig av hvordan du holder den. Ser vi bort fra at baksiden er langt mørkere minner den litt om en flat discokule. Vi synes effekten er ganske stilig, uten å bli prangende.

Hva er opp, og hva er ned?

Utformingen av Nexus 4 har to små ulemper. Telefonen har ikke fysiske knapper på forsiden, og de knappene den har langs siden sitter ganske tett inntil rammen. Det betyr at det i starten er litt knotete å finne frem til volumtastene og låseknappen.

At knappene sitter så tett inntil rammen betyr også at du som har dårlig følsomhet i fingrene bør forsøke å holde telefonen før du kjøper den.

I starten kan det være litt vanskelig å finne ut hva som er opp og hva som er ned på Nexus 4 – spesielt når det er mørkt. Akkurat dette er imidlertid en vanesak, og mot slutten av testen merket vi at vi stort sett plukket telefonen opp av lommen riktig vei.

Som på forrige Nexus-modell er snarveiene i Nexus 4 flyttet inn på skjermen, slik at de har blitt en del av menyene. Det eneste aktive elementet utenfor skjermen, nederst på telefonen, er varslingslyset som viser om du har nye meldinger i innboksene.

Skjerm i toppklasse

Forsiden av telefonen domineres naturligvis av den 4,7 tommer store skjermen. Den har en oppløsning på 1280 x 768 piksler, slik at bildet blir skarpt og fint.

Som vanlig har produsenten valgt å gi skjermen navn, og i Nexus 4 heter den True HD IPS Plus.

Både fargegjengivelse og innsynsvinkel er helt i toppklasse for denne skjermen. Det er også oppløsningen, selv om telefoner med dramatisk høyere oppløsning er på vei.

Det er et tett felt skjermen i Nexus 4 skal konkurrere med. De ulike skjermteknologiene har litt forskjellige styrker og svakheter, men til sammen er det vanskelig å si akkurat hvilken av toppmodellene som har best skjerm. Det vi kan si er at Nexus 4 ikke skiller seg ut i negativ retning på dette punktet.

Hvilken av disse toppmodellene som har best skjerm blir for mange en smakssak. At skjermen i Nexus 4 er svært god er det imidlertid ingen tvil om.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Før vi ble vant til Nexus 4 var plukket vi den ofte opp av lommen opp ned.
Etter relativt kort tid lærte vi oss opp og ned på telefonen, men det kunne likevel gjerne vært tydeligere.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Hurtiginnstillingene som skjuler seg under rullegardinmenyen øverst er langt mer omfattende enn vi har sett før. Her er det ikke så mange ting igjen du må besøke innstillingsmenyen for å justere på.

Forbedringer i menyene

LG Nexus 4 kjører nyeste versjon av Android, altså Android 4.2 Jelly Bean. Android 4.2 deler altså navn med forrige versjon, Android 4.1. At navnet fortsatt er det samme betyr ikke at ting har stått stille. Her er det flere viktige endringer å finne i menyene.

En av de viktigste endringene er en knapp som Google har plassert i informasjonslinjen øverst. Trykker du på denne får du hurtig tilgang på de fleste av telefonens viktigste funksjoner, som Wi-Fi-tilkobling, flymodus og alarmer.

Denne typen snarveier har flere produsenter lagt til i Android på egen hånd frem til i dag. En ulempe med Googles nye variant er at den krever et ekstra trykk på skjermen, men til gjengjeld er det nå langt færre funksjoner du må rote rundt i innstillingsmenyen for å styre.

Den nye informasjonslinjen gir dessuten noe mer informasjon om enkelte av varslene dine enn den tidligere har gjort.

De nye låseskjermene kan ha aktivt innhold. Her har vi lagt til kalenderen på en av låseskjermene.
Slik ser e-postvisning ut på låseskjermen etter at vi har sveipet ned for å vise hele innboksen.

Aktive låseskjermer

En annen viktig endring i nye Android 4.2 er muligheten for småprogrammer, eller widgets, på låseskjermene. Denne funksjonen krever at appen støtter det, og foreløpig er det en relativt begrenset liste over widgets vi kan velge i, men både Googles egne apper og noen av applikasjonene vi har installert selv dukker opp i listen.

Telefonen er fortsatt låst når låseskjermen vises, selv om det ligger aktivt innhold der. I utgangspunktet viser de fleste widgetene kun en liten del av innholdet de kan vise. For å se alt som skjuler seg i en widget må du sveipe nedover på skjermen. Da åpner widgeten seg, og du kan for eksempel trykke på en av beskjedene fra innboksen din for å komme til den.

Hvert av disse småprogrammene har sitt egen skjermbilde, og for å bytte mellom dem må du sveipe fra en langside av skjermen mot den andre. Det nytter ikke å starte sveipet midt på skjermen – telefonen reagerer bare hvis du starter helt ut i kanten.

Én av disse låseskjermene tar deg direkte til kamerafunksjonen. Sveiper du deg helt til høyre får du se en forhåndsvisning av kameraappen, og hvis du lar skjermen hvile der et øyeblikk starter kameraet. Ettersom skjermen må hvile litt før kameraet starter går det ikke like fort å starte funksjonen som på telefoner med dedikert kameratast, men det går betydelig raskere enn å låse opp telefonen og å lete opp ikonet for appen på hjemmeskjermen.

Fortsatt låst

Det er lett å tenke seg at telefonen ikke lenger er "skikkelig" låst med alle disse funksjonene på låseskjermene. I praksis er den likevel det, siden operativsystemet krever at du sveiper på en bestemt måte for å aktivere de ulike funksjonene. Låseskjermene reagerer ikke på enkelttrykk før du har sveipet for å åpne funksjonen du skal bruke.

Ut over dette har Android 4.2 fått noen små kosmetiske endringer rundt omkring i menyene. I tillegg har det kommet til et par nye funksjoner som vi skal gå gjennom senere i testen.

Endringene som er gjort har ikke gjort det vanskeligere å kjenne seg igjen i menyene. Har du brukt en Android-telefon tidligere kommer du til å finne fort frem på Nexus 4.

Lynraske menyer

En viktig forbedring som kom til i forrige utgave av Android, versjon 4.1, er Project Butter. Tidligere hadde selv svært kraftige Android-telefoner en tendens til å gå litt i rykk og napp innimellom. I de to nyeste Android-utgavene er disse nykkene helt borte, og selv om Nexus 4 er en av markedets aller best spesifiserte telefoner, er det greit å få med at vi i testperioden ikke merket en eneste merkbar forsinkelse i menyene. Det er imponerende!

Den kanskje største forskjellen på Nexus 4 og andre Android-telefoner er mengden ikoner i applikasjonsmenyen, og fraværet av fargerik grafikk i menysystemet for øvrig. Dette er noe vi vet mange setter stor pris på, men det betyr også at det er opp til deg å legge til enkelte viktige funksjoner. Det skal vi komme tilbake til.

I esken

  • LG Nexus 4
  • USB-kabel
  • Lader (220 volt til USB)
  • Håndfrisett
  • Dokumentasjon