På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
LG Nexus 4 er Android slik skaperne vil ha det
Kraftpluggen Nexus 4 er en super telefon, men den er ikke for alle.
Innhold
- Design, skjerm og menyer
- Kort sagt:
- Glass både foran og bak
- Hva er opp, og hva er ned?
- Skjerm i toppklasse
- Forbedringer i menyene
- Aktive låseskjermer
- Fortsatt låst
- Lynraske menyer
- I esken
- Teknologi og funksjoner
- Kort sagt:
- Underlige ytelsestester
- Et blankt ark
- Mangler skikkelig Office-pakke
- Chrome er den nye Android-nettleseren
- Oppdateringskluss
- Litt for enkel e-post
- Ikke alle meldinger passer på skjermen
- Google Nå
- Holder styr på pendlingen
- Kommer ned gratis navigasjon
- Mange nyttige detaljer
- Konkurrerer med langt dyrere løsninger
- Multimedia
- Kort sagt:
- Elendig videostøtte
- Videofiler låser telefonen
- Enkelt å løse
- Grei musikktelefon
- God lydkvalitet
- Bip-bi-bip-bi-bi-biiip
- God spillmobil
- Ytelsestester
- Kamera
- Feileksponering
- God kvalitet innendørs
- PhotoSphere
- Konklusjon
- Fordel og ulempe
- Føles solid
- Silkemyke menyer
- Mangler funksjoner
- Til slutt
Design, skjerm og menyer
Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 13,39 x 6,87 x 0,91 cm
Vekt: 139 gram
Skjerm: True HD IPS Plus, 4,7 tommer, 1280 x 768 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, av/på/skjermlås (øvrige snarveier på skjermen)
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Android 4.2 Jelly Bean
Pris: Fra 4000 kroner
Kort sagt:
Super skjerm
Silkemyk menyrespons
Velbygget
Rask tilgang på informasjon i låseskjerm
Litt knotete knapper
Knuselig bakside
Ryktene om en Nexus-telefon med LG-logo på har gått flere ganger, uten at det har vist seg å være hold i dem – før nå. Den 29. oktober ble endelig LGs første Nexus-telefon lansert, sammen med Android 4.2. Nå har vi fått den til test, og vi skal se hvordan den måler seg mot de andre toppmodellene i markedet.
Det er også interessant å se om LG klarer å opprettholde det positive inntrykket som så godt som alle Nexus-enheter så langt har gitt ved lansering.
Som de andre Nexus-telefonene er Nexus 4 en avart av en eksisterende modell. Her er det kraftpluggen LG Optimus G som har fått seg nytt og helt rent operativsystem, og et par mindre endringer. Optimus G er foreløpig ikke i salg i Europa.
Glass både foran og bak
Nexus 4 er en litt spesielt bygget mobiltelefon. Her er det veldig lite plast å finne. Rammen rundt telefonen er i et gummiert materiale som gjør at du får et rimelig godt grep om telefonen. For øvrig er både forsiden og baksiden av Nexus 4 dekket av herdet glass.
Glasset på forsiden er svakt buet langs kantene av skjermen, mens baksiden er helt flat. Det gir Nexus 4 et litt annerledes utseende enn vi er vant til.
Den flate og blanke baksiden har elementer i seg som reflekterer lyset avhengig av hvordan du holder den. Ser vi bort fra at baksiden er langt mørkere minner den litt om en flat discokule. Vi synes effekten er ganske stilig, uten å bli prangende.
Hva er opp, og hva er ned?
Utformingen av Nexus 4 har to små ulemper. Telefonen har ikke fysiske knapper på forsiden, og de knappene den har langs siden sitter ganske tett inntil rammen. Det betyr at det i starten er litt knotete å finne frem til volumtastene og låseknappen.
At knappene sitter så tett inntil rammen betyr også at du som har dårlig følsomhet i fingrene bør forsøke å holde telefonen før du kjøper den.
I starten kan det være litt vanskelig å finne ut hva som er opp og hva som er ned på Nexus 4 – spesielt når det er mørkt. Akkurat dette er imidlertid en vanesak, og mot slutten av testen merket vi at vi stort sett plukket telefonen opp av lommen riktig vei.
Som på forrige Nexus-modell er snarveiene i Nexus 4 flyttet inn på skjermen, slik at de har blitt en del av menyene. Det eneste aktive elementet utenfor skjermen, nederst på telefonen, er varslingslyset som viser om du har nye meldinger i innboksene.
Skjerm i toppklasse
Forsiden av telefonen domineres naturligvis av den 4,7 tommer store skjermen. Den har en oppløsning på 1280 x 768 piksler, slik at bildet blir skarpt og fint.
Som vanlig har produsenten valgt å gi skjermen navn, og i Nexus 4 heter den True HD IPS Plus.
Både fargegjengivelse og innsynsvinkel er helt i toppklasse for denne skjermen. Det er også oppløsningen, selv om telefoner med dramatisk høyere oppløsning er på vei.
Det er et tett felt skjermen i Nexus 4 skal konkurrere med. De ulike skjermteknologiene har litt forskjellige styrker og svakheter, men til sammen er det vanskelig å si akkurat hvilken av toppmodellene som har best skjerm. Det vi kan si er at Nexus 4 ikke skiller seg ut i negativ retning på dette punktet.
Forbedringer i menyene
LG Nexus 4 kjører nyeste versjon av Android, altså Android 4.2 Jelly Bean. Android 4.2 deler altså navn med forrige versjon, Android 4.1. At navnet fortsatt er det samme betyr ikke at ting har stått stille. Her er det flere viktige endringer å finne i menyene.
En av de viktigste endringene er en knapp som Google har plassert i informasjonslinjen øverst. Trykker du på denne får du hurtig tilgang på de fleste av telefonens viktigste funksjoner, som Wi-Fi-tilkobling, flymodus og alarmer.
Denne typen snarveier har flere produsenter lagt til i Android på egen hånd frem til i dag. En ulempe med Googles nye variant er at den krever et ekstra trykk på skjermen, men til gjengjeld er det nå langt færre funksjoner du må rote rundt i innstillingsmenyen for å styre.
Den nye informasjonslinjen gir dessuten noe mer informasjon om enkelte av varslene dine enn den tidligere har gjort.
Aktive låseskjermer
En annen viktig endring i nye Android 4.2 er muligheten for småprogrammer, eller widgets, på låseskjermene. Denne funksjonen krever at appen støtter det, og foreløpig er det en relativt begrenset liste over widgets vi kan velge i, men både Googles egne apper og noen av applikasjonene vi har installert selv dukker opp i listen.
Telefonen er fortsatt låst når låseskjermen vises, selv om det ligger aktivt innhold der. I utgangspunktet viser de fleste widgetene kun en liten del av innholdet de kan vise. For å se alt som skjuler seg i en widget må du sveipe nedover på skjermen. Da åpner widgeten seg, og du kan for eksempel trykke på en av beskjedene fra innboksen din for å komme til den.
Hvert av disse småprogrammene har sitt egen skjermbilde, og for å bytte mellom dem må du sveipe fra en langside av skjermen mot den andre. Det nytter ikke å starte sveipet midt på skjermen – telefonen reagerer bare hvis du starter helt ut i kanten.
Én av disse låseskjermene tar deg direkte til kamerafunksjonen. Sveiper du deg helt til høyre får du se en forhåndsvisning av kameraappen, og hvis du lar skjermen hvile der et øyeblikk starter kameraet. Ettersom skjermen må hvile litt før kameraet starter går det ikke like fort å starte funksjonen som på telefoner med dedikert kameratast, men det går betydelig raskere enn å låse opp telefonen og å lete opp ikonet for appen på hjemmeskjermen.
Fortsatt låst
Det er lett å tenke seg at telefonen ikke lenger er "skikkelig" låst med alle disse funksjonene på låseskjermene. I praksis er den likevel det, siden operativsystemet krever at du sveiper på en bestemt måte for å aktivere de ulike funksjonene. Låseskjermene reagerer ikke på enkelttrykk før du har sveipet for å åpne funksjonen du skal bruke.
Ut over dette har Android 4.2 fått noen små kosmetiske endringer rundt omkring i menyene. I tillegg har det kommet til et par nye funksjoner som vi skal gå gjennom senere i testen.
Endringene som er gjort har ikke gjort det vanskeligere å kjenne seg igjen i menyene. Har du brukt en Android-telefon tidligere kommer du til å finne fort frem på Nexus 4.
Lynraske menyer
En viktig forbedring som kom til i forrige utgave av Android, versjon 4.1, er Project Butter. Tidligere hadde selv svært kraftige Android-telefoner en tendens til å gå litt i rykk og napp innimellom. I de to nyeste Android-utgavene er disse nykkene helt borte, og selv om Nexus 4 er en av markedets aller best spesifiserte telefoner, er det greit å få med at vi i testperioden ikke merket en eneste merkbar forsinkelse i menyene. Det er imponerende!
Den kanskje største forskjellen på Nexus 4 og andre Android-telefoner er mengden ikoner i applikasjonsmenyen, og fraværet av fargerik grafikk i menysystemet for øvrig. Dette er noe vi vet mange setter stor pris på, men det betyr også at det er opp til deg å legge til enkelte viktige funksjoner. Det skal vi komme tilbake til.
I esken
- LG Nexus 4
- USB-kabel
- Lader (220 volt til USB)
- Håndfrisett
- Dokumentasjon
Teknologi og funksjoner
Teknologi og funksjoner:
Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1700/1900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE / Dual Band WiFi a/b/g/n
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0 + A2DP, NFC
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: Inntil 15 timer samtale, 16 døgn og 6 timer hviletid, 2100 mAh batteri
Maskinvare: Quad Core Krait @ 1,5 GHz, Qualcomm APQ8064 Snapdragon S4 Pro, Adreno 320 GPU, 2 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB
Minnekort: Nei
Nettleser: Chrome
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Lommebok, Energisparing, Office-støtte (åpne/vise dokumenter), nettleser, kart, navigasjon
Synkronisering: Exchange Activesync, Google
Kort sagt:
God navigasjonsløsning
Lite unødvendig dilldall
NFC-støtte
Rask og god nettleser
Ikke støtte for minnekort
E-postleseren kunne vært bedre
Viktige apper og funksjoner ikke forhåndsinstallert
LG Nexus 4 er en av markedets aller best spesifiserte telefoner. Det er i dag kun to andre Europa-aktuelle telefoner som er like velutstyrt på teknologifronten; LGs egen Optimus G, som Nexus 4 er basert på, og Asus' PadFone 2.
Inni Nexus 4 bor nemlig Qualcomms aller nyeste systembrikke, Snapdragon S4 Pro. Det er sannsynligvis den aller raskeste mobile systembrikken som er i bruk i dag. Den har ny arkitektur på innsiden, og fire prosessorkjerner som kjører ved en klokkehastighet på 1,5 GHz. Grafikkløsningen heter Adreno 320, og er også av de raskeste i sitt slag.
Underlige ytelsestester
Det vi synes er litt merkelig er at ikke alle ytelsestestene reflekterer kreftene som vi vet bor i maskinvaren. Vi fikk for eksempel langt bedre tall i Quadrant 2 da vi prøvekjørte Qualcomms utviklernettbrett som var utstyrt med akkurat samme maskinvare.
Underveis i testen prøvde vi to ulike telefoner, med tre ulike programvareversjoner for å finne ut av dette, og likevel fikk vi pussige resultater i ytelsestestene. Vi kommer tilbake til dette under omtalen av Nexus 4 som spilltelefon på neste side.
Et blankt ark
Som de andre Nexus-telefonene, kjører Nexus 4 en helt ren utgave av operativsystemet Android. Det betyr at Nexus 4 på sett og vis har visse likheter med Apples iPhone-modeller, i så måte at det først og fremst er leverandørens egne tjenester som ligger installert.
Her er det rett og slett ikke noe utenomsnakk, og foruten Googles egne tjenester er Nexus 4 et blankt ark der du må velge dine egne apper og tjenester fra applikasjonsbutikken Google Play.
Det betyr at telefonen krever litt mer av deg som bruker, men også at du slipper å se på et traktorlass ikoner som du ikke bruker. På andre telefoner har disse overflødige ikonene en tendens til å bruke opp ganske mye lagringsplass, og de kan som regel heller ikke fjernes.
Mangler skikkelig Office-pakke
Den største mangelen i så måte er sannsynligvis fraværet av en skikkelig kontorpakke.
Til tross for at det ikke er noen kontorpakke å finne i menyene har Nexus 4 likevel støtte for å åpne grunnleggende Office-dokumenter og PDF-filer. En lettversjon av kontorpakken QuickOffice følger nemlig med, men den er ikke synlig i menyene. Siden dette er en lettversjon kan du ikke redigere dokumentene du åpner, eller opprette nye. Til det trenger du en fullverdig kontorpakke.
Fullverdige kontorpakker fins det et godt utvalg av i Google Play, men ved siden av navigasjonsprogramvare er kontorpakker blant de dyreste appene du finner i applikasjonsbutikken. Heldigvis trenger du ikke å sette av penger til navigasjonsløsning hvis du kjøper Nexus 4. Det kommer vi tilbake til.
Chrome er den nye Android-nettleseren
Dette er den første Android-telefonen vi har støtt på der den gode gamle Android-nettleseren helt glimrer med sitt fravær. Vi har sett flere telefoner det siste året som har blitt levert med både vanlig Android-nettleser og Google Chrome. I Android 4.2 kan det altså virke som om overgangen til Chrome er i ferd med å bli ferdig.
Det er verdt å få med seg at noen av bildene i denne testen er tatt med en alternativ programvare på telefonen, der også Android-nettleseren er representert. I Asus Nexus 7, referansenettbrettet for Android 4.1, var heller ikke den vanlige Android-nettleseren med. Vi regner derfor med at Android-nettleseren fordufter i det ferdige produktet, selv om den altså dukket opp i en av programvarene vi utførte testen med.
Chrome er på mange måter en bedre nettleser enn den gamle Android-nettleseren. Her får du fanebasert nettlesing, og du kan sveipe mellom de ulike fanene ved å dra fra skjermkanten og over skjermen.
I Android 4.2 får du ikke støtte for Flash-innhold på nettet. Vi opplevde ikke fraværet av Flash som noe problem. I så godt som alle telefonene vi har prøvd Flash-innhold på har brukeropplevelsen vært treg og vanskelig. Vi har ikke opplevd Flash-støtte som noe positivt tillegg i mobile nettlesere så langt. Dermed er det like greit at Nexus 4 kommer uten.
Nettleseren er ellers rask og god, og vi opplevde ingen problemer med den underveis i testen. Vi vet at det skal være funnet en feil i Chrome på Android 4.2 som kan gi ustabilitet og plutselig omstart av telefonen. Den feilen har vi ikke støtt på etter å ha brukt Nexus 4 til store mengder surfing i løpet av uken den har vært til test.
Oppdateringskluss
I to av programvarene vi testet med slet vi med å oppdatere Chrome. Med ny telefon, og den siste programvaren, gikk oppdatering helt fint. Én av ulempene ved at vi foreløpig ikke har et 100 prosent ferdig produkt å jobbe med, er at vi ikke er helt sikre på hvor god programvaren vil være når den havner i hylla.
At det allerede fins programvare som fungerer godt, tyder iallfall på at oppdateringen ikke er langt unna, dersom de første eksemplarene fortsatt skulle slite med bugs.
Litt for enkel e-post
E-postleseren i Android 4.2 er rask og fin å bruke, men den mangler en del i forhold til de mest gjennomførte e-postløsningene som produsentene har lagt ved tidligere Android-telefoner.
Førsteinntrykket er imidlertid godt. Det går raskt og enkelt å legge inn kontoinformasjonen, og hvis du bruker en Exchange-løsning kan du velge for eksempel hvor langt bak i tid telefonen skal synkronisere e-post, og hvor store vedlegg som skal lastes ned automatisk.
En innstilling som glimrer med sitt fravær er muligheten til å sette opp rushtid. Det betyr at du ikke kan velge at telefonen synkroniserer en konto oftere til en bestemt tid på døgnet. Med de telefonene som har en slik løsning kan man både spare batteri, og velge å "skru av" jobben etter at arbeidstiden er ferdig.
Ikke alle meldinger passer på skjermen
Selve visningen av meldinger er dessuten litt i enkleste laget. En nyttig funksjon e-postklienten på Nexus 4 mangler er muligheten til å se både meldinger og innboks samtidig, med delestrek midt på skjermen. Dette er spesielt nyttig når telefonen holdes horisontalt. Her får vi imidlertid bare én ting om gangen på skjermen, uansett hvilken vei vi holder telefonen.
Visningen av meldinger er stort sett rask og grei, men av en eller annen grunn er det begrenset hvor mye du kan forminske innholdet. Det betyr at e-poster som er sendt ut som et stort bilde, eller med fast formatering av teksten, ikke lar seg vise på skjermen i sin helhet. Du må scrolle rundt for å se hele innholdet. Det burde vært unødvendig – spesielt på telefoner med så skarp og høyoppløselig skjerm som denne har.
Alt i alt er e-postløsningen på Nexus 4 helt grei, men heller ikke mer. Bruker du e-post aktivt er det ikke usannsynlig at du vil ønske å ta ned en alternativ løsning fra Google Play.
Google Nå
En av de litt mindre kjente funksjonene i de nye utgavene av Android er Google Nå. Denne funksjonen er tett integrert i operativsystemet, og du åpner den ved å trekke fingeren fra bunnen av skjermen og oppover.
Hvis du tillater det vil Google Nå samle informasjon om hvor du befinner deg til enhver tid. På den måten kartlegger den bevegelsesmønstrene dine og kan gi deg oppdatert informasjon som ernyttig i sammenhengen.
Holder styr på pendlingen
Et konkret eksempel er at den holder styr på ferden din til og fra jobb. Over tid vet den hvor du bor og hvor du jobber, og den kan for eksempel varsle deg om at det akkurat nå er kø på veiene, og at du heller burde ta en annen vei hjem fra jobb enn du pleier.
I tillegg kan den vise deg interessepunkter i nærheten av deg. Innimellom fremstår denne informasjonen mer som ren reklame enn noe annet. Vår telefon kan for eksempel opplyse om at vi i skrivende stund befinner oss nært en velkjent restaurantkjede i Oslo. Kanskje ikke så fryktelig nyttig med tanke på at vi ikke har besøkt akkurat denne, eller noen andre restauranter for den saks skyld, underveis i testen.
Som med alle funksjoner som lærer av oppførsel vil det naturligvis ta litt tid før appen kjenner deg. At Google Nå titt og ofte bommet i løpet av testperioden tar vi dermed ikke så tungt. Vår erfaring med Google Nå på andre telefoner er at funksjonen blir svært så treffsikker over tid, og gir stadig mer relevant informasjon.
Kommer ned gratis navigasjon
For deg som vil bruke telefonen til GPS i bilen, har Android kommet langt på relativt kort tid. Det tok vinter og vår fra Google lanserte tjenesten andre steder i verden, til de åpnet opp for skikkelig navigering også i Norge. Siden den gang har tjenesten blitt svært god.
Her får du gode og oppdaterte kart og kjøreanvisninger på norsk uten å betale en krone. Det du må betale for er datatrafikken løsningen genererer, men det er mulig å lagre kartene du behøver på forhånd i Google Maps. Dermed slipper du at løsningen blir kjempedyr hvis du ikke har datapakke på abonnementet ditt, eller ferdes utenlands.
Mange nyttige detaljer
I tillegg til det grunnleggende har Google lagt til flere nyttige ting i løsningen. Google henter for eksempel trafikkdata fra andre Android-brukere, slik at du får se på kartet hvor trafikken er tettest.
En annen fiffig detalj kommer til syne når du nærmer deg bestemmelsesstedet. Den aller siste delen av strekningen, ofte rett etter at du har svingt inn i riktig gate, viser applikasjonen et bilde av huset som står på adressen du har lagt inn. Dermed er det lett å kjenne seg igjen når man står utenfor.
Vi liker også at løsningen kan hente adresser fra kontaktlisten din, slik at du kan velge å kjøre direkte til en kontakt, uten å måtte legge inn noe som helst selv. Praktisk!
Hele løsningen er gjennomsyret av slike små, smarte detaljer, og vi liker den svært godt.
Konkurrerer med langt dyrere løsninger
Google Maps Navigation, som appen heter, har et par mangler sammenliknet med andre navigasjonsløsninger. Du får for eksempel ikke informasjon om fartsgrenser eller fotobokser, og appen viser heller ikke hvilken hastighet du holder underveis.
Tatt prisen i betraktning er dette en ekstremt god navigasjonsløsning, og for mange vil den være mer enn god nok til å erstatte en fastmontert GPS i bil. Terskelen for å betale i dyre dommer for løse GPS-er eller den heftigste programvaren fra applikasjonsbutikken blir stadig høyere.
Multimedia
Multimedia:
Mediefunksjoner: Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister
Medieformater: MP3, eAAC+, WAV, MP4
FM-Radio: Nei
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB (HDMI/MHL-støtte), minijack 3,5 mm
Spill og underholdning: YouTube
Kameraoppløsning: 8 megapiksler, PhotoSphere
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p, 30 fps)
Kort sagt:
God spillytelse
PhotoSphere er "din egen" StreetView
Kameraet kunne vært bedre
Elendig videostøtte
Med fabelaktig skjerm og kraftig innmat burde LG Nexus 4 ha alle forutsetninger for å være en god multimediemobil. Men, her er det også mye som henger på programvare, og som vi alt har nevnt er Nexus 4 på mange måter et blankt ark som du må fylle selv.
Elendig videostøtte
Det betyr blant annet at du med en helt fersk Nexus 4 stort sett ikke kan legge inn video på telefonen og forvente at den spilles av som den er.
Vi la inn video i en rekke av dagens vanligste formater. Gallerivisningen er i stand til å vise forhåndsvisning for noen av filene, men selv ikke de vanligste mobilformatene ville spille av på telefonen.
Etter å ha forsøkt MP4- og M4V-filer uten hell kom det ikke som noen stor overraskelse at ikke andre vanlige formater som DivX, WMV eller H.264 i MKV-filer ville spille av.
Videofiler låser telefonen
Enda verre er det at spilleren slett ikke alltid forteller deg at en fil ikke er støttet. I stedet gjør den sitt beste for å forsøke å åpne den, før hele telefonen blir kjempetreg. Til slutt responderer den på tilbake- eller hjem-snarveiene – men ikke før du har rukket å irritere deg.
De eneste filene vi fikk til å spille av på telefonen, var de som var filmet på selve telefonen. Det til tross for at telefonen skal støtte noen få av formatene vi la inn. Det leder oss til å tro at den også er kresen på hvilken oppløsning og bitrate selve videoen er i.
Alt i alt er den innebygde videospilleren i Nexus 4 så godt som verdiløs.
Vil du se video på LG Nexus 4 er du prisgitt programvare fra andre leverandører. Det er ikke nødvendigvis ensidig negativt, siden du ofte får langt fler funksjoner å velge i om du laster ned en avspiller fra Google Play, men det er viktig å få med seg at du står på bar bakke med Nexus 4 til du har valgt en løsning selv.
Enkelt å løse
Før var det slik at de innebygde videospillerne i Android-telefoner var mer effektive og fikk til å spille av HD-oppløst video uten problemer, der nedlastede løsninger ofte hakket og fikk problemer. Heldigvis har programvaren blitt mye bedre siden den gang, og innmaten i telefonene har blitt vesentlig sterkere.
Det betyr at hvis du velger en god avspiller fra Google Play, vil du ikke ha noen som helst problemer med å få avspilt alle de vanlige videoformatene. Selv de mest krevende videoformatene fungerer fint også i full-HD.
Grei musikktelefon
Musikkspilleren i Nexus 4 er naturlig nok også Googles egen. Play Musikk, som spilleren heter, har blitt svært brukervennlig og lekker å se på med tiden. Her kan du sortere musikken din på mange ulike vis, og spilleren holder oversikt over hvilken rekkefølge du har lagt til musikken i, slik at du kan velge å høre bare på de nyeste låtene du har lagt inn.
Det fins en equalizer her, men Google har gjemt den godt. Når du starter et musikkspor legger det seg normalt i en avspillingslinje nederst på skjermen. Du kommer normalt ikke til spilles nå-skjermen, der equalizeren skjuler seg. Hvis du vil endre på lydprofilen må du altså starte et spor, åpne spilles nå-skjermen, og finne equalizeren i alternativmenyen der.
Flere av mobilprodusentenes egne musikkspillere gode ekstrafunksjoner som Nexus 4 ikke kan skilte med. Disse kan blant annet kan hente ekstra informasjon om musikken du hører på. Noen har også mulighet til å sortere musikk basert på tempo, slik at du enkelt kan velge ut musikk med stemning som passer det du skal gjøre – for eksempel treningsmusikk med litt fart i.
Googles musikkspiller er forholdsvis grunnleggende. Hvis du vil ha noe mer avansert må du igjen ta turen inn til Googles applikasjonsbutikk.
God lydkvalitet
Testeksemplarene vi fikk var tidlige utgaver av telefonen, og dermed fikk vi heller ikke prøve håndfrisettet som fulgte med. De fleste av medfølgende øreplugger låter ganske dårlig, og du kan som regel få betydelig bedre lyd om du investerer noen kroner i et sett øreplugger eller hodetelefoner i tillegg. For testens del antar vi at ørepluggene som hører til Nexus 4 er av gjennomsnittlig kvalitet.
Lydkvaliteten i spilleren er jevnt over relativt god. Med et sett hodetelefoner av god kvalitet får du balansert og fin lyd, med klar og tydelig diskant og god bassgjengivelse. Mellomtonen overdøves ikke, og er behagelig og fin å lytte til.
Bip-bi-bip-bi-bi-biiip
Det som er litt merkelig med lyden fra LG Nexus 4, er at den påvirkes når telefonen bytter til GSM-modus. Under vanlig bruk med 3G-signal hører vi ingen ulyder, men så fort 3G-dekningen blir for dårlig og telefonen bytter til EDGE kommer de gode gamle pipelydene i hodetelefonene.
Dette problemet oppstår imidlertid først og fremst med svært følsomme hodetelefoner – som regel øreplugger. Krever hodetelefonene mer strøm for å spille høyt, vil du neppe merke noe særlig til ulydene.
Det er flere år siden vi har støtt på en mobiltelefon der lydutgangen ikke har vært skjermet mot egen radiostøy, så dette fenomenet undres vi litt over. Vi støter ikke på liknende problemer med andre av dagens toppmodeller fra for eksempel HTC, Apple eller Samsung.
God spillmobil
Nexus 4 er en upåklagelig spillmobil. Den har krefter nok i massevis til å kjøre de heftigste spillene du finner i Google Play.
Det kommer neppe som noen overraskelse at Nexus 4 leveres uten forhåndsinstallerte spill, men telefonen er iallfall sprek nok i massevis til at det ikke er maskinvaren det står på.
At den også er utstyrt med en av markedets beste skjermer hjelper på spillopplevelsen.
Hvis det er noe som fra tid til annen trekker spillopplevelsen ned, så er det snarveiene som vises nederst på skjermen. Mange spill har knapper her ut mot kantene av skjermen. I disse spillene er det fort gjort å trykke feil.
I noen av ytelsestestene vi kjørte på Nexus 4 fikk vi ganske pussige resultater. Den yter tilsynelatende ikke så godt som den skal på papiret, og heller ikke like godt som på Qualcomms eget testutstyr for den samme maskinvaren.
Til tross for merkelige måletall opplevde vi ingen problemer med å kjøre de heftigste spillene. Vi lurer derfor på om resultatene kan skyldes den nye Android-versjonen, eller bugs i testprogramvaren.
Ytelsestester
Vi har nevnt at vi synes ytelsestestene gir litt merkelige resultater. Det er først og fremst tallet fra Quadrant vi stusser på, men også AnTuTu og Geekbench antyder at Nexus 4 ikke helt når opp til Samsungs firekjernede Exynos-brikke som står i Samsung Galaxy Note II.
De to systembrikkene har nesten samme klokkehastighet, og Qualcomm-brikken i Nexus 4 skal være basert på nyere teknologi enn Samsungs brikke. Derfor klør vi oss litt i hodet over resultatene fra Geekbench og AnTutu også.
Som nevnt har det i praksis ikke stort å si. De heftigste spillene fra Google Play kjører fint på telefonen, og det er i grunnen alt vi kan kreve.
Kamera
Bildekvaliteten fra kameraet i Nexus 4 er helt på det jevne. Her flere av de andre toppmodellene på markedet tydelig bedre enn Googles referansemobil.
Nexus 4 er likevel god på å gi en illusjon av å ta bedre bilder enn den gjør. Bildestøyen skjules nemlig godt, og fremstår ikke som tydelige punkter som skiller seg ut fra bakgrunnen. Det er først når du zoomer inn på bildene at du ser at bildene mangler en del på detaljgjengivelse.
Feileksponering
En annen ting vi sliter litt med på Nexus 4 er eksponeringen. I litt vanskelige lysforhold har telefonen en tendens til å gå mot ytterpunktene. Hvis det er mørk bakke eller mørke fasader i bildet, blir himmelen utbrent. Hvis du tar med for mye av en lys himmel, blir gjengivelsen av det som er på bakken helt mørk.
Her er andre telefoner langt bedre til å balansere de to behovene mot hverandre, slik at du ikke mister så mye detaljgjengivelse enten på himmelen eller langs bakken.
God kvalitet innendørs
I middels belysning innendørs gjør kameraet en ganske god jobb. På eldre mobilkamera pleide det å være svært stor og synlig forskjell på bildekvaliteten avhengig av belysning. Nexus 4 viser, som flere andre telefoner den siste tiden, at den forskjellen er i ferd med å bli betraktelig mindre.
I svært mørke omgivelser kommer du imidlertid ikke utenom LED-blitzen. Den enkle LED-dioden bak på telefonen ser ikke spesielt imponerende ut når den er av, men når den kommer på er det ekstremt mye lys i den. Her opplever vi av og til at lyset blir så sterkt at deler av bildet overeksponeres og blir utvasket.
PhotoSphere
PhotoSphere er en slags utvidet panoramafunksjon som kan sy sammen bilder hele veien rundt deg, slik at resultatet mest av alt likner på det du ser i Googles Street View-tjeneste.
Nexus 4 gjør en imponerende jobb med å sy sammen mange bilder til ett stort panorama, men programvaren fungerer best når du har litt avstand til objektene rundt deg. På helt nært hold, så som på et kontor, vil telefonen få større problemer med å sy sømmene sammen til ett helt bilde.
Dette omtales som en av de viktige nye funksjonene i Android 4.2, og den virker riktignok godt, og det kan nok være en morsom funksjon å vise frem – spesielt om man har vært på ferie et eksotisk sted. Til daglig bruk vet vi ikke helt om funksjonen er så nyttig.
Konklusjon
Konklusjon
Super skjerm
Raske menyer
Lite unødvendig dilldall
God navigasjonsløsning
Velbygget
God ytelse i spill
Nyttig info på låseskjermene
Mangler viktige funksjoner
Svak e-postløsning
Ikke støtte for minnekort
GSM-støy på hodetelefonutgangen
Videospilleren er ekstremt kresen
LG Nexus 4 er Googles «egen» telefon, og den er tiltenkt deg som vil oppleve Android akkurat slik skaperne av operativsystemet leverer det. I tillegg er telefonen rått spesifisert på innsiden, med heftige tall for både skjerm og prosessor. Hvordan kan den måle seg med konkurrentene?
Det første som er greit å vite om Nexus 4 er at den i praksis er et blankt ark, nesten på lik linje med Apples iPhone- og iPad-modeller. Menyene i Nexus 4 er ikke fulle av skrot du ikke trenger, men det betyr også at den mangler en del viktig programvare som andre telefoner har.
Fordel og ulempe
Dette er altså både en fordel og en ulempe. Noen foretrekker å tilpasse telefonen sin fra innerst til ytterst, og har allerede et bibliotek av apper som de foretrekker å bruke. Er du en av disse er vanligvis Nexus-telefonene midt i blinken.
Foretrekker du en telefon som er mest mulig komplett rett ut av esken gjør du sannsynligvis lurt i å se på en av de andre toppmodellene fra de store mobilprodusentene. Det er verdt å få med seg at Nexus 4 egentlig er en avlegger av LGs egen Optimus G. Denne telefonen kjører LGs egne menyer, og er derfor langt mer komplett på programvare rett ut av esken. Det er ventet at Optimus G kommer til Europa rett over nyåret.
Føles solid
Telefonen er satt sammen av solide materialer. Den er dekket av ripesikkert glass både på forsiden og på baksiden. Langs kantene har den en gummiert ramme, som gjør at den ikke glir så lett ut av hånden.
LG har bygget en solid telefon i Nexus 4, men det gjenstår å se om spøkelset fra iPhone 4-modellene gjenstår i Android-drakt. Mobiler med glass både foran og bak er nemlig ekstra utsatt når de faller i bakken.
Den store IPS-skjermen som dekker mesteparten av forsiden på telefonen er høyoppløst, lyssterk, og god på fargegjengivelse. Dette er absolutt en skjerm som bør føle seg hjemme i en fullspekket toppmodell.
Silkemyke menyer
LG Nexus 4 er ikke utstyrt med snarveisfelter under skjermen. I stedet er disse snarveiene inne på selve skjermen, slik som på forrige Nexus-modell.
Denne telefonen kjører Googles nyeste versjon av Android, altså versjon 4.2 Jelly Bean. Her er det enkelt å kjenne seg igjen, for deg som er vant til en Android-telefon fra før, men det er likevel en rekke større og mindre forbedringer her i forhold til tidligere versjoner.
Menysystemet går ekstremt raskt, og underveis i testen opplevde vi ikke en eneste gang at menyene stoppet opp eller hakket i navigeringen.
Mangler funksjoner
En av ulempene med telefoner som kjører helt ren Android er at de mangler en del grunnleggende funksjoner som produsentene vanligvis legger til på telefonene sine. Her får du ingen fullverdig Office-støtte, og støtten for mediefiler er også ekstremt dårlig.
Både e-poststøtte og musikkspiller er av de helt grunnleggende variantene. Her er det få valgmuligheter, og ikke alt er løst fullt så godt som i de beste applikasjonene.
Dette lar seg løse ved at du tar en tur inn i Googles applikasjonsbutikk. Her fins det både musikkspillere og e-postklienter med langt fler valgmuligheter enn de Nexus 4 leveres med. I Google Play finner du også et stadig økende utvalg heftige spillopplevelser, og Nexus 4 har alle forutsetninger for å kjøre selv de mest krevende spillene.
Som telefon fungerer Nexus 4 helt greit. Volumet under samtaler blir ikke eksepsjonelt høyt, men det bør være tilstrekkelig for de fleste. Lydkvaliteten under samtale er god. Tekstmeldinger går også unna i en fei. For deg som foretrekker det har Google også lagt til et tastatur som minner mye om den velkjente Swype-løsningen som kan lastes ned fra applikasjonsbutikken. Dette fungerer greit i kombinasjon med den innebygde ordlisten, men løsningen er muligens ikke for alle.
Til slutt
Nexus 4 er en vanskelig telefon å felle en dom over. Det skyldes spesielt to ting. Den er beregnet på et nokså begrenset publikum – entusiaster og utviklere. Det betyr ikke at den er helt uegnet for folk flest, men det betyr at du gjøre en større jobb med å sette den opp selv. Det betyr sannsynligvis også noen utlegg til apper, hvis du ikke har handlet det du trenger fra før.
I tillegg er testmobilen vår en telefon med uferdig programvare, som innimellom har hatt sine utfordringer i løpet av testen.
Etter å ha vært gjennom to testprodukter, og tre ulike programvareversjoner, står vi igjen med et inntrykk av en velbygget og god mobil som stort sett gjør det den skal. Men noen nykker gjenstår.
Terningen lander på en svak femmer, og denne gangen deler vi ikke ut vårt sedvanlige anbefalt-stempel, ettersom Nexus 4 først og fremst er en telefon for deg som ønsker å ha et tett forhold til programvaren som kjører på mobilen din. Er du ikke en av dem, vil Nexus 4 kreve en del mer av deg enn andre mobiler i samme prisklasse – denne telefonen er mer å betrakte som et utgangspunkt for et byggesett av selvvalgt programvare, enn en helt ferdig løsning.
I mellomtiden er det toppmodellene HTC One X+ og Samsung Galaxy S III som er de sterkeste alternativene til Nexus 4. Begge mobilene fremstår som mer helstøpte, men du må leve med velfylte menyer med ting du kanskje ikke bruker. Du må også klare deg uten Android 4.2 – enn så lenge.
Det er også verdt å merke seg at LGs andre toppmodell, Optimus 4X HD, nok er langt bedre egnet for deg som vil ha en helt ferdig løsning. Også denne mobilen er lynrask, den har gode menyer, bra skjerm og en vesentlig lavere prislapp.